Тома Белев: Ако възстановим прилагането на законите за Пирин, ще можем да ги приложим навсякъде

Тома Белев по време на протест за Пирин

© Николай Дойчинов

Тома Белев по време на протест за ПиринКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" организира през миналата седмица информационно турне. Нейни експерти обиколиха 9 града, за да продължат кампанията в защита на Национален парк "Пирин". В Пловдив, Стара Загора, Хасково, Русе, Пазарджик, Казанлък, Бургас, Благоевград и Сливен те разказаха за предстоящото решение на Върховния административен съд (ВАС) във връзка с делото за липса на екологична оценка на проекта за нов план за управление на парка, обсъдиха други теми, свързани с Пирин, а в някои от срещите се обсъждаха и местни проблеми, свързани с опазване на природата. Предстои такава среща и в София.


"Искахме да информираме, да дадем актуален поглед върху ситуацията, но и да получим тяхното виждане какво може да се прави, за да стане България просперираща държава със съхранена природа", каза за срещите Тома Белев. Той е председател на Управителния съвет на Асоциацията на парковете в България, която е част от коалиция "За да остане природа в България" и е сред организаторите на срещите. "Дневник" разговаря с него какво предстои за казуса "Пирин".


Защо случаят Пирин е важен?
- Случаят с Пирин е пример за нефункциониращата държава.


На 19 юли 2018 г. Европейската комисия обяви следното: "Комисията изпраща допълнително официално уведомително писмо на България във връзка със системни пропуски на страната при прилагането на законодателството на ЕС за опазване на природата. В България кумулативното въздействие от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по "Натура 2000" (повече за мрежата - тук) систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, са били разрешени независимо от наличието на такава заплаха. Проблемът бе установен за първи път преди десет години и въпреки че оттогава България е предприела някои мерки за решаването му, този структурен проблем продължава да съществува и Комисията редовно получава оплаквания относно планове и проекти, разрешени въз основа на недостатъчни оценки или дори при липсата на подходящи оценки. Ето защо Комисията реши да изпрати допълнително официално уведомително писмо на България, като предостави на страната срок от два месеца за отговор. В противен случай Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище."


Това съобщение е показателно за липсата на дългогодишно правилно прилагане на европейските директиви за опазване на природата (бел.авт. - Директивата за местообитанията и Директивата за птиците, под чиято защита са обявени зоните от мрежата Натура 2000) и един от примерите е Пирин.


Ако успеем да възстановим прилагането на законите у нас за Пирин, считаме, че ще можем да приложим това действие навсякъде. Трябва да отчетем, че в момента нито една друга държава на ЕС не е заплашена от хоризонтална наказателна процедура за неприлагане на директивите за Натура 2000. България е най-болният член на ЕС по отношение опазването на природата.


- Какво очаква Коалиция "За да остане природа в България" от решението на ВАС?


- Естествено се надяваме да спечелим и двете дела.


По първото съдебно дело срещу липсата на Екологична оценка (ЕО) и Оценка на съвместимостта (ОС) (бел. авт. – оценка на съвместимостта с целите на защитените зони от Натура 2000) на новия план за управление се надяваме ВАС да отчете едно от най-новите решения на Съда на ЕС. Това е решение от 12 април 2018 по дело C-323/17 с предмет преюдициално запитване от Висшия съд на Ирландия в рамките на производство по дело People Over Wind, Peter Sweetman срещу Coillte Teoranta. То важи за всички страни-членки и е официално тълкуване на Директивата за местообитанията и с него съдът на ЕС казва "Член 6, параграф 3 от Директива 92/43/ЕИО трябва да се тълкува в смисъл, че за да се определи дали е необходимо впоследствие да се извършва подходяща оценка на въздействието на даден план или проект върху съответната територия, не следва във фазата на предварителната проверка да се вземат предвид мерките за избягване или намаляване на вредните последици от плана или проекта върху тази територия."


В този смисъл трябва да отчетем, че в обжалваното от нас решение на министъра на околната среда и водите да не се подлага на оценка за съвместимост с "Натура 2000" новият план за управление на парк "Пирин", министърът е поставил седем изисквания и седем условия, което показва, че е нарушил Директивата за местообитанията според горното Решение на Съда на ЕС - трябвало е не във фазата на предварителната проверка да се вземат предвид мерките за избягване, а МОСВ да подложи плана първо на Екологична оценка (ЕО) и Оценка на съвместимостта (ОС) и едва след това да се произнесе.

Протест в подкрепа на Пирин пред Върховния административен съд

© Велко Ангелов

Протест в подкрепа на Пирин пред Върховния административен съд


По второто съдебно дело срещу решението от 28.12.2017г. да се промени сегашния план за управление на парк "Пирин" без ЕО и ОС, срещу което гражданите протестират вече 10 месеца, също се надяваме да спечелим делото във ВАС, което е насрочено за 15 ноември тази година.


В този случай се надяваме ВАС да приложи едно решение на Съда на ЕС – по дело C-182/10 с предмет преюдициално запитване, отправено на основание член 267 ДФЕС от Cour constitutionnelle (Белгия). В него съдът на ЕС тълкува отново Директивата за местообитанията и решава ,че "Член 6, параграф 3 от Директива 92/43/ЕИО трябва да се тълкува в смисъл, че не допуска национален орган, дори законодателен, да разреши план или проект, без да е установил, че същият няма да има отрицателно влияние върху съответната територия." Т.е., не може нито НС, нито МС, нито МОСВ да разрешат промяна в Плана за управление на "Пирин" без да проведат процедура по преценка необходимостта от оценка на съвместимостта с целите на Натура 2000. Впрочем средно годишно МОСВ и РИОСВ провеждат 14 000 подобни процедури, но само при това предложение на Община Банско решиха да не спазят закона и директивите.


- Има ли вариант ВАС да отстъпи и промените в плана за управление на правителството от декември 2017 да останат в сила? Това дело е последното и това решение ще е окончателно?


- За мен в България няма нищо невъзможно, защото и трите ни власти – законодателна, изпълнителна и съдебна - са в една нескончаема криза, което е видно от минималната подкрепа за тях.


Ако все пак ВАС не се съобрази с решенията на Съда на ЕС за тълкуване на Директивата за местообитанията, ние ще се обърнем направо към ЕК и Съда на ЕС, защото спазването на европейското законодателство у нас не трябва да зависи от това кой се обръща към МОСВ и ако е приятел - да не подлежи на законни процедури, а всички останали да бъдат подлагани на административен рекет.


- А трябва ли да има актуализиран план за управление на парк "Пирин" и какво трябва да направи МОСВ в тази посока?


- Трябва да има нов план, но той трябва да отговаря на целите за опазване на парка, а не на целите за неговото застрояване, изсичане или получаване на субсидии от краварите. Тези цели не са легитимни за малкото защитени територии у нас - трябва да знаем, че България е на предпоследно място в Европа по процент от територията, заета от защитени територии от ранга на парк "Пирин". Ние българите много се гордеем с нашата природа, но почти нищо не правим за нейната защита.


Затова и основното ни послание в това турне, което ще продължи е, че ако гражданите не сме активни и не защитаваме ценностите на България, няма кой друг да го направи вместо нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ха ха ха!! Другарят Белев се е амбицирАл да наложи модела Пирин навсякъде!! Да се готвят другарите в Пампорово, където подмолно се опитват да се слеят с чепеларските писти току под носа на партията!!!

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2543 Весело

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  За Пампорово няма да чуете от Белев.Зашото там собственикът е близък с Прокооиев.А,Белев е принципен-закача само олигарси,които са извън кръга Капитал.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  Не е ли време Георгиу да напусне Пирин иВитоша като му се прекратят всички видове ползване на Публичната държавна собственост ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  До коментар [#2] от "yanne":

  Имащ лека грешка. Другиму са близки някои от крупните собственички !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#2] от "yanne":

  Какъв е проблема в Пампорово бе, милиционер?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Браво на Белев! Олигархията си приема закони и подзаконови актове които я обслужват и решенията по прецедентите на Европейският съд са начинът да се бориш с държавата на мафията.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 7. 7 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Пампорово е добър пример за това как като се следват правилата и проблеми няма.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Пампорово е добър пример за това как като се следват правилата и проблеми няма.
  —цитат от коментар 7 на пустиняк


  Ха ха ха!!! Ма кви глупости пишете!! Кви правила бе другарю, то Пампорово не е в национален парк, за да може Томата да му прави оценка на оценката и план на плана за всяка трънка!!! Партията изтърва Пампорово, не си мислете щуротии!!!

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "yanne":Какъв е проблема в Пампорово бе, милиционер?
  —цитат от коментар 5 на Darth Plagueis


  Ха ха ха!! Другарю Дарт, точно така, бийте ги тия милиционери, партията трябва да се защитава!!! Другарят Белев ми е много важен да съборим най-после заедно тоя сатрапин Борисов!!! И с тея 0.5 процента зелени другари да направим коалиция "Я майка, я баща" в по-по-следващия парламент!!!!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Е те тоя е един от тия, заради които гласуването ми за Демократична България на следващите избори е под въпрос.

 11. 11 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Някой няма ли правно аргументирано да напише нещо срещу казаното от Белев? Щото само да плюете знаете.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Весело

  Другаря Белев нещо не съм го чул да се изказва срещу новия лифт връх Мечи чал - "Малина"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  То ако и Юлен спре да се инати и се "разбере" със За да остане природа и другите фирми от групата, няма да чуете повече глупостите на Белев за Пирин.

 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Това лято с бабата направихме една дълга екскурзия , с автомобил, започвайки от Рупите (на Ванга), Златолист, Мелник, Роженския манастир, Сандански, Стобските пирамиди, Рилския манастир, Разлог, Добърско, Юндола, Велинград, Батак, Пазарджик, Пловдив, Казанлък, Шипка, Габрово, Велико Търново, Шумен, Плиска и Варна и се убедих в КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ!!!! Имаме всичко - гори, поля, море, земя, география, минерални извори, религия и история, но нямаме ВОДАЧИ!
  Е, В ТЕ ТОВА НИ Е БЕДАТА!!!!!

 15. 15 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Прав е Белев - както навремето тоталитаризмът падна заради замърсяването в Русе и Чернобил, така и новата клептокрация ще падне заради унищожаването на природата!

 16. 16 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#13] от "svoboden":

  Едно време така "застраховаха" бизнеса. Томата се явява един вид "застраховател". Застраховка "спокойствие".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Изгониха българите, сега, понеже им липсва работна ръка, се опитват да разработват програми за заселване на изостаналите райони с чужденци, желаещи да приемат българско гражданство. А като унищожите природата, можете ли да си внесете природа отвън? Дали ще се съгласят част от Карпатите да се заселят у нас?

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Весело

  До коментар [#16] от "todor._89":

  Сега ония застрахователи те управляват и употребяват !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#16] от "todor._89":Сега ония застрахователи те управляват и употребяват !
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА


  И тебе кмете, и тебе.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#20] от "Наблюдател":


  До коментар [#12] от "hamiltonf":Ми вземи ти кажи нещо, що само плюете като мижитурки по хората, които правят нещо. Като овце блеете срещу малкото с кураж и гражданска съвест.
  —цитат от коментар 20 на Наблюдател


  Овцете не блеят срещу кучетата които ги пазят. Овцете блеят срещу вълците.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 22. 22 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 359 Любопитно

  Групата на Тома Короядов се е превърнала в типична адвокатска кантора - порой от членове ,алинеи и нормативни документи с цел да се бори с олигархията ,като едновременно оправдае усвояването на максимум европари. Интересно как си пасват с Радан - видния защитник на олигархични интереси ?
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/27/3334789_radan_kunev_podozira_che_akciiata_sreshtu_banevi_e/

  Не отговарям на хейтъри.
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Това лято с бабата направихме една дълга екскурзия , с автомобил, започвайки от Рупите (на Ванга), Златолист, Мелник, Роженския манастир, Сандански, Стобските пирамиди, Рилския манастир, Разлог, Добърско, Юндола, Велинград, Батак, Пазарджик, Пловдив, Казанлък, Шипка, Габрово, Велико Търново, Шумен, Плиска и Варна и се убедих в КРАСОТАТА НА БЪЛГАРИЯ!!!! Имаме всичко - гори, поля, море, земя, география, минерални извори, религия и история, но нямаме ВОДАЧИ! Е, В ТЕ ТОВА НИ Е БЕДАТА!!!!!
  —цитат от коментар 14 на Дедо Либен


  Другарю Дедо Либен!!!! Така няма да се разберем!!! Как да нямате водачи, бе???? Вие кьорави ли сте, какви сте??? Аз като яхнах оня черния кон с червената пампурка, къде сте бляли??? Нямали водачи!!!!
  Прочетете Визия за България и ще ви се изясни всичко!!!
  Срам!!!!

  Доброто е заразно
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  Както съм писал десетки пъти досега по повод на Пирин, държавно организираната и охранявана олигархия и приближена клика от мултимилионери и " успели млади хора" иска да продължи рекета си над обществото ни тип: аз си получавам каквото си искам, взимам цели планини и правя стотици милиони на ваш гръб, над закона съм, проявявам презрение към вас, цинизъм, а вие си траете и ако не ви харесва - терминал 2 !
  Отдавна вече е време за търсене на отговорност, съд и конфискация на натрупани престъпни милиони. В никакъв случай обаче това не може да стане с действащия главен прокурор !

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#2] от "yanne":Имащ лека грешка. Другиму са близки някои от крупните собственички !
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Няма грешка.Същата вкара ТрайчоДянков в кабинета на Борисов.

 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2543 Весело

  До коментар [#5] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#2] от "yanne":Какъв е проблема в Пампорово бе, милиционер?
  —цитат от коментар 5 на Darth Plagueis


  Няма проблем.Там собственикът е близък до Прокопиев,нали това казвам...

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2543 Весело

  До коментар [#11] от "falkoneti":

  Белев казва общи приказки.Когато беше шеф на Витоша се видя колко чини.Още се берат плодовете от неговото управление там.Има го само там,където има пари.Толкоз за зелените.....дини.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2543 Весело

  До коментар [#16] от "todor._89":

  Да,то така и се казват-"зелен рекет" , "зелени рекетьори" .

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2543 Весело

  До коментар [#17] от "Fiji":

  Изгониха българите, сега, понеже им липсва работна ръка, се опитват да разработват програми за заселване на изостаналите райони с чужденци, желаещи да приемат българско гражданство. А като унищожите природата, можете ли да си внесете природа отвън? Дали ще се съгласят част от Карпатите да се заселят у нас?
  —цитат от коментар 17 на Fiji  А,какво ще работят българите в тези райони?!Вие единствения възможен поминък не им позволявате да си развиват.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2543 Любопитно

  До коментар [#20] от "Наблюдател":

  "Гражданска съвест" ?!?!?!Белев направи милиони от зеления рекет...

 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Изгониха българите, сега, понеже им липсва работна ръка, се опитват да разработват програми за заселване на изостаналите райони с чужденци, желаещи да приемат българско гражданство. А като унищожите природата, можете ли да си внесете природа отвън? Дали ще се съгласят част от Карпатите да се заселят у нас?
  —цитат от коментар 17 на Fiji


  Другарю Фиджи, няма да ни пречите да гоним българите от планините, че ще взема крути мерки с другаря Белев!!!!
  Тия дето из Банско ми се мотаят и не щат още да се изселят и да оставят тоя Пирин на мира, в здравето ми бъркат!!! Може ли тоя Пирин да е толкова красив и толкова да е натурален, а те седнали в самата планина да правят къщи за гости и некви гадни лифтове, бе!!!! И пият вино и танцуват!!!! Вместо да идат на Терминал 2 и да се рахатяса най-после екологията!!!!
  Срам!!!!

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  До коментар [#30] от "yanne":

  Не знам какво ще работят, след като тези населени места са се обезлюдили точно защото няма поминък за хората. Питай умниците от ГЕРБ и ОП, копито са се заели да разработват такава програма.

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":

  В Пампорово има ли нарушения на концесия?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#29] от "yanne":

  Как се осъществява зелен рекет, ако не си във властта?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Гурберско-дупесарско-червено-патриотичните тролове се активираха да плюят против Белев без аргуменги, без доводи. А истината е простичка олигархията мрази неусвоената природа. Вижда гората в кубици а плажовете в квадратура. Затова България плаща(ме) глоби по решенията на Европейската комисия и сме най-санкционираната държава в Ес. Сега като мине делото във ВАС пак ще опрем до ЕС и ЕК.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 37. 37 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 610 Неутрално

  А защо другарите екоактивисти не оставят независимия български съд да вземе решението без уличен натиск? Или подобно на краля слънце и г-н Белев е на принципа: "Законът това съм аз!"

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Разстроено

  До коментар [#21] от "todor._89":

  Вашите са вълци в кучешки кожи . Или си много наивен или си много неумен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Весело

  До коментар [#30] от "yanne":

  Ти за поминъка на Цеко не се кахъри. Ето, и витошките писти и лифтове ще му направите, няма страшно. Само пазете конструкта да не се пропука.

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Разстроено

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":

  Всяка смяна на сегашните корумпета ще е от полза за обществото и държавата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Весело

  Давайте смело! По-смело!
  Пропагандирайте яростни левичари, шайка семейни рекетьорчета и мизантропи!
  И онези 2,92% ще ги сънувате на следващите избори.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Разстроено

  До коментар [#26] от "yanne":

  Кажи ѝ името .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  До коментар [#19] от "todor._89":

  Поне не им паля свещи за здраве и не им целувам дирниците като твоя милост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Унищожителя на иглолистните на Витоша да си посипе главата с пепел. Тома Белев се бори за свобода за дървоядите, да изгризат всички иглолистни в България.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":

  Чрез безкрайни процеси, съдене до дупка, протести за щяло и нещяло. Точно както правят дините !!!

 47. 47 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 489 Неутрално

  От кога Пампорово е национален парк само не разбрах.

 48. 48 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  спазването на законите е универсална ценност и няма политическа окраска в едно демократично общество. правилото законите да важат и за Хасан, и за Иван, и за Георгиус, също е част от държавността и демокрацията. ако някой иска законите да не важат за него си има Северна Корея, Русия, ОАЕ или редица африкански държави и евтини билети за там.

 49. 49 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 236 Неутрално

  тотален идиот е този мошеник или защитник от снимката
  австрия швейцария и всички държави строят лифтове за да има млади хора в държавите им

  до останела природата непокътната ,а бе идиоти след като няма поминък няма доходи няма пари в джоба ,то няма и да има хора в БЪЛГАРИЯ
  ТОГАВА ЩЕ СЕ НАСЕЛЯТ ТУК ДРУГИ ХОРА И ЩЕ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ С БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА

 50. 50 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 236 Неутрално

  тотален идиот е този мошеник или защитник от снимката
  австрия швейцария и всички държави строят лифтове за да има млади хора в държавите им

  до останела природата непокътната ,а бе идиоти след като няма поминък няма доходи няма пари в джоба ,то няма и да има хора в БЪЛГАРИЯ
  ТОГАВА ЩЕ СЕ НАСЕЛЯТ ТУК ДРУГИ ХОРА И ЩЕ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ С БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА

 51. 51 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 217 Весело

  Имало ли а после кьорсофра с еколози и еколожки афтърпарти ?!

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 52. 52 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Какво е това информационно турне, за което никой не е нито чул, нито видял. Щом е организирано от Белев и псевдоеколозите , значи 100% е било по-скоро дезинформационно "турне" /подразбирай другарски срещи на "Зелените", на които са се понапивали и обсъждали от кой бизнесмен да поискат рекет/.

 53. 53 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":В Пампорово има ли нарушения на концесия?
  —цитат от коментар 34 на Darth Plagueis


  В Пампорово има ли концесия? Вие въобще знаете ли кога, къде и при какви условия е необходима концесия? Или само си тролите...

 54. 54 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Има една много характерна поговорка за българския народ: "Преклонена главица сабя не я сече". Това е възпитанието на милиони овце, които днес имат право да гласуват. Имат и право да протестират, но не го правят. За това България ще остане под ботуша на БКП, ДС и Русия. А имахме златен шанс.

 55. 55 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 306 Весело

  Тома Белев: Ако възстановим прилагането на законите за Пирин, ще можем да ги приложим навсякъде
  Така ли ще ги приложите:
  https://zapadno.com/2018/10/28/кметът-на-община-трън-прекрати-общест/

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 56. 56 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":

  Верно ли? Значи, ако утре почна да протестирам за некой милион, Баце ще ми го отпусне? Бе ти...?

  И как става това съдене, ако няма законово основание?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#42] от "stem":

  Спазването на закон е левичарство?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#53] от "recurvirostra":

  Тоя въпрос не е към мен, сори. Дано проумееш.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  Пампорово е единствения курорт в БГ, където разрешиха строежа на хотели направо на пистите и централния плац - Студенец. И то големи хотели, на по 7-8 етажа.
  Още по-нагоре вече 10 години стои на тухли един, който е 6-7 етажа, на поне 1700 м., пак до пистите.
  Цветелина Бориславова е собственик или мажоритарен акционер на съоръженията, за това се позволяват тези строежи, без много шум.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#50] от "antoni":

  Според теб няма ли поминък за банскалии при сегашните размери на курорта?
  Защо тогава персоналът по хотелите е основно от други краища на България. А дори и от други държави вече. Сега пак излезе как търсят готвачи със заплати от по 3000 лв, ама няма. А и тая преимуществено сезонна заетост не ми я хвали. Банскалии разпродадоха калните ниви на дедите си за хотели, направиха механи и къщи за гости. Голямата борба е за нови хотели и апарт комплекси. Само, че собствениците им няма да са в Банско и работещите там няма да са от Банско. Най-много строителите да са помаци от Якоруда

 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  От кога Пампорово е национален парк само не разбрах.
  —цитат от коментар 47 на obektiven_new


  Това сте зелените, хора без принципи.

  Какво значение има дали е национален парк, по.малко ценна ли е природата. Родопите са по-малко красиви и богати на живот?

  Не искам конкретно да Ви обиждам, но тази безпринципност отвращава много хора, защото много ясно прозира намерението на различни богати лобита Банско да не се превърне в още по-сериозна конкуренция на други европейски курорти.

  Не смятам, че приоритет Ви е природата.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  всеки, който е установил някъде липса на законност и посочва примери, е добре да посочи и той самият какво е направил по случая. Ето сега се повдига въпросът със законността на строителството в Родопите, и Пампорово в частност. Бихте ли казали какво сте направили Вие самите по тези случаи. Писането във форуми и ФБ, не е дейност, която може да промени нещо.

 64. 64 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#50] от "antoni":

  айде посочете в кой национален парк на Швейцария или Австрия се строят ски куророти? Само на изток от желязната завеса се строи в национални паркове. Последен пример е Путин, който постори ски-зона в обект на световното природно наследство и заповедник, а протестиращите срещу това вкара в затвора.

 65. 65 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Хайде пак тая мантра- Швейцария трепери от ужас как Банско ще я конкурира. Сейнт Морц нарочно плаща, защото ако се изсече изцяло Пирин и се направят още два три люлина от хотели ще им отнемат клиентите.
  Разберете, ако ще всичкия Пирин да се преобразува в дървен материал а поляните в писти, пак не може да се стигне нивото на алпийските курорти по дължина и на пистите(Пирин е малка планина), също така сезонът е по-къс(Пирин е ниска планина в сравнение с Алпите, а и сме на юг). Така че за истински скиори, Пирин не е привлекателен. А като разсипеш природата сечейки и бетонирайки губиш и природолюбителите. А печелиш кални свлачища и обезвдняване заради обезлесяването. Отделно какво предлагаме като среда и обслужване и като транспортна свързаност ако щете. Часове лангъркане по не особено добри пътища, за да стигнеш в курорт, който е презастроен с лошо обслужване...Банско си е основно за начинаещи и средно ниво скиори, които идват преди всичко да запият и да се позабавляват, защото им е евтино. А да не пропускаме Каролев и Цветелина и те забиват уикендите да карат там

 66. 66 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#27] от "yanne":В Пампорово има ли нарушения на концесия?
  —цитат от коментар 34 на Darth Plagueis


  в Пампорово няма концесия, а договори за наем.

 67. 67 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Нека не намесваме Швейцария в разговор за бандити. В Швейцария средната годишна заплата на един учител е 70 хиляди долара. Нали разбирате, че говорим за различни светове.

 68. 68 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Тия срещи дето ги организират са си чиста доза пропаганда и целят промиване на мозъци. Ще ме извиняват еколозите, ама действията им изглеждат точно по тоя начин. Това им е в стила - да изопачават нещата така, че да изглежда колко са прави и колко загрижени. Но истината е доста по-различна.

  Приказка без край
 69. 69 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#68] от "atreu":
  промиването на мозъци е характерно за тролове, които изразяват позиция и критикуват всеки, който прави нещо, но си крие лицето и името. Вие например защо Ви е страх да излезете с името и лицето си за да защитите позицията си?

 70. 70 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 919 Неутрално

  БСП-Кутовисти веднага са се нахвърлили/първите няколко тролчета си подават/ стръвно на статията и мачкат 'всенародното" мнение.Дали наистина си мислят ,че някой който е решил да чете дневник им се връзва .Но благото е ,че са нахранени.Иначе става злобни песеове и хапят до кръв .Те ...с кръв са откърмени и от тяхното мнение по вярно нЕма-само БселП!!!!А и" човека е Господар на природата" -Ленин!!!!!

 71. 71 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Натура 2000 е проблема, драги Белев, защото вие умишлено заградихте 34% от България при планирани едва 14%.
  Направихте го зад гърба на хората, напривихте го тайно, бързо и без никаква научна обосновка.
  Натура 2000 в България трябва да се промени коренно и да се извадят огромни територии от нея.

  Повръща ми се от "еколози" като вас, които лъжат като цигани.

  България била на предпоследно място по защитени зони тип парк Пирин?

  хахахаха, разказвате приказки за лека нощ, разказвайте, края ви се вижда. Няма как да надеелете над икономическото развитие, бавно бавно потъвате!

 72. 72 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#50] от "antoni":айде посочете в кой национален парк на Швейцария или Австрия се строят ски куророти? Само на изток от желязната завеса се строи в национални паркове. Последен пример е Путин, който постори ски-зона в обект на световното природно наследство и заповедник, а протестиращите срещу това вкара в затвора.
  —цитат от коментар 64 на Тома Белев


  Австрия, 11% натура 2000, а единствения им Национален Парк, защитен от Юнеско, е обркъжен от ски зони, естественно до границите на парка, защото австрийците са умни хора и си нямат Тома Белевци!

 73. 73 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#71] от "patrokalche":

  ето още един съдник дето го е страх да излезе с лицето и името си да си защито тезата. Г-жо или Г-не (извинете ако сте от трети или пети пол) обявяването на Натура 2000 мрежата се извършва от държавата, а не от научните работници. Като тъврдите, че били планирани едва 14 %, бихте ли казали кой ги е планирал (моля за линк към подобно твърдение) Заградихте Натура 2000 е странно, защото над 1/3 от българите живеят в Натура 2000 зони и не съм чул от тях да са заградени, но подобни твърдения чувам от хора, които не излизат от големите градове. И не разказвам приказки, а цитирам - в случая Европейската агениця по околна среда. Вие кого цитирате, като сичтате че България е напред в защитените територии? Впрочем правите ли разлика между защитени територии и защитени зони? Дали и кой потъва се вижда от световната история - унищожаващите и увреждащи околната среда произодства си заминават. Хората искат да живея в чиста околна среда, да дишат чист въздух и пият чиста вода. Вие може да не искате, но сте малцинство.

 74. 74 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#71] от "patrokalche":ето още един съдник дето го е страх да излезе с лицето и името си да си защито тезата. Г-жо или Г-не (извинете ако сте от трети или пети пол) обявяването на Натура 2000 мрежата се извършва от държавата, а не от научните работници. Като тъврдите, че били планирани едва 14 %, бихте ли казали кой ги е планирал (моля за линк към подобно твърдение) Заградихте Натура 2000 е странно, защото над 1/3 от българите живеят в Натура 2000 зони и не съм чул от тях да са заградени, но подобни твърдения чувам от хора, които не излизат от големите градове. И не разказвам приказки, а цитирам - в случая Европейската агениця по околна среда. Вие кого цитирате, като сичтате че България е напред в защитените територии? Впрочем правите ли разлика между защитени територии и защитени зони? Дали и кой потъва се вижда от световната история - унищожаващите и увреждащи околната среда произодства си заминават. Хората искат да живея в чиста околна среда, да дишат чист въздух и пият чиста вода. Вие може да не искате, но сте малцинство.
  —цитат от коментар 73 на Тома Белев


  Лъжете! Държавата плати милион и половина евро, не съм сигурен за точната сума, на вашите НПОта да направят Натура 2000 защото сроковете били къси, а и нямали достатъчно хора. Това го пише ясно и точно в един от сайтовете на въпросните НПОта, там пише и за 14%. Вие не си ли четете сайтовете!?

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#64] от "Тома Белев":

  Хайде посочете каква част от територията на Швейцария е природни паркове (0.01% спрямо 3% за България), какъв процент е в натура - 1% спрямо 30% за България.

 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#67] от "arcanum":

  Няма такова нещо, нормална заплата на учител с някаквъ стаж е под 3к франка, което са към 5 хиляди лева. Ама в тези пари не влиза здравната застраховка - поне 300 франка ако искате и зъболекар, не влиза данък общ доход (прогресивна скала, 5-11%). Отделно транспорта, храната, наемита са изключително високи, дори най-мизерната дупка в голям град идва над 1000 франка.

 78. 78 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#77] от "m17":
  Което как точно прави Банско курорт, че и привлекателен?

 79. 79 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#76] от "m17":
  Преди да питаме е добре да знаем поне малко от темата - Натура 2000 е мрежа на ЕС и разбираемо е, че в Швейцария няма нито една зона от Натура 2000. Да Ви обясня ли защо или сам ще се досетите?

 80. 80 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#74] от "patrokalche":

  чели сте, но не сте дочели. 14 % беше първата порция от обявени защитени зони, останалите бяха отложени. И точно в отложените започна строителство на перки , голфигрища и хотели, като се надяваха, че като не са обявени - значи няма да спазват директивите. И точно заради това забавяне на тройната коалиция България бе осъдена за Калиакра. Като защитавате БСП, ДПС и НДСВ трябва да знаете какво ни струва тяхното решение - хям зоните бяха обявени, хем ни осъдиха за забавянето.

 81. 81 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#60] от "hope":

  "Цветелина Бориславова е собственик или мажоритарен акционер на съоръженията, за това се позволяват тези строежи, без много шум."

  Това е така - чрез свои компании/фондове тя е мажоритарен собственик в комплекса. Преди 2 години закупи и "Чепеларе курорт", в чиито активи са и ски-писти "Мечи чал". А как доведоха до фалит дружеството, е безкрайно интересна тема, която трябва да се изучава от икономисти как НЕ трябва да се управлява публично-частно дружество, но това не интересува нито прокуратура, нито КПКОНПИ, не им е сред спуснатите поръчки.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 82. 82 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#28] от "yanne":

  Еми намери и ти такива "общи" съдебни решения в подкрепа на твоята теза.

 83. 83 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Малко е заслепен г-н Белев и не може да види нещата отстрани и в перспектива - плановете на развитие не могат да са само свързани с опазване и в никаква степен застрояване и развитие..както столицата не препълни и не спира да се строи, така е и с ваканционните курорти

 84. 84 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Гурберско-дупесарско-червено-патриотичните тролове се активираха да плюят против Белев без аргуменги, без доводи.
  —цитат от коментар 36 на пустиняк


  От милиционери няма как да искаш повече. Толкова си могат.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 85. 85 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#74] от "patrokalche":чели сте, но не сте дочели. 14 % беше първата порция от обявени защитени зони, останалите бяха отложени. И точно в отложените започна строителство на перки , голфигрища и хотели, като се надяваха, че като не са обявени - значи няма да спазват директивите. И точно заради това забавяне на тройната коалиция България бе осъдена за Калиакра. Като защитавате БСП, ДПС и НДСВ трябва да знаете какво ни струва тяхното решение - хям зоните бяха обявени, хем ни осъдиха за забавянето.
  —цитат от коментар 80 на Тома Белев


  Пак лъжете!

  Ето ви цитат:

  Основна цел на проекта бе подготовката на документацията за потенциалните Натура 2000 места в България (първоначално набелязани 12.5% от територията на страната).

  Дори 12.5%, а не 14%!

  НПОтата са се възползвали от момента и са си разиграли свирката както им се иска защото МОСВ не е имало време и е приело всички протоколи, които са били направени, ей така, на бързо и на тъмно!

  3 пъти сте завишили процентите!

  Държите се все едно държавата и нейната природа е само ваша, но колкото е ваша толкова и наша, това е относно държавните гори и територии.

  Частните са ясни, там няма как да пипате щото ще ви заболят ръцете.

  Да ви попитам, защо не отидете в Банско да направите един такъв семинар, защо ходите по равнината да разказвате за добрите си намерения спрямо Пирин, но не и там където трябва?
 86. 86 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#50] от "antoni":

  Точно така е. Австрия и Швейцария трябва да ни бъдат за пример, няма да открием топлата вода като правим точно протипоположното на това, което правят най-добрите. Така че - да ги следваме, те хората са показали кой е правилния път. Ама ние тука нали сме упорити кратуни и сами си пречим. Знаете приказката за казана и българите...

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1015 Неутрално
 89. 89 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#79] от "Тома Белев":

  Само дето е Швейцария е асоциарана с ЕС и прилага голяма заст от законодателството и има подбан схема за защитени територии. Обаче те не блокират развитието на 1/3 от държавата !!

 90. 90 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#89] от "m17":

  в Швейцария няма Натура 2000 защитени зони, колкото и да Ви се иска :-)

 91. 91 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#85] от "patrokalche":

  като посочих, че не знаете какво четете бях прав. там е посочен някакъв проект, предполагам датския проект на МОСВ. Но това не е единственият проект който разработваше и предлгаше зони. От 2002 веки гражданин имаше право да го прави. Аз лично съм подписал номинацията на Витоша за защитена зона от името на дирекцията на парка и такива предложения имаше стотици, по 2-3 за някои места.
  и не ги е приело МОСВ ей така - а възложина БАН да извърши преглед и БАН обяви че зоните дето са предложени са недостатъчни и предложи още. И после МОСВ реши че са недостатъчно и предложи още и т.н. и и т.н. Във всеки случаи мрежата подлежи на три нива на верифициране у нас - БАН, Съвет по биоразнообразие и Министерски съвет и на две в ЕС - ЕТЦ и ЕК. така че не, се пишете за по знаещ от всички в България. :-)

 92. 92 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#42] от "stem":

  И онези 2,92% ще ги сънувате на следващите избори.[/quote]

  2,96%, две цяло и деветдесет и четири процента! Само на ДА.
  Еейй, как пък се надолу се циганите!
  И след изборите пак!
  Факти, не сужуци и имамбаялдъ.

 93. 93 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Абе точно Белев да говори за прилагане на закони е малко странно...

 94. 94 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#85] от "patrokalche":като посочих, че не знаете какво четете бях прав. там е посочен някакъв проект, предполагам датския проект на МОСВ. Но това не е единственият проект който разработваше и предлгаше зони. От 2002 веки гражданин имаше право да го прави. Аз лично съм подписал номинацията на Витоша за защитена зона от името на дирекцията на парка и такива предложения имаше стотици, по 2-3 за някои места. и не ги е приело МОСВ ей така - а възложина БАН да извърши преглед и БАН обяви че зоните дето са предложени са недостатъчни и предложи още. И после МОСВ реши че са недостатъчно и предложи още и т.н. и и т.н. Във всеки случаи мрежата подлежи на три нива на верифициране у нас - БАН, Съвет по биоразнообразие и Министерски съвет и на две в ЕС - ЕТЦ и ЕК. така че не, се пишете за по знаещ от всички в България. :-)
  —цитат от коментар 91 на Тома Белев


  Благодаря за информацията, но коментирайте това:

  Проекта е: “Опазване на видове и местообитания в България: сближаване с ЕС”

  http://chm.moew.government.bg/nnps/IndexDetails.cfm?vID=35

  Екологична мрежа НАТУРА 2000 в България

  Изграждането на мрежа НАТУРА 2000 в България е сред основните ангажименти на страната, поети във връзка с присъединяването към Европейския съюз. Законодателно изграждането на мрежата е залегнало в Закона за биологичното разнообразие.

  Съгласно изискванията на Европейската Съюз към датата на присъединяване (31.12.2006 г.) България трябва да е представила пред Европейската Комисия списък на българските места, които да бъдат включени в Европейската мрежа от защитени зони НАТУРА 2000, предназначена за защита на видове и местообитания, описани в приложенията на директивите. Предаваната на Европейската Комисия информация трябва да съдържа попълнени Стандартни формуляри на НАТУРА 2000 за всяка една от предложените зони, както и карта в мащаб поне 1: 100 000, посочваща минимум външните граници на всяка от предложените зони.  На 01.10.2002 г. Стартира Проект “Опазване на видове и местообитания в България: сближаване с ЕС”, финансиран от програма DANCEE на Датското Министерство на околната среда, за да подпомогне Национална Служба за Защита на Природата, МОСВ при изграждането на мрежата от защитени зони НАТУРА 2000 в България. Основните стъпки при подготовката на България за НАТУРА 2000 вече са направени в рамките на този проект.

  И това също:

  https://greenbalkans.org/bg/Natura_2000-c265

  Кой и как финансира работата на НПО и какви специалисти участват в процеса?
  През 2003 – 2004 се осъществи проект “Опазване на видове и местообитания в България: сближаване с ЕС”. Изпълнител е DARUDEC, финансираща организация DEPA. Основна цел на проекта бе подготовката на документацията за потенциалните Натура 2000 места в България (първоначално набелязани 12.5% от територията на страната). По проекта работят екип от 4 души в офиса на проекта и 80 полеви експерти (принос на експертите по биоразнообразие – 2, 680 човеко/дни). Бюджета на проекта е 0.5 млн.евро. Извършени са следните дейности: инвентаризирани 6% за местообитания и флора, 10% за фауна; идентифицирани потенциални защитени зони върху 34% от територията на страната


  Или чете както дяволът чете евангелието?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK