Концесионният договор за "Пирин" бил сгрешен още при подписването му, обяви екоминистърът

Концесионният договор за "Пирин" бил сгрешен още при подписването му, обяви екоминистърът

© Георги КожухаровОще при подписването на договора за концесията на ски зоната над Банско през 2001 г. е сбъркана площта, която държавата е отдала на "Юлен" АД. Това обяви днес министърът по околната среда и водите Нено Димов на извънредна прескоференция.


По думите му в договора са посочени три различни площи, които "Юлен" да използва и така реалните граници на концесията са неясни. Димов цитира договора, където се казва, че площта, която се отдава е 99.5 хектара, но, че тя се намира в територия с граници от 818 хектара, а според регилационния план пък границите са 1097 хектара. Същевременно "Юлен" използва 165 хектара, каза Димов в отговор на въпрос.


"Още 2001 г. е направена дълбока грешка и трябва да се търси отговорност, защото не е определена никаква територия", заключи екоминистърът. Той каза, че трудно ще се намери решение на проблема, за който в министерството били наясно още от миналата година. Освен това Димов каза, че "не разбира" формулата, по която е определена концесионната така, защото била "много икономическа". Сумата обаче била около 300 хил. лева на година, като не зависи от ползваната площ, а от оборота на концесионера.
В годината, за която министърът казва, че е направена грешка, той е бил част от екипа на Министерството на околната среда. В периода 1997-2001 г. той е главен секретар на ведомството, а след това и заместник-министър. С решение на тогавашния министър на околната среда Евдокия Манева от лятото на 2000 г. е одобрена Оценката за въздействие върху околната среда на териториално-устройствения план на ски-зоната с център Банско. С това на практика министерството дава принципно съгласие за изграждането на ски-зона над Банско. Самият концесионен договор пък е подписан през следващата, 2001 г., вече при правителството на Сакскобурготски.


Вчера главният прокурор Сотир Цацаров заплаши, че ще подведе под наказателна отговорност членовете на правителството, ако то не промени концесионния договор. През юни прокуратурата обяви резултати от проверка, според които със знанието на Министерски съвет "Юлен" е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор и поиска правителството да промени споразумението.


Днес в съобщение от прокуратурата, се казва, че Цацаров е изпратил писмо до министър-председателя, с искане за информация какви действия са предприети за изпълнението на препоръките. В съобщението обаче не се казва кой е реалният собственик на "Юлен", каквато заявка даде главният прокурор вчера.


В отговор днес Нено Димов каза, че вече е започнала работа по промяна на концесионния договор с цел повишаване на таксата, която "Юлен" плаща и промяна на територията, която използва. Димов е провел една среща с представители на дружеството. За да довърши преговорите ще трябва да бъде упълномощен от Министерски съвет, което според Димов ще стане "следващата или по-следващата сряда".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK