Управляващите ще прецизират планираните глоби за кметове заради замърсения въздух

Управляващите ще прецизират планираните глоби за кметове заради замърсения въздух

© Николай ДойчиновУправляващите са на път да прецизират част от планираните отговорности на местната власт и глоби за кметове заради лошото качество на атмосферния въздух. Санкциите са предвидени в одобрените на първо четене в парламента днес промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, чийто вносител е Министерският съвет.


От думите на председателя на ресорната комисия в Народното събрание Ивелина Василева от ГЕРБ се разбра, че между двете четения отговорностите на местната власт и санкциите за неизпълнението им ще бъдат прецизирани. Критики заради глобите имаше от депутати от ДПС и БСП. Сдружението на общините също изрази несъгласие кметовете да бъдат глобявани заради замърсения въздух.


Текстовете, които бяха одобрени на първо четене с 83 гласа "за", 14 - "против", и 42 - "въздържал се", касаят основно контрола на твърди горива за битово отопление и отговорностите на местната власт в борбата срещу замърсяването на въздуха. В началото на ноември Европейската комисия даде на България два месеца, за да изпълни изискванията му за качеството на въздуха, в т.ч. да спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици (ФПЧ10) в атмосферния въздух.


Задълженията на общините
Общините, в които има превишения на количеството на фини прахови частици в атмосферния въздух, както и в момента, трябва приемат програми за намаляване нивата на замърсителите. Приетите на първо четене промени днес предвиждат до 31 март всяка година кметовете да внасят отчет пред общинските съвети за постигнатото по тези програми за предходната година.


Според текстовете кметовете, които не разработят програма или не внесат отчет за изпълнението навреме, трябва да носят лична отговорност и да платят глоба между 1000 и 5 хил. лв. Ако не се постигне намаление на регистрирания брой превишения на нормите за вредни вещества и на средногодишните нива на замърсителите, глобата ще е между 5 и 10 хил. лв. При повторните нарушения се предвиждат двойни санкции.


Депутати и от управляващите партии, и от опозицията смятат, че глобите не трябва да бъдат в такива размери.


Санкции за лошо качество на твърдите горива


Приетите на първо четене текстове предвиждат и серия от разпоредби, свързани с качеството на твърдите горива, които се използват за битово отопление – въглища и брикети. От БСП обаче критикуваха управляващите, че не са предвидени мерки за изгарянето на дървесина и гуми. Имаше и допускания, че цените на горивата ще се повишат чувствително.


Предвижда се създаването на регистър на лицата и обектите, разпространяващи твърди горива, като той ще е под контрола на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Планираните глоби за нерегистрираните лица и обекти са между 1000 и 10 хил. лв., както и имуществени санкции от 10 до 50 хил. лв. Търговците или вносителите, които не спазват изискванията за качество на горивата, също ще бъдат глобявани между 2000 и 10 хил. лв. или ще получават имуществена санкция между 10 и 50 хил. лв.


Годните за употреба твърдите горива, които държавата отнеме, ще може да се предоставят безвъзмездно на лечебни заведения, детски градини, училища и социални заведения, държавни и общински учреждения, както и на хора с увреждания или на крайно нуждаещи се лица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 253 Разстроено

  За съжаление всичко е в бъдеще време...

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5299 Неутрално

  "Управляващите ще прецизират планираните глоби за кметове заради замърсения въздух"

  С глоби не става, трябва финансиране,програми и много работа

 3. 3 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Крайно време е в България да се сноси лична, наказателна и финансова отговорност от длъжностните лица. Щото някак никой, никога, за нищо не е виновен, но кюфтетата са изядени и не от данъкоплатеца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK