Граждани се събират утре пред съда заради заседанието за Пирин

Граждани се събират утре пред съда заради заседанието за Пирин

© Надежда Чипева, КапиталГраждани организират през социалните мрежи мълчаливо присъствие утре (четвъртък, 15 ноември) пред сградата на Върховния административен съд в София. То е обявено за 9 часа, когато ще започне и заседанието на втората и последна инстанция на съда по делото на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" срещу правителственото решение от декември 2017 г. за промени в плана за управление на парк "Пирин". Решението трябва да се обяви до месец след заседанието.


Решението на кабинета "Борисов" разшири възможностите за строежи в националния парк и предизвика ежеседмични шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина в началото на годината. То бе отхвърлено на първа инстанция от Върховния административен съд през юли.


Какво се казваше в решението на съда на първа инстанция
- Строителството на нови ски писти и прилежащата към тях инфраструктура противоречи на режима на територията по чл. 21 на Закона за защитените територии - няма как да се строят ски курорти в националните паркове.


- Строителството на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии.


- Преди промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" да бъдат приети от Министерския съвет през декември 2017 г., те е трябвало да бъдат подложени на процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, каквито обаче не са били направени. Това се налага, защото те засягат защитени зони от мрежата "Натура 2000" (повече за мрежата - тук) и трябва да се приложи европейската Директива за екологична оценка.


Правителството обжалва на втора инстанция това решение на съда чрез министъра на околната среда и водите.


Това е второто дело тази година, което коалицията "За да остане природа в България" печели в защита на Национален парк "Пирин". През април 2018 г. съдът отмени решение на министъра на околната среда и водите от март 2017 г. актуализацията на плана за управление на Национален парк "Пирин" да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от "Натура 2000", съвпадащи с границите на парка.


Според природозащитниците промените във въпросната актуализация предвиждат 12.5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк. Делото се гледа на втора инстанция на 29 септември 2018 г. и се очаква всеки момент да бъде публикувано окончателното решение по него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK