Природозащитници възразиха срещу намерението на министър Димов да предложи промени в договора за Банско

Природозащитници възразиха срещу намерението на министър Димов да предложи промени в договора за Банско

© Надежда Чипева, КапиталРазгорещени дискусии последваха днешното изявление на министър Димов за нужда от промени в концесията за Банско поради неясно определяне на площта на ски-зоната в документацията от 2001 г. Той заяви, че се налагат промени в площта и в размера на възнаграждението заради факта, че според различни текстове на концесионния договор територията на ски зоната може да се тълкува като 99.5 хектара, 818.46 хектара или дори 1075.9 хектара. В социалните мрежи и в коментари на природозащитници изпъква въпросът защо Нено Димов, който е участвал в разработката на книжата като заместник-министър през 2000 - 2001 г., открива тези несъответствия днес.


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" разпространи позиция, в която се посочва, че в изказванията от вчера на главния прокурор и от днес на екоминистъра се вижда кампания, с която се подготвя почвата за разширяване на концесията в Национален парк Пирин.


Екокоалицията смята, че ако прокуратурата е открила нарушения от страна на "Юлен" АД - концесионер на ски-зона Банско в Национален парк Пирин, защото концесията е незаконно увеличена и по този начин е нанесена щета на планината, националния парк и интересите на обществото, то трябва да започне разследване за нарушение по Наказателния кодекс. Според активистите не е приемливо преподписване на концесионния договор с нова, по-голяма площ, с обяснение, че ще се заплаща по-голямо концесионно възнаграждение.
Природизащитниците напомнят също, че Нено Димов е бил заместник-министър на министър Евдокия Манева, която одобрява през юли 2000 г. Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на ски-зона Банско в Национален парк Пирин, подготвя договора за концесия и обявява процедурата за концесия през юли 2001г.,само една седмица преди да напусне поста си през юли 2001г. Заявлението от днес на Нено Димов означава, че той и повереното му министерство не знаят каква площ на ски-зона Банско той като зам.-министър и екоминистерството са оценявали при приемането на ОВОС на зоната през юли 2000 г. , коментират от екокоалицията.


Според нея министър Димов като ключов член на екипа на министър Манева би трябвало да е запознат с тези документи, а като министър трябва да се съобрази с европейската Директива за концесиите и българския Закон за концесиите, които забраняват да се променя концесионният договор. Правилата налагат концесионерът "Юлен" в ролята си на ползвател да върне всички използвани територии над записаните в концесията 99,55 хектара, настояват природозащитните организации.


"Дневник" потърси екоминистерството за коментар на становището на екокоалицията, но към момента няма отговор.


Бившият министър Евдокия Манева обясни в разговор за "Дневник", че е съгласна с Нено Димов за несъответствия в определените в различни части на концесионния договор площи. Според нея, по времето на нейния екип и с участието на Нено Димов като заместник-министър е подготвен ОВОС-ът, но не и концесионният договор за ски-зона "Банско".


Служители на екоминистерството от този период свидетелстват, че през пролетта на 2001г. интензивно се подготвя цялата документация, с цел процедурата да се приключи през мандата на правителството с премиер Иван Костов.


Евдокия Манева, обаче, заяви, че нейният екип няма отношение към договора и въпреки че процедурата е обявена още от нейния екип, то текстът на договора е подготвен от следващото правителство - на Симеон Сакскобургготски, при министър Долорес Арсенова. Манева смята, че екокоалицията е силно пристрастна срещу нея и играе игра в битка между бизнеси. В тази дългогодишна битка няма желание за решение за спора, защото и двете страни не са съгласни на компромис, според Евдокия Манева.

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България потвърди пред "Дневник", че според правилника за концесиите по онова време, действително към юли 2001 г. към конкурса за концесия няма задължително приложение образец на концесионен договор. При все това, извършените изследвания и доклади по ОВОС на ски-зоната определят нееднозначно територията й като 99.5 ха.


"Общо за териториално-устройствения план на цялата ски-зона и отделно за всяко едно съоръжение и писта в него са проведени отделни процедури по ОВОС от министерството на околната среда по времето на г-жа Манева. Няма как при почти 20 процедури ведомството да не знае къде и колко е разрешило да бъде застроено в националния парк Пирин.", коментира експертът на екокоалицията.


Настоящият епизод от сагата "Банско" прилича на предни правителствени предложения за решение на казуса с документираните от Сметната палата нарушения в концесията за ски-зона "Банско" чрез промяна на договора. Например, на заседание от 19 февруари 2016 г. на политическия съвет на тогавашната управляваща коалиция предложи Министерският съвет да промени концесионния договор в отговор на доклада на междуведомствена работна група за концесията и да увеличи площта на концесията 10 пъти, а концесионната такса – 2 пъти. Това предложение за промяна беше възприето от природозащитниците като узаконяване на нарушенията. Тогава след граждански протести премиерът Бойко Борисов не утвърди решението.


Дали ще има още строежи над Банско ще зависи от това дали ще има промени в концесията и от очакваното до седмици окончателно решение на Върховния административен съд за плана за управление на националния парк.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK