Да помислим за Черно море

Черно море, плажът в Бургас

© Цветелина Ангелова, Капитал

Черно море, плажът в БургасДа поговорим за море — след като лятото окончателно ни напусна и вече можем да мечтаем за следващото. Но нека и си припомним защо краят на октомври е Ден на Черно море. Не просто заради носталгията по лятото, а защото на 31.10.1996 г. шестте черноморски държави — България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна — официално приемат мерки за борба с морското замърсяване и подписват Стратегически план за действие за възстановяване и опазване на Черно море към приетата още през 1992 г. Конвенция за опазване на Черно море от замърсяване.


В знак на продължаващ ангажимент, институции и граждански организации работят целогодишно и упорито за опазване на чисто море, но на този ден организират и символични събития за припомняне на заплахите, с които се борят.


През тази година събитията започват още през уикенда с почистване на плаж "Ветеран" във Варна на 28 октомври (неделя). Някои от интересните покани за Деня на Черно море включват:
За тези, които са в София:


Неправителствените организации "Грийпийс-България" и "За Земята" продължават кампанията си "Свободни от пластмаса" с акция на самия празник - 31 октомври, от 8:30 до 9:30 пред НДК. Доброволците имат нужда от още любители на морето, с които заедно да демонстрират с огромен банер на риба. Повече за идеята можете да прочетете в събитието в социалната мрежа.


По морския бряг, тръгвайки от север на юг:


1. Сдружението "Зелени Балкани" ще отбележи Деня на Черно море в понеделник в Шабла и във вторник в Поморие . "Зелени Балкани" развиват програма за проучване и опазване на делфините от 2005 г. насам, като работата им е съсредоточена основно в морски изследвания, изграждане на капацитет и публични дейности. За празника тази година планираните две събития са за деца:


- Понеделник, 29 октомври, следобед в Зеления образователен център на Шабла ще изнесат презентация за деца от 1 до 4 клас за обитателите на Черно море - основно за делфините, които "Зелени Балкани" проучват. Ще бъдат показани снимки и клипове от проведени плавателни експедиции, за да се потопят присъстващите в изследователския дух на морските биолози. За малките ученици ще има и игра и изработване на животно от хартия.


- На 30 октомври, вторник, екипът на "Зелени Балкани" ще бъде в Поморие, където като гости на организираното от училището "Иван Вазов" отбелязване на Деня на Черно море ще обсъдят с по-малките учениците изработените от тях макети на морското дъно и подготвените от по-големите ученици доклади. Екипът на "Зелени Балкани" ще представи обитателите на Черно море, с фокус върху видовете делфини. Всеки клас ще получи и една детска книжка - "Приключенията на Мерием и делфина Фани".


2. Във Варна Морският клуб "Приятели на Морето" организира традиционното си почистване на плажа "Ветеран" на 28.10 /неделя/, със сборен пункт в 9:50ч. на ул. "Антим I". Осигурени са транспорт, чували, ръкавици, храна и вода.


3. Несебър отбелязва Деня на Черно море на самата дата - 31 октомври - от 11ч. в Конферентен център "Сочи" с изложба на наградените в конкурс за фотография, литература и изобразително изкуство под надслов "Аз обичам Черно море". В конкурса на общината участват творби по темите за причинено от човека замърсяване на крайбрежната зона и морето, примери за активно екологично поведение и морски пейзажи.


  4. В Бургас ще отбележат Международния ден на Черно море на 30 октомври от 16:30ч. в Културен център "Морско казино" - зала "Петя Дубарова". Тогава ще бъде открита изложбата и връчени наградите за вече традиционния национален конкурс "Морето не е за една ваканция". През 2018г. в него участват над 100 млади фотографи от цялата страна - ученици от 5 до 12 клас.


  Последните резултати от българските морски изследвания на изхвърлените в морето отпадъци на океанолозите Велизара Стоилова и д-р Димитър Беров показват, че дори те да не се виждат по водната повърхност, не можем да бъдем спокойни, че ги няма. Морски ветрове и течения периодично ги изхвърлят на брега, където проблемът не изчезва. Учените планират бъдещите наблюдения за плаващи морски отпадъци да бъдат комбинирани с такива за новоотложени по плажовете плаващи отпадъци.


  На гражданите изследователите препоръчват да се включат в инициативи по почистване на крайбрежието, да се информират за вече съществуващи наредби и да настояват за по-скорошни конкретни промени в законодателството на България и ЕС, ограничаващи ползването на пластмасови продукти за еднократна употреба – особено след окуражаващата крачка на Европейския парламент към въвеждане на директива, забраняваща използване на пластмаса за еднократна употреба, която задължава и българското правителство за такива мерки най-късно до 2021г.


   Всичко, което трябва да знаете за:

   Ключови думи към статията:

   Коментари (16)
   1. Подредба: Сортирай
   1. 1 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3402 Неутрално

    Дааа! Видяхме как се пази Черно море по българските брегове - бетон, мръсотия, отходната канализация отива директно във водата.

   2. 2 Профил на kesh
    kesh
    Рейтинг: 3092 Гневно

    Дааа! Видяхме как се пази Черно море по българските брегове - бетон, мръсотия, отходната канализация отива директно във водата.
    —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++........!!!!!.....бетонираха го мутрите и го оцапаха...........то затва народеца намери други алтирнативи..............

    България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
   3. 3 Профил на mavro
    mavro
    Рейтинг: 482 Неутрално

    Да помислим за Черно море....и снимката е „Боклук на плажа в Бургас”...Защо бе,защо бе народе се самооплюваме всеки час....??? Мога да намеря боклук навсякъде по света и да го снимам....

   4. 4 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 2498 Неутрално

    Да, важно е да опазим морето ни чисто. Проблемът, доколкото знам, е много сериозен. Хубаво е, че шестте държави, които имаме излаз на него, мислим и работим по темата.

   5. 5 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5072 Неутрално

    "Боклук на плажа в Бургас (архивна снимка)"


    Авторката може ли да уточни, къде точно видя боклук на снимката?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
   6. 6 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3860 Неутрално

    "ДА ПОЧИСТИМ МОРЕТО ЗА ЕДИН ДЕН!"

   7. 7 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2422 Неутрално

    Катсте рекли... Помислих. Не пак няма да ида.

   8. 8 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11204 Неутрално

    Да го почистим...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
   9. 9 Профил на Мавродинов
    Мавродинов
    Рейтинг: 754 Неутрално

    По лесно ще го спасят от пластмасите, отколкото от бетона!

   10. 10 Профил на valtoro
    valtoro
    Рейтинг: 994 Неутрално

    Това е затворено море замърсявано от Европа и Азия, чудно ми е как
    още не се е превърнало във воняща локва !!!

   11. 11 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9253 Разстроено

    Тъжно е, че и отходни канали по реки или направо в морето се вливат. Докато пластмасата също замърсява, но поне може да се събира периодично.

   12. 12 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3648 Весело

    "Това е затворено море замърсявано от Европа и Азия, чудно ми е как
    още не се е превърнало във воняща локва !!!"
    ==============
    Не е затворено, с положителен баланс е. Вярно е, че доста държави пишкат в него, но няма да се стискат я!

    Еретик
   13. 13 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3809 Неутрално

    Всемирният потоп, описан в Библията, се е случил в Черно море?

    За пръв тази теза е лансирана от проф. Петко Димитров през 1982 г., а след това е доразвита от американския професор от Колумбийския университет в Ню Йорк Уилям Райън. Към тях се включват Питман, Робърт Балард. Според техните хипотези, някъде около 7 500г. пр. Хр. в егейският басейн се е случило страшно земетресение, или е изригнал вулкан (Атлантида?), и се е отворил протока на Босфора. В сладководното езеро на сегашния басейн на Черно море е започнала да се излива солена вода от егейския басейн, която в продължение на около година е повишила нивото със 100-120 м, и буквално е удавило плитчините на север от н. Емине (северното ни Черноморие, румънското и украинското крайбрежие).

    Доказателства за нея са намерени по време на двете експедиции край българските брегове, наречени „Древни брегови линии на Черно море и условия за човешко присъствие“.

    Още през 2001 г. по време на съвместната българо-американска експедиция с екипа на световноизвестния океанограф проф. Робърт Балард изследователите се натъкват на възможни очертания на селища под водата.
    Намерените артефакти са знак, че на мястото на сегашните води на шелфа на север от н. Емине някога са живели представители на цивилизация, която е добивала и обработвала злато, строила е сложни мегалитни конструкции и храмове, създала е солната индустрия (при Провадия), и е поставила началото на протописменост.

    За съжаление продължението на работата на тази експедиция е била възпрепятствана от Божидар Димитров, който обвинил американците, че търсели газ, а не история (истината е била, че американците предпочели съвместната работа с колегите си от Варненския институт, а не с натрапените от Б. Димитров "експерти").

    Населението от засегнатите земи се разселило на Запад (до Полша, култура Винча), и на юг към Шумер и Египет. Част от останалото на място население е било в основата на цивилизацията Варна (по находките от Варненския некропол от 4400г. пр. Хр.).

   14. 14 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3809 Неутрално

    Тъжно е, че и отходни канали по реки или направо в морето се вливат. ....
    —цитат от коментар 11 на Peni Nikol

    Четейки форумите човек може да си помисли, че само в Черно море се вливат реки и канали, а Амазонка, Нил и Мисисипи изчезват в небитието.

   15. 15 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3809 Неутрално

    Това е затворено море замърсявано от Европа и Азия, чудно ми е как още не се е превърнало във воняща локва !!!
    —цитат от коментар 10 на valtoro


    Азия?
    Да добавим и Африка, имайки предвид че Нил се излива в Средиземно море, а то е свързано с Черно море чрез Дарданелите и Босфора.

   16. 16 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 904 Неутрално

    До коментар [#13] от "historama":

    Божо Димитров изгони американците, но те си продължиха работата в Румъния.

   За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
   С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK