Поръчан от ековедомството доклад изчисли 1 млрд. лв. загуби от неосъществени инвестиции

Красен Станчев

© Надежда Чипева

Красен СтанчевОбщите загуби, т.е. размерът на нетните ползи за обществото, които не са се случили в резултат от забавяния или прекратяване на проекти поради оспорване на процедурите в областта на околната среда за периода 1 януари 2007 г. до 31 януари 2018 г. е около 2.7 млрд лв. Това са данни от изследване за обществена цена на забавени инвестиционни намерения в областта на опазването на околната среда, направено от КС2 по поръчка на Министерството на околната среда и водите. Те бяха представени от доц. Красен Станчев, гл. ас. Димитър Чобанов и Любомира Димитрова в Националния пресклуб на БТА.


Общите загуби са сравними с обема на загубите от природни бедствия и промишлени аварии за периода 2010 - 2017 г., според авторите му.


В обхвата на анализа са включени договори/ проекти, получили обществен отзвук; отложени проекти при изграждането на националната инфраструктура; проекти и договори, по които са предизвикани съдебни дела. Между тях са проектът за добив на злато при Ада Тепе край Крумовград (неподписана оценка за въздействието върху околната среда и протести срещу предвижданата първоначално цианидна технология, от която впоследствие самият инвеститор се отказа), за благородни метали край Трън (спрян от местните жители на референдум), инвестиционни намерения в национален парк "Пирин" (за плана на който се чака окончателно решение на Върховния административен съд) и природен парк "Витоша" (без актуален план за управление заради липса на становище от министерството дали се нуждае от ОВОС), строителството на магистрала "Струма" (чието трасе в района на Кресненското дефиле беше оспорено от граждани в съда).
Изследователите са посочили, че анализът е основан на консервативни допускания, а обобщените в него резултати представляват минимален сценарий на ефектите.


Пропуснатото потребление е оценено на 343 млн.лв., отрицателните фискални ефекти, като несъбрани данъци са определени на 277 млн. лв. Според изследователите всеки ден отлагане или прекратяване на проект води до загубена нетна полза за обществото и икономиката от 952 595 лв.


Негативните последици за обществото във вид на пропуснати ползи като потребление, спестявания, данъци и осигуровки са общо 505 млн. лв., според оценките на изследователите, а нетната стойност на пропуснатите ползи от нереализирани инвестиции след периода на забава достига 498 млн. лв. Загубите на собствениците на земи и гори в близост или в границите на защитени територии по Черноморието и в планински местности са оценени на 416 млн. лв.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  А колко са щетите от утроените КССта на "Хард" ВиК проектите по ОПОС ?

 2. 2 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Докато фирми на по няколко дена без дейност и персонал могат да спират проекти за милиарди с обжалвания, така ще е. Нека всеки, който обжалва да носи последиците и да видим ще има ли фирми едноднвеки обжалващи търговете.

 3. 3 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Има съществен пропуск в доклада. Не са посочени печалбите на "еколозите" обжалвали проекта и така не може да се установи дали ползите от обжалването на тези проекти е отрицателен или положителен. Може да се окаже, че ползите на еколозите от обжалването на проектите превишават загубите от нереализирането им. Все пак и "еколозите" са част от обществото и макар и ползите /парите/ да са влезли само в техните джобове все пак тези ползи са реализирани. хахаха

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jumbo Jet":


  Докато фирми на по няколко дена без дейност и персонал могат да спират проекти за милиарди с обжалвания, така ще е. Нека всеки, който обжалва да носи последиците и да видим ще има ли фирми едноднвеки обжалващи търговете.
  —цитат от коментар 2 на Jumbo Jet


  Обжалващич да носиоследиците няма как да се случи, независимо дали е прав или не съвсем, защото в повечето случаи пследиците не са по силите на почти никоя фирма участник в някакъв търг.
  По-скорои( и май имаше подобно виждане), обжалванията не трябва да спират процеса, нещата да си вървят и ако се докаже, че обжалващите имат право, тези които не са спазили изискванията, да обезщетят обжалващия - колко и как, може да се мисли по въпроса.
  Това е валидно и за Възложителя, който също често яко бърка стъпката и при подобна ситуация, същия да се глобява и то от ФРЗ. Така че като бъдат ударени по джоба, може да се окаже, че ще почнат да организират търговете доста по-добре.

 5. 5 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Колко нагло! Поръчали са доклад, който да ни каже колко сме загубили, че не сме си разрушили природата. Къде е докладът, който да ни каже колко сме спечелили – не в материално изражение, а в здравословно, морално, спортно и културно?

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10028 Весело

  Това ми изглежда като изчисляване на загубите за строителят на атомна бомба, на който му е забранено да я хвърли някъде в девствената природа :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 989 Гневно

  Станчев, колко ти плати Нено Димов за "проучването"? Много сте долни, ей!!!

 8. 8 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Не са изчислили и заменките, дето зелените организации спряха, но и много се случиха, да не забравяме.. Но това не се изчислява.. Някой ще изчисли ли колко съм загубил аз, че не мога да ловя пъстърва в един куп реки, защото въпросното ведомство е разрешило строителство на миниВЕЦ-ове; че като излеза на лов един заек не мога да видя, защото всички храсти са изрязани, а пасищата разорани; че не мога да ходя на рилските езера, защото са превърнати в кенеф; че трябва да ходя в Гърция на море, защото нашето е кенеф, бетон, огради и мутри; че си купувам минерална и изворна вода, защото тази в чешмата вече не става.. Що не изчислят колко пари сме дали и даваме в аптеките заради мръсния въздух, а респираторните заболявания на децата ни вече не трябва да ни правят впечатление. Накрая да изчислят колко сме загубили и губим от инищожаване на институциите и превръщане на експертите в послушни слуги.. И всичко това заради корумпирани министри като този поръчал въпросния абсурден доклад-Колко губим от демокрацията?

 9. 9 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Аха, чак сега се разбра защо сме най-бедната държава в ЕС - заради еколозите! Ако ги нямаше всички щяхме да сме милионери от добива на злато, нефт и газ! Евала станчев - голям АНАЛизатор си!!!

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  И откъде ще ги намерим тези смелчаци, които ще рискуват собствените си средства, за да работят на държавна работа и да възлгат извършването на дейности за теб и мен!? Или по-скоро колко трябва да ни вдигнат данъците, че да можем да им плащаме адекватни заплати?

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  Интересно, как са го сметнали.

 12. 12 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 422 Гневно

  Без да съм чел доклада, на първо четене:

  1. Изпълнителите на поръчката не са вникнали и анализирали (защото не са искали) в първопричината за нереализация на голямата част от посочените проекти. А тя е в калпавото възлагане, проектиране и изпълнение на обжалваните проекти. Всички те са заченати в корупция и не подлежат на никакъв друг ефективен обществен контрол, освен от съдебен, доколкото и той е ефективен... За други проектои, обществената полза е меко казано спорна.

  2. Интересно ми е дали въпросното проучване ще бъде публикувано, и дали ще издържи на критичен анализ и независимо пиър ревю. Съмнявам се.

  3. К. Станчев и кол. едва ли не си дават сметка за тези недостатъци, и особено колко прозрачно и компрометиращо за тях е съучастието им в това актовно мероприятие. Срещу какво замениха професионалната си съвест?

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2840 Разстроено

  А какви са ползите на обществото от спасените екосистеми, чисти въздух и вода, г-н Станчев? На колко лева се оценяват?
  Примерите, които са дадени всъщност показват какви вреди е нанесло министерството на Нено Димов. За магистралата през Кресненското дефиле, например има одобрен проект за тунел, минал ОВОС от многог години. Но по него и сега нищо не се прави. На Витоша от 2012 г. е категорично ясно, че фирмата стопанин на лифтовете може да ги подмени в рамките на съществуващите трасет, но отказва да го направи, а влстите упорито и престъпно им помагат.
  Жалко, че добър икономист като Красен Станчев се нареди до Пламен Орешарски. Предпочете мръснните пари на Нено Димов пред достойноството и професионализма си.


  До коментар [#5] от "phuncky":

  До коментар [#8] от "ilegal":

  Респект! Извинявам се, че ви повторих тезата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Чудесно проучване - платено от МОСВ, за да изчисли загубите на т.нар. бизнес от обществения коректив, какъвто представляват гражданските организации. Защо не са посочили и поименно загубилите - Цеко, Симеончо Пешов, Краси Гергов и т.н. Мисля, че починът трябва да се продължи в този дух и от другите министерства
  1. Нека финансовото министерство да изчисли загубата на бизнеса от плащането на данъци. Ще се получат много по-внушителни цифри!
  2. Министерство на социалните грижи да представи доклад за загубите на държавата от изплащане на пенсии, детски надбавки и как държават ще цъфне и върже, ако всички пенсионери и инвадили изведнъж се споминат.
  3. Министерство на образованието да изчисли загубите в бюджета от поддръжката на училища и ВУЗове.
  4. Министерството на земеделието ако изкара цифри колко ще се пести ако не се изплащат субсиидиите на земеделците.
  Такива изчисления много лесно се правят. Иначе Нено Димов достигна досегашното дъно на професионална и политическа нищета. Може би не е искал да си каже, че най-много любимците му ще спечелят, не само ако няма НПО активисти, а най-вече от закриването на министерството, което той оглавява, наречено - на околната среда. Защото за него самото съществуване на околна среда и особено на такива нейни компоненти, като климат, атмосфера и особено биологичното разнообразие, са му непоносим факт.

 15. 15 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#14] от "habitat":
  "загубата на бизнеса от плащането на данъци", "загубите на държавата от изплащане на пенсии, детски надбавки", и т.н.
  Ха, ха, БРАВО колега, добре си го написал.
  Също [#5] "phuncky", [#13] Gopeто, [#8] "ilegal" и другите.

  Красен Станчев е непоправим технократ. За него няма хуманитарни ценности.
  Но в случая подозирам, че са играли и облаги от страна на Д. Ненов.

 16. 16 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Красен Станчев може да сметне каквото му каже донора.

  Ако утре някоя голяма зелена организация му поръча доклад, печалбите дето ги е насмятал днес е се превърнат в загуби.

  Когато ЕК ни засипе с глоби заради безхаберието на мутренското правителство, печалбите ще изчезнат и Станчев ще смята друго нещо.

  Глупостите не спират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK