Стопаните правели биоземеделие заради субсидиите, а не за да го развиват, сочи одит

Стопаните правели биоземеделие заради субсидиите, а не за да го развиват, сочи одит

© Георги КожухаровСлед като през август в свой одит Сметната палата установи, че потребителите на биологични земеделски продукти не са добре защитени заради малкото контрол върху това производство, сега е направен преглед на това как се изпълнява мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Одитът е за периода от 1.01.2015 г. до 30.06.2017 г.


Одиторите посочват, че целта на мярката е да се развива биологичното земеделие и така да се опазва околната среда. Целта е, като се избягва използването на минерални торове, пестициди и се прилагат щадящите практики при обработката на площите, земеделието като цяло да е съобразено с добрите екологични практики.


Основният извод от одита е, че въпреки видния напредък за прилагане на мярката основен стимул за стопаните остават компенсаторните плащания, а не развитието на биологичното земеделие.
Няма стратегически подход за развитие на биологичното земеделие с ясно формулирани и измерими национални цели, не е осигурена надеждна основа за програмиране и финансиране на подпомагането, установили одиторите.


Интересът расте всяка година


Посочва се, че интересът към биологичното земеделие е голям, като през 2016 г. нарастват над два пъти спрямо кампания 2015 общо декларираните: площи – до 91 491 ха, пчелните семейства - до 127 270 броя, животните – 20 412 броя.


При пчелните семейства, отглеждани по биологичен начин по мярката, увеличението е от 64 445 броя през 2015 на 145 221 през 2016 г.


От одобрените по мярката площи за земеделски култури за кампания 2016 най-голям е относителният дял при полските култури, включително фуражни - 41 на сто, а най-малък при зеленчуковите култури – 2 на сто. За периода 2015-2016 г. от трите направления, насърчени по мярката, най-голям е относителният дял на биологичните животни спрямо животните в преход към екологично отглеждане.


Нарастват и бенефициентите по мярката – от 2011 през 2015 г. до 4235 през 2016 г.


Какво не работи


Повече от две години след началото на програмата няма приети стратегически документи в областта на биологичното земеделие с ясно формулирани и измерими национални цели, което не го утвърждава като национален приоритет, установяват одиторите.


В същото време има недостиг на средства по мярката за поемане на нови ангажименти или разширяване на вече поетите петгодишни ангажименти. При това положение за кампания 2017 г. са въведени ограничения в приема на заявления за подпомагане по мярката, като е осигурена възможност за подаване на заявления от биологични производители за сертифицираните им площи, животни и пчелни семейства.


Общият бюджет на мярка 11 "Биологично земеделие" е около 151.6 млн. евро, или 5 на сто от общия бюджет на земеделската програма.


Одитът на Сметната палата показва, че изискванията по мярката позволяват на бенефициентите да получават компенсаторно плащане, без да се стремят към получаване на добиви.


При извършена проверка на място 82 на сто от бенефициентите в одитната извадка декларират доходи от продадена продукция спрямо подпомагането по мярката в съотношение по-малко или равно на 1 към 1.


Например бенефициент за подпомагане по направление "Биологично растениевъдство", който е и бенефициент по мярка 214 "Агроекологични плащания", обработващ 10 ха лешници, със сертификат за биологична продукция за 500 кг лешници за 2017 г., декларира, че няма приходи от продадена продукция. Друг бенефициент, производител на биологични домати, притежаващ сертификат за биологична продукция за 7 тона за 2017 г., също декларира, че няма приходи от биологично земеделие.


Биологично земеделие в плевели


При извършените проверки на място на 14 бенефициента е установено, че в повечето случаи отглежданите съгласно изискванията за биологично производство култури са обрасли с плевели, от което може да се направи извод, че не са положени необходимите грижи и земеделски практики за получаване на добив.


Одиторите установяват и че няма единна информационна система между Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция и функционалност за автоматично извличане на информация, което създава риск от забавяне на калкулациите на плащанията на бенефициентите по мярката.


Съществените слабости в системата на контрол на биологичното земеделие не предоставят увереност за спазване на правилата за биологично земеделие, пише още в одита. Това налага засилване на контрола по мярката и въвеждане на допълнителни контролни механизми от ДФ "Земеделие", което увеличава административната тежест за бенефициентите.


При одита е установено още и че има голямо текучество на ръководен и експертен персонал в компетентното звено в Министерството на земеделието по прилагането на правилата на биологично производство – числеността на персонала е променяна 6 пъти.


Одиторите препоръчват на министъра на земеделието да се предвидят допълнителни критерии, които да способстват за развитието на биологичното земеделие и за полагане на необходимите грижи и земеделски практики. Друга препоръка към него е изграждането на единна информационна система, съдържаща информация за всички оператори в система на контрол, както и всички производствени единици в стопанството и създаване на функционалност за автоматично извличане на информация, необходима за калкулация плащанията на бенефициенти по мярка 11. Това ще улесни извършването на проверките, ще намали административната тежест и ще подобри контрола по цялата верига.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Другари, трябва да помислим за създаване на ткзс на биопроизводителите.
  Това с тия одити и това мачкане трябва да спре!!!
  Имало било плевели!!!
  Ами че ние на това с плевелите в Крушовица му викаме пермакултура бе!!!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8381 Любопитно

  То кое се развива, че биоземеделието..... ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Какво не работи
  Прокуратурата не работи - някой да е опандизен за попълване на документи с невярно съдържание....

 4. 4 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 334 Весело

  Добрутро!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Добре дошли в реалността на одиторите!
  Биоземеделието трябваше да е обект на държавна политика, а не механизъм за точене на еврофондове....

 6. 6 Профил на Ivo Di
  Ivo Di
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тъпаците от МЗХ и ДФЗ така изкривиха нещата с ранкирането на проектите по ПРСР, че не е никак чудно какво се получава в действителност.
  Хората вместо да равиват нормален бизнес и дейностите да се определят от пазара и търсенето, правят какви ли не мушенгии, че да вземат някоя точка повече за ранкиг, щото да им се гледа проекта и да вземат пари.
  Целото министерство, барабар с МВР са за кенефа.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Като всички в държавата. Всеки гледа да вземе парите, а не да свърши работата.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Дето мирише на пари, винаги ще се намери начин да бъдат усвоени. "био" селски стопани, които са био само на хартия, а реално производството им, е пълно с химия, а и такива, които са селски стопани само на хартия, без реално въобще да имат производство. Нещо като клиничните пътеки разписани на мъртви души, или изписани кардио операции , на реални пациенти...с киста на задника.

  мурзилка
 9. 9 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Каква изненада.

  Цяло поколение паразити бяха отгледани с еврофондове. Трябва да се спрат.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Има все пак 10-15% честни, от тези, които успяват да се доберат до европарите. Има и много по-голям процент честни селски стопани, измежду тези, които не успяват...

  мурзилка
 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Толкова за държавната политика в областта на земеделието, и в частност към биологичното такова. Добре че все още има живи села и роднини, та се подпомагаме по тази линия, че иначе... А и без това, доколкото съм чувал, голяма част от родното био-еко-органик производство се изнася за чужбина, а тук се пласира много малка част от него поради съответната покупателна способност на населението. Радващо е, че има е-магазини като "Моята ферма" и "Фармхопинг", които предлагат доставки на чисти земеделски продукти, но тя касае предимно хората от висшата средна класа. Другите разчитаме основно на супермаркетите и на роднини по селата (тъй като редовни доставки от посочените фирми идват скъпичко, но има семейства, които така се изхранват и няма лошо, щом могат да си го позволяват).

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2812 Неутрално

  Е... Това, не е някаква голяма изненада. Като се има в предвид, че по-голямата част от усвоителите на субсидии в земеделието са виждали село, само на снимка. Такива не живеят на село, просто влагат пари от друга дейност, доста пъти и съмнителна дейност, че да си узаконят парите.
  Пък за кадрите в МЗХ и ДФЗ, няма какво да коментираме. Там са, от експерт нагоре...! Планове, стратегии, документи, купища писма и тонове хартия да искаш, от въпросните експерти. Само дето, не могат да различат на живо, пшеница от ечемик, ама карай... Това, не е толкова важно! Важното е, по документи всичко да е отчетено.

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":
  До коментар [#10] от "Маршалов":

  Така е. Често съм чувал в предаването "Бразди" фермери да коментират, че евросубсидиите изкривяват сектора и там има хора, които само фиктивно правят нещо, а реално само усвояват средства, или пък правят нещо, но не от любов към животните или растенията, а пак заради средствата от субсидиите. Какъвто беше и случаят с онези изоставени коне преди известно време, част от които загинаха в студовете.

 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 593 Весело

  Изводът е простичък:
  Сметната палата установила от данъчните декларации, че биопроизводителите са източили евросредствата, но са си платили данъка за това източване като пичове :)

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Когато се дава субсидия за обработвана площ вместо за продукция е така. В планинските райони за които субсидиите са по-големи много дори не си правят труда да приберат реколтата - излишен разход им е. Само орат един път и засяват за да се вижда, че обработват земята (ако случайно им направят проверка) и си печелят субсидията.

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Горе, коментара ми е краен. :) Все пак има култури, които след като се засеят им трябват 4 - 5 години, докато започнат да дават продукт.
  Например както са посочили в статията - засята гора с лешници. За да започне да има продукция, дръвчетата трябва да пораснат. А критиката в статията е, че биопроизводителите не са се държали като добри стопани да минат с мотиката и да прекопаят плевелите и други такива дракон, а вместо това са оставили парцела по най-екологичен и природносъобразен начин всичко да си расте по естествен път. И това е наистина скъпо, за което някой трябва да плати :)

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Когато се дава субсидия за обработвана площ вместо за продукция е така. В планинските райони за които субсидиите са по-големи много дори не си правят труда да приберат реколтата - излишен разход им е. Само орат един път и засяват за да се вижда, че обработват земята (ако случайно им направят проверка) и си печелят субсидията.
  —цитат от коментар 15 на blagoj


  Ти пък да не мислиш, че ако е на продукция пак няма да се лъже? Щом субсидията ти е по-голяма от данъка, винаги ще декларираш повече продукция.
  Ако ще падат субсидиите, трябва да почнат от Западна Европа. Ние се присъединихме към един вече изкривен пазар. Схемите за точене не са измислени от нас, а точно от западняците.

 18. 18 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 514 Весело

  "Стопаните правели биоземеделие заради субсидиите, а не за да го развиват, сочи одит."
  ==============================================================================
  :)))):))))):))))))))))))))))))))))Това е една изключително изненадваща новина!!!:))))):))))):))))))
  Тези,които са правили този одит,а и онези,които раздават субсидиите (не само за биоземеделие),защо се правят на шантави и паднали от друга планета?!?

 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 514 Весело

  До коментар [#13] от "Читател":
  +Естествено,че изкривяват! И,не ви трябват "Бразди"или,каквото ѝ да било предаване,за да ви е ясно,че това е такава п@@@@@@@@@я,но ...

 20. 20 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Например бенефициент за подпомагане по направление "Биологично растениевъдство", който е и бенефициент по мярка 214 "Агроекологични плащания", обработващ 10 ха лешници, със сертификат за биологична продукция за 500 кг лешници за 2017 г., декларира, че няма приходи от продадена продукция. "

  В природата има и лоши години, когато реколата почти няма. Немците например тая година изреваха заради сушата.
  Ако човека не е успял да продаде нищо поради някаква причина, например че не си е съхранил добре продукцията и има лешниците на склад, какъв им е проблема на одиорите. Ако са му обрали градината, защо да не е нормално да няма приходи.
  Та и тия работи трябва да се гледат.

 21. 22 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Например бенефициент за подпомагане по направление "Биологично растениевъдство", който е и бенефициент по мярка 214 "Агроекологични плащания", обработващ 10 ха лешници, със сертификат за биологична продукция за 500 кг лешници за 2017 г., декларира, че няма приходи от продадена продукция. "

  Тая година одиторите да очаква същото.
  Турците държат над 70 % от световния пазар на лешници. Те определят цените. Заради кризата продават много евтино. Нашите произодители не могат да се конкурират ценово даже в България. Та и нулевите или минималните продажби могат да си имат логично обяснение.
  Одиторите да дълбаят по-надълбоко, иначе не става.

 22. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jesuit":

  Турците държат пазара на лешници или пазара на био лешници? Понеже разликата е от земята до небета. Аз не виждам смисъл да държиш едни лешници на склад и да чакаш да се развалят, вместо да ги продадеи, пък било и на загуба...

 23. 24 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На българина му трябва градинката пред блока. Но не с цветя, а с ъс зеленчуците
  Още помня "онова" време.

 24. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 512 Неутрално

  "Например бенефициент за подпомагане по направление "Биологично растениевъдство", който е и бенефициент по мярка 214 "Агроекологични плащания", обработващ 10 ха лешници, със сертификат за биологична продукция за 500 кг лешници за 2017 г., декларира, че няма приходи от продадена продукция. "В природата има и лоши години, когато реколата почти няма. Немците например тая година изреваха заради сушата. Ако човека не е успял да продаде нищо поради някаква причина, например че не си е съхранил добре продукцията и има лешниците на склад, какъв им е проблема на одиорите. Ако са му обрали градината, защо да не е нормално да няма приходи.Та и тия работи трябва да се гледат.
  —цитат от коментар 20 на Jesuit


  Като няма продукция, или има малко и увредена. Белким няма застраховки джанъм , покриващи тия рискове?

  мурзилка
 25. 26 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 698 Неутрално
 26. 27 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Сега очаквам следващи анализ да докаже, че слънцето изгрява от изток!

 27. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Този анализ спокойно може да бъде приложен за всички европрограми, със същия извод.
  Това е ефективността на гербавите политики.

  Колкото до биоземеделието, това е някакво безумие да има субсидии в тази област. Аз бих го утежнил. Романтиката от 2010 та свърши.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 29 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Където има държава/субсидии/далаверка файда йок! Пазара, другари комсомолци, пазара е регулатор на органичните продукти. като има платежоспособни и търсещи органичното купувачи ще се появят и производители.

 29. 30 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Замислете се също колко "био" е продукта им ако целта им е само пари...
  Да не говорим че вече е доказано че някои препарати от био земеделието също са отровни за човека, въпрос на лобита явно...

  Видно е че бизнес и хуманизъм са антиподи! Ако не си проверил на място неколкократно какво и как се произвежда... по-добре си купувай по-евтинко, че то много от биото си е пак отрова... ама лачена и скъпа ;)

 30. 31 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Гневно

  В една държава, в която е премиер комунист-мутра, друго не може да се очква. Масови кражби и корупция.

 31. 32 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jesuit":Турците държат пазара на лешници или пазара на био лешници? Понеже разликата е от земята до небета. Аз не виждам смисъл да държиш едни лешници на склад и да чакаш да се развалят, вместо да ги продадеи, пък било и на загуба...
  —цитат от коментар 23 на Лео


  Ти как мислиш? Разбира се че имат и био и конвенционално производство. Пазарен лидер са.
  Дал съм хипотетичен пример. Варианти бол. Може докато чакаш по-добра цена да ти прокапе тавана на склада и да мухлясат бързо. И да ги бракуваш. На одиторие показаш или наличностите в склада или протокола за брак. И ПАК НЯМАШ ПРОДАЖБИ!

 32. 33 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  [quote#25:"Маршалов"][/quote]

  Чакай ти на застраховките.

 33. 34 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 341 Весело
 34. 35 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Често съм чувал в предаването "Бразди" фермери да коментират, че евросубсидиите изкривяват сектора и там има хора, които само фиктивно правят нещо, а реално само усвояват средства, или пък правят нещо, но не от любов към животните или растенията, а пак заради средствата от субсидиите.
  —цитат от коментар 13 на Читател


  Те нали точно са затова са създадени евросубсидиите,да изкривят пазара.Ако не са привилигировани при субсидиите няма начин вечно стачкуващите гръцки и френски фермери да се конкурират с нас

 35. 36 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#22] от "Jesuit":Турците държат пазара на лешници или пазара на био лешници? Понеже разликата е от земята до небета. Аз не виждам смисъл да държиш едни лешници на склад и да чакаш да се развалят, вместо да ги продадеи, пък било и на загуба...
  —цитат от коментар 23 на Лео


  Турците даже нямат мита за внос на ядки в ЕС. С тая евтина лира 2018/19 г. ще е много трудна за произодителите на лешници в България. Освен това нашето производство тая година е много слабо.
  Та за обобщение на всичките ми постове до момента - нещата хич не са толкова елементарни. Напълно възможно е да имаш биосертификат с 500 кг и да нямаш продажби. Биосертификатът всъщност отразява ПРОГНОЗНИТЕ добиви, които заявяваш предварително и ти се одобряват. Човекът може и да е прогнозирал нещо, което да не се е случило. Да не е събрал нищо. Да са го окрали. И да няма продажби.
  Да се занимаваш с овощарство/зеленчукопроизодство в България си е живо геройство.

 36. 37 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#16] от "Günther":

  Написаното за плевелите в статията, показва само, че одита и автора на статията хал хабер си няма от био земеделие. Имам приятелка, която ми каза така "Понеже съм мързелива, само аз ядох грозде. Плевелите спасиха гроздето от маната", а онези дето не бяха оставили и тревичка в лозето им изгоря гроздето!

 37. 38 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Днес от рибарката си купих биосом. Понеже е транжиран, го продават по-евтино, филе 8 лв., глава и опашки 2.50 кг. Довечера ще опържим, а другото на супа, останалото във фризера за втора доза. Съпричастен съм към усилията на хората за био чиста храна. Много рядко пр. ям пилешко, защото месото е тричаво от лекарства и добавки. А много го обичах, особено по времето на веригата "Златно пиле". Та зеленчуците да са био, трудна работа, още повече трудно доказуема. Може би трябва опит от вън.

 38. 39 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1101 Разстроено

  В система, в която има лъжа, няма бъдеще.... Ясно е, че не след дълго Великобритания ще продперира извън ЕС, тъй като ще напусне блатото на дотациите и хитреенето ...

 39. 40 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#37] от "matematika":

  Честно казано, не съм много запознат с гроздето. Има по еленския балкан хубави нови и зарязани лозови масиви, целите обрасли с драки, но все си мислех, че това е така, защото ТИМ-аджиите натиснаха местните мутри, които се хвърлиха в този бизнес

  Бог да благослови Америка за България!
 40. 41 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#23] от "Лео":

  Тая година черешите ми останах по дърветата и окапаха.
  Берат се само на ръка. Един човек (при добро желание) може да обере 20-30 кг на ден.
  Не можах да намеря хора, срещу заплащане по 1лв на кг за бране. Черешите бяха по пазарите по 1,50 на едро. За какво да събирам, опаковам, транспортирам, складирам и продавам - всичко това са разходи... Да си стоят по дървото, нямам продажби.
  За да влязат в склад лешниците се берат, транспортират, складират... Всичко това е време и пари...
  Решил е че ще загуби повече, ако ги прибере от колкото, ако ги остави да си окапят

 41. 42 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#38] от "man_un":

  БИОСОМ?!?!
  Знаеш ли с какво се храни сома? Хахаха.
  А има ли изобщо сом дето не е БИО?

 42. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Защото целите не са производство, а усвояване и отчет. Така става с повечето евросредства...
  Да последваме призива на Англия за редуциране на евросредствата и прекратяване на субсидиите в земеделието...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 44 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 450 Неутрално

  След всичкото, което изчетох по тая статия и под нея,
  се замислям за БИОмеда на моя кУмшия,
  като пчелина му е посред 5хил.дк обработваема земя
  и му изкупуват меда като БИО.

 44. 45 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Като всички в държавата. Всеки гледа да вземе парите, а не да свърши работата.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Никой никаде по света не гледа "да свърши работа"! Всеки си гледа интереса! Но в другите държави има яки стимоли за свършена добре работа и още по-яки санкции ако не е свършена! Затова им върви работата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK