Бъдещето на въгледобива разделя Полша

Бъдещето на въгледобива разделя Полша

© Associated PressЛешек Яворовски, продавач на електроника, казва, че не може да обсъжда въгледобива в Полша с баща си. Накрая двамата се скарват, също като много семейства в южния минен регион Силезия.


За разлика от баща си Едвард Лешек е нарушил вековната традиция в района и не станал миньор. 42-годишният мъж казва, че е време Полша, която е силно зависима от въглищата, да се откаже от опасната, скъпоструваща и замърсяваща промишленост. Само че за хората, които работят в мините, въглищата са самата същност на идентичността на Силезия въпреки огромните рискове за сигурността и здравето, които носят.


"Въгледобивните мини трябва да бъдат затворени, Силезия повече не се нуждае от тях", казва Яворовски-младши. "Те съсипват региона, въздуха и хората. По-добре е купищата пари, изсипани за тяхното поддържане, да бъдат използвани за създаване на работни места в иновативни и чисти сектори като информационните технологии", твърди той.
Не всички обаче мислят така. Томаш Млинарчик, на 43 години, който е оператор на тежка извличаща машинна техника в мина "Вуйек" в Катовице, казва, че въглищата са истинско съкровище. "Ако нямаше въглища, нямаше да има работни места, аргументира се той. Ако затворим мините, тогава всичко наоколо ще фалира - магазините и други фирми, които произвеждат и доставят стоки в мините."


Може би е изненадващо, че Полша бе избрана за домакин на тазгодишната световна среща на високо равнище за климата, която ще се проведе в главния град на Силезия, Катовице. Двуседмичната конференция, която започва на 2 декември, ще събере политически ръководители, учени и активисти от целия свят, за да преговарят как да бъде приложено Парижкото споразумение за климата. Договорът от 2015 г. определя целта глобалното затопляне да бъде задържано доста под 2 градуса по Целзий, а в идеалния случай - до не повече от 1.5 градуса - усилие, което според експертите ще изисква рязко съкращаване на въглеродните емисии, което може да бъде постигнато само със затваряне на работещите на въглища електрически централи през следващите десетилетия.


За да дадат импулс на преговарящите, група активисти на "Грийнпийс" изкачиха във вторник 180-метров комин на най-голямата електроцентрала на лигнитни въглища в Европа - в Белхатов, Централна Полша. Целта им бе да подчертаят


вредните ефекти от изгарянето на въглища


и належащата нужда изкопаемите горива постепенно да бъдат извадени от употреба.


На глобален натиск са подложени и други държави, които горят въглища, като Китай, Индия, Австралия, Германия, Колумбия и Съединените щати, където президентът Доналд Тръмп казва, че ще извади страната си от Парижкото споразумение, за да избегне ограничаване на сектора.


Полското правителство твърди, че Катовице е нагледен пример за това как един каменовъглен център може да бъде превърнат в модерен, екологично чист град. Мястото на конференцията е затворена мина, превърната в музей и културен център. Но въпреки създаването на "зелен" технологичен център и многобройни нови паркове през последните години хватката на въглищата върху Катовице и околностите остава здрава - нещо, за което свидетелства смогът, покриващ региона през голяма част от годината.


Минната промишленост отдавна е източник на


гордост и заетост за поколения силезийци


В продължение на десетилетия богатите местни находища на твърди, черни въглища били използвани за затопляне на домовете и произвеждане на електроенергия в цяла Полша. В края на комунистическия период преди близо 30 години около 400 хил. души са били наети в 70 каменовъглени мини. Миньорите получавали двойно над средната за Полша заплата и техният празник, Денят на Света Барбара, известен като Барборка, е отбелязван в цялата страна.


Критиците твърдят, че митичният имидж на въглищата е поддържан отчасти чрез прикриване на смъртоносните злополуки и омаловажаването на екологичните вреди, причинявани от мините. Цели квартали в някои градове като Битом са били изоставени.


От 1990 г. преходът на Полша към пазарна икономика доведе до затварянето на сериозно субсидираните, нерентабилни мини. Последвалите съкращения бяха посрещнати със съпътствани от насилие протести на миньори, които на свой ред станаха причина за скъпоструващи правителствени програми, включващи плащания за миньорите, за да се пенсионират предсрочно или да си сменят професията, както и финансови стимули за привличане на чуждестранни промишлени фирми като германския автомобилостроител "Опел".


Днес около 30 мини дават работа на около 83 хил. души.


Въпреки съкращенията Полша е най-големият източник на въглища в Европа. През 2016 г. в страната са били произведени приблизително 70 милиона тона въглища, или 70% от производството в Европейския съюз, според министерството на енергетиката. Съкращенията обаче помогнаха на Полша да намали въглеродните си емисии с 30% - много повече от целта от 20%, която ЕС обеща да постигне до 2020 година.


Само че подобно на съседна Германия Полша не може без въглища. Около 80% от енергията в страната все още идват от въглища. "Ние като правителство искаме да имаме полски въглища за полската енергийна система", каза заместник-министърът на енергетиката Гжегож Тобишовски, който отговаря за преструктурирането на въгледобивния сектор.


Полските правителства едно след друго уверяват миньорите в Силезия, където живеят около 4 милиона души, че въглищата ще останат важен енергиен източник през следващите десетилетия. През 2040 г. делът на енергията от въглища в Полша трябва да се понижи до 50%, като остатъкът ще идва от възобновяеми източници и атомни реактори, каза Тобишовски.


Въпреки че правителството признава, че ролята на въглищата ще намалее след време, производството от възобновяеми източници - които осигуряват около 15% от електричеството в страната - зацикли, отчасти заради неблагоприятни метеорологични условия, отчасти заради


законодателство, което защитава традиционните, държавни енергийни компании


"Полша не е виновна, че има толкова богати находища на горива, и въпросът е да ги използваме по най-ефективния начин и да ги имаме в нашия енергиен микс, както и да работим за намаляване на замърсяванията, на емисиите", каза Михал Куртика, високопоставен представител на полското министерство на околната среда, който ще председателства климатичните преговори в Катовице.


За да бъдат съкратени вредните емисии, около 7.2 милиарда злоти (1.9 милиарда долара) ще бъдат инвестирани до 2022 г. в модерни, по-чисти въгледобивни технологии.


Както в семейство Яворовски, мненията за бъдещето на въглищата са разделени до голяма степен на поколения. За по-младите поляци перспективата да слизат все по-надълбоко под земята не изглежда кой знае колко привлекателна. Секторът е принуден да наема работници от съседна Украйна.


Патрик Бялаш, инженер специалист по високите технологии и активист природозащитник, планира да предаде това послание у дома на предстоящата конференция за климата. "Отказът от въглищата може да стане много по-бързо, отколкото наблюдаваме в действителност, но е необходима политическа воля, каза Бялаш. Просто трябва да седнем и да обсъдим бъдещето, защото с въглищата е свършено." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Любопитно

  Четвъртата пропагандна статия за деня - да не сте закъсняли с норматива за месеца?

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Любопитно

  "Парижкото споразумение за климата от 2015 г. определя целта глобалното затопляне да бъде задържано доста под 2 градуса по Целзий, а в идеалния случай - до не повече от 1.5 градуса - усилие, което според експертите ще изисква рязко съкращаване на въглеродните емисии, което..."

  Няма как да бъде постигнато понеже:
  1) Климата на Земята се влияе от десетки други фактори преди третостепенния СО2
  2)Дори и да вярваш в абсурдната логика на моделите на IPCC споразумението е подписано на принципа "Другари - Вие с какво ще допринесете за..." - всеки сам си определял целите и това подписал - ей Пакистан примерно е подписал, че "ще продължи да увеличава емисиите си до един момент, след което ще започне да ги намалява..."

 3. 3 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1910 Весело

  много ми допадат такива репортажи: Лешек Яворовски/млад прогресивен/ се скарал с Едвард Лешек /стар миньор, вероятно и някогашен член на ПКК/ заради въгледобива , а пък Яворовски-младши/отново млад/ направо затваря всички мини ,но има колебаещи се като Томаш Млинарчик /сигурно защото е на 43 ,демек ни млад ни стар/ Абе роман за първите дни на ТКЗС Стубленските липи Направо са изпопреписали Ст. Ц. Даскалов

  гошо
 4. 4 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Весело

  До коментар [#1] от "lustmord":

  За тях не зная, но ти здраво пишеш под подобни статии.
  Сега и въгбива на Полша ли ще оправяш:)

  Модератора е неадекватен!
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ivan_":

  Не - просто ме дразнят тенденциозните наративи, дето се разпространяват толкоз ударно и разните разпенени тролове като тебе дето гледат да се разпишат под всяка статия.

 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Весело

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Аз не съм писал в този форум повече от половин година:)
  Но както и за другите неща, разбира се, че си "прав":)

  Така и не мога да разбера защо ти е толкова сложно да схванеш концепцията, че една стара и замърсяваща технология (въгледобива) отстъпва своето място на нови технологии?

  Чувал ли си за конски впрягове, каруци, автомобили, влакове, самолети?
  Или пък, пошенски гълъби, телеграф, радио, телефон, мобилен телефон :)?

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan_":

  На мене лично не са ми липсвали евтините ти манипулации. Иначе си те спомням добре като стар радетел за дълбока държавна намеса в енергетиката, машиностроенето и т.н.

  По темата - топлоцентралите в момента са в пъти по-чисти от преди 30г и далеч не изпускат някакви сериозни отрови, които да засенчват несъмнените ползи дето носят на обществото. Медиите (вкл. тази) спекулират с прокламирането на СО2 като "замърсител", което е просто една опашата лъжа.
  Нито динамото, нито фотоефекта са нови технологии - и двета са на повече от 100г и си има причина да не са се наложили - не са конкурентни на ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ.

  Коя от изброените технологии (автомобили, влакове, самолети, радио, телефон, мобилен телефон) се е наложила на пазара не вследствие на свободния избор на клиентите а след многогодишни държавни дотации?

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Весело

  До коментар [#7] от "lustmord":

  Мда, типично за теб!:)

  Нямаш никаква идея за тематиката но пишеш дълго и компетенто:)!

  Сега, ще ти го напиша с големи букви надявайки се да успееш да разбереш за какво е статията и за какво ти пиша Аз.

  ВЪГЛЕДОБИВ

  Пише го във заглавието, статията и моя кометар...

  Ти пишеш за:
  "По темата - топлоцентралите"

  Сега може да ти се стори странно но ВЪГЛЕДОБИВ и ТОПЛОЦЕНТРАЛИ са две отделни и различни теми.

  Хайде сега помисли, реши и напиши по-коя тема ще си пишем, че Аз и статията пишем за въгледобив, пък ти за нещо друго:):):)

  Не се тревожи, нямам притеснения, че са необходими няколко коментара за да разбереш темата, не съм го забравил твоето положение:)

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Полша захранва с ток от въглища Германия през нощта,когато германските слънчеви панели не работят.

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Весело

  До коментар [#9] от "gozambo":

  Вярно ли Гозамбо?
  Да знаеш, че Германия не набляга на слънчеви инсталации, а на вятърни.
  Пустите немци решили че са малко на север където сленцето е по-малко и му отделили само 20% от ВЕИ мощностите си и 50 % дали за вятърни централи.
  Сега понеже си запознат явно съм сигурен, че знаеш останалите от какво са:)

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Четвъртата пропагандна статия за деня - да не сте закъсняли с норматива за месеца?
  —цитат от коментар 1 на lustmord


  Надявам се, че живееш в района на Марица Изток!?!
  Ако не, е време да се преместиш и ако не се разболееш от нещо в рамките на 5 години ще те послушаме!

 12. 12 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan_":

  Ваньо,
  Ще си позволя да вметна, че абстрактното бистрене на теми по еко-технологични и иновационни въпроси изглежда малко отегчително.
  Всичко, което прави една източноевропейска страна от бившия соцлагер, за да избяга от руска зависимост, е полезно за националното здраве.
  Българската атомна централа ,,Козлодуй” работи с руско ядрено гориво. Русия е единствения доставчик на природен газ за България. Руският нефтен мастодонт ,,Лукойл” притежава рафинерията в Бургас - най-голямото българско предприятие. За десет години от България към руски юридически лица под формата на отрицателно салдо са се оттекли над тридесет милиарда евро. ,,Енергетика, банки, недвижими имоти - Русия контролира пряко една четвърт от българската икономика. Тази зависимост излиза на България твърде скъпо” - загрижено коментира журналистът Флориан Хасел от авторитетния ,,Зюддойче Цайтунг” през ноември две хиляди и шестнайста година.
  lustmord в своя комент номер 1 е твърде изразителен. Само привидно темата е от отдалечента полска действителност. В момента тече масирана атака срещу българската енергийна независимост и национална сигурност, гарантирани от маришкия въглищно-енергиен комплекс.
  Кажи, Иванчо, ти полезен идиот ли си, или рубладжия ?


 13. 13 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ivan_":Коя от изброените технологии (автомобили, влакове, самолети, радио, телефон, мобилен телефон) се е наложила на пазара не вследствие на свободния избор на клиентите а след многогодишни държавни дотации?
  —цитат от коментар 7 на lustmord

  Въглищните мини почти винаги се дотират от държата по скрит начин. Като например опростяване на дългове, с цел запазване на работни места! Дурга дотация е: не плащане на разходите за възстановяване на терена! Огромна сума пари, която копачите никога не я предвиждат и после остава за държавата! Трета субсидия е липсата на адекватно здравно осигуряване на персонала и на близкото население за сметка на мината, това важи с особена сила за ТЕЦ-овете.
  За всичките тези три неща плащаш държавният бюджет.
  И да не си помислиш, че съм за субсидии на други енергии, не съм ама хич. Всичко трябва да е напазарен принцип. Но трябва и да се премахнат скритите субсидии.
  Има държава в Европа, която се е почти отказала от въгледобива и ТЕЦ от въглища, нарича Великобритания, е не само, че не е фалирала а си и просперира много добре.
  ;)

 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Любопитно

  До коментар [#12] от "Practic":

  Когато става дума за енергийни теми коитоп се коментират в общ форум не може да си конкретен защото тематиката е неразбираме за масовия участник.
  В момента поставяте въпрос нза политическа целесъобразност.
  Това не е въпрос който е от компетенциите на енергетиката и как ще я организирате.

  Относно този въпрос, на политическата целесъобразност отговора е лесен, но за съжаление въпросният коментиращ е изключително против.
  Ако искате независимост енергийна следва да се обърнете към това което е налично при нас в държавата. А то конкретно е:
  1. Въглища;
  2. Вода;
  3. Вятър;
  4. Слънце;
  5. Уранова руда;
  6. Термална енергия;
  7. Биоенергия
  8. Управление на енергийната мрежа

  т. 5 отпада защото няма изградено ноу хау и технически съоръжение да превърнем урановата руда в ядрено гориво.
  т. 1 се използва към момента но това е една замърсяваща, остаряла и скъпа опция, която за нас е още по-лоша защото и самите ни въглища са да кажем с недобри показатели.

  Остават останалите точки. За останалите точки обаче въпросния коментиращ и преобладаващото мнение във форума са против.

  Та да попитам АЗ:
  Той и останалите какво са:
  Полезни идиоти или рубладжии?

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#13] от "sokratus":

  Абсолютно си прав, че не трябва да се увеличава зависимостта от Русия. Но България изнася между 15% и 25% от произведеният ток за жълти стотинки и то основно от АЕЦ! Т.е. ако не го правим няма да ни падне БВП-то, но може да си позволим по-чиста природа в момента. Използването на ВЕИ по умен начин, може да редуцира значително потреблението на вносна енергия през пролет, лято, зима. Закупуването на природен газ от други страни също ще поогне. Така, че в 5-10 годишен план може да станем по-независими и с по-чиста пророда!
  ;)

 16. 16 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Надявам се, че живееш в района на Марица Изток!?!
  Ако не, е време да се преместиш и ако не се разболееш от нещо в рамките на 5 години ще те послушаме!
  —цитат от коментар 11 на sokratus


  Имам по-проста идея - защо не изнамериш отнякъде статистиката за това как хората от Раднево или Гълъбово живеели по-кратко или боледували повече от тези в Белоградчик или Радомир?

 17. 17 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ivan_":

  Шикалкавиш, Ваньо.
  Повтарям, кой си ти ?

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#12] от "Practic":

  Маришкия комплекс гарантира националната сигурност много скъпо.
  И финансово и екологично и като рисков фактор за здравето на гражданите.
  Най-важното той не може да осигури енергийно държавата самостоятелно.
  Така че ако трябва да сме конкретни, с него или без него България ще е енргийно зависима.

  Като искате нергийна независимост, готови ли сте да заплатите цената за това?
  Ел енергията във България е кръстосано субсидирана. Това означава, че ако за НЕК микса е на стойност 100 лв. за единица (НЕК купува на толкова), гражданите заплащат единицата енергия на цена 95 единици. До преди известно време разликата от 5 единици се покриваше от цената за бизнеса, който заплащаще за единица енергия на НЕК 110 единици. Само че след като се пристъпи към либерализация на пазара, бизнеса получи правото да купува директно енергия и НЕК вече не може да компенсира и е фалирал (подържат го изкуствено с цената на дефицити покривани да кажем леко заобикаляйки правилата). Да не забравяме, че освен да сме независими ние сме и борци за свободен пазар но само ако този совобден пазар не повиши цената която плащаме за електричество защото нали знаете, заплатите ни са под европейските:)


  Да да попитам и Вас и останалите:
  Вие полезни идиоти ли сте или рубладбжии?

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Любопитно

  До коментар [#12] от "Practic":

  Как е?
  Последните два коментара станаха ли по-конкретни?

  Искате ли да продължавам?

  Да се върнем на точките:
  2. Вода;
  3. Вятър;
  4. Слънце;
  6. Термална енергия;
  7. Биоенергия
  8. Управление на енергийната мрежа

  Комбинацията от вода, вятър и слънце може да даде енергийна независимост и към момента. Да не изпадам в технически детайли но щом Германия успява да добие вече 40% от енергията си от ВЕИ , а като количество 100% от битовата консумация,да предположим, че и България би могла:)
  Сега правим ли го този ВЕИ сектор или почиваме на грешните внушения, че ВЕИ енргията е скъпа и повичава цената на тока (интересно от къде ли идва едно подобно внушение? Дали от ВЕИ сектора или от тези с АЕЦ, газ, петрол, как мислите?)

  Та да попитам отново :
  Вие полезни идиоти ли сте или рубладжии?

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Любопитно

  До коментар [#12] от "Practic":

  И последно.
  Като ще сме зависими, защо да сме зависими от Русия, даже не граничим с Русия?
  Защо да не сме зависими от ЕС да кажем, членове сме това изгежда ако не добре то поне по-малко лошо от зависимост от Русия.

  Готови ли сме да спрем Белене и да купуваме ел. от ЕС?
  Няма технически проблем, само финансов е въпроса.

  Нещо обаче въпросният коментиращ има против, поне четейки му коментрите.

  Та да попитам:
  Полезни идиоти или рубладжии...

  Модератора е неадекватен!
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#17] от "Practic":

  За кое шикалкавя?

  Аз съм Иван и даже не живея във България, живея във Испания и ми е през оная работа дали ме мислите за идиот или за рубладжия.

  Та за кое шикалкавя?

  Нали искате конкретика, посочете нещо конкретно и започваме да го коментираме в детайли, конкретно и подробно.

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Достатъчно, достатъчно.
  Хватит, Ванечка, всьо понял.

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ivan_":

  Да спрем Козлодуй, за щастие Белене не е успяха да го построят засега...

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Любопитно

  До коментар [#17] от "Practic":

  Какво стана?
  Защо така ти се изпари желанието за кометниране?

  Кое не те устройва?
  Конкретиката или нещо друго?
  .
  ПП Да те попитам понеже ги чуваш нещата, за независимостта. Спред теб въгледобива в мариците кога и как е организиран, с какви машини работи в момента и по-важното КОЙ е собственик на фирмите, които осигуряват добива.

  Ако допуснем, че тези фирми са със скрита руска собственост, според теб колко са независими мариците. Или си мислиш подобен въгледобив става с лопатите или заменяш едата фирма с друга за няколко часа, а?

  Та да попитам:
  Полезни идиоти или рубладжии?

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Разстроено

  До коментар [#22] от "Practic":

  За зависимостта си прав, само дето не вдяваш, че и при мариците работи схемата.

  Сега ще се поборите за "енергийната независимост", да "запазите мариците" защото те гарантират "енергийната независимост", а другарите ще продължат да си прибират пая и от въгледобива, както и към момента, защото вие не сте мурзилки, не сте и полезни идиоти и затова сте си наумили, че едни държавно осигурени бизнеси във въгледобива са "дадени" на Бил Гейтс сигурно, нали?

  И седнал да ме пита дали съм полезен идиот или рубладжия...

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#12] от "Practic":.. Да не изпадам в технически детайли но щом Германия успява да добие вече 40% от енергията си от ВЕИ , а като количество 100% от битовата консумация,да предположим, че и България би могла:)
  —цитат от коментар 19 на Ivan_


  Това са долни лъжи на елементарен манипулатор (дали и рубладжия всеки ще си отговори сам) - 40% ВЕИ това е НЕТО дяла в енергийния микс, който се изкривява политически с директивите за преференциално ползване на ВЕИ. Когато човек погледне БРУТО какво са произвели централите картинката става малко по друга:

  https://energytransition.org/wp-content/uploads/2018/01/cm4.png

  И както съм повтарял и друг път - много е подвеждащо да се хвърлят в същия кюп на ВЕИ и ВЕЦ и централите на биогорива и боклук - като махнеш техните 11% излиза, че всъщност 23% от произведения ток в Германия 2017 е от перки и панели - не 40% както гледат да ни подхлъзнат разните Ваньовци - лобисти на панели и перки на петорни цени.

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Любопитно

  До коментар [#26] от "lustmord":

  Мда, разбираш ги ти нещата пак да го потвърдя.
  Даваш източник, в който са посочени кои са ВЕИ мощностите позоваваш се на него, и едновременно с това каваш че не били прави тези от източника.
  Добър си!
  Сега, понеже те бива вземи и извади данните за 2018г., а не за 2017г. както ти е източника, да видиш как дела на ВЕИ нараства от 33% на 40%, което показва и тенденцията в Германия, която си е поставила за цел към 2050г. дела на ВЕИ да е 100%.

  И ВЕИ не е само вятър и перки , а и вода.
  Понежи неразбираш да те открехна, че можеш да комбинираш ПАВЕЦ (ако знаеш какво е това) с Перки и слънце и да получиш 24/7 източник на енергия 100% ВЕИ. Когато няма слънце и вятър пускаш водата в ПАВЕЦа, а след това с част от енергията от слънцето или/и вятъра връщаш пусната вода за ново пускане и така.
  България има възможнст природно за подобни неща, но нали е пълна с разбирачи като тебе го кара на АЕЦи въглища...

  Как го беше формулирал другия коментиращ:
  полезен идиот или мурзилка?

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Не отговарям на Ivan_ понеже той е трол. Данните за които той манипулира са за 2017 - либералните медии развяваха усърдно бруто дяла на ВЕИ дето уж бил близо 40%:

  https://1-stromvergleich.com/medien/electricity-generation-germany-power-mix-400x300.png

  при положение, че това е картината изкривена от директивите дето задължават потребителите да ползват преференциално ВЕИ мощностите и да изнасят останалите, когато имат излишък. В коментар 26 съм посочил какво реално са произвели техните централи за 2017 - виждате, че дела на ВЕИ изкуствено се представя като 40% (закръглено потребени) вместо 33% (реално произведени).
  После -бъдете много внимателни, когато някои ви цитира колко % ВЕИ мощности били достигнати в някоя държава - манипулаторите много обичат да ви обработват за перки и панели, да ви обясняват как било възможно и да дават примери за висок % ВЕИ в микса със страни с огромни хидро мощности като Конго, Парагвай, Норвегия, Непал, Мозамбик. По същата схема 22% на перки и фотопанели в Германия се напомпват до по-внушителните 33% ВЕИ с помощта на хидроцентралите и тези на биогорива и отпадък.

 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#28] от "lustmord":

  Хидроцентралите и биогоривата са също ВЕИ.
  Има го и в линка който ТИ даваш.
  И линка който даваш е за 2017г., а аз ти пиша за сега 2018г. , нали знаеш времето си минава...

  Пък ако искаш дай данни за 1977г. там ВЕИ ще са близо до 0%, освен ако не погледнеш Канада...

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK