Море от клечки за уши? Проблемът на Европа с пластмасата е друг

Море от клечки за уши? Проблемът на Европа с пластмасата е друг

© ReutersЗа да не му се наложи да бръкне в собствения си джоб, ЕС ще направи друго - ще забрани предметите за еднократна употреба, сламките и клечките за уши. Истинският замърсител обаче е друг, решението - също, пише Феликс Щайнер за "Дойче веле".


Ако в политиката действително преобладават показните и символични жестове, както твърдят някои циници, то ЕС несъмнено се намира на прав път. Защото ефектът от очакваната забрана на пластмасовите прибори за еднократна употреба, на сламките и на пластмасовите клечки за уши няма как да бъде друг освен чисто символичен. Затова пък ние, европейците, ще се събуждаме със самочувствието, че сме направили нещо за опазването на световните морета.


Все повече пластмаса


Не може да се отрече, че пластмасите са вече навсякъде около нас и стават все повече. Зеленчуците, плодовете, месото, колбасите и сиренето – почти всичко, което купуваме в супермаркетите, е опаковано в пластмаса. Жената в пекарната, която ми продава хляб, работи с ръкавици за еднократна употреба. Всяка книга в книжарницата също е обвита във фолио. Хората масово пият вода от пластмасови бутилки за еднократна употреба, сякаш че в германските офиси, училища и университети няма чешми. При това е доказано, че от тях тече питейна вода с доказана чистота, а в повечето случаи и с добър вкус.
Но нима цялото това изобилие от предмети за еднократна или многократна употреба автоматично попада в морето? Естествено, не! Защото в почти цяла Европа съществуват системи за сметосъбиране и разделна обработка на отпадъците, които осигуряват рециклирането на голяма част от ценните суровини. А за да се предотврати безразборното изхвърляне на пластмасови предмети за еднократна употреба, би било достатъчно, ако ЕС въведе по-високи цени или депозити за ползването на подобни продукти. Ето така ЕС би могъл действително да покаже, че прави нещо за околната среда!


Всички, които посещават различни европейски плажове или са плавали с яхта из Средиземно море, знаят обаче, че клечките за уши, сламките и пластмасовите вилици не са основният проблем. Повечето от пластмасовите бутилки за вода и различните други отпадъци, които се носят из морската шир, изобщо не са с европейски произход. Надписите по тях издават това категорично. Защото истински големите замърсители на околната среда не се намират в Европа. Осем от десетте реки, които ежедневно изливат най-много пластмасови отпадъци в световните морета, са в Азия. Останалите две - в Африка.


Какво тогава би могла да стори Европа? Нима е достатъчно да публикува драматични снимки в социалните медии и да се оплаква от мизерията в света? Разбира се, че Европа има много други възможности да противодейства на замърсяването. Например да помогне на онези региони, в които се намират най-големите замърсители, за да могат те да си създадат прилични системи за събиране и обработка на отпадъците. Едва тогава боклуците няма да попадат в реките.


Създаването на системи за сметосъбиране изисква пари


Европейските, и особено германските, фирми разполагат с богато ноу-хау и изпитани стратегии за ефикасно сметосъбиране. Само че тези системи едва ли са по джоба на бедните държави от Африка и Азия. Ако темата за чистотата на околната среда действително е толкова важна за нас, европейците, не ни остава нищо друго, освен да се бръкнем по-надълбоко и да предложим на развиващите се страни съответните екологични проекти. Ето това би било наистина ефикасна и устойчива политика за развитие! Само дето тя е свързана със значително по-високи разходи, отколкото една забрана на приборите за еднократна употреба и пластмасовите клечки за уши.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Като цяло съм съгласен с мнението на автора. Но...

  "Европейските, и особено германските, фирми разполагат с богато ноу-хау и изпитани стратегии за ефикасно сметосъбиране. Само че тези системи едва ли са по джоба на бедните държави от Африка и Азия."

  Не е въпросът само в необходимите финансови средства. Не е ясно дали тези стратегии ще работят в други страни, където необходимостта от тях не е осъзната от голямата част от населението.

 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Даааа....белия човек винаги си плаща ......каквото и да означава това

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Забранявайте пластмасите за еднократна употреба и въпросът е решен!

 4. 4 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Авторът е абсолютно прав. Вярно, ще забраним, но няма да решим проблема. Истината е такава, каквато я споделя автора.

 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  То не бяха размери на краставици,то не бяха щастливи животни,то не бяха сламки,клечки за уши,то не бяха всякакви щуротии.
  Тия 240 дето ги храним са капка в морето в сравнение с тия мозъци.

 6. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Когато нямаш решение на проблем,най-левашкото е забрана.

 7. 7 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Е авторът е открил топлата вода с извинение. Изложените аргументи важат и за емисиите на въглероден диоксид, за микро влакната от синтетични дрехи и прочие и прочие. Колкото и Европа да се натиска - няма да е самото и единствено решение. Обаче пак е по-добре от правенето на нищо.

  Съгласявам се дотам, че проблемите с пластмасата тепърва започват: Дали със забрана, дали с високи тарифи - производителите на такива изделия ще си ги произвеждат. Пазарите просто се местят. Развиващият се свят е ДОСТА по-голям от развитият такъв като население. Следвайки светлият консуматорски пример на първите, не може да се очаква, че вторите ще се развиват с първа мисъл за природата. Инерцията е много голяма, а гоненето на далечни цели е по-трудно когато виждаш, че съседите ти те изпреварват немислейки толкова за последствията.

  panem et circenses
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Като нямат Пирин да го защитават, европейците естествено се занимават с глупости!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4569 Весело

  Като нямат Пирин да го защитават, европейците естествено се занимават с глупости!
  —цитат от коментар 8 на lz2


  Това е най-умният коментар по темата! Интелект! Браво! 😊

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3568 Любопитно

  Миналата седмица говорих с едни мои ученици за това, колко са готови да "платят" за чистотата на природата.
  Оказа се, че са отови да се върнем към стъклените шишета за многократна употреба, да хапват закуски, завити в амбалажна хартия, да хвърлят боклука с кошче в контейнера, а не да го изнасят с торбичка. Навити бяха поетапно да бъдат спрени 25+, 20+, 15+ годишните коли.
  Не се съгласиха обаче да бъдат увеличени общинските данъци и такси, за да се асфалтират улиците и да се мият по-често.
  Как ви се струва?

  Еретик
 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  Ааааа, ДВ да изкаже полит не коректно мнение. :)

  Аз от кога разправям, че ефектът ще е минимален. След като Европа цапа сигурно под 1% океана с пластмаса..

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Системите за разделно събиране е е по силите и на София...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  НЕ Е

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1465 Гневно

  Въпросните 8 азиатски и 2 африкански реки причиняват 90% от замърсяването на световният океан с пластмаса! 2 от 3-те най-дълги реки, както и 2 от 3-те с най- големи водосборни басейни в света дори не фигурират между тях! Отделен факт е че 90% от населението не населява водосборния им басейн, а още по- малък е процентът от брутния световен продукт създаден в държавите попадащи във водосборните им басейни! Единствената правилна констатация е ,че 90% от световните мърлячи живеят там!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Пластмасата е лек и лесен за преработка материал, спестява много въглеродни емисии за транспорт на опаковки за многократна употреба, или дървен материал за хартиени заместители. Но трябва да се рециклира, а рециклирането му е по-малко енергоемко от останалите материали (още един плюс). Разделното събиране е начин, но са прекалено много изискванията за чистотата на материала. Биоразградимите опаковки също са вариант, но трябва да се компостират, а това не е особено популярен метод заради миризмите и гризачите. Няма пълно щастие, трябва да се правят компромиси, да се мисли мащабно и да се инвестира в нови технологии за преработка.

 16. 16 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Миналата седмица говорих с едни мои ученици за това, колко са готови да "платят" за чистотата на природата. Оказа се, че са отови да се върнем към стъклените шишета за многократна употреба, да хапват закуски, завити в амбалажна хартия, да хвърлят боклука с кошче в контейнера, а не да го изнасят с торбичка. Навити бяха поетапно да бъдат спрени 25+, 20+, 15+ годишните коли. Не се съгласиха обаче да бъдат увеличени общинските данъци и такси, за да се асфалтират улиците и да се мият по-често. Как ви се струва?
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов

  Аз си имам собствено мнение. Което в случая не е важно.
  Вашите ученици са готови да живеят екологично, дори и на известен дискомфорт в името на екологията. Но не приемат да се увеличават преките финансови разходи за екология. Дали предварително са били наясно, че екологията струва скъпо, много скъпо? Дали биха приели по-високи цени на напитките, предлагани в стъклени бутилки? Разяснихте ли им, че употребата на стъкло и хартия също е свързана с вредни емисии и унищожане на гори? Обяснихте ли им, че годината на производство не дава реална оценка за вредните емисии отделяни от автомобилите? Макар че и някои политици, заемащи високи постове мислят обратното.

 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Миналата седмица говорих с едни мои ученици за това, колко са готови да "платят" за чистотата на природата. Оказа се, че са отови да се върнем към стъклените шишета за многократна употреба, да хапват закуски, завити в амбалажна хартия, да хвърлят боклука с кошче в контейнера, а не да го изнасят с торбичка. Навити бяха поетапно да бъдат спрени 25+, 20+, 15+ годишните коли. Не се съгласиха обаче да бъдат увеличени общинските данъци и такси, за да се асфалтират улиците и да се мият по-често. Как ви се струва?
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов


  Умни деца! Аз съм готов да се жертвам и да вземам по 10 долара продуктова такса за грам изхвърлена пластмаса от Азия и Африка, дано това ги ограничи. Ама твойте ученици и с това, очевидно правилно решение, няма да се съгласят.

 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Ммммм... широкоразпространен мит е, че стъкленото шише е по-природосъобразно в сравнение с пластмасовото.

  Първо, за производството на стъкленото шише отива много повече енергия и материал,
  второ, транспорта на едно и също количество течност в стъклен и съответно пластмасов контейнер никак, ама никак не е в полза на стъклото,
  трето повторната преработка на стъкло пластмаса дава отново голям минус за стъклото.

  За да спадне вредата за природата на стъкленото шише до нивото на вредата за природата на пластмасовото, то 1 и също стъклено шише трябва да се ползва повече от 30 пъти.

  Подобна е ситуацията с хартиените опаковки.

  Проблемът с пластмасите е в изхвърлянето им, а не в производството и използването им.

 19. 19 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#18] от "areta":

  Добави, че за повторна употреба требе хубаво измиване. Не само с вода. Много еко.
  Автора е горе-долу прав. Ама основния проблем е кученето на маймуняците. От там и се увеличава свинщината. Загива и природата. Барабар с много любимите диви животни.
  Истинското решение е подкрепа само на държави с ефективна политика за нмаляване на раждаемостта. На останалите се спира всичко. За да може природата да се оправи сама.
  Ама туй никой няма да посмее да го предложи. И ще ми пуснат хиляди снимки на страдащи деца. А защо е такова дереджето там никой няма да се замисли. Стандартно. Белите са виновни.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 20. 20 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 934 Весело

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Струва ми се, че добре сте ги зомбирали.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 21. 21 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  То не бяха размери на краставици,то не бяха щастливи животни,то не бяха сламки,клечки за уши,то не бяха всякакви щуротии.Тия 240 дето ги храним са капка в морето в сравнение с тия мозъци.
  —цитат от коментар 5 на tosho_toto


  Принципно си прав за "мозъците" в Брюксел, но замърсяването на природата има доста негативни последствия за нас.

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Струва ми се поколение, за което масовото боледуване от язва, херпес и хепатит е нещо непознато.
  Както и удоволствието да миеш на чешмата воняща кофа за боклук и да я застилаш с вестник.
  А сегашните и вестници не потребяват, защото всичко гп има в мрежите.
  Проблемът с боклука ще се реши, когато рециклирането стане доходоносен бизнес.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#17] от "usero":

  Наистина ли бихте предпочели да плащате 40% ДДС, само и само да не плащате местни данъци и такси?
  Не е проблем да се урЕди, а за трансферите от републиканския към общинските бюджети, наемате грижа :))))

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  [quote#9:"vassilun"][/quote]

  Има надежда, макар и минимална за тебе, щом си забелязал истината в коментара ми!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на momchil_s
  momchil_s
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не бих се съгласил напълно и това е заради лицемерието на повечето големи европейски държави. Мисля и вярвам, че това е стъпка в много правилна посока

  https://www.telegraph.co.uk/news/2018/10/21/recycled-uk-plastic-found-dumped-malaysian-sites/

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Имам големи опасения, че докато чакаме по-голямата част от човечеството да осъзнае, че се унищожаваме с все по-бързи темпове, замърсявайки средата в която живеем, природата на земята безвъзвратно ще е увредена.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Земята лека полека се зарива и загива. И за това сме си виновни само ние!

 28. 28 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":
  Дебил

 29. 29 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Ако забраним кофичките за кисело мляко ще трябва да превозваме бурканчета. Возенето им е пари - гориво - въглеродни емисии. Миенето им става със сода каустик, която или отива в канала и замърсява или отново е пари - енергия - въглеродни емисии. Та така... може забраната да влоши нещата повече.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK