До месец съдът ще вземе решение за плана за Пирин (допълнена)

До месец съдът ще вземе решение за плана за Пирин (допълнена)

© "За да остане природа в България"В законовия срок Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе окончателно по делото срещу решението на правителството, с което в края на миналата година без екооценка бе изменен сега действащият план за управление на национален парк "Пирин". Срокът е един месец, но не е задължителен. Съдът даде и десетдневен срок на страните за писмени бележки, след което започва да тече срокът.


Решението на кабинета "Борисов" разшири възможностите за строежи в националния парк и предизвика ежеседмични шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина в началото на годината. То бе отхвърлено на първа инстанция от Върховния административен съд през юли.


Днес в съдебната зала представителите на Министерския съвет и екоминистерството обявиха, че изменението на устройствения план за Пирин не се нуждаел от екооценка, защото не ставало дума за конкретно инвестиционно предложение, а за възможност за евентуално строителство. Законът пък изрично посочвал кои планове подлежат на екооценка и изменението от декември 2017 г. не било сред тях.
Според Мирослав Калугеров от екоминистерството водохващанията в националните паркове са забранени по закон, освен ако не са за питейни нужди. По тази причина фактът, че в плана не е уточнено, че водохващания се допускат конкретно за питейни нужди, не означава, че ще бъдат изградени други, защото това би нарушило закона.


"Константната съдебна практика показва, че в национален парк е допустимо строителство, иначе няма как да се обясни, че има ски зона с център град Банско. Законът за защитените територии не е отменян от 2000 г., а ски зоната е направена след това", обясни след заседанието пред журналисти Калугеров.


Според подалите жалба срещу правителството WWF, Асоциация на парковете в България и адвокат Асен Карагьозов (страна по делото като частно лице) екооценката на плана е задължителна. Те обясниха, че от екоминистерството


не могат и не искат да отговорят на въпроса защо и към момента има водохващания,


които не са за питейна нужда, след като това е забранено по закон.


Неправителствените организации поискаха ВАС да отправи преюдициално запитване до съда на ЕС - за тълкуване на нормите на европейското право, дали планът за Пирин подлежи на екооценка. Петчленният състав на съда обаче прие, че въпросът е в неговата компетентност и отказа сезиране на европейския съд.


Съдът прие представените от природозащитните организации доказателства – научни данни, които доказват, че дори сега действащата ски зона Банско е довела да увреждане на ключови видове за опазване на Национален парк Пирин и в защитената зона "Пирин" от Натура 2000. Това е особено важно за нуждата да се оцени дали националният парк и съответно защитената зона може да поеме нова инфраструктура.


Пред съда председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев припомни, че срещу България има започната от Европейската комисия наказателна процедура заради липса на адекватна защита на природното наследство на страната.


След заседанието пред журналисти той заяви, че преди месец по второ дело - за новия план за "Пирин", пред съда от ековедомството са заявили, че е нужна екологична оценка, а сега твърдят, че за изменението на стария план не е нужна. "Министерството на околната среда и водите се появява в леко шизофренична ситуация", коментира още той.


Това е второто дело тази година, което коалицията "За да остане природа в България" печели в защита на Национален парк "Пирин". През април 2018 г. съдът отмени решение на министъра на околната среда и водите от март 2017 г. актуализацията на плана за управление на Национален парк "Пирин" да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от "Натура 2000", съвпадащи с границите на парка.


Според природозащитниците промените във въпросната актуализация предвиждат 12.5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк. Делото се гледа на втора инстанция на 29 септември 2018 г. и се очаква всеки момент да бъде публикувано окончателното решение по него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  След месец означава предколедно, а с предколедните решения или действия трябва много да се внимава!
  Тричленният състав на ВАС нали отмени точно подобно правителствено решение от 28.12.2017 за изменение на плана на Пирин.

 2. 2 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  2012 г багер захапа защитените пясъчни дюни в Несебър навръх Коледа!

 3. 3 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#2] от "Наблюдател":

  А иначе могат да гонят незаконните палаткаджии

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 4. 4 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Отвън зелени, отвътре - червени.

 5. 5 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Втората кабинка на Банско е задължителна. Не може да чакаме по 60 минути.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#5] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ама чакате. Нищо, на Витоша всичко ще е супер ! Въобще няма да се сетите вече за Банско.

 7. 7 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Втората кабинка на Банско е задължителна. Не може да чакаме по 60 минути.
  —цитат от коментар 5 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Като не можете да чакате вървете в Алпите или най-добре на Сатурн!

 8. 8 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#5] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Безумно е това чакане, ама явно и тоя сезон ще е така, за съжаление. Решения, събирания, говорене, аргументи и накрая нищо.


 9. 9 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 706 Любопитно

  ЦЕко министъра не се ли е изказал по темата?
  Нещо ми липсват неговите проблясъци...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Има законен начин за решение на лифтовия проблем, но не това е проблема, а консеционера и мерака му за малко пари/просрочено неплащане и на мижавта такса/ да прилапва все повече.
  WC-то да си търси релса.

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Аз в момента съм в Пирин. Оня ден качвах по една еко пътека от Мотиката нагоре. И докато заелените,които явно е знаят, какво става с Пирин се борят геройски срещу скиорите, нагоре в планинаа е поникнало цяло селище и стотици декари са заградени с електро пастири за да не се смущава спокойствието на новодомците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Като миналата година решението ще бъде между Коледа и Нова година. Евтини мутренски номерца

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Като миналата година решението ще бъде между Коледа и Нова година. Евтини мутренски номерца

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  " Според WWF, Асоциацията на парковете в България и адвокат Асен Карагьозов (страна по делото като частно лице) екооценката на плана е задължителна. Те обясниха, че от екоминистерството не могат и не искат да отговорят на въпроса защо и към момента има водохващания, които не са за питейна нужда, след като това е забранено по закон. Поискаха ВАС да отправи преюдициално запитване до съда на ЕС - за тълкуване на нормите на европейското право, дали планът за Пирин подлежи на екооценка. Петчленният състав на съда обаче прие, че въпросът е в неговата компетентност и отказа сезиране на европейския съд."

  Май че въпросът е предрешен ! Дано да бъркам !

 15. 15 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Забравете за туризъм в България при тези 90% държавни гори!

  Така си имаме дървена мафия, Цеко, концесии и тома балевци!

  Ако държавните гори бяха само 10% горе посочените нямаше да съществуват, а туризма щеше да набира поне 50% от БВП.


 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ае, пирин, да вземат да го взривят като мавзолея на г. Димитров. Тая природа, тия дървета и естествени скали, само пречат на капитализЪма и на "инвеститорите".

  мурзилка
 17. 17 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Ае, пирин, да вземат да го взривят като мавзолея на г. Димитров. Тая природа, тия дървета и естествени скали, само пречат на капитализЪма и на "инвеститорите".
  —цитат от коментар 16 на Маршалов


  Точно така! Да изсекат всички дървета, че от тях никаква природа не може да се види! ;-)

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Неколко уточнения за жалещите от опашките.
  Опашки няма. Тая драма се мърдосва вече 5 години, аз поне от 4 години питам някой да ми покаже снимка на опашка в работен ден. Е, нЕма и нема. Опашки има само в някои от уикендите (не повече от 4 годишно), при това само в единия ден от уикенда. Колкото и да раздуваме сметката, повече от 5 дни (да го кажем 10 в някакъв перфектен сезон) няма. Логично, нужда от втора кабинка няма.


  Цеко, може да е противен, но тъп не е. Той чудесно знае, че нужда от кабинка няма, затова и не я строи. Няма план, няма нищо, дори елементарна подготовка. А имаше 8 месеца за това. Но, както казах, Цеко не е тъп, и няма да си даде парите за нещо, което няма да.му донесе приходи.


  Вие си пишете....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на ntonev
  ntonev
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "До месец", като срокът започва да тече след десет дни. Демек сметнали са го да е навръх Коледа.


  И докато заелените,които явно
  —цитат от коментар 11 на tribiri


  Ей тез зелени значи. Такова голямо зло. Герп кара 3-ти мандат, бсп управлява половината преход, дпс винаги е с властта, "патриотичните" партии са на заплата от русия... Но не, на вас Зелените са ви проблема!

 20. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Неколко уточнения за жалещите от опашките.Опашки няма. Тая драма се мърдосва вече 5 години, аз поне от 4 години питам някой да ми покаже снимка на опашка в работен ден. Е, нЕма и нема. Опашки има само в някои от уикендите (не повече от 4 годишно), при това само в единия ден от уикенда. Колкото и да раздуваме сметката, повече от 5 дни (да го кажем 10 в някакъв перфектен сезон) няма. Логично, нужда от втора кабинка няма.Цеко, може да е противен, но тъп не е. Той чудесно знае, че нужда от кабинка няма, затова и не я строи. Няма план, няма нищо, дори елементарна подготовка. А имаше 8 месеца за това. Но, както казах, Цеко не е тъп, и няма да си даде парите за нещо, което няма да.му донесе приходи.Вие си пишете....
  —цитат от коментар 18 на Darth Plagueis


  Отказът да бъде вдигнат капацитета на стария лифт се обяснява неофициално с намерението новият лифт да обслужва и нови писти, разбирай - крайната цел е сеч на писти.

 21. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#11] от "tribiri":

  Айде глупости, вие сте ходили по екопътеката за инвалиди която започва от завоя над мотиката. И т.н селище което са хотелите от ляво се пада във очертанията на град Банско и се намира извън парка. Парка почва на бившата станция на планов комитет която е примерно 500м след последната сграда. И над нея НЯМА никакво нов строителство.

 22. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darth Plagueis":

  Толкова много лъжи !!!. Опашката е целодневна и е през целия зимен сезон и намалява само на обяд. А събота и неделя е лудница пък по празниците е тотален кошмар.

 23. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#22] от "m17":

  Глупости! Не става въпрос за пътеката на инвалидите, а за пътеката към хижа Дамяница, местността около базата на Министерския съвет. Да не говорим за вилата на ВМРО, където до вилата си спретнаха и цял хотел Екатерини.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Абсолютно съм против терора, който "зелените" упражняват върху жителите на Баско и гостите на курорта! Явно е тенденциозно! Т.н. "зелени" не обелиха нито дума за новия кабинков лифт на Боровец, който го откриха преди по-малко от месец! Пита се ЗАЩО? Нима на Рила не и трябва екология? Не обелват и дума за незаконните сечи! Само слушаме Пирин та Пирин! Всичко това навява на мисълта за умишлено спъване на развитието на Банско и курорта там! Да ме извиняват, ама това въобще не е принципна "зелена" позиция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Горкият съд! Ще трябва да се предаде. Не може да се пребори със Злото. За Злото няма правила и прегради. Злото има пари бол. А което не може да се купи с пари, се купува с много пари, което не може да се купи с много пари се........., познайте какво?

 26. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  "Абсолютно съм против терора, който "зелените" упражняват върху жителите на Баско и гостите на курорта! Явно е тенденциозно! Т.н. "зелени" не обелиха нито дума за новия кабинков лифт на Боровец, който го откриха преди по-малко от месец! Пита се ЗАЩО?"
  До коментар [#25] от "lz2":

  Кат ни знайш, да ти обяснъ. Горите са до височина 1500 м. Лифтовете трябва започват оттам нагоре. Но.......! В тези райони екологичната система е изключително крехка и безразборно строителсво буквално я съсипва. Трябва да се строи внимателно и оскъдно, а най-добре изобщо да не се строи. Тебе специално те съветвам да вземаш съвети от специалистите, а не от мутрите. Не че нещо, просто опира до компетентност.

 27. 28 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Нека отсега да ви кажа - решението ще бъде взето в пълна непрозрачност на 28.12.2018 (петък) в 17:29.

 28. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#24] от "tribiri":

  Вилата на ВМРО е построна 30'те години а сградата до него е бивша почивна станция на някакъв завод, май на завода за столове в Баня. А хотел Катерина е бивша станция на друг местен завод. И хотела на бъндериза е от соца. Една нова сграда няма в парка !!!

 29. 30 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  хихихи - по никакъв начин не коментирам статията по принцип, ама е супер забавно как всяко нещо в тая държавица под вещото тиквунско ръководство се "решава" с години - това нали се обсъждаше точно преди 1 година бе - декември мисля че беше

  премиер - тиква

  държава - пленена и нефункционираща

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 30. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  Хем лъжи хем официалните доклади на община Банско, както и отчетите на Цеко твърдят същото. Чакам снимка от опашка в делничен ден. Пета година я чакам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 32 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Абсолютно съм против терора, който "зелените" упражняват върху жителите на Баско и гостите на курорта! Явно е тенденциозно! Т.н. "зелени" не обелиха нито дума за новия кабинков лифт на Боровец, който го откриха преди по-малко от месец! Пита се ЗАЩО? Нима на Рила не и трябва екология? Не обелват и дума за незаконните сечи! Само слушаме Пирин та Пирин! Всичко това навява на мисълта за умишлено спъване на развитието на Банско и курорта там! Да ме извиняват, ама това въобще не е принципна "зелена" позиция!
  —цитат от коментар 25 на lz2


  Въпросът ти е неуместен. В НП Рила всичко си е по "устав" ( планът за управление ) и никой не иска да изсече 60% от горите за да си пълни гушата. Точно ситуацията в Рила е еталонът по който трябва да се разглеждат двата НП.
  А незаконните сечи са проблем на неработещите институции в България а не НПОтата. Не пренасяй проблемът от болната на здравата глава. Освен ако не ти плащат за да го правиш, разбира се. Съдейки по това, че въртиш една и съща плоча от години и не вникваш в аргументите против беззеконието в Пирин явно е второто.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 32. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  "Абсолютно съм против терора, който "зелените" упражняват върху жителите на Баско и гостите на курорта! Явно е тенденциозно! Т.н. "зелени" не обелиха нито дума за новия кабинков лифт на Боровец, който го откриха преди по-малко от месец! Пита се ЗАЩО?" До коментар [#25] от "lz2":Кат ни знайш, да ти обяснъ. Горите са до височина 1500 м. Лифтовете трябва започват оттам нагоре. Но.......! В тези райони екологичната система е изключително крехка и безразборно строителсво буквално я съсипва. Трябва да се строи внимателно и оскъдно, а най-добре изобщо да не се строи. Тебе специално те съветвам да вземаш съвети от специалистите, а не от мутрите. Не че нещо, просто опира до компетентност.
  —цитат от коментар 27 на Judjuk


  А в Боровец от къде започват лифтовете бе драги? И като гледам строителството там е силно оскъдно, а? Вие правите всички на идиоти! И не се чудете защо нямате подкрепа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 33. 34 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  От години ходя със семейството на ски в Австрия или Италия, защото в нашите курорти не става - пренаселено от туристи, малко писти, старомодни и неработещи съоръжения, лоша храна и обслужване в хотелите и т.н.
  И посещавам средна ръка курорти, които обаче са на светлинни години от нас, особено по съотношението писти и лифтове - скиори.
  На Банско специално няма да стъпя през зимата, преди да има втора кабинка, да имаш 1 седмица почивка за ски и да чакаш по 1-2 часа да се качиш в планината е направо позор за държава, която има някакви претенции в зимния туризъм.
  Ако спешно не се инвестира в нови съоръжения - и в Банско, и на Витоша, и в Пампорово и Боровец - ще станем окончателно в ски туризма това, което сме станали в летния - лоукост дестинация.
  И е работа на правителството да намери подходящия баланс между всички интереси - на инвеститорите, на живущите в региона, на еколозите и на туристите.
  Като не може да се справи - да идват други, срамно е този казус 10 г. да не помръдне.


 34. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":

  Специално за вас ще направя, щото всички каращи ски видяха опашките, само дините не я видяха.

 35. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  "А в Боровец от къде започват лифтовете бе драги? И като гледам строителството там е силно оскъдно, а?"
  До коментар [#33] от "lz2":

  Не го знам този лифт. Аз не всичко знам. Ти щом знаеш, кажи. Коти долна и горна станция??? Мисля че Боровец е еталон на нормален планински ски-курорт. На каква кота е Боровец, на каква кота е Банско? Нормален курорт е и Пампорово. Има и много други места, които са подходящи за ски-курорти. Не разбирам що толкоз се натискат за Банско? И ти писах, нека специалистите да решават. Специалистите, не мутрите!

 36. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  И какъв е проблема тозно пък на Банско да не може да има скиписти ? Някакви уникални животинки, треви ли бръмбари ? Отделно ски-куррта там е правен 70'те годни, далеч преди т.н. "мутри"

 37. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":И какъв е проблема тозно пък на Банско да не може да има скиписти ? Някакви уникални животинки, треви ли бръмбари ? Отделно ски-куррта там е правен 70'те годни, далеч преди т.н. "мутри"
  —цитат от коментар 37 на m17


  Банско е долу в равнината, връзката с пистите е през гората. Боровец е горе в планината. Пистите са до курорта. Същото е и в Пампорово.

 38. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  До коментар [#37] от "m17":

  Всъщност точно мутренското застрояване доведе до сегашната ситуация - спешно да са необходими и писти, и нови лифтове, просто курортът през зимата става над 20-25 000 туриста, абсолютно невъзможно е сегашната ски инфраструктура да ги обслужва.
  Ако Банско беше останало в стария си вид, е-хе, нямаше да има нужда нито от сеч, нито от дявол, но не остана.
  А защо и как се стигна дотук е безсмислено да се дискутира, няма как времето да се върне назад, уви, и поне според мен трябва спешно да се намери някакъв компромисен работещ вариант.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK