Глоба до 10 хил. лв. за кметове, които не са намалили замърсяването на въздуха, предвижда законопроект

Глоба до 10 хил. лв. за кметове, които не са намалили замърсяването на въздуха, предвижда законопроект

© Николай ДойчиновГлоба до 10 хил. лв. за кметове, които не са намалили замърсяването на въздуха през изминалата година. Това предвиждат промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), внесени в Народното събрание, съобщава сайтът lex.bg.


Според текста, качен на сайта на Народното събрание, санкциите започват от 5 хил. лв. и може да достигнат 10 хил. лв. Чрез промените за първи път чистотата на въздуха се вменява като пряка отговорност на кметовете. Предвижда се в случаите, когато в даден район са превишени нормите за вредни вещества (замърсители) в атмосферния въздух, кметовете да разработват и изпълняват програми за намаляването им.


В тях ще трябва да има заложени конкретни срокове, действия и финансова рамка и начини за контрол. Те ще се приемат от общинските съвети. Кметовете ще трябва да се отчитат до 31 март за свършената работа. Ако има нарушения, санкцията ще бъде налагана от директора на местната екоинспекция.
Съществуващият в момента закон възлага на "общинските органи" заедно регионалните инспекции по околната среда и водите да осъществяват контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на тяхната територия.


"Изпълнението на мерките от програмите следва да доведе до ежегодно намаление на броя на превишенията на нормите за вредни вещества и на средногодишните нива на замърсителите в случаите, когато те са над определените норми за качество на атмосферния въздух, регистрирани в пунктовете за мониторинг – част от Националната система за мониторинг на околната среда на територията на общината", предвижда проектът.


Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) ще оценява до 30 април дали това е свършено. Ако се установи, че няма намаление на регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества и/или на средногодишните нива на замърсителите, ще се налага глоба. При повторно нарушение тя ще е в двоен размер.


В проекта има и серия от разпоредби, свързани с качеството на твърдите горива, които се използват за битово отопление – въглища и брикети. "Битовото отопление с твърди горива е определено като основна причина за наднорменото замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици (ФПЧ). Ограничаването на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите е една от мерките, които могат да бъдат взети на национално ниво за подпомагане на общините в усилията им да постигнат нормите за качество на атмосферния въздух", пише в мотивите към проекта.


Конкретните изисквания за качеството на твърдите горива ще бъдат разписани в наредба. "Чрез наредбата ще бъдат въведени норми за съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, изисквания за пакетиране и етикетиране на опаковката, както и условията, редът и начинът за контрол на качеството на твърдите горива", гласи още текстът.


Такава наредба ще има и за изискванията за дървесината, която се предлага за битово отопление. Контролът за качеството на твърдите горива за бита се възлага на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, като правителството е изчислило, че за целта ще се необходими около 500 хил. лв.


Преди месец доклад на Европейската сметна палата констатира, че българите дишат най-мръсния въздух в Европа. Една от критиките на палатата бяха насочени към плановете на Столичната община за справяне с проблема и най-вече, че те не предвиждат мерки за превенция на замърсяването от домакинствата. Според доклада България е лидер по загубени години на живот в добро здраве заради мръсен въздух. Гражданите у нас скъсяват с 2 години и половина времето, в което са здрави, докато средно за Европейския съюз този показател е 0.7 години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Какво е това малоумие? Как така един индивид - кмет, ще бъде глобяван, задето други индивиди горят боклуци и замърсяват?
  Вие имате ли идея как се влиза в циганска къща, за да докажеш, че горят гуми и парцали? Че и накрая да те глобят отгоре?
  Кой ги мисли тия простотии?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Въй въй въййй, сега на НЕ НАЩЕ кметове, майка им жална. Иначе тока и парното да поскъпват, матряла плаща.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Фандъкова ще е първа в списъка.

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  !? А кметовете ще могат ли да определят еднолично данъците, бюджета, да налагат забрани, щото тези неща се определят от държавата или от общинския съвет. Как точно лично ще чистят въздуха :) че и ще ги глобяват 10,000 лв!

 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 697 Неутрално

  И как по-точно кметовете ще накарат хорада да минат на ток или газ, при положение, че самите хора нямат пари за нищо друго освен няколко кубика дърва за зимата? Да не говорим, че не на всякъде има газ примерно.
  Типично чантаджийско решение, без грам мисъл вложена в него.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Това е за пред хората от Европа - да им покажем, че уж нещо правим за замърсяването на въздуха.
  Ама освен кметовете да накупят електроуреди на населението и после да им плащат тока, а после да накупят и чисто нови, модерни коли на населението и да им сменят 20-годишните таратайки, не виждам как може да стане.

 7. 7 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 217 Гневно

  Това някаква шега ли е?

 8. 8 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Замърсяването не е само по вина на кметовете, а изисква промени в националното законодателство. Как един кмет ще спре от движение пушещ таралясник пред разпад, който при това има валиден стикер за технически преглед?

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Това ли успяха да измъдрят наште тикви?

 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Важното е кой мери чистотата на въздуха, така че не вземайте толкова навътре тая сума - може винаги въздуха да бъде чист.

 11. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Точно си е работа на общините да правят неща за намаляне на печките на дърва и въглища. Глобяване на кмета разбира се е чисто по мутренско-комсомолски. Начините са в регулиране на новото строителство за да се забрани изграждането на комини. Забрана на ползване на печки освен ако не са единствена възможност за отопление. Подпомагане на бедните с алтернативни отопления. Данъчни облекчения за ползващите натурален газ за отопление.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  А бе що не и на министър-председателят бе? На всяка кметска глоба по една и на мин.-председателя

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Законодателят като е решил да налага санкции на кметовете дали се е запитал дали кметовете имат правомощия и ресурс да направят онова, което законодателят се опитва да ги задължи или както обикновено просто хората в Парламента отчитат дейност?!?!?!

 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Колко сме напред със материала.
  Тиквите от народното събрание вече не раждат тикви - те ежечасно творят идиотщини.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  И сега кметичката ще я глобят ли че тъмнозелените горят гуми и парцали по Красна поляна ?!

  Ама всеки ден по 10 бинки барем така се поповърне част от гепеното.

 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Начините са в регулиране на новото строителство за да се забрани изграждането на комини.
  —цитат от коментар 12 на Таралеж

  Тя тази работа с комините не е като да я забраниш!
  Те са краен, та краен резерв за отопление.
  Например, при енергиен баланс като българския - 50% от електричеството от 2 блока - при авария на единия дали зимата ще успеят тези "студени" мощности да осигурят недостига?
  Или например едно разлюляване на параметрите на електропреносната мрежа (1985г. така го обясниха), което да доведе до нямане на ток поне за 1 седмица?
  За 2 часа ще изчезнат всякакви неелектрически печки от магазините.
  На студ не се живее. Последна грижа ще е екологията във такъв момент.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Фандъкова ще е първа в списъка.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  Фандъкова - 10 бона бълха я ухапала.

 19. 19 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1173 Весело

  и сега кметО от неговия/нейния си джоб ли ще плаща, или от общинският бюджет?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 20. 20 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Малоумен закон.
  Искров остана невинен за калпавия надзор над КТБ, никой не се оказва виновен за пропилените стотици милиони евро в провалените ремонти на ГЕРБ в София и други градове, но за такива сложни проблеми като въздуха вината е на кметовете.

  Да не говорим, че кметовете нямат необходимите инструменти да намалят замърсяването, дори да установят източника.

  ГЕРБ-ерски калинки, сър!

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#17] от "skara":

  Не е ли? Само ви споделям опита от мястото където живея, в новото строителство не може да имаш камина с дърва, или отопление с дърва. Когато замърсяването на въздуха премине дадено ниво е забранено паленето на камини и печки ако не са единствено отопление. Споделям. Ама вие като сте се решили да се тровите, та тровите деца, внуци и правнуци?

 22. 22 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Когато селото е в котловина, ще ги хванат.Обаче когато е на баир ще има да си мерят замърсяването-без последици :-))

 23. 23 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Точно си е работа на общините да правят неща за намаляне на печките на дърва и въглища. Глобяване на кмета разбира се е чисто по мутренско-комсомолски. Начините са в регулиране на новото строителство за да се забрани изграждането на комини. Забрана на ползване на печки освен ако не са единствена възможност за отопление. Подпомагане на бедните с алтернативни отопления. Данъчни облекчения за ползващите натурален газ за отопление.
  —цитат от коментар 12 на Таралеж

  1. Кога печките са единствен възможност за отопление?
  2. По какъв начин и с какви алтернативни отопления могат да бъдат подпомагани бедните в България? Какво продължение очаквате след като определена група граждани получи помощта?
  3. Въпреки безспорните удобства цената на природния газ и необходимите средства за първоначална инвестиция спират доста желаещи да използват природен газ за отопление, топла вода и готвене. Какви трябва да са данъчните облекчения за да бъде природният газ икономически рентабилен в домакинствата.
  4. Аз бих предложил да се намали акциза на пропан-бутана за битови цели.

 24. 24 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "Роси":

  на нея заплатата и е голяма,няма да я уплаши някаква си глоба

 25. 25 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Егати, е то по селата няма да могат да намерят кандидати за кметове! Кой може да откаже бабите от печките с дърва и от там, кой ще иска да плаща такива глоби?

 26. 26 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1062 Весело

  Щуротии на квадрат, т'ва е цялата тая топурдия. Нека ми дойдат в къщата и ми забранят да си ползвам дървата за огрев... А кметовете ще плащат глоби по принцип - 6000 населени места по 10000 лева = 60 000000 лева от глоби. Къде и кой ще ги харчи тия пари не знам. Ама нали не си мислите, че ще има ненаказани кметове в Бг? Щото няма населено място зимата без мръсен въздух. Просто някъде е десет пъти над нормата, а другаде "само" три...

 27. 27 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 719 Любопитно

  Вярно,че малко бързо чета,ама кой точно е внесъл този законопроект.Пише,че съобщава сайт Лекс.бг.Сайта си е сайт,но кой,КОЙ внася този законопроект?Защото не сайтът внася законопроект,а някой,който има право за това.Та пак -кой внася законопроекта?

 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#23] от "zhivko6461":

  Помоща е да се плати част от цената на газовото парно. И както един колега е отбелязал големият проблем е за селищата които са в котловини, мръсният въздух се хваща в капан и трови ли трови. Затова и помощите за газово отопление трябва да са за местата които са в котловини и с високо замърсяване.

 29. 29 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#28] от "Таралеж":

  :) ти си сигурно на 18 години....щот нямаш спомен как при -10 градуса и два дни без ток всъщност няма да има кой да ти намери на пролет трупа като се размрази :) :)
  Отделно, сиганите как точно ще ги "стимулираш" да не горят каквото им падне - щот данъци и без това не плащат, полиция не ги закача. Гиди струва ми се че проблема е, че откак електричеството стана частно, енерготата не им подават ток на индианските квартали за без пари, и те последните години са минали на "твърдо" гориво, та оттам иде и замърсяването.
  Как точно се "налагат" мерки и глоби, когато една трета от населението е всъщност недокосваемо от закона и изпълнението му ?

 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#29] от "mirohero":

  Признавам, циганите на знам къде да ги сложа в това предложение. Признавам че циганския проблем съм го решил на индивидуално ниво, просто съм избягал от циганите и циганиите. Може и вие да го направите, вторият ви избор ще е да ги интегрирате, третия да се циганизирате. Съжалявам за откровенноста и За това че истината е жестока.

 31. 31 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 671 Неутрално

  А за замърсяването на реките?

 32. 32 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Аз не разбрах, кметовете ще плащат глобата от собственият си джоб? Или ще плащат общините, т.е. същите бедни данъкоплатци, които горят дърва и въглища?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 33. 33 Профил на drezinka
  drezinka
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Вие сериозно ли смятате, че ще бъдат глобявани персонално кметовете? Ще бъдат налагани санкции на общината, които се плащат от нашите данъци, тоест ние ще бъдем глобявани за мръсния въздух. И познайте какво - понеже отново плащащите редовно данъци не са от тези горящи гуми за отопление, ще бъдем клатени два пъти - единия път от тези дето не ни позволяват да дишаме нормално и втория път от държавата, задето не прави нищо по въпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK