ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

С "шекспиров дебат" мнозинството в общинския съвет в София отхвърли искането за референдум

С "шекспиров дебат" мнозинството в общинския съвет в София отхвърли искането за референдум

© Юлия ЛазароваОбщинските съветници от ГЕРБ, заедно с групата на "Обединени патриоти" и част от Реформаторския блок отхвърлиха искането за провеждане на референдум за това дали дали в ТЕЦ "София" да бъде изградена инсталация за изгаряне на преработен отпадък, за което общината да похарчи 157 млн. евро, от които 67 млн. евро кредит.


Проектът на общината предвижда в ТЕЦ "София" ще бъде изграден инсинератор - инсталация, в която се изгаря РДФ горивото - продукт, получен при преработването на отпадъците в заводите край село Яна и Горни Богров. Горивото ще се използва от Топлофикация София вместо газ, с което дружеството ще спестява между 12 и 15 млн. лева годишно и ще доставя топлоенергия на 30 хил. домакинства.


Искането за референдум се внася от 15 съветници от "Политическа група 5", БСП, ДСБ, "Нормална държава". След края на гласуването те казаха, че ще обжалват решението на общинския съвет в съда, а от БСП заявиха, че ще инициират събиране на подписи от граждани с ново искане за референдум на същата тема.
Мнозинството отхвърли искането с мотив за незаконосъобразност на въпросите. Лорита Радева (ГЕРБ) се позова на мнението на трима юристи, чийто имена не сподели, според които въпросът дали общината да вземе кредит касае бюджета, което не се допуска от Закона за прякото участие на гражданите в управлението.


На противоположното мнение бе Милка Христова (БСП), която пък е юрист. Според нея този аргумент не е валиден, защото кредитът няма отношение към бюджета за 2018 г., а този за 2019 г. все още не е изготвен и тези пари не са включени в него.


Дебатът по въпроса продължи над 3 часа, като съветниците се обвиняваха в популизъм, лобизъм, "заиграване със страховете на хората" и спорове до колко жителите на София са запознати с технологията, която се обсъжда. Лидерът на групата на БСП Калоян Паргов определи дебата като "Шекспиров", защото основният спор е "Да бъде или да не бъде" (т.е. да се проведе референдум или не - бел. авт.).


Борислав Бориславов (СДС) предложи съветниците да излязат пред общината и да попитат гражданите дали знаят какво е "РДФ гориво". "Ако 10 кажат, че знаят и обяснят, аз ще се върна и ще подкрепя референдума", каза Бориславов.


Именно липсата на информация за проекта е мотив на съветниците от "Политическа група 5" да искат референдума. Според тях това би бил шанс за провеждане на добра информационна кампания и да се постигне граждански консенсус по въпроса.


По думите на независимия Прошко Прошков няма как "гражданите да бъдат питани за всичко", защото "това не е управление", особено когато темата изисква сериозна техническа подготовка. "Няма как има консенсус", посочи Прошков и отбеляза, че именно това е ролята на общинския съвет - да взема решенията.


Лорита Радева за пореден път оспори мнението за липса на информация и, че решението в ТЕЦ София да се изгради инсинератор е взето още преди 11 години с откриването на Завода за преработване на боклук, който създава РДФ горивото. "От тогава на всички софиянци ни е ясно, че това алтернативно гориво ще се изгаря в ТЕЦ София", каза Радева.


След като гласуваха Симеон Славчев (Политическа група 5) определи деня като "Лош за българската демокрация", но и каза, че има добра новина. "С това решение е началото на потъването на ГЕРБ в София", каза той. Според колегата му Иван Велков начинът, по който мнозинството наложи одобрението на проекта за инсинератора и отхвърли референдума показва за пореден път, че общинският съвет е "инструмент за административно верифициране на глупави решения".


Накрая съветникът Антон Койчев каза пред журналисти, че той и колегите му от групата на СДС - Борислав Бориславов, Миглена Горанова и Радослав Абрашев, се разграничават от 3-мата им партньори от ДСБ в Реформаторския блок, защото са гласували заедно с БСП. "Ние не сме против референдумите, но сме против БСП", каза Койчев. Групата на СДС гласува против провеждане на допиването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK