Защо хубавото време в Германия е лоша новина за "Газпром"

Защо хубавото време в Германия е лоша новина за "Газпром"

© Associated Press"Газпром" не се радва на хубавото време в Германия. Тази година се оказа твърде слънчева, ветровита и топла за най-големия доставчик на природен газ в страната. Това намали търсенето на "синьото гориво" от Русия, пише "Дойче веле".


Лоши новини за "Газпром". Благоприятните климатични условия в Германия тази година още повече ускориха процеса на изтласкване на фосилните енергоизточници. Търсенето на руски газ намаля. Делът на възобновяемите енергийни източници за производство на електроенергия в Германия е достигнал 38 процента през първите девет месеца на 2018 г. Това съобщават Федералното сдружение на фирмите за електро- и водоснабдяване (BDEW) и Центърът за изследване на слънчевата енергия и водорода в Баден-Вюртемберг (ZSW). По техни предварителни изчисления от януари до септември в Германия са били произведени близо 170 милиарда киловатчаса електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Същевременно делът на електроенергията, произведена от кафяви каменни въглища, е намалял със 7 процента и съставлява 172 милиарда киловатчаса. По този начин Германия е на път да се раздели с каменните въглища като основен източник на електроенергия още през тази година. За отбелязване е, че германските ТЕЦ-ове внасят най-много каменни въглища от Русия.


Ролята на газовите електростанции намалява


Германското правителство обяви своята политическа цел за последователно съкращаване на дела от каменни въглища до пълния отказ от тях в дългосрочна перспектива. В рамките на борбата срещу глобалните климатични промени германското правителство иска до 2030 г. да увеличи дела на "зеления ток" до 65 процента. Това предполага теоретично засилване на позициите на природния газ в енергетиката, тъй като той е най-екологичен в сравнение с другите изкопаеми енергоносители.
При това чисто технологически газовите електростанции могат да реагират много по-гъвкаво на краткосрочните колебания в търсенето. Затова представители на германския газов отрасъл и партньори на "Газпром" се опитват от години да позиционират природния газ като естествен съюзник на възобновяемите енергии, който може да замести ветрогенераторите и соларните електростанции при неблагоприятни метеорологични условия. На практика обаче делът на природния газ в германската електроенергетика остава сравнително скромен и е около 13 процента. Още повече че делът на произведеното от природен газ електричество е намалял с 8 процента за първите девет месеца до 59 милиарда киловатчаса. Тоест природният газ не успява да отвоюва части от пазара на каменните въглища и продължава да отстъпва пред възобновяемите енергийни източници.


Вятърът е по-важен от природния газ


Може да се предположи, че успехът на възобновяемите енергийни източници в Германия е свързан в значителна степен с необичайно горещото и слънчево лято. Производството на електроенергия от слънчеви колектори наистина е нараснало за първите девет месеца с почти 16 процента до 41 милиарда киловатчаса. Ключова роля обаче е изиграл вятърът. Издигнатите на сушата ветрогенератори са произвели почти 63 милиарда киловатчаса, което представлява ръст от 13 процента в сравнение със същия период на миналата година. По този начин ветрогенераторите в Германия за първи път са произвели повече електричество от газовите електроцентрали. Ако към тях се прибавят и разположените в морето ветрогенераторни паркове, става ясно, че за германската електроенергетика вятърът вече е много по-важен от природния газ.


Намаленото използване на природен газ за производство на електроенергия води до това, че за "Газпром" от все по-голямо значение придобива пазарът за отопление. В резултат на това бизнесът на руската компания в Германия става все по-сезонен и все по-зависим от метеорологичните условия. По-точно казано, от студеното време. За съжаление вероятността за мразовити зими в условията на глобалното затопляне намалява. Но на какво тогава се дължи високият ръст на износа на руски природен газ за Германия - цели 11.2 процента, както съобщи "Газпром" в навечерието на срещата на президента Путин с представители на деловите среди от Германия? Едно от възможните обяснения е, че е имало засилено инжектиране на природен газ в многото германски подземни хранилища.


Впрочем на 2 ноември агенция "Интерфакс" съобщи, позовавайки се на статистиката на "Газпром", че през октомври общият износ на природен газ за цяла Европа е намалял с 6 процента след осем месеца непрекъснат ръст. Работата обаче не е в метеорологичните колебания. Ценното на данните, публикувани от BDEW и ZSW, е в това, че нагледно илюстрират и потвърждават средносрочните и дългосрочните тенденции в германската електроенергетика. Затова и "Газпром" не се радва на хубавото време в Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3500 Весело

  Ето и една добра и ведра новина от новата седмица!Честито тагариши....вече ще е така!

  До истината се достига с познание!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  Те и нас в момента ни мразят.
  Пловдивската топлофикация е на газ. Ноември, а още не се налага да се топлим.
  Йей!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  Руснаците по Северен Поток дават толкова евтин газ на Германия ,че хубавото време им е последна грижа, цялата индустрия ползваща газ им работи с пълни обороти!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Чакай Путин да се съобразява със санкциите. Той държи кранчето за Европа и си мести малкия Вова по два пъти на ден.

 5. 5 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  Значи колкото по-малко се купува от Русия (в случая газ), толкова по-добре за всички "бели" държави, няма нужда да плащаме на кремълското джудже да си разиграва коня. Та, в тоя ред на мисли - дай Боже всяка държава!

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3500 Весело

  След като миналата едмица турският министър на енергетиката каза е интервю че заради "временните проблеми на турската лира "се замразява за строителството на АЕЦ с руско участие....за неопределено време...новината от Германия съвсем ще влоши настроението на Путев!

  До истината се достига с познание!
 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Весело

  че то по същата логика заглавието може да бъде
  Защо хубавото време в Германия е лоша новина за "Статойл"

 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1789 Весело

  Ха чекистите си мислиха, че добрите времена за газпром никога няма да свършат, защото в света има само руски газ. Ама шистаците как ви го напраха, а самовари!?

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1533 Весело

  От статията разбрах, че вносът
  в Германия на газ се увеличил с 11,2%,
  обаче сега, понеже зимата ще е топла
  вноса на газ ще намалее!
  Дано да не се окаже зимата студена, че тогава,
  пак обратно!

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4623 Весело

  За съжаление вероятността за мразовити зими в условията на глобалното затопляне намалява. Но на какво тогава се дължи високият ръст на износа на руски природен газ за Германия - цели 11.2 процента,
  =========
  Дължи се на измамния характер на статията.....
  От друга страна газовото топлене на жилища е много по рентабилно от другите източници..... от опит го знам......
  Вместо да анализира икономически, Дойче Веле отново си налага Гео стратегическия медиен манталитет....
  А душевни излияния от типа "за съжаление", са просто извън всякакъв коментар...... :)

  Bukalemun
 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  той проблема си е сериозен сега Украйна пак ще заведе дело че Русия не е транспортирала максималните количества до Германия и в интерес на политиката пак ще спечели и кобелев пак ще си прати премиите на Майка си в САЩ защото да ги държи в Украйна не бело сигурно

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Русия провежда най-тъпата политика в света! При толкова ресурси не разви нито свястна лека промишленост, нито модерно селско стопанство, нито конкурентна металообработваща промишленост! За електроника въобща на говорим, защото докато Русия направи собствена сметачна машинка, другите вече ще са минали на персонални супер-компютри!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3500 Любопитно

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Колко еФтин бе комрад?Да ти напомня ли,че ако СП2 стане Германия Ще плаща толкова колкото потреби от него!!И че целият риск,плащане и подръжка остава за московските каскети!А да 4 години през територията на Дания до Полша ще се появи нов газопровод с конкурентна норвежка цена....+ терминала за втечнен!Свърши се с монополчето на Матушката ти....

  До истината се достига с познание!
 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2732 Любопитно

  ...новината от Германия...
  —цитат от коментар 6 на Willy Messerschmitt


  Коя по-точно?

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3500 Весело

  До коментар [#11] от "1001":

  Съжалявам не разбрах нищо от несвързаните Ви писания!Вие Украйна не я мислете...приятелски съвет!!

  До истината се достига с познание!
 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Руснаците по Северен Поток дават толкова евтин газ на Германия ,че хубавото време им е последна грижа, цялата индустрия ползваща газ им работи с пълни обороти!
  —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Комрад, ама газта ще свърши в един момент и какво ще прави Матушката ти тогава? Бягай да събираш корени и лапад...

 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  че то по същата логика заглавието може да бъдеЗащо хубавото време в Германия е лоша новина за "Статойл"
  —цитат от коментар 7 на 1001


  Може, ама Матушката ти без газ ще умре от глад...

 18. 18 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  "При това чисто технологически газовите електростанции могат да реагират много по-гъвкаво на краткосрочните колебания в търсенето. Затова представители на германския газов отрасъл и партньори на "Газпром" се опитват от години да позиционират природния газ като естествен съюзник на възобновяемите енергии, който може да замести ветрогенераторите и соларните електростанции при неблагоприятни метеорологични условия. "

  Това от няколко години вече не е така. Пиковите газови централи губят надпреварата с пиковите батерийни централи. Газовата централа изисква не само скъпи турбини, но и десетина пъти по- скъпа и опасна инфраструктура от тръби и резервоари за газ около централите. Където това е построено, все още построяването на една пикова газова централа работи, но където не е, батерийната централа вече е най- евтиното и логично решение.

  Батерийните централи имат и друго голямо предимство, те могат да реагират на промяната на потреблението за 30 милисекунди, докато пък на най- добрите пикови газови централи са нужни между 15 и 30 минути за да се пуснат онлайн.

  Батерийните централи се строят бързо, за няколко месеца, не изискват уникални елементи при строежа, всичко се прави в една фабрика и се монтира след това на място. Бетарийните централи не изискват друга допълнителна инфраструктура освен електрическата, тази която трябва да поддържат.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  За Газпром ще е още по-лоша новината , когато Германия започне да внася газ от САЩ. Вече почнаха да строят терминали за внос на втечнен газ.
  От статията се вижда , че СП2 е излишен. На Германия повече газ не е необходим. СП2 е нужен на Газпром само за да заобиколи Украйна. Следователно СП2 не е икономически , а геополитически обект, който обслужва само Путин.

 20. 20 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2703 Неутрално  ами от край време природен газ във ФРГ не се използва за електричество, а за отопление & топла вода в бита, както и за индустрията. Прекалено скъп е за да бъде електрифициран. Локалните котели в сградите имат КПД от над 90% правейки киловатчасът топлинна енергия да излиза 7 евроцента.
  В ЕС 42% от отоплението е на газ.

 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3500 Весело

  До коментар [#14] от "Virgin":

  Как коя бе ?Че е топло и у нас и още не ползваме Вашата суровина за отопление!И консумацията в Германия намалява!! А и Оранжевия ще Ви натегне още обръчите....А по-хубавата новина е че вероятно ще Ви намалят и заплатките от Пасоля!Че много разходи станаха!

  До истината се достига с познание!
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3506 Неутрално

  Руснаците по Северен Поток дават толкова евтин газ на Германия ,че хубавото време им е последна грижа, цялата индустрия ползваща газ им работи с пълни обороти!
  —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Нима е възможно индустрията на либерастите да работи?
  Ти от кога ги беше отписал, помниш ли?

 23. 23 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Че те всичките турски енергийни проекти в момента са "замразени за неопределено време"...

 24. 24 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#13] от "Willy Messerschmitt":

  Не забравяйте, че това е последната сравнително спокойна зима за европейският газов пазар... :) За следващата вече предстоят сериозни катаклизмиособено за клиентите на "Газпром" из целият континент...

 25. 25 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2732 Весело

  Че е топло
  —цитат от коментар 21 на Willy Messerschmitt

  Прекрасно. Обичам разходките през есента.
  И???
  И консумацията в Германия намалява!!
  —цитат от коментар 21 на Willy Messerschmitt

  Това къде го прочете?
  А и Оранжевия ще Ви натегне още обръчите....
  —цитат от коментар 21 на Willy Messerschmitt

  Кой е "оранжев" и защо иска да "ми натегне обръчите"?
  А по-хубавата новина е че вероятно ще Ви намалят и заплатките от Пасоля!Че много разходи станаха!
  —цитат от коментар 21 на Willy Messerschmitt

  Май бъркаш посолството и грантополучателите. ;)

 26. 26 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 917 Весело

  До коментар [#4] от "mqj41586140":


  Чакай Путин да се съобразява със санкциите. Той държи кранчето за Европа и си мести малкия Вова по два пъти на ден.
  —цитат от коментар 4 на mqj41586140


  Стига бе ! Та той отстрани сигурно прилича на тинейджър с "Плейбой" в ръка

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Обичам да има лоши новини за Газпром. Желая им фалит.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Чакай Путин да се съобразява със санкциите. Той държи кранчето за Европа и си мести малкия Вова по два пъти на ден.
  —цитат от коментар 4 на mqj41586140


  О да целия газ в света е руски.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#14] от "Virgin":

  Новината е, че матушката ти губи милиарди. Баси кефа :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 30. 32 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ето и една добра и ведра новина от новата седмица!Честито тагариши....вече ще е така!
  —цитат от коментар 1 на Willy Messerschmitt


  Не знам на какво точно се радвате? И вие не знаете, ама щом е спомената Русийката, а ??
  Нали се натискат вашите шефове да продават газ на Германия. Ама щом немците ще имат нужда от по-малко газ, то те ще имат и по-малко нужда от вашата скъпа газ.

 31. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11503 Любопитно

  Хубаво е да е хубаво времето и за Газпром няма да жалим я :).

 32. 34 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  "Интерфакс" съобщи, позовавайки се на статистиката на "Газпром", че през октомври общият износ на природен газ за цяла Европа е намалял с 6 процента след осем месеца непрекъснат ръст.

  Свеж полъх от Германия😝

  Защо онази поничка се умълча за цената на българския газ?
  Всички знаем! Тя е с много меко сърце и благородно, с всички сили помага на затъващата русска икономика – къде с атом, къде с газ...
  Тя копае под ГЕРБ, но защо чувствителният политически нос на Борисов не усеща миризмата на изгоряло?
  Изборите идат Боцко!!!

 33. 35 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Тези ги разправяй на децата в детската градина. Всъщност, дори и там ще ти се изсмеят на това ти мнение.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 34. 36 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Трябва да си адски необразован, за да мислиш, че доставките на газ зависят от...времето.))) През това време СП-2 е на 300 км от немският бряг. Ту-тууутуу .))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 35. 37 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":

  35-ти коментар е към вас.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 36. 38 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":

  Подобно, другарю, подобно.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 37. 39 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#28] от "EU defender":

  На който не му отърва да си внася от другаде газ. Ама май не ви се иска, че ще плащате двойно повече поне, нали тавариш.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 38. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Те затова напират да строят Белене. Малко да избият.

 39. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5094 Весело

  Тези ги разправяй на децата в детската градина. Всъщност, дори и там ще ти се изсмеят на това ти мнение.
  —цитат от коментар 35 на Taiga


  Това към онзи от аватара ти ли е? :-)

 40. 42 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Чакай Путин да се съобразява със санкциите. Той държи кранчето за Европа и си мести малкия Вова по два пъти на ден.
  —цитат от коментар 4 на mqj41586140


  Тав. ти Путин си мисли, че държи кранчето, но всъщност държи на Чичо Сам оная работа. Съответно му го местят по няколко пъти на ден между крачолите. Ако се сещаш де, по същия начин го наместиха на лидерите на великия СССР, докато империята на злото не се спъхна под натиска на чичко Рейгън. А наздраве!

 41. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":35-ти коментар е към вас.
  —цитат от коментар 37 на Taiga


  Комрад, не ме интересуват тъпотиите ти... Научи се да пишеш грамотно ако искаш да ти обърна внимание.

 42. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#28] от "EU defender":На който не му отърва да си внася от другаде газ. Ама май не ви се иска, че ще плащате двойно повече поне, нали тавариш.
  —цитат от коментар 39 на Taiga


  Комрад, ама хората намериха откъде да получават газ, само ти не го разбра...

 44. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  До коментар [#18] от "Realist":
  Батерийните централи се строят бързо, за няколко месеца, не изискват уникални елементи при строежа, всичко се прави в една фабрика и се монтира след това на място.

  Германия мисли напред и вече строи гигафабрика за батерии.
  Ново местене в късите крачолки 😀😀😀

 45. 47 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Форумът генерира много безполезна енергия, ускоряваща глобалното затопляне. Все пак тази топла есен ще свърши и пак ще дойде зима. А от догодина забраняват печките с дърва и въглища. С батериите ли ще се отопляваме? Светът се свършва, глупавите - не.

 46. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Весело

  До коментар [#15] от "Willy Messerschmitt":

  е как подадоха иск да 12 мрд защото не искали да подноват договора за транзита

 47. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":..вече ще е така!

  Не се радвай толкова. Зимата е пред Европа. Вечето ще е два дни.

 48. 50 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1625 Весело

  Те затова напират да строят Белене. Малко да избият.
  —цитат от коментар 40 на Роси


  те и работещите АЕцентрали ще затворят решение на коалицията

 49. 51 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#47] от "venelingeologia":Чарли, какви са тия батерийни централи?

 50. 52 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#43] от "bez_ime2":

  Ти ли ще ми говориш за грамотност? Я първо научи къде се слагат запетаи.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 51. 53 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Русия провежда най-тъпата политика в света! При толкова ресурси не разви нито свястна лека промишленост, нито модерно селско стопанство, нито конкурентна металообработваща промишленост!
  —цитат от коментар 12 на lz2


  Това е наследството на нерушимия СССР.След като разкулачиха най-предпиемчивите си селяни,измориха от глад милиони други при колективизацията,загробиха още милиони при некадърното водене на Втората Световна Война те не можеха да се изхранват и нямаха избор.Разменят ресурси за всичко което не могат да си произведат

 52. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  Повече производство на електричество от вятър, по-малка нужда от топлене заради високи температури :)
  Интересно дали еколозите и почитателите на теорията за "глобалното затопляне" се радват на хубавото време в Германия ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 56 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#54] от "Judjuk":

  Проблемите не са въображаеми, а Газпром има дупка от $8 млрд в бюджета ...😂😂😂

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 55. 57 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3364 Любопитно

  ами от край време природен газ във ФРГ не се използва за електричество, а за отопление & топла вода в бита, както и за индустрията. Прекалено скъп е за да бъде електрифициран. Локалните котели в сградите имат КПД от над 90% правейки киловатчасът топлинна енергия да излиза 7 евроцента.В ЕС 42% от отоплението е на газ.
  —цитат от коментар 20 на Нинов


  Е, наскоро нали подкарахте здраво въглищата?
  Успокоиха ли се протестиращите?

  reductio ad absurdum...
 56. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4127 Весело

  статията е уникална . значи германците натъпкали 11% повече газ из хранилища дето не им трябвал , внесли въглища от Русия , обаче дългосрочно топлото време ще предизвика гладни бунтове в Москва още по нова година.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 59 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Весело

  До коментар [#57] от "fje35574291":
  Браво, Еф Джей!

  "Дыра в бюджете "Газпрома" достигла $7,7 млрд"

  Ама тия от finanz.ru са предатели и соросоиди сигурно...
  😂😂😂

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 58. 60 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#43] от "bez_ime2":Ти ли ще ми говориш за грамотност? Я първо научи къде се слагат запетаи.
  —цитат от коментар 52 на Taiga


  Ти къде ги слагаш бе, комрад?

 59. 61 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  не знам за Германия , но за мен знам ,че зареждам соларни клетки навсякъде във всичките си имоти и офиси и смятам да стана енергийно независим и от ел енергия и от газ и от любимата ми топлофикация ,която ми начисли над 500 лв сметки за 4 месеца мин година над моите реални разходи , е ,ще се принудим да се превърнем в енергийно независими и то много скоро ,та слабо ме интересува какво ще правят тези или онези вносители и продавачи .

 60. 62 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3364 Весело

  До коментар [#59] от "Игнациус Райли":

  Не ме подхващай, на тема дефицити/дългове, че ще видиш ти... 😎

  http://www.usdebtclock.org/

  П.П. Къде ти УШАНКАТА, или си въобразяваш, че никой няма да те разконспирира кой/какъв си всъщност?! 😉😏

  http://bit.ly/2OrR7g0

  reductio ad absurdum...
 61. 63 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Весело

  Не ме подхващай, на тема дефицити/дългове, че ще видиш ти... 😎
  —цитат от коментар 62 на fje35574291

  "Внешний долг съел все нефтяные доходы России"
  " Внешний долг заберет каждый четвертый доллар, поступающий в Россию от экспорта, объем которого на текущий год ЦБ оценивает в 435-440 млрд долларов.
  На погашения уйдет сумма, эквивалентная годовым доходам РФ от экспорта нефти: они, согласно данным ЦБ, составляют в среднем около 30 млрд долларов за квартал".
  https://www.finanz.ru/novosti/obligatsii/vneshniy-dolg-sel-vse-neftyanye-dokhody-rossii-1027671900
  Вай-вай-вай ...

  А книгата на Джон Кенеди Тул е истински шедьовър, та затова съм сложил този ник.


  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 62. 64 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Весело

  До коментар [#62] от "fje35574291":

  Плюсът е от мен, за снимката на Игнациус. Вие по-скоро сте от отбора на Мирна Минкоф, макар да не сте екстремист, трябва да призная, за разлика от някои други привърженици на Русия.
  Надявам се, че сте прочели книгата, иначе страшно ще ме разочаровате ... 😉
  https://i.pinimg.com/originals/34/99/b2/3499b21834d44545bc05e328871c9c08.jpg

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 63. 65 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2713 Весело

  Хм, интересно. А това, че точно хубавото време - почти пълната липса на валежи и по-високите температури - доведе до необичайно скачане на бензина(1.6, 1.7 евро за литър), понеже реките толкова спаднаха, че шлепове не могат да пътуват нормално - това не радва ли Газпром?
  Във всеки случай и много други не се радват на 'хубавото' време. В Баден Вюртемберг доста бензиностанции затвориха временно, Рейн е толкова плитка, че ако изобщо има шлепове, те са натоварени с 1/5 от обичайния си товар.
  Да, и бензина скочи. Но пък статията е трогателно наивно-манипулативна.
  Дреме му на Газпром , важното е 'анализаторите' от ДВ да пишат, я вижте нашия професор!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 64. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 67 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3364 Весело

  До коментар [#63] от "Игнациус Райли":

  Нямат стигане- $22 трлн. дълг, и $830 млрд. дефицит!

  Знаеш ли, че след някоя друга година, само обслужването на дълга им, ще достигне/надмине военния им бюджет?!😱😵🤑

  reductio ad absurdum...
 66. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  "Хубавото им време" зависи изцяло от Гълфстрийма. А той нещо не се влияял добре от хубавото време. Май пак ще има замръзнали нарциси, карамфили и оранжерии. И ще се разбере, че западната икономика не е чак толкоз велика. Аааа, забравих, че те топлят оранжериите с вятър и батерии.

 67. 69 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Любопитно

  Не е въпроса дали Газпром има или няма проблеми, а на какво се радват тъпанарите и защо? Какво сгрява мизерните им душици?
  —цитат от коментар 66 на Judjuk

  Вие твърдите, че Газпром няма проблеми, а аз, като един от тъпанарите, ви доказах, че има.
  "Сиромашката радост на родните соросоиди се подхранва единствено от някакви въображаеми проблеми на Газпром" - това вие го написахте, нали? Хайде сега размишлявайте кой, какво и кога е казал.
  Всеки проблем на Матушката ви не само сгрява мизерната ми душица, но извиква у мен чувство на дълбоко удовлетворение. Колкото повече проблеми има Русия, толкова съм по-доволен. Съгласих се с вас и сега и вие трябва да сте доволен, но не ... Макар и да се съгласих, че съм тъпанар и соросоид, това едва ли ви задоволява, тъй като проблемите на Матушката ви остават и това не ви дава мира... Орисия ... 😃 А вие вместо да видите проблемите, се нахвърляте на вестоносеца, като че ли аз съм виновен че братята ви от Рашистката империя са некадърни да свършат каквото и да било, освен да ограбят някого.

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 68. 70 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#63] от "Игнациус Райли":Нямат стигане- $22 трлн. дълг, и $830 млрд. дефицит!Знаеш ли, че след някоя друга година, само обслужването на дълга им, ще достигне/надмине военния им бюджет?!😱😵🤑
  —цитат от коментар 67 на fje35574291

  Тези работи ги разправййте в кварталния клуб на "Атака". Ще предизвикате всеобщо възхищение и ще ви почерпят две ракии.

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 69. 71 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Весело

  До коментар [#67] от "fje35574291":
  И все пак не сте чели "Сговор на глупци" от Джон Кенеди Тул, нали? Написахте ника ми в Гугъл и намерихте снимка.
  Защо не четете литература? Иначе все ми говорят разни русофили за "висока обща култура".

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 70. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  ".....проблемите на Матушката ви остават и това не ви дава мира... Орисия ... "
  До коментар [#69] от "Игнациус Райли":

  Не е така! Поне 100 пъти съм го писал, нямам нищо общо с Русия, не познавам и нямам връзка с руснаци. Просто не понасям това преднамерено и агресивно виене срещу всичко руско. То никак не е безобидно и нанася страшни щети, вреди и поражения на България. А и логика няма. Ето поляците сключили дългосрочен договор за внос на евтин втечнен газ от Аляска. Ами да сключат и нашите такъв и да мирясат. Пак ще кажа, че удоволствието ви да мразите Русия е извратеност.

 71. 73 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#72] от "Judjuk":
  "Преднамереното и агресивно виене" е предизвикано от действията на руснаците. Нима не забелязвате тези действия? Първопричината са именно вашите любимци.
  Извратеността е именно при вас - вие обичате тези, които ви тормозят.

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 72. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  "Преднамереното и агресивно виене" е предизвикано от действията на руснаците."
  До коментар [#73] от "Игнациус Райли":

  И какво ти направиха? Бръкнаха ли те?

 73. 75 Профил на Игнациус Райли
  Игнациус Райли
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#74] от "Judjuk":
  Не на мен. Както се вижда по писанията ТИ, бръкнали са на ТЕБ - в мозъка.

  Защо ли се захващам да разговарям с русофили ...

  "Never attempt to teach a pig to sing; it wastes your time and annoys the pig". Robert A. Heinlein
 74. 76 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  До коментар [#74] от "Judjuk":Не на мен. Както се вижда по писанията ТИ, бръкнали са на ТЕБ - в мозъка.Защо ли се захващам да разговарям с русофили ...
  —цитат от коментар 75 на Игнациус Райли


  Явно ти липсва капацитет. Хайде със здраве!

 75. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#73] от "Игнациус Райли":"Преднамереното и агресивно виене" е предизвикано от действията на руснаците.

  Източник на информацията Ви е английската преса?
  Гледах един клип преди малко. Тръмп нарекал с обидни думи мексиканците и салвадорците поради което една разпенена дама в САЩ го определи като руска свиня!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK