Подмяната на всички печки на твърдо гориво може да струва на България 188 млн. лева

Подмяната на всички печки на твърдо гориво може да струва на България 188 млн. лева

© Николай ДойчиновНа отоплението на битово гориво се дължат 85% от фините прахови частици (фчп10), които са основният замърсител на въздуха в България. Около 54% от българите се отопляват именно на печки на дърва или въглища, като между 5% и 21% от тях са бенефициенти по социалните програми за отопление през зимата. Това се казва в национална програма на Световната банка за подобряване на качеството на атмосферния въздух в България за периода 2018-2024 г.


Основното задължение пред България е отоплителните уреди, които не отговарят на изискванията, да бъдат извадени от употреба в периода 2020-2024 г. Това ще струва около 47 млн. лева на година, но ще намали нивата на фчп със 78%.


Програмата е била представена вчера от заместник министър-председателят Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова.
През април 2017 г. Съдът на Европейския съюз осъди България, по дело, заведено от Европейската комисия, заради сериозното замърсяване на въздуха в страната, заради систематичното превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема..


В документа се посочва, че отсъствието на стандарти за качество на горивата за битово отопление позволява на пазара да се доставят и купуват от домакинствата нискокачествени въглища и пелети.


Световната банка е посочила и основните алтернативни варианти за отопление, с които могат да бъдат заместени печките - свързване към газопреносната мрежа, свързване към централно парно отопление, отопление на електричество или подмяна с печка или котел, които отговарят на стандартите за екодизайн.


Предлага се и в промяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух, която да даде повече възможности на общините да въвеждат зони с ниски емисии. За създаването на такива зони са необходими около 2 години, се казва още в програмата.


В нея се посочва, че в периода 2011 - 2016 г. във всички 28 общини в България, които са бенефициенти по оперативна програмата "Околна среда", само два от пунктовете за мониторинг са на нормата от максимум 35 допустими превишения на година на средноденонощната норма за фини прахови частици. Средните превишения на година в останалите 37 пункта за мониторинг варират от 1.04 до 4.70 пъти над максималната допустима стойност, като средната стойност е 2.39.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  Добра идея, но неизпълнима.

 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Чудесно, а след това кой ще плаща за прескъпите консумативи като пропан бутан, природен газ, пелети и тъй нататък?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 311 Неутрално

  "На отоплението на битово гориво се дължат 85% от фините прахови частици (фчп10), които са основният замърсител на взъдуха в България" - доклад на Световната банка

  Това трябва да се повтаря всеки път, когато Фандъкова тръгне да ни обяснява, как програмата ѝ за борба с мръсния въздух се изразявала в строежа на метро и 20 нови автобуса.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  *Програмата е била представена вчера от заместник министър-председателят Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова.*
  Щом тия са апологетите, значи е лъжа, уйдурма и мерак за яко гепене.
  Ще обикалят по къщите да срутват камини и метат печки ли?!

 5. 5 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Слагат на доходите една нула отзад или поне ги умножават по 5, а след това почват да пропагандират Топлофикация в София и газ в някои от другите градове, където Овъргаз вече имат мрежа.
  Докато не стане, ще караме като немската средна класа, към богатите - дръвца в каминката ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 6. 6 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Ключовата дума е "газ" - доставян от един известен монопол, разбира се.
  Цялата акция идва оттам! - монополът иска да му увеличим приходите.
  Топлинната изолация на стените и покрива до стандарт "нулево енергопотребление" е решението на проблема!
  Не е по-скъпо! от това да се включиш на газ, където искат проекти, такси, отоплителна система с газов котел, тръби, радиатори, строителен ремонт на сградата, за да поеме тези неща.
  Руски монополисти, не нам! Може да имате нужда от парите ни, но ние имаме технологии, памет за мръсотиите ви и най-вече! - здрав разум!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "или подмяна с печка или котел, които отговарят на стандартите за екодизайн"

  Много интересно - това някакви печки с катализатори и филтри за тръди частици ще трябва да са :)))))))))))))))))))))

 8. 8 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Ключовата дума е "газ" - доставян от един известен монопол, разбира се.Цялата акция идва оттам! - монополът иска да му увеличим приходите.Топлинната изолация на стените и покрива до стандарт "нулево енергопотребление" е решението на проблема!Не е по-скъпо! от това да се включиш на газ, където искат проекти, такси, отоплителна система с газов котел, тръби, радиатори, строителен ремонт на сградата, за да поеме тези неща.Руски монополисти, не нам! Може да имате нужда от парите ни, но ние имаме технологии, памет за мръсотиите ви и най-вече! - здрав разум!
  —цитат от коментар 6 на Торбеш


  И една термопомпа или дори обикновени климатици и готово. Пасивна къща става ако е още от ниво проект.

 9. 9 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Интересно е как горят ПДЧ-тата и другите боклуци в екопечките.

 10. 10 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Станахме почти като по турско време - данък комин, само че, маскиран под друга форма. При тези условия, в момента, това НЯМА да стане! По скоро ще има яки трусове за властимащите - които и да са те. .... щото, като ти е студено, но не можеш да си смениш уредите и ти пада пердето! А, ако държавата започне да дава пари за смяната ще станат от 188 на 488 млн.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 11. 11 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#9] от "velvoofell":

  Бездимно.... подобието на пушек мирише на момина сълза....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 12. 12 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1783 Весело

  ........когато въведат централно парно и газификация у маалата.........тогава ше повервам ,че нещо се опитват да правят............до тогава всичко е ПРАЗНА ПРИКАЗКА и конушмак........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 13. 13 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Две години опитвах да се свържа към Софиягаз... Тръбата е на 50 метра от моята къща... Никакъв шанс. Трябвало да инвестират 5000 лв, което било нерентабилно. На моята улица има само 2 къщи - и двете щяха да се свържат. На съседната след моята има повече къщи. Улицата също е 50-ина метра, т.е. още 5000 лв. От там интерес проявиха няколко човека - 3-ма мисля. Е, вече всички сме на твърдо гориво - пелети и дърва. Пелетите също са твърдо гориво. Преди доста години вече, Овъргаз изпълниха лизенза и покриха някакъв минимум, често газифицирайки вилни зони в които почти никой няма интерес. Но в крайна сметка с това се приключи. Оттам нататък ако искаш газ - плащаш и прокарването. На въпросът ми, дали ще ми върнат парите, които бихме им платили за прокарването от сметките за газ, отговорът беше - НЕ...
  Та така...

 14. 14 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Интересно дали и през лятото те са основен замърсител на въздуха. Ами аз все се надявам, че общините ще вземат мерки и сменят най-малко всички стари автобуси на градския си транспорт. Отделно, че ще има промотиране на велосипеден транспорт, ама не само в рекламни кампании, а чрез строителство на необходимата инфраструктура и личен пример. Защото в момента бих си помислил, че подобни мерки се предлагат, за да се напълни на някого джоба, при това без да се закачат интересите на други замърсители на въздуха.

 15. 15 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Две години опитвах да се свържа към Софиягаз... Тръбата е на 50 метра от моята къща... Никакъв шанс. Трябвало да инвестират 5000 лв, което било нерентабилно. На моята улица има само 2 къщи - и двете щяха да се свържат. На съседната след моята има повече къщи. Улицата също е 50-ина метра, т.е. още 5000 лв. От там интерес проявиха няколко човека - 3-ма мисля. Е, вече всички сме на твърдо гориво - пелети и дърва. Пелетите също са твърдо гориво. Преди доста години вече, Овъргаз изпълниха лизенза и покриха някакъв минимум, често газифицирайки вилни зони в които почти никой няма интерес. Но в крайна сметка с това се приключи. Оттам нататък ако искаш газ - плащаш и прокарването. На въпросът ми, дали ще ми върнат парите, които бихме им платили за прокарването от сметките за газ, отговорът беше - НЕ...Та така...
  —цитат от коментар 13 на mrslv


  Радвай се че не си се закачил за газовия монопол. Цената идва близо до тази на ток, което означава че с климатик ще ти е поне двойно по евтино. А със земносвързана термопомпа дори три пъти поне.

 16. 16 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Спомням си как преди 7-8 години баба ми мъкнеше дърва от мазето и всяка сутрин чистеше печката, палеше и т.н. След като се заинатихме и й взехме климатик на изплащане, гледната й точка коренно се промени "Бабе, натискам само копчето и става топло". За дърва даваше по 700-900 лв на отоплителен сезон, а за климатик й излиза по около 120 лв на месец и то в най-студените дни. Според мен на газ е прекалено скъпа инвестицията, плюс това и месечните сметки са доста високи. В нашият блок инвестирахме в прекарването на газ, но само 2-ма комшии се възползваха и инвестираха около 5000 лв в истаналацията - за мен е несъстоятелно това. Естествено климатиците биха довели до увеличение на консумацията на ток, а и не всеки човек може да си позволи климатик на изплащане, но има и други варианти. Дървата си утрепия от всякъде и съжалявам хората, които се мъчат. А това къде в селата въздуха бил чист, отидете зимата в някое село и след като си тръгнете ще усетите как дрехите ви миришат на кюбе. То в градовете си мирише стабилно на печки, какво остава за селата....

 17. 17 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Просто да се забрани продажбата на въглища, на по-късен етап и на дърва. Пелетите са с по-добри характеристики, но в дългосрочен план (10 г.) и те трябва да се махнат.

  Трябва да се инвестира в енергоефективност!

 18. 18 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 418 Гневно

  Подмяната може и да струва 118 млн. лева, но е еднократна сума. А колко милиона лева излиза на хазната лекуването на увреденото здраве, дължащо се на тези ФПЧ? Дали не излиза по-евтино просто да се замени всичко накуп, вместо да се чудим как да точим допълнително касата за предотвратими заболявания? Защо да мислим, като може да не мислим...

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 19. 19 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Просто да се забрани продажбата на въглища, на по-късен етап и на дърва. Пелетите са с по-добри характеристики, но в дългосрочен план (10 г.) и те трябва да се махнат.Трябва да се инвестира в енергоефективност!
  —цитат от коментар 17 на chevyvolt, Радев - национален предател!


  Демек да търся къде предците ми са прибрали дебелите юргани, дето им бяха зестра. Ще видя къде са и вълнените потури - държат много топло за през деня!
  От тая по-добра енергоефективност не знам дали е имало някога.
  Абе чудя се как не са се сетили колко много енергия се губи да се топли вода за къпане дето накрая изтича в канализацията....

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на Balkanets
  Balkanets
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ако все пак се намери идиот, който да тръгне за се заяжда с хората заради печките стандартният отговор на средностатистическият българин би трябвало да бъде:

  "Господа властници, хрантутници, крадци, мошеници и прочие гнусни тарикати, спрете да ме крадете и аз ще мина на газ. В противен случай ще се срещнем на улицата. Ще ме познаете по парчето 80 см метална тръба в дясната ръка!"

 21. 21 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ковачки най после монтира ли си оìстка на ТЕЦ - а. Или чàка да изгонят американците è да вземе на безценица американската с оìстката. .
  Печките на бедняците им преàт. 100 лв е кубик дърва. А колко време горя газа в чирен, па и на други места, най малко деситилетки . . .

  Пречàт им някое камъè донбаски въглища и някое дръвце.
  На росиянете им трябват парички за газ. .

 22. 22 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#16] от "mapuhcku":

  Мда, и нашата баба влачи дърва на село. Да и туря климатик, ама като дойде зимата и тока почва да спира, пък като падне дебелия сняг понякога по няколко дена няма ток... Има си места за ток, има и за климатици. На обезлюдена България най-големият ѝ проблем са печките на дърва на хората. А не напримве мангалите, горящи де що сварят. Мини през зимата покрай някое от гетата и ще се хванеш за главата. Имало е моменти, където съм виждал мъгла в София само срещу Марешки на околовръстното....

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4375 Любопитно

  Според мен тази цена си заслужава усилията за смяна на печките на твърдо гориво, които днес масово се ползват във всички български села и малки градове.

  Трябва да спрем да сечем нашите гори за да се отопляваме с отсечените дървета. Европа премина отдавна в 21 век и е крайно време и България да направи това. Има други начини хората да се отопляват през зимата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Световна банка продължава да финансира въглищни централи в Китай и Индия - едни най-големите замърсите в света. Лицемерие е да ибвиняват малка страна, като България, за замърсяване на въздух при положение, че нашите замърсите не достигат европейските минимуми. Атмосферният въздух няма адресна регистрация. Има много малко основание за критика и то е в масовото обезлесяване и презастрояване, но тук се засягат големи интереси и не е "екологично" да се повдигат тези въпроси. Да не обръщам внимание войните колко прахови частици образуват. Много аргументи могат да се изучат, но ...мразим да мислим...

 25. 25 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 293 Неутрално

  "отоплителните уреди, които не отговарят на изискванията, да бъдат извадени от употреба"

  Та кои са тези изисквания (линк?) и ще задължат ли продавачите на нови печки да приложат сертификат ?!

 26. 26 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#18] от "спейс мен":

  Подмяната може и да струва 118 млн. лева, но е еднократна сума..........Защо да мислим, като може да не мислим...
  —цитат от коментар 18 на спейс мен


  Драги, точно мисленето ви се явява проблем на вас зеленилките. От Космоса. Какви 118 млн лева , бе аланкоолу. Ма дали прочете, че над половината жилища се отопляват на дърва и въглища. Колко са те в България? А? Колкото и да са, означава, че поне милион и половина жилища трябва да си сменят начина на отопление. Климатика - да речем хилядарка - две, ами котле и инсталация за пелети /качествени/ - 3 4 бона, ами газта е от пет хилядарки нагоре, както и да го смяташ поне пет милиарда, това само за отоплителните уреди, ами санирането , изолацията , дограмата, , без тях няма смисъл, сметката отива на към 15-20 млрд, А после , тока и газта колко ще струват и откъде ще ги вземеш? И ще ставаме ли 16-та республика?
  И ако задимяването в София и по-големите градове е проблем, защо да е проблем навсякъде. Ами в равнините , по селата , пък и в малките градчета дворовете са от по три до пет декара средно, какво като има едно комин на триста метра един от друг.


 27. 27 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Слагат на доходите една нула отзад или поне ги умножават по 5, а след това почват да пропагандират Топлофикация в София и газ в някои от другите градове, където Овъргаз вече имат мрежа. Докато не стане, ще караме като немската средна класа, към богатите - дръвца в каминката ;)
  —цитат от коментар 5 на Günther


  само че печката на твърдо гориво на богатия немец минава на испекция на няколко години. На толкова минава и коминът - идва коминочистач :)

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  До коментар [#3] от "lustmord":
  "На отоплението на битово гориво се дължат 85% от фините прахови частици (фчп10), които са основният замърсител на въздуха в България"
  ============
  Може да се повтаря не само на Фандъкова, но и на електричарите, на които ДВГ им се вижда с рога.
  Както и да е, не вярвам след 6 години да се оправим.

  Еретик
 29. 29 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някои казват -
  Няма сравнение дърва и друго отопление - ток , газ.... Дървата директно топлят теб без да топлят въздуха. Требе ти само акумулатор на топлината.

 30. 30 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Някъде проèтох è в Унгария има водомери на водосточните тръби.
  Замислили се за здравето на хората , що не се замислят с какво тровят земята и и с какво пръскат та каква храна ядат хората.
  И на повеè комини хората са били по здрави .

 31. 31 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#2] от "traveler1":

  Пелетите са пак дърва.

  If you are going through hell... Keep going!
 32. 32 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  Само сравнете въпросните 188 млн. лв. с 2 млрд., които вече правителството похарчи за външни изолации и преценете от кое би имало повече полза.
  Иначе лично смятам, че поне в София едно добро начало би било да се забрани отоплението с твърдо гориво, както и колите без катализатори и готово. Звучи малко крайно, но не виждам друг изход, а и жителите на София би трябвало да могат да си го позволят. Виж, в селата и по-малките градчета трябва да се търсят някакви компенсации, но за столицата.....
  Да се осъществи даже частично обаче такава програма трябва политическа смелост и подготвена администрация, и от двете нямаме много.

 33. 33 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 427 Весело

  Еми давайте да действаме - това е по 50 лева на работещ човек.
  Пускаме ги в една касичка и замърсяването приключва... :)

 34. 34 Профил на спейс мен
  спейс мен
  Рейтинг: 418 Разстроено

  До коментар [#18] от "спейс мен":
  —цитат от коментар 26 на zaki


  Типично по български седнал да ми обяснява как няма да стане и как е по-добре да не правим нищо. Някой да е казал да се подмени всичко? Говоря за София и другите градове, пич. Ти си стой на село и се отоплявай, както намериш за добре - след като не ме тровиш, ми е все таз какво гориш, за да не ти измръзне кухата кратуна. По-приятно ти е, като ти вдигнат осигуровките ли, ве мой?! Толкова ли си късоглед, че не зацепваш простата истина - тея 188 милиона ЩЕ БЪДАТ изхарчени по един или по друг начин. Толкова ли сме богати, че да ги харчим за лечение на белодробни заболявания ВСЯКА ГОДИНА в продължение на ЦЕЛИ ЖИВОТИ, защото последиците от мръсния въздух не свършват със сезона за разлика от сметките за отопление. Не мога, наистина. С такава простотия е невъзможно да се спори.

  Да си тъп, необразован, заблуден и лишен от критично мислене в XXI век е въпрос на избор.
 35. 35 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Програмата е била представена вчера от заместник министър-председателят Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова.

  След "от" се пише кратък член. От кого? От министърА, от кметА и т.н. Много ми е неприятно да попадам на примери за неграмотност точно в Дневник, вие бяхте от малкото, които пишеха коректно. Явно нивото на професионализъм пада навсякъде вече...

  And all that jazz!
 36. 36 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Не се ядосвайте хора просто журналиста е объркал цифрите с много или просто некадърно е сглобил от няколко статии една. Само модернизацията на Топлофикация София беше по-скъпа, а тук се говори за някакви смешни милиони в национален мащаб. Вероятно става въпрос само за хората на енергийни помощи или за някаква малка група хора. Съвременна инсталация за 100квм жилищна площ е над 5000 кинта сами сметнете колко домакинства ще покрие сумата посочена в статията. Отделно произведената енергия дори и от най-съвременните уреди е по-скъпа от тази произведена с горене на дърва. Съответно ще трябва да се намалят и загубите и да се подобри енергийната ефективност.

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  Така е, така е, в някои селища, особено в котловините задимяването е невероятно - направо лисици да ловиш. Но и студът е страшна сила. В казармата сме горили паркет, кожи, бои, масла, дрехи и парцали, обувки и всичко що гори, защото беше въпрос на оцеляване. До този момент нямаше как да не се дойде. Аз затуй толкоз натисках за ЮП, но некои другаре не разбраха интимната ми мисъл. А Боко го удари на преклонение пред големците и началниците. Сега ще се спасяваме поединично на принципа на спасяването на давещите се. Само не ми е ясно, ЕС защо ни наказва, след като основно тяхна е вината за тежката прокоба. Вероятно е от чиста злоба човешка. Защото злобата ходи по света и по Европата.

 38. 38 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Преди да си прекараме газ, през 2005, една година се топли ме на ток. Топлихме половината апартамент на климатици, подът беше студен, бебето ни беше постоянно сополиво. Още помня най-високата ни сметка, беше 2/3 от сегашните ни най-високи сметки на газ. (а сигурно токът е бил о-евтин от сега) Сега вкъщи е топло и уютно, ходим боси и по тениски, тийнейджърите ни се къпят по 1 час (не мога да ги преборя). Хора с по-малки жилища, които не се топлят толкова разхитително, плащат под 200лв в най-студените месеци.

 39. 39 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Няма по гадно нещо от климатика. Винаги прави вятър в стаята, прекрасен развъдник на микроби, прави грозна фасадата и т.н.

 40. 40 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Простотии . В селата няма проблем защото малко са комините които пушат . Проблемът е в градовете където са гъсто населени и то заради кюмюра и гумите , които горят в гетата . Специално за София решението е геотермално отопление . В София и близките околности има 9 извора на минерална вода с температура от 23 до
  48Сº и дебит 2.5-14.6 л/сек. Те се използват за бутилиране на минерална вода и
  балнеология. В региона на София са направени повече от 110 сондажа. Тяхната
  дълбочина и температура варират респективно от 130 до 950 м и 10.6-81ºС.
  Геотермалните ресурси в Столична община са с ниска температура и могат да се
  използват за отопление на сгради, парници, басейни и други нискотемпературни
  приложения. Пречка за развитието на енергийното използване на геотермални ресурси
  е недоброто законодателствоhttps://simeonslavchev.bg/vaprosi-otgovori/в-софия-не-се-използва-геотермалната-е/ Krasimir Krastev:" Преди 3 год. една от най-големите европейски Енергийни компании предложи на Столична Община да вземе Топлофикация София на концесия, като проучването им показа, че могат да сменят природния газ с дълбоки Геотермални сондажи на 3,5-4 км., които да захранват Топлофикация София чрез Ко Генерация/60% производство на Топло енергия и 40% производство на еленергия!/ - Топлоенергията чрез тези Геотермални сондажи ще е на себестойност 3-4 пъти/повтарям три-четири пъти!/ по-евтина от сегашният вариант с природен газ...Познайте дали Столична Община прие?!"

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3278 Неутрално

  "Преди 3 год. една от най-големите европейски Енергийни компании предложи на Столична Община да вземе Топлофикация София на концесия, като проучването им показа, че могат да сменят природния газ с дълбоки Геотермални сондажи на 3,5-4 км., които да захранват Топлофикация София чрез Ко Генерация/60% производство на Топло енергия и 40% производство на еленергия!/ - Топлоенергията чрез тези Геотермални сондажи ще е на себестойност 3-4 пъти/повтарям три-четири пъти!/ по-евтина от сегашният вариант с природен газ..."
  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":
  Туй сигурно е извадка от теорията на конспирациите.

 42. 42 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Програмата е била представена вчера от заместник министър-председателят Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, постоянният представител на Световната банка Фабрицио Дзарконе, кметът на София Йорданка Фандъкова.След "от" се пише кратък член. От кого? От министърА, от кметА и т.н. Много ми е неприятно да попадам на примери за неграмотност точно в Дневник, вие бяхте от малкото, които пишеха коректно. Явно нивото на професионализъм пада навсякъде вече...
  —цитат от коментар 35 на gesand

  Кога "Дневник" са пишели коректно?

 43. 43 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1732 Весело

  Чудесно, а след това кой ще плаща за прескъпите консумативи като пропан бутан, природен газ, пелети и тъй нататък?
  —цитат от коментар 2 на traveler1


  Пелети ли? Чете ли статията? Това прочете ли го: "В документа се посочва, че отсъствието на стандарти за качество на горивата за битово отопление позволява на пазара да се доставят и купуват от домакинствата нискокачествени въглища и пелети."
  Пишман тарикатите, които се набутаха с отопление на пелети, сега да си търсят парите от другите пишман тарикати, производителите и търговците на пелети. И понеже са тарикати, сега да минат на изключително "икономичните" конвектори - другата измама за баламурници.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 44. 44 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Задава се поредната далавера за милиони. Тука требе едни пари да се усвоят уж за 'екология'.
  Хората се отопляват по този начин защото е НАЙ-евтино, а не заради печките. Защото целия енергиен сектор вони от далавери и схемите се правят за да се напълнят нечии гуши.

 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#24] от "dokker":

  хората са прави за замърсяването ,наскоро за пръв път посетих китния ни Смолян през зимата , такъв димилник и отрова в целия град ,че на другия ден си тръгнах веднага ,бяхме тръгнали на чист въздух , има резон в тази промяна и трябва да се осъществи бързо ,не мога да си обясня само как ще накарат циганите и тези с крадените дърва на аванта да минат на пелети , но ще видим .

 46. 46 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Цяло лято, в най-големите жеги, когато е 200% сигурно, че никой не пали печка, нощем в София миришеше на дим. Какво горят? Боклуци вероятно. Но виновни ще бъдат обикновените хора, до които газифициране и топлофикация не достигат и които нямат пари да се отопляват на ток. За това пък трябва да си купят и нови печки....

  Евгения Христова
 47. 47 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Ами вместо да даваме 20 милиарда за АЕЦ Белене, Правителството , първо да преговори цените на газа с Русия, което Европейския съюз направи възможно, но никой от нашите гъзолизовци не посмя да изпълни, после със 188 милиона лева да: (2) подобри изолацията и енергийната ефективност, (3) да подпомогне финансово гражданите на твърдо гориво да си сложат локални филтри, (4)-тук ще ядосам много хора, да направи възможно контролираното изгаряне на отпадъци в България, при спазване на всички еко изисквания и произведената енергия да отива за централно отопление, (5) както и оползотворяване на газа от депата (сметищата), и производство на газ от биоразградими селскостопански отпадъци и утайки, който също може да се ползва в домакинството...(6) има разни нови технологии за очистване на въздуха, които се монтират върху самите автобуси (https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-hampshire-45663945 ), прахоуловителни кули и пр., (7) засаждане на зелени площи и създаване на зелени зони - напр. върху покриви на блокове, паркинги и пр.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK