Слънцето все по-често спасява Йордания от липсата на петрол

Първият енергийно ефективен търговски комплекс в Йордания отвори врати в столицата Аман преди две години.

© Associated Press

Първият енергийно ефективен търговски комплекс в Йордания отвори врати в столицата Аман преди две години.В южната част на Аман стотици панели блестят по покривите на джамиите: Йордания се насочва все повече към слънчевата енергия в опит да намали зависимостта си от въглеводородите, от които тя е лишена и трябва масово да внася.


"Преди плащах 12 хил. до 13 хил. динара годишно за сметки за електричество (17 хил. до 18 хил. щ. долара) и 2000 до 3000 динара месечно (3000 до 4500 щ.д.) през лятото и зимата. Сега сметката ми чувствително е намаляла", със задоволство заявява имамът Аднан Ухия от джамията "Хамдан ал Кара" в Аман.


Джамията е била оборудвана със 140 слънчеви панела в началото на годината и това е позволило да произведе близо 44 киловата енергия за около 32 хил. динара (45 700 щ.д.). Това е достатъчно, за да се захранва джамията, посещавана от 1500 вярващи и използваща близо 50 климатика, 35 вентилатора, над 120 лампи, 32 камери, както и микрофони. "Преди през лятото вярващите се оплакваха от жегата и искаха от нас да засилим климатиците. Днес обаче ни казват да ги намалим, защото им е студено", разказва грейнал в усмивка имамът с голяма бяла брада.
"Хамадан ал Кара" е сред 380-те джамии и църкви в кралството, на които има монтирани слънчеви панели, сочат данни на министерството на енергетиката на Йордания.


Страната внася 98% от потребявания петрол и отдавна разчита на изкопаемите енергоизточници за задвижването на електрическите си централи, полагайки усилия да намали зависимостта си от черното злато благодарение на чистите енергии.


Слънцето все по-често спасява Йордания от липсата на петрол

© Associated Press


Джамии, училища, хотели


В тази полупустинна страна слънцето е основният източник на чиста енергия и през последните години слънчевите панели никнат навсякъде - по покривите на джамии, но и на училища, университети, хотели, както и на заводи и жилищни сгради. Миналата година официално бяха открити две слънчеви централи в бежанските лагери Заатари и Азрак, където са настанени хиляди сирийци. В провинция Маан, на 200 км южно от Аман, се изпълняват 11 проекта за зелена енергия, а сред тях е най-голямата слънчева централа в страната "Шамс Маан".


Управлявана от йорданската компания Kawar Jordan Investments, катарската Nebras Power QSC и японската Mitsubishi, тя е струвала 170 млн. долара и произвежда 52.5 мегавата благодарение на 640 хил. фотоволтаични панела.


Според Ханна Заглул, генерален директор на Kawar Energy, филиал на групата Kawar, слънчевата енергия трябва да позволи на Йордания да извоюва енергийната си "независимост". "Йордания може да бъде дом на такива проекти. Тук слънцето грее 320 дни годишно. Резултатите са силно окуражителни и секторът може да създаде стотици работни места", допълва той пред АФП.


"Бърза промяна"


"Йордания преживява промяна (...) бърза", със задоволство констатира министърът на енергетиката на страната г-жа Хала Завати. "Преди 2012 г. нямахме никакъв регламент, нито закон за този сектор", казва тя пред АФП. Сега страната има "мощности за производството на 800 мегавата благодарение на тези ресурси, от които 600 мегавата за слънчева енергия и 200 мегавата за вятърната".


Според министъра "това се равнява на 1.1 млрд. долара чуждестранни инвестиции", имайки предвид проекти, които се изпълняват от чуждестранни компании, и представлява 7% от потребяваната енергия в Йордания.


На този фон пътят до енергийната независимост остава дълъг. И все пак, до края на 2019 г. г-жа Хала Завати предвижда производството на чиста енергия почти да се удвои до близо "1500 мегавата", при чуждестранни инвестиции от "близо 2.3 млрд. долара".


Целта е да бъдат достигнати "20% от потребяваната енергия" в перспективата на 2020 година, продължава г-жа Завати, според която през последните няколко години има значително свиване на разходите за възобновяемите енергии. "Днес един киловат слънчева енергия струва близо 4 цента, спадайки постоянно", а това е "по-малко от половината от стойността на един киловат, получаван от съоръжения, задвижвани от петролни продукти", отбелязва тя.


Бившият държавен министър по икономическите въпроси Юсеф Мансур, който днес оглавява компания Envision Consulting Group, направи следния коментар: "Трябва да се възползваме от тази чиста енергия, която не е скъпа и е на разположение в големи мащаби".


Днес кралството преживява трудна икономическа ситуация, защото сметката му за петрол продължава да превишава 3 млрд. динара (4.5 млрд. щ.д.) годишно. Сегашните проекти "допринасят за усилията за балансиране на бюджета. Те ще донесат на страната по-голяма енергийна независимост", подчертава и той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 761 Разстроено

  Де да ми бяха в България, да видя кой ще им позволи сами да си произвеждат електричество - щях да ги питам само за двата тома документи, които им трябват, колко хиляди динара щяха да им стигнат...

 2. 2 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3596 Неутрално

  След края на петролната ера , който ще настъпи много преди да свършат запасите на петрол, ВЕИ ще станат основен източник на електроенергия не само в Йордания, но и в света. България ще бъде изключение, защото ние ще си произвеждаме ток от руските атомни централи, с които ще бъдем заробени за десетилетия. Ако , разбира се , позволим това да се случи.

 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  България не е Йордания - но пак трябва да се мисли по въпроса. Имаме водни ресурси които не се използавт пълноценно - ток от ВЕИ може да стане още по-голяма част от енергийната стратегия. Най-малкото на Места и Струма и Арда трябва да се направят още язовири. Горе в СЗ България, има също такива възможности. Фотоволтаиците не знам къде трябва да са - вероятно Странджанско, както и по сградите, за които трябва да се изисква поне минимално свидетелство за енергийна ефективност, преди разрешителното за строеж.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 945 Неутрално

  И аллах е на далавера от слънцето !!!

 5. 5 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 814 Любопитно

  до края на 2019 г. г-жа Хала Завати предвижда производството на чиста енергия почти да се удвои до близо "1500 мегавата", при чуждестранни инвестиции от "близо 2.3 млрд. долара".
  —цитат от коментар 0 на от Статията


  Интересно, колко би излязла цената на подобна ядрена мощност? :)
  И въпреки, че двата вида са несравними по:
  - екологични РИСКОВЕ?
  - по диверсификация(стотици хиляди малки слънчеви мощности)
  - коруционни рискове - вместо тази централа да захранва българо-русофилистичния корупцинен кръжок би могла да бъде от полза за стотици хиляди домакинства.
  - изграждането на подобни разсредоточени мощности е безспорно по-сигурно от гл. т. на националната сигурност и изграждането им ще предизивка допълнителна заетост( икономически цикъл)

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Не виждам къде е новината.
  Слънчева страна поставяла панели.Сигурен съм, че ескимосите носят дебели кужуси !
  ВЕИ не са решение за България защото се прахосва огромно количество ценна вода ! Климатичните промени са реалност и бодата ще става все по-ценна.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Може би имаш предвид ВЕЦ? Щото ВЕИ не са само водни.

 8. 8 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1063 Любопитно

  Ми то е било грехота досега да плащаш за петрол, а да се "къпеш" в слънце, което не използваш изобщо. Та бъдещето на тези страни от тропипеския пояс е в слънчевата енергетика, това е ясно. И блазе им, ние да се видим, щото от Кремъл няма да са доволни, ако станем петролно и газово по-независими...

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Весело

  Де да ми бяха в България, да видя кой ще им позволи сами да си произвеждат електричество - щях да ги питам само за двата тома документи, които им трябват, колко хиляди динара щяха да им стигнат...
  —цитат от коментар 1 на naskotop


  Никой не ти иска никакви документи, за да си произвеждаш електричество. Виж ако искаш да търгуваш с него и то не директно, ами НЕК да ти го продава, е друго.

 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2997 Весело

  До коментар [#7] от "George Svinarov":

  ;)

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Любопитно

  А нощно време какво правят?

 12. 12 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 814 Любопитно

  А нощно време какво правят?
  —цитат от коментар 11 на lustmord


  Предплагам спят?

 13. 13 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1528 Любопитно

  А нощно време какво правят?
  —цитат от коментар 11 на lustmord


  съвсем скоро вече ще има възможност за зареждане на акумулатори с индустриален капацитет - ако правиш свръхпроизводство от фотоволтаици през деня, да може да се складира за използване при недостиг.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK