Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Министерство на земеделието затяга контрола над биопродуктите

Министерство на земеделието затяга контрола над биопродуктите

© Цветелина Белутова, КапиталЗадължителни лабораторни анализи на почвите във всички земеделски парцели, преди да получат сертификат, че произвеждат биологично чисти продукти. Въвеждане на повече и по-високи санкции и глоби. Синхронизиране на базата данни, така че отговорните институции ефективно да обменят информация - Българската агенция за безопасност на храните, Министерството на земеделието, храните и горите, Държавен фонд "Земеделие" и контролиращите.


Това са основните мерки, с които Министерството на земеделието цели да се справи с редица недостатъци в системата за биопроизводство, които установи в свой одит Сметната палата, който обхваща периода от началото на 2015 г. до 30 юни 2017 г. Основната критика в анализа на проверяващия орган беше, че системата за надзор и контрол върху производството и търговията с биологични храни не защитава достатъчно интересите на потребителите.


Допитване на "Дневник" в сектора обаче установи, че представителите на биопроизводителите имат значителни резерви, че нововъведенията ще решат проблемите, а някои от тях определят като спорни и скандални.


Какво е подготвило министерството
Министерството е подготвило план за действие, базиран на предварителния доклад на Сметната палата, който в момента се актуализира съгласно окончателния документ. Това обясниха за "Дневник" от Министерството на земеделието в отговор на запитване с какви мерки ще се справят с пропуските и недостатъците, установени по време на проверката.


От ведомството предлагат и нормативни промени, които смятат, че ще доведат до по-строги санкции и по-високи изисквания към контролиращите.


Става дума основно за проекта за нова наредба за биологично земеделие, която вече мина обществено обсъждане, а в момента се обработват постъпилите предложения и бележки. Готвят се и промени в Закона за общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, с които да се завишат изискванията към персонала на контролиращите и да се въведат по-големи санкции.


Рискът с лабораторните проби


Най-притеснителната мярка за участниците в този пазар е изискването да се въведат задължителни проби на всички парцели след изтичане на преходния период и преди да им бъде издаден биосертификат. От фондация за биологично земеделие "Биоселена" определят мярката като твърде взискателна и дори скандална. По думите на управителя на фондацията Стоилко Апостолов въвеждането на пробите ще има негативен ефект, защото ще се оскъпи крайният продукт, а мярката показва по-скоро непознаване на принципите на биопроизводството.


Проблем при тези лабораторни анализи е, че няма текст, който да казва какви концентрации на забранени вещества са наказуеми. Така написано, означава никакви количества, което на практика е невъзможно и всяко засечено количество над 0 ще изисква налагане на санкции, обясняват производителите.


За преработватели, които внасят много и различни съставки от цял свят, ще е трудно да се установи откъде се получава замърсяването, ако бъде открито. Сегашната мярка в този случай е отнемане на сертификата на партидата.


Не е изяснено какво могат да направят преработвателите, когато те не са виновни, опасяват се още участниците в биопазара и посочват, че тези мерки може да доведат до срив на системата.


По-високи санкции


Предлаганите промени предвиждат да се налагат глоби, ако съответните производители или вносители нарушават правилата за етикетите на биохраните или продуктите им съдържат неразрешени в биопроизводството вещества в търговската мрежа (глобата според проекта е 2000 лв.) или пък при проверка са открити вещества, които не са разрешени за биологично производство (заложената глоба е 4000 лв.). За сертифициращия орган се предвижда глоба в двоен размер, когато е дал сертификат на хванат в нарушение участник на пазара.


При някои от нарушенията, за които досега са налагани по-леки санкции, в новия проект се предвидени по-тежки.


Стоилко Апостолов коментира, че тежестта на предлаганите санкции е често необоснована – все още има нарушения, които са големи, а предвидените наказания ги олекотяват. Например липсваща идентификация на кошерите би трябвало да се наказва с висока глоба, а тя е по-скоро символична, обяснява той.


Фермерите поемат отговорност


Всички данни, качени в електронния регистър от контролиращите, ще могат да бъдат проверени и потвърдени от фермерите в срок от 5 работни дни. За целта те трябва да имат електронен подпис. Така ще се намалят грешките и вече фермерите ще си носят отговорност за заявените парцели и животни, коментират производителите, които одобряват това предложение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK