От времето зависи кога ще започне източването на мазута от потъналия край Созопол кораб

Няма опасност за плажовете в Созополския залив, увериха днес министрите на транспорта и екологията

© Дневник

Няма опасност за плажовете в Созополския залив, увериха днес министрите на транспорта и екологиятаОще следващата седмица може да започне източването на мазута от потъналия край Созопол преди близо век американски кораб "Мопанг", ако времето позволява, коментира пред "Дневник" Михаил Заимов, който подаде сигнала за проблема. Според него, ако отговорните институции се държат отговорно като днес, на срещата в Бургас, проблемът ще се реши.


Заимов уточни, че източването на горивото ще е сложна операция и времето е ключово. Той допълни, че утре ще бъде променена конфигурацията на боновите заграждения, направени в района на разлива вчера, за да бъдат те по-ефективни.


Американският кораб "Мопанг" е превозвал товари между Истанбул и Бургас през 20-те години на ХХ век. През 1921 г. той попада на останала в морето мина от Първата световна война в района на остров Свети Иван край Созопол и потъва бързо.
Останките на кораба се намират на дълбочина около 35 метра, а в резервоарите му, събиращи около 620 тона гориво, са останали около 150 тона, които трябва да се източат. Мазут от плавателния съд се отделя в Созополския залив от години, но в малки количества.


Бурята и силните морски течения в района в края на миналата седмица, изглежда, са предизвикали поражения по корозиралите резервоари и това е причина за изпускането на повече мазут. На среща в Бургас днес министрите на транспорта Ивайло Московски и на екологията Нено Димов увериха, че ситуацията е под контрол и няма заплаха за екологията и туристическия сезон.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK