Екокоалиция: Управляващите искат да улеснят застрояването чрез увеличени до 900 пъти съдебни такси

Екокоалиция: Управляващите искат да улеснят застрояването чрез увеличени до 900 пъти съдебни такси

© Николай ДойчиновЧрез гласуването на промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) управляващите искат да улеснят застрояването на планините и Черноморието с увеличени до 900 пъти съдебни такси. Това пише в позицията на коалиция "За да остане природа в България", разпространена до медиите.


Те разкритикуваха изявлението на депутата от ДПС Хамид Хамид от днешните дебати в парламента, че "90% от обжалваните промените са представители на "зеления октопод". "Те генерират огромни приходи от проекти и от грантове, които откъде да намерят 370 лева да платят такса за касационно обжалване" е мнението на Хамид, конкретизират екозащитниците. Те дават за сравнение държави като Франция и Люксембург, където този вид правораздаване е напълно безплатно за гражданите.


"За промените са също от ГЕРБ и "Обединени патриоти". При някои от съдебните дела с т.нар. материален интерес таксата е възможно да достигне до 4500 лв.", смятат от коалицията. "За да остане природа в България" беше сред над 50-те неправителствени организации, които изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане да наложи вето на увеличените съдебни такси.
Природозащитниците информират, че ще сезират Конституционния съд, както и Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа, защото "увеличените съдебни такси влизат в противоречие с достъпа до правораздаване и имат връзка с мониторинга на Брюксел върху българската съдебна система", както и че "България с бързи стъпки тръгва по пътя на Унгария".


Ще бъде изпратен сигнал и до Орхуската конвенция, която предоставя достъп на гражданите до правораздаване и информация в областта на околната среда. "Тъй като България има и други нарушения на конвенцията, е възможно страната да бъде изключена от нея, което би било силно дипломатическо петно", пишат от "За да остане природа в България".

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Притеснено ми стана, че съм на едно мнение по отношение на повишаването на таксите с екоталибаните.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Управляващите искат да пресекат рекета на екоизнудвачите!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5227 Гневно

  До коментар [#2] от "Anfil":

  Много семпло !!! Явно не знаеш колко страшно е държавата да отказва правосъдие.
  Гарантирано от ГЕРБ !!! ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Хламид Хламид повтаря това, което стотици и хиляди пъти са повтаряли управляващите преди него. Жалко е, че заляха и населението с вонята си.
  Същия Хламид трябва да знае, че МОСВ е управлявано много често от техен министър. Те точно "раздават" проекти... Ако има нарушения на "зеления октопод" по проекти, които министерството е страна да се проучи. Може ама нарушенията са мижави на фона на ДПС (и не само) общините и кръгове от фирми. Но важното е да се потретват разни такива неща. Видно е, че се връзват доста хора на тях. Нищо, че точно от жалби на природозащитни организации се спират единствено безобразия, за които всички си траят. Сигурен съм че не става въпрос за 300-те лева. Целят се много по-високо лобистите.

 5. 5 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Ама то не може непрекъснато сигнали да се подават, да пробват да свършат нещо чрез градивни действия от коалицията, а не административни спънки

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Като чуя "еко" и почвам да се оглеждам за гьостерици!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Наистина ли е регистрирана такава "Екокоалиция" или това е поредната лъжа на рекетьорите!?

 8. 8 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#5] от "head_hunter":

  След като хората са изгубили вяра в институциите, че същите спазват чл. 15 от Конституцията, както и че не осигуряват на хората правото им на здравословна и благоприятна околна среда (чл. 55 от Конституцията) така ще е. Държавата е длъжник на природата ни.

 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Така викат на нещо отдавна, ама дали е ригистрирано като такова..........

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/06/30/2093485_ekokoaliciia_nastoiava_za_ostavkite_na_bjurhan_abazov/

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Държавата да отказва правосъдие е едно, да пускаш жалби на килограм е съвсем друго! Ако е куцо правосъдието и с 50 жалби няма да постигнеш нищо освен безкрайно отлагане! Не може да се обжалва "от любов към спорта" и това да е станало доходен бизнес за някой организации! Този вой показва, че повечето НПО са смешници е по 5-10 човека.
  Даже тези такси са малки! Таксата трябва да е 1% от материалния интерес, защото освен техния (НПО и подставени лица) има и интерес на обществото!!! Кой ще ме компенсира за липсата на магистрала заради непрекъснати обжалвания??? Кой ще ме компенсира за пропуснатите ползи за бюджета от обжалването на ТОЛ - системата??? Когато някой иска да жали нека да помисли доколко са му основателни мотивите , а не да пуска жалбата и ако мине!!! Смия процес на обжалване струва пари на данъкоплатеца т.е. на мен!!! Кой ще ме компенсира за това???
  А т.нар ЕКО (коалиции, организации) или както искат да се нарекат нали прадират с международни организации, евро епутати и т.н. - да се бръкнат техните хора и да им финансират жалбите!!!

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Съгласен съм с написаното от № 10 Anfil. А и много рекетьори има в тези иначе създадени с добра идея организации.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1054 Весело

  Абе, заради бълхата ще изгорите не завивката, ами къщата. За създаване на бариера пред правото да се обърнеш към съда става въпрос!!! Утре вашите права ще нарушат...
  Верно само калинки са останали...

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":Държавата да отказва правосъдие е едно, да пускаш жалби на килограм е съвсем друго! Ако е куцо правосъдието и с 50 жалби няма да постигнеш нищо освен безкрайно отлагане! Не може да се обжалва "от любов към спорта" и това да е станало доходен бизнес за някой организации! Този вой показва, че повечето НПО са смешници е по 5-10 човека. Даже тези такси са малки! Таксата трябва да е 1% от материалния интерес, защото освен техния (НПО и подставени лица) има и интерес на обществото!!! Кой ще ме компенсира за липсата на магистрала заради непрекъснати обжалвания??? Кой ще ме компенсира за пропуснатите ползи за бюджета от обжалването на ТОЛ - системата??? Когато някой иска да жали нека да помисли доколко са му основателни мотивите , а не да пуска жалбата и ако мине!!! Смия процес на обжалване струва пари на данъкоплатеца т.е. на мен!!! Кой ще ме компенсира за това??? А т.нар ЕКО (коалиции, организации) или както искат да се нарекат нали прадират с международни организации, евро епутати и т.н. - да се бръкнат техните хора и да им финансират жалбите!!!
  —цитат от коментар 10 на Anfil


  Дай сега да компенсираме некадърността на министерството което твори проекти за магистрали през НАТУРА 2000. Абе това гербавите творите истински комунизъм - държавата не само хрантути некадърници, но и поощрява некадърността и безхаберието им.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Малко е увеличението на таксите , малкооооо .Трябва да почват от 20 бона

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#5] от "head_hunter":

  Имате ли представа как се спасява изчезващ животински вид, та плюете лекомислено по почтени хора?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#10] от "Anfil":
  Викате в интерес на обществото е да се унищожат вековни гори в Пирин, Седемте рилски езера, Витоша, да лишим перничани от вода (дей*а и винкелите му, те и без това само спитр жулят), да се бетонира Странджа и степите край Каварна, да се унищожат и реките Ропотамо и Велека.

  Кой ще ме компенсира за липсата на магистрала заради непрекъснати обжалвания???
  —цитат от коментар 13 на Свинчуга

  Магистралата през Кресненското дефиле се отказаха да строят любимите ти господари от Банкя.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  искрено съжалявам хората, които смятат, че екозащитниците са проблемът на планината/морето, а не мутрите, офшорките, липсата на правила/законност/почтеност, както и най-важното - нулева печалба за бюджета от тези неизгодни сделки!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Таксите не се ли поемат от загубилата страна или при административното пр-во е друго?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK