Българска централа замърсява въздуха чак до Солун, твърди проучване

Резултатите от компютърното моделиране на здравния ефект от дейността на ТЕЦ Марица изток 2.

Резултатите от компютърното моделиране на здравния ефект от дейността на ТЕЦ Марица изток 2.Българският енергиен холдинг (БЕХ) е в топ 10 на европейските производители на ток от въглища, обвинявани за огромен дял от здравните проблеми заради мръсен въздух в Европа, и е втори в ЕС по това колко здравни разходи предизвиква всеки мегаватчас, произведен от ТЕЦ. Общият ефект за БЕХ е оценен на еквивалента на 900 млн. евро здравни разходи и преждевременната смърт на 310 души през 2016 г.


Само ТЕЦ "Марица-изток 2", за която тази седмица енергийното министерство обяви, че ще бъде спасявана от дългове с пари от бюджета, е посочена като причина за опасни за здравето концентрации на фини прахови частици (ФПЧ 2.5) във въздуха не само в Северна Гърция, но чак до остров Крит.


ФПЧ 2.5 се формират вторично благодарение на емисиите на серен диоксид и азотни оксиди, които си взаимодействат с амоняка във въздуха. Въглищните централи в Европа са изхвърлили 26% от всички емисии на серен диоксид през 2016 г., както и 8% от всички обеми на азотни емисии. С въздействието на ФПЧ 2.5 се свързват около 80% от преждевременните смъртни случаи, предизвикани от емисиите от тецове на въглища в Европа.
Това показва компютърно моделиране от доклада "Последна глътка въздух: Въглищните компании разболяват Европа" (Last Gasp: The coal companies making Europe sick), разпространен тази седмица. Той е дело на международната коалиция "Европа отвъд въглищата" (Europe Beyond Coal), която обединява правозащитни, екологични, професионални и пациентски организации, включително "Грийнпийс", Sandbag, European Environmental Bureau и Climate Action Network (CAN) Europe.


Използваните данни са официалните от 2016 г., публикувани от Европейската агенция по околна среда за големите горивни инсталации. Компютърният модел е използван и от Европейската агенция за околната среда за целите на оценката на Европейската комисия за въздействието върху здравето от замърсяването на въздуха в Европа. Авторите не твърдят, че реално са направени като разход изчислените финансови еквиваленти, изгубени работни часове или смъртни случаи, а че това е само начин обществото по-добре да разбере опасността от замърсяването.


Общ финансов ефект на допълнителни здравни разходи, които предизвиква всяка от компаниите в Топ 10 според компютърния модел.

Общ финансов ефект на допълнителни здравни разходи, които предизвиква всяка от компаниите в Топ 10 според компютърния модел.


Допълнителните здравни разходи към всеки мегават електроенергия, произведен от компания в Топ 10 според доклада.

Допълнителните здравни разходи към всеки мегават електроенергия, произведен от компания в Топ 10 според доклада.


Изводът в доклада е, че производителите на енергия от въглища причиняват две трети от случаите на здравни проблеми вследствие на замърсяването на въздуха в Европа с обща тежест от 22 млрд. евро за здравните системи на всички страни. БЕХ е посочена сред особено сериозните случаи, тъй като срещу всеки произведен мегаватчас ток от въглища създава и 93 евро за здравни разходи. Средното ниво е 53 евро, а в доклада има още две български компании - ContourGlobal (с 64 евро и общ ефект, поставящ я на 23-о място в ЕС) и AES (€48 и 25-о място).


Европейските антилидери по този показател са в Румъния, където три компании предизвикват допълнителни разходи от между 289 и 704 евро за всеки мегават. Те са собственост на централното правителство или на общински власти и ако бяха контролирани от една компания, тя щеше да е петата по токсичност, обясняват авторите на доклада.


Но безспорно най-големите замърсители са в Германия - в топ 10 попадат 4 енергийни гиганта (на места 1, 2, 5 и 8), следвани от Полша (3, 7 и 9) плюс по една компания от Чехия (CEZ е на четвърто място) и Испания (6).


Само тази десетка е създала замърсяване, което преди две години може да е виновно за смъртта на 7600 души, за 3320 нови случая на хроничен бронхит и 137 000 дни на астматични симптоми при децата. Към това се добавят общо 5820 дни, прекарани в болница, и над 2 милиона изгубени работни дни.


Къде са централите на въглища на Балканите.

Къде са централите на въглища на Балканите.


Компютърното моделиране показва, че "приносът" на ТЕЦ "Марица-изток 2" е общо 7 хил. дни на симптоми на астма сред децата, 150 случая на хроничен бронхит при възрастните, 80 хил. работни дни с болничен. Цената на произвежданата от нея електроенергия е 77 лв. на мегаватчас, но тя явно не включва споменатите още 93 евро разходи за здраве, които причинява, се казва в текста.


Държавната централа е на път да получи дерогации (отлагане) на прилагането на по-строги норми за отделяне на вредни емисии във въздуха, напомнят от Екологично сдружение "За Земята" и "Грийнпийс - България" в съобщението по повод доклада. "Така тя ще продължи да работи и след 2021 г. в остър разрез с действащите в момента екологични изисквания. Въпросната ТЕЦ "Марица-изток 2" приключи полугодието на 2018 година със загуба от 116 млн. лв."


"Въпросът, на който трябва да си отговорим като общество, е дали трябва да плащаме огромните здравни разходи за производство на електричество от въглища. Свидетели сме на това, че тецовете работят на загуба, но реалната загуба е още по-голяма, тъй като не се отчитат разходите за здраве. Накрая най-голямата цена — социална и здравна, ще платят въглищните райони, ако не помислим навреме за тяхното икономическо развитие след края на въглищата", обобщава Меглена Антонова, координатор "Климат и енергия" в "Грийнпийс - България".


Ефектът от дейността на RWE, определена от доклада като най-големият замърсител от вътлищни централи.

Ефектът от дейността на RWE, определена от доклада като най-големият замърсител от вътлищни централи.


В доклада се изтъква, че БЕХ попада в топ 10 на замърсителите заради една единствена ТЕЦ и това е "Марица-изток 2". "Съгласно техните изчисления те разполагат със запаси за още 60-70 години. Тук се горят въглища за производство на енергия от 60-те години на ХХ век, в същия район е и вторият най-замърсяващ български ТЕЦ - това е "Марица-изток" на Contour Global."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK