ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Мнозинството в общинския съвет ще защитава от референдум проект за 157 млн. евро

Мнозинството в общинския съвет ще защитава от референдум проект за 157 млн. евро

© Надежда Чипева, КапиталДнес Столичният общински съвет ще гласува искане на 15 съветници от опозицията за референдум с основен въпрос дали в ТЕЦ "София" да бъде изградена инсталация за изгаряне на преработен отпадък, за което общината да вземе кредит от 67 млн. евро.


Докладът влиза в дневния ред на заседанието, въпреки че всички комисии в съвета го отхвърлиха, защото се внася от повече от 1/3 от всички 61 съветници. Това и сред причините в понеделник от "Политическа група 5", които са сред вносителите, да обявят, че предложението им ще бъде отхвърлено, но те ще обжалват в съда решението на мнозинството в общинския съвет.


Проектът


Проектът на общината, който опозицията оспорва, е с обща стойност 157 млн. евро, от които 90 млн. евро ще са безвъзмездно финансиране по оперативна програма "Околна среда". За останалите 67 млн. евро общината ще кандидатства за кредит от Европейската инвестиционна банка, който "Топлофикация София" ще изплаща 19 години.
С парите в ТЕЦ "София" ще бъде изграден инсинератор - инсталация, в която се изгаря РДФ горивото - продукт, получен при преработването на отпадъците в заводите край село Яна и Горни Богров. Горивото ще се използва от Топлофикация София вместо газ, с което дружеството ще спестява между 12 и 15 млн. лева годишно и ще доставя топлоенергия на 30 хил. домакинства.


Искането за референдум се внася от съветниците от БСП, ДСБ, "Нормална държава" и "Политическа група 5", а въпросите са: Дали общината да да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за изграждане на инсталацията, дали тя да се построи в ТЕЦ "София" или до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността Садината до село Яна.


Против


Според вносителите няма политически и обществен консенсус за избора на технология, мястото за инсинератора и за вземането на кредита. Според тях администрацията на общината не е предоставила достатъчно информация за проекта. Съмненията им са, че инсинераторът ще замърсява въздуха, "Топлофикация София" няма да може да изплаща дълга и че решението е спорно, защото не са взети предвид всички възможни технологии. В мотивите се казва и че датската фирма "Рамбол", която консултира общината в избора на технология, предлага само този вид оползотворяване на отпадъците.


Проектът се критикува и от екологични организации като "За земята", които са на мнение, че инсинераторът ще е вреден за околната среда и за въздуха в столицата. Организацията е завела две дела срещу общината. Първото е от 2015 г. и все още е на първа инстанция в Административен съд София. С него от "За земята" оспорват оценката за въздействие върху околната среда на проекта, в която според организацията има редица грешки, неточности, както и че не е завършен.


За октомври 2019 г. пък във Върховния административен съд е насрочено делото на втора инстанция за отказ на общината да предостави на "За земята" финансовата обосновка за проекта, приходите и разходите. Делото на първа инстанция е приключило в полза на организацията, но решението е обжалвано от Столичната община.


В защита на проекта


По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова новата инсталация ще позволи на София да депонира едва 10% от боклука, което е с 6% по-малко от сега. Екипът й и съветниците от ГЕРБ защитават проекта с аргумент, че е одобрен от Европейската комисия, а инсинератори има във всички европейски столици. Най-често те посочват като пример Виена, където има 4 такива инсталации, които отопляват 350 000 жилища, като изгарят около 900 хиляди тона боклук годишно.


Според управляващите технологията е избрана още преди 10 години с изграждането на заводите за механично и биологично третиране, като са направени и редица обществени обсъждания. В последните две години съветниците взеха 4 решения на различни етапи на подготовката на проекта, като според Радослав Абрашев (СДС), който защитава проекта, 14 от 15-те искащи референдум са подкрепили поне 2 от тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK