Кметовете не искат да бъдат глобявани за мръсен въздух

Нено Димов

© Николай Дойчинов

Нено ДимовСдружението на общините в България възрази категорично на предложението на правителството кметовете да носят лична отговорност в размер от 5000 до 10 000 лв при замърсяване на въздуха. Това предложение е част от промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, одобрени днес от парламентарната комисия по околна среда и водите.


Според кметовете за чистотата на въздуха отговорят много институции и не може само те да носят лична отговорност. Депутатите обаче коментираха, че правомощията на общините за организация на транспорта и контрол над битовото отопление им дават достатъчна възможност да постигнат подобрение на чистотата на въздуха. Някои от тях все пак се съгласиха, че текстовете могат да бъдат прецизирани и това може да се случи между първо и второ четене на промените в зала.


Поправките в закона бяха внесени от правителството в края на октомври и днес министър Нено Димов ги представи в парламента. Няколко часа преди това Европейската комисия обяви, че иска до два месеца отговор за мерките, които държавата ще предприеме срещу за замърсяването на въздуха. Това беше използвано от министър Димов за важността промените да бъдат приети бързо.
Какво включват поправките


В предложението на правителството е записано и въвеждането на стандарти за въглища и брикети от въглища, ползвани за битово отопление - целта на тази мярка е да бъде намалено ползването на нискокалоричните въглища, които са силно замърсяващи. Всички в комисия подкрепиха нуждата да се въведе и регулация и стандарти за дървесината, която всъщност се ползва повече за битово отопление. Министър Димов каза, че при по-добър контрол и планиране на сечите може да се попречи на горенето на дърва с ниско качество и висока влажност. Именно нискокачествената мокра дървесина е един от най-сериозните замърсители на въздуха в България.


Депутатите от БСП Манол Генов, Атанас Костадинов и Румен Георгиев повдигнаха и въпросите за отговорността на други институции за проблема и за липсата на планирани бюджетни средства за прилагане на общинските планове за чистота на въздуха. Именно по тези планове ще бъдат оценявани кметовете и ако резултатите от мерките им не отбележат подобрение спрямо средното ниво на фини прахови частици (ФПЧ) от предните три години, кметовете ще бъдат глобявани. Според предложените в законопроекта промени, за подобрение ще се приема дори минимално понижение на нивата на ФПЧ , без постигнато доближаване до целевите европейски норми, обясни министър Димов.


Какво следва


Председателят на парламентарната комисия Ивелина Василева (ГЕРБ) отбеляза, че са необходими уточнения на текстовете, но парламентарната група на ГЕРБ подкрепи законопроекта. Конкретно предложение на Василева е да се изясни, че отговорността на кметовете е за нивата на ФПЧ, които са в техните правомощия, а не се отнасят до повишено замърсяване на въздуха от промишлени аварии или трансгранични влияния.


Промените бяха одобрени с 13 гласа "за" и 7 "въздържал се". Те ще бъдат обсъдени в зала от депутатите, като въздържалите се представители от БСП заявиха принципната си подкрепа за текстовете, ако те бъдат прецизирани между първо и второ четене.


Целта на внесените от правителството промени е България да отговори на решението от 2017 на Съда на ЕС, с което държавата беше осъдена за неизпълнение на задълженията по Директивата за качеството на въздуха. Според него България не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на ФПЧ10 в атмосферния въздух и за свеждане до минимум на продължителността на периодите, в които този стойности са превишени.


От днешното съобщение на ЕК стана ясно, че ако държавата не въведе мерки до два месеца, случаят отново ще бъде отнесен до Съда на ЕС и "могат да бъдат наложени финансови санкции".

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Десет години само празни приказки и нищо съществено! И от МОСВ, и от общините ! Вярно, че сте политически некадърници, мързеливи и некомпетентни за постовете, на които са ви наслагали, но това ви е работата в крайна сметка ! Нено Димов като министър на мръсния въздух и лобист на ПИБЦеко е логичен завършек и емблема на тези десет години.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Тогава да си свършат работата.

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1448 Разстроено

  "Сдружението на общините в България възрази категорично на предложението на правителството кметовете да носят лична отговорност в размер от 5000 до 10 000 лв при замърсяване на въздуха"

  Това сдружение на общините ли е, или на кметовете? Защо защитава само техните интереси?

  Нека кметовете намерят кой друг да поеме лична отговорност - дали изпълнителен директор на завод който замърсява, или собственици на коли или печки които отделят повече от позволеното количество вредни частици. Но не може да се крием зад колективната (без)отговорност и да си скъсяваме живота един на друг оправдавайки се с абстрактното "много институции"!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2870 Весело

  Ами кат не им харесва да подават оставки ...

 5. 5 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Любопитно

  Държавната политика по опазване на околната среда се интегрира в секторните политики -
  транспорт, енергетика, строителство, селско стопанство, туризъм, промишленост, образование и други, и се
  осъществява от компетентните органи на изпълнителната власт.
  Чл. 10. (1) Компетентни органи по смисъла на закона са:
  1. министърът на околната среда и водите;
  2. изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда;
  3. директорите на регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ);
  4. директорите на басейновите дирекции;
  5. директорите на дирекциите на националните паркове;
  6. КМЕТОВЕТЕ НА ОБЩИНИ, а в градовете с районно деление - и кметовете на районите;
  7. областните управители.

  Последно от ЗООС ли искат да бъдат извадени кметовете???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK