Природозащитници възразиха срещу намерението на министър Димов да предложи промени в договора за Банско

Природозащитници възразиха срещу намерението на министър Димов да предложи промени в договора за Банско

© Надежда Чипева, КапиталРазгорещени дискусии последваха днешното изявление на министър Димов за нужда от промени в концесията за Банско поради неясно определяне на площта на ски-зоната в документацията от 2001 г. Той заяви, че се налагат промени в площта и в размера на възнаграждението заради факта, че според различни текстове на концесионния договор територията на ски зоната може да се тълкува като 99.5 хектара, 818.46 хектара или дори 1075.9 хектара. В социалните мрежи и в коментари на природозащитници изпъква въпросът защо Нено Димов, който е участвал в разработката на книжата като заместник-министър през 2000 - 2001 г., открива тези несъответствия днес.


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" разпространи позиция, в която се посочва, че в изказванията от вчера на главния прокурор и от днес на екоминистъра се вижда кампания, с която се подготвя почвата за разширяване на концесията в Национален парк Пирин.


Екокоалицията смята, че ако прокуратурата е открила нарушения от страна на "Юлен" АД - концесионер на ски-зона Банско в Национален парк Пирин, защото концесията е незаконно увеличена и по този начин е нанесена щета на планината, националния парк и интересите на обществото, то трябва да започне разследване за нарушение по Наказателния кодекс. Според активистите не е приемливо преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение.
Природизащитниците напомнят също, че Нено Димов е бил заместник-министър на министър Евдокия Манева, която одобрява през юли 2000 г. Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски-зона Банско в Национален парк Пирин, подготвя договора за концесия и обявява процедурата за концесия през юли 2001г.,само една седмица преди да напусне поста си през юли 2001г. Заявлението от днес на Нено Димов означава, че той и повереното му министерство не знаят каква площ на ски-зона Банско той като зам.-министър и екоминистерството са оценявали при приемането на ОВОС на зоната през юли 2000 г. , коментират от екокоалицията.


Според нея министър Димов като ключов член на екипа на министър Манева би трябвало да е запознат с тези документи, а като министър трябва да се съобрази с европейската Директива за концесиите и българския Закон за концесиите, които забраняват да се променя концесионният договор. Правилата налагат концесионерът "Юлен" в ролята си на ползвател да върне всички използвани територии над записаните в концесията 99,55 хектара, настояват природозащитните организации.


"Дневник" потърси екоминистерството за коментар на становището на екокоалицията, но към момента няма отговор.


Бившият министър Евдокия Манева обясни в разговор за "Дневник", че е съгласна с Нено Димов за несъответствия в определените в различни части на концесионния договор площи. Според нея, по времето на нейния екип и с участието на Нено Димов като заместник-министър е подготвен ОВОС-ът, но не и концесионният договор за ски-зона "Банско".


Служители на екоминистерството от този период свидетелстват, че през пролетта на 2001г. интензивно се подготвя цялата документация, с цел процедурата да се приключи през мандата на правителството с премиер Иван Костов.


Евдокия Манева, обаче, заяви, че нейният екип няма отношение към договора и въпреки че процедурата е обявена още от нейния екип, то текстът на договора е подготвен от следващото правителство - на Симеон Сакскобургготски, при министър Долорес Арсенова. Манева смята, че екокоалицията е силно пристрастна срещу нея и играе игра в битка между бизнеси. В тази дългогодишна битка няма желание за решение за спора, защото и двете страни не са съгласни на компромис, според Евдокия Манева.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България потвърди пред "Дневник", че според правилника за концесиите по онова време, действително към юли 2001 г. към конкурса за концесия няма задължително приложение образец на концесионен договор. При все това, извършените изследвания и доклади по ОВОС на ски-зоната определят нееднозначно територията й като 99.5 ха.


"Общо за териториално-устройствения план на цялата ски-зона и отделно за всяко едно съоръжение и писта в него са проведени отделни процедури по ОВОС от министерството на околната среда по времето на г-жа Манева. Няма как при почти 20 процедури ведомството да не знае къде и колко е разрешило да бъде застроено в националния парк Пирин.", коментира експертът на екокоалицията.


Настоящият епизод от сагата "Банско" прилича на предни правителствени предложения за решение на казуса с документираните от Сметната палата нарушения в концесията за ски-зона "Банско" чрез промяна на договора. Например, на заседание от 19 февруари 2016 г. на политическия съвет на тогавашната управляваща коалиция предложи Министерският съвет да промени концесионния договор в отговор на доклада на междуведомствена работна група за концесията и да увеличи площта на концесията 10 пъти, а концесионната такса – 2 пъти. Това предложение за промяна беше възприето от природозащитниците като узаконяване на нарушенията. Тогава след граждански протести премиерът Бойко Борисов не утвърди решението.


Дали ще има още строежи над Банско ще зависи от това дали ще има промени в концесията и от очакваното до седмици окончателно решение на Върховния административен съд за плана за управление на националния парк.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вче имаме чувство, че природозащитниците биха изчезнали без Банско.

 2. 2 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Наномозъкът не знае "кой е собственикът на концесионера в Национален парк Пирин, не знае каква е площта от парка, която е под концесия, не знае как да изпълни предписанието на прокуратурата за да върне концесионерът в площта по договор, не знае с какво се замърсява въздуха на Русе. Всъщност какво знае този министър?"

 3. 3 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Гневно

  Отвън зелени, отвътре - червени.

 4. 4 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 300 Неутрално

  министъра откровено заяви че е назначен от едни ;хора; и трябва да им върне услугата , а цената е един природен парк и стотици хиляди отрязани дървета , а какви ли услуги се искат от останалите министри ?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#3] от "Боби Бобев":

  Оставка , че може да стане и по-лошо. И ПРЕКРАЯВАНЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Гневно

  До коментар [#4] от "rossen4i4o":

  Срам ме е от подобни индивиди !!!
  ДА СИ ХОДИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "rossen4i4o":

  НИЩО такова НЕ заяви министъра.
  И виж годината коя е.
  И не, не е Иван Костов.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 8. 8 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма да си ходи, защото това е наследено.
  Непроверено да, но не е работа на това правителство каскет.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 9. 9 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "xali":

  Те тия се хранят от такива неща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има доклад от ЕС за гоненията срещу "Дневник" и "Икономедиа".
  Новините. Не, че нещо.
  Май беше БНТ 1.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  *Димов като ключов член на екипа на министър Манева би трябвало да е запознат с тези документи, а като министър трябва да се съобрази с европейската Директива за концесиите и българския Закон за концесиите, които забраняват да се променя концесионният договор. Правилата налагат концесионерът "Юлен" в ролята си на ползвател да върне всички използвани територии над записаните в концесията 99,55 хектара*
  Толкоз и стига слугински номера!

 12. 12 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Лицето Нено Димов спокойно може да бъде поставено сред челната тройка на номинираните за националната награда "Хамелеон на прехода". Непосредствено след Корнелия Нинова и втория номиниран - Антон Тодоров. И едно място преди небезизвестния Георги Марков, бивш депутат и от СДС, и от ГЕРБ.
  Напомням ви, че хамелеоните са от семейство влечуги. Представителите на този вид са прочути със способността си да променят окраската си в зависимост от фона на околната среда. Големите очи на хамелеона имат особено устройство и могат да се движат самостоятелно, примерно едното може да гледа напред, а другото - назад.
  Такива ми ти работи...

 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "rossen4i4o":

  веднага ти казвам.
  -нено димов-да узакони втори лифт, застрояване на пирин и
  да оправи концесията
  -емил караниколов-да рекетира оръжейния комплекс за сделки на пеевски
  за контрабанда на оръжие и др.
  -теменужа петкова е ясна. там е директно от путин заповедта за белене
  -красимир каракачанов. пак като петкова. директни заповеди от пурин за
  даване на кинти за техния впк.
  -сидеров е ясен също. н аполитически ниво да има лостове за влияние
  върху решения в полза на путин
  -владислав горанов-да улеснява отпускането на кредити от ббр и др подобни на пеевски
  това са по-сериозните корупционни зависимости.
  другите са обикновени служители на мафията.

 14. 14 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 217 Гневно

  Отвън зелени, отвътре - червени.
  —цитат от коментар 3 на Боби Бобев


  Поправка: Отвън зелени, отвътре лилави.

 15. 15 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Росене, изпушил се. Какво пушиш?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Браво Нено, браво Димов.

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  "Природизащитниците напомнят също, че Нено Димов е бил заместник-министър на министър Евдокия Манева, която одобрява през юли 2000 г. Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски-зона Банско в Национален парк Пирин, подготвя договора за концесия и обявява процедурата за концесия през юли 2001г.,само една седмица преди да напусне поста си през юли 2001г. Заявлението от днес на Нено Димов означава, че той и повереното му министерство не знаят каква площ на ски-зона Банско той като зам.-министър и екоминистерството са оценявали при приемането на ОВОС на зоната през юли 2000 г. , коментират от екокоалицията."

  Нали същият този беше, дето не се интересувал кой точно бил собственика на Юлен !
  Е, сега не знаел и какво е правил някога като зам - министър по концесията на Пирин !
  А как толкова будни граждани и граждански сдружения достатъчно за концесията, без да са били никога в управлението и да ползват неговите бази данни ?
  Разликата между стойностните българи и куклите на конци е тази, че едните обичат родината си, знаят, могат и отстояват обществено значими позиции, а другите са просто една изтривалка на олигархията, която след немного време никой няма да запомни !
  Всеки да си прави избор от кои иска да бъде ! Примерът не се нуждае от коментар !

 18. 18 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#2] от "SaveBG":

  Знае колко стува "незнанието".

  Do or do not. There is no try. Yoda
 19. 19 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Казусът Банско, който смърди отвсякъде, не е плод на действието или бездействието на точно този министър! Очевидно има много сбъркани неща, направени умишлено и че този "спор" храни и двете хранилки на "спорещите". По-големият въпрос е защо изобщо в България концесионер може да бъде офшорка? Това трябва да се забрани и след това всичко останало...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK