Георги Чолаков: Трайна е тенденцията към нарастване на екоделата в България

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чоалков

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги ЧоалковВърховният административен съд (ВАС) разглежда годишно около 150 дела в областта на опазването на околната среда, като трайната тенденция показва нарастването им в последните 5 години. Това заяви председателят на върховната съдебна инстанция Георги Чолаков в откриваща реч на двудневна среща на Европейския форум на съдиите по екологично право.


Към делата спада и специалната уредба в областта на опазване на водите, третиране на отпадъците, защита на почвите, оценка на екологичното въздействие и др., обясни Чолаков. Информирането на обществото също е важна част от правораздаването.


"Отчитайки факта, че по данни на Световния фонд за дивата природа България е сред трите държави с най-богато биоразнообразие в Европейския съюз, може би някак закономерно е днешната конференция да се проведе именно тук. Още по-оправдано е вашето присъствие тук предвид факта, че нивата на замърсяване на въздуха в България са изключително високи - проблем, който за жалост е познат в почти всички европейски държави", каза още председателят на ВАС.
По думите му значимостта на форума, както и необходимостта от цялостна и прогресивна стратегия за развитие на околната среда в рамките на ЕС може да се обясни и чрез известените данни. "Европейската промишленост допринася за замърсяването на въздуха чрез отделянето на 25% от световните емисии на летливи органични съединения. Тя консумира 53% от използваната вода и е източник на 7% от всички фосфати и 10% от всички нитрати, изхвърляни във водата. На промишлената дейност се падат 29% от отделените отпадъци.


Промишлената дейност в Европа има своя дял във факторите, водещи до климатични промени. Европейската промишленост допринася за разрушаването на озоновия слой чрез отделянето на 36% от световните емисии на т.нар. фреони. Според данни на Европейската агенция за околната среда през 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид. Навсякъде по света 9 от всеки 10 души живея в райони със силно замърсен въздух, в резултат на което всяка година умират около 7 млн. души", каза Чолаков.Акцент в първия ден от срещата на Европейския форум на съдиите по екологично право бяха докладите за нуждата от по-добро и продължително образование и специализация на съдиите в тази област. Чернови доклад на форума, базиран на изследване сред членовете му, показа, че България е една от едва петте държави, които предоставят обучение по екологично право на съдиите си. Фара Букел от Белгия подчерта, че данните сочат, че практиката да се разпределят екологични дела към общопрактикуващи съдилища е слабо решение. Тя не води до ефективно правораздаване и е нужна специализация на съдилищата за тези дела. Съдия Жан Еклунд от Финландия отбеляза, че към природата е важно да има интегриран подход и затова е важно делата за опазването ѝ да се гледат от обичайните съдилища, а не да бъдат изолирани от обществеността в специализиран съд. Той обаче подчерта, че в рамките на общото правораздаване е нужна специализацията на самите съдии, гледащи тези дела. За тази специализация според него е важно да се осъществява на европейско ниво, тъй като темите и правилата са наднационални. Представителка на Румъния отбеляза, че проблемите на нереформираните национални съдебни системи често са препятствие за специализация и прилагане на европейското екологично право.


Европейският форум на съдиите по екологично право е международна съдийска асоциация, учредена в Париж през 2004 г. Целта ѝ е да насърчава прилагането на националното, европейското и международното законодателство в областта на околната среда, като допринася за обучението на съдиите и чрез обмен на съдебни решения и споделяне на опит. В следващите два дни съдии от цяла Европа, както и извън нея – например Индия и Австралия – ще обсъждат своята практика и предизвикателства.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  А КАКВА Е ТЕНДЕНЦИЯТА КЪМ ЕВРОПЕЙСКО ПРАВОРАЗДАВАНЕ?!?!?!
  В ЛЯВО ОТ НУЛАТА!!!!!!!

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Искам едно единствено нещо: ДАНС да провери с какви пари се плащат разноските по делата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  А това изобщо не харесва на управляващите.

 4. 4 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 823 Разстроено

  "Представителка на Румъния отбеляза, че проблемите на нереформираните национални съдебни системи често са препятствие за специализация и прилагане на европейското екологично право."

  Като българската система. Толкоз. Всичко друго са статистики - които ние знаем не по-зле от Чолаков. Амин.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  А това изобщо не харесва на управляващите.
  —цитат от коментар 3 на Роси


  И на 90% от гражданите не харесва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Зелените талибани не спят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK