България дари спасени от контрабанда орли на Испания

Отнетите от бракониер ястребови орли

© Зелени Балкани

Отнетите от бракониер ястребови орлиДва ястребови орела, спасени в България при опит за контрабанда, заминаха днес със самолет за Мадрид, за да се включат в размножителна програма в Испания. Така малките им ще могат да летят свободно, научи "Дневник" от сдружението "Зелени Балкани".


Птиците бяха символично изпратени вчера на летище София от екипа на Спасителния център за диви животни на сдружението и представители на Агенция "Митници" и Министерството на околната среда и водите.


Ястребовите орли под грижата на Спасителния център

© Зелени Балкани

Ястребовите орли под грижата на Спасителния център


Двата ястребови орела са конфискувани от митнически служител на ГКПП Ферибот Видин през 2010 г. заради подправени документи за произход. След осемгодишна съдебна битка контрабандистът получава условна присъда, а орлите са отнети в полза на държавата. През тези години за птиците се грижи Спасителният център за диви животни на "Зелени Балкани".
Изпращането в Испания, което ще позволи потомците на птиците да живеят на свобода, ще поправи поне малко щетата върху природата, нанесена от бракониера, смята Елена Стоева от "Зелени Балкани", координатор на проект "Натура 2000 в България - нови хоризонти".


"Случаят с ястребовите орли е емблематичен, защото показва, че доброто сътрудничество между институциите и неправителствените организации дава резултати – не само нарушението е разкрито, но и животните оцеляват и дори могат да бъдат включени в програми, спасяващи вида им", заяви говорителят на Агенция "Митници" Тамара Влайкова.


За ястребовите орли


Ястребов орел

© Зелени Балкани

Ястребов орел

Видът ястребов орел (Hieraeetus fasciatus) няма популация в България, а произходът на двете птици остава неясен, тъй като при конфискацията им от бракониера те са придружавани от фалшиви украински документи. Като цяло видът се среща предимно в Южна Европа, както и в Африка, Близкия и Средния изток, като европейската популация се определя на 920 – 1100 двойки.


Природозащитният статус на вида у нас е "критично застрашен". В България през годините са установявани единични непостоянни гнездови находища в южната част на страната. Включен е в Закона за биологичното разнообразие, който регламентира защитата в България на ценните европейски видове и местообитания от природозащитната мрежа "Натура 2000", и е и под защитата на Приложение 2 на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, най-често наричана CITES - бел. авт.) и Приложение А на Регламент ЕС 338/97, уреждащ прилагането на CITES конвенцията в рамките на Европейския съюз.


Ястребовите орли са с дължина на тялото около 68 см и размах на крилата 165 см. Наричат се "ястребови", тъй като летят с бързи махове, подобно на ястреб. При възрастните екземпляри окраската отгоре е сиво-кафява с черни резки по плещите, а отдолу – белезникава с контрастни кафяви щрихи; опашката е дълга с широка черна ивица на върха. Младите орли са тъмнокафяви отгоре, а отдолу – охристочервени или кафяви.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK