Отслабва защитата за водите в националните паркове с добавка към закона за въздуха

Отслабва защитата за водите в националните паркове с добавка към закона за въздуха

© Надежда Чипева, КапиталЗащитата на водите в националните паркове да допуска изключения, защото е "прекалено рестриктивна" - това предлагат депутати на "Обединените патриоти" с промени в Закона за защитените територии (ЗЗТ).


Предложението им всъщност е внесено като добавка към текста на обсъждания от октомври Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух преди окончателното му гласуване от парламента.


Към момента чл. 21, ал. 9 на Закона за защитените територии гласи: "В националните паркове се забранява нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии." "Обединените патриоти" предлагат да се уточни, че нарушаване на състоянието на водите в националните паркове е възможно "в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални щети". Темата за опасностите от наводнения обаче се третира от Закона за водите и ходът с намеса чрез актуално разглеждания закон за въздуха изглежда като спешен опит за решаване на наболял в момента проблем.
Подобни промени за отслабване в защитата на конкретен национален парк за водоизточниците бяха предложени с решение от 28 декември 2017 г. на Министерски съвет за отслабване на защитните режими в плана за управление на Пирин. Прокарването на това решение беше и едно от "постиженията", с които бившият вицепремиер Валери Симеонов се похвали при подаване на оставката си. Настоящата идея на "патриотите" за спешно отслабване на защитата на водите в националните паркове идва в момента, в който се очаква обявяване на окончателното решение на Върховния административен съд за спорното правителствено решение. Съдът трябва да потвърди или да се откаже от отсъждането си на първа инстанция, че през декември миналата година Министерският съвет незаконно е разрешил промените.


"Предложението на двамата депутати от "Обединените патриоти" да променят Закона за защитените територии и предложението да изменят режимите в националните паркове са необосновани. Те нямат връзка със Закона за въздуха и целят да избегнат обществените дискусии и процедури на обсъждания по предложението", коментира пред "Дневник" Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България.


Той добави, че предложението е и административно недопустимо, защото "в мотивировката за разрешаване на намеса във водните течения и водоизточниците липсват изискваните от Закона за нормативните актове причини, които налагат приемането, липсват финансовите и други средства за прилагането на новата уредба, липсват очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз".


Тома Белев добави, че мотивите са неубедителни. "Съгласно Закона за водите се изработват планове за управление на риска от наводнения, в които се предвиждат всички мерки, които трябва да се предприемат, за да се предпазят гражданите и тяхната собственост от наводненията. Това е задължение по европейската директива и в момента има действащи такива", коментира той.


До днес, 30 ноември, могат да се подават становища към ресорната парламентарна екокомисия по предложението на "Обединените патриоти" и по основния закон, чрез който е внесено - Закона за чистотата на атмосферния въздух.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Важен е келепирецът. На всичко ще му видим сметката, дори и на водите в националните паркове.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  Поредното покушение на властта срещу природата на България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Още едно доказателство за "патриотизма" на ОП!😎🤑
  Завоалираната зад алабализми "загриженост", за екология и безопасността на хората, е със "скрита" цел, арогантно и безпардонно лично облагодетелстване!🤑
  На цекоминевци, това много им харесва!😎

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#4] от "selqnin":

  С тази разлика, че е УМИШЛЕНО и е наказуемо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Зелените загубиха битката! Когато захрадиха държавата с 34% Натура и направиха националните паркове особено НП Пирин 1998, българина се чудеше от къде да си купи хляб. Днес обаче измамата им лъсва и всички тези бакии ще бъдат поправени. 11% Натура и обрязване на границите на националните паркове с 50%.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#6] от "patrokalche":

  Още не се знае. Важното е вие(гробарите) да загубите войната. Това е ПРИРОДА умньо и не се продава по МОЛ-овете !!!
  Светът не свършва с вас и присъдружните ви продажни мекерета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 377 Разстроено

  Смрад и тотално замърсяване по всички нива на държавата. Тези ще ни приключат като държава и народ в рамките на половин век...

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Това че човека, в случая Тома Белев, не е от най-приятните хора, че и неговите мотиви далеч не винаги става ясни, не и не може дабъде повод да не се обръща внимание на това което казва.
  Въобще когато спорим, поне тук, в нашия малък форум, ще е по-добре ако престанем да градим аргументи на базата дали го е казал някой "наш" или 'чужд" а с какво сме съгласни и с какви аргументи приемаме или отхвърляме дадена теза.
  Разбирам че не е много лесно за заслепените привърженици на партиен принцип и че е невъзможно за платените колеги:), но ми се струва че между нас има и не малко свободни от такива влияния хора и е добре, да задаваме по-подходящ тон в нашите коментарии.
  В случая аргументите на Белев са достатъчно сериозни - липсата на мотиви освен обичайния опит за създаване на суматоха под прикритие на грижата за хората (борба с наводненията) и в същото време отваряне на вратички за (до)съсипване на едно от най-ценните неща които Господ ни е дал - чудесната природа.

 10. 10 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Мръсни корумпета лобисти. Позволиха на цековци да изсекат гори по парковете, което естествено доведе до пороища и наводнения.

  Сега под претекст от опасност от наводнения ще позволят да се изграждат съоръжения за изкуствен сняг и водохващания за бъдещи ски писти бетонни мастодонти. Толкова са елементарни и нагли. Повръща ми се от тях.

 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#10] от "olimpipanov":

  Елементарно и гнусно, но пробват и обикновено минава.
  + за коментара...

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#10] от "olimpipanov":

  +++ Всяко последващо изсичане над Банско ще доведе до катастрофални наводнения на града. Май забравиха какво им се случи преди няколко години по времето на Краваров.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Характерно за българския патриотизъм е това, че не покрива териториите на националните паркове, нито дюните, нито историческите сгради. Негласното правило на инвеститорите гласи, че ако се налага да рушиш уникална природа или буташ културно наследство, директно хващаш патриот да обяснява, че еколозите или съседите са чужди агенти, които пречат на България да се "развива".

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 15. 15 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 239 Гневно

  Ох, колко са зле тия, не се спряха!

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  реверанс към цековите химични езера в Пирин!

  ако беше жив Левски, обединените идиоти отлитаха в небитието! няма такива продажници просто!

 17. 17 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Това управление е 100% съртудник на бизнес интересите, дори активен техен защитник.
  Това е особено валидно за опазването на природата.
  Справка - пишман-еколога Нено Димов.

  waldmeister
 18. 18 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "patrokalche":

  Заради скапаняци като теб държавата е на такова дередже.

 19. 19 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#6] от "patrokalche":Заради скапаняци като теб държавата е на такова дередже.
  —цитат от коментар 18 на Адекватно мислещ


  Не, заради скапаняци точно като теб държавата е на такова дередже.

 20. 20 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#6] от "patrokalche":Още не се знае. Важното е вие(гробарите) да загубите войната. Това е ПРИРОДА умньо и не се продава по МОЛ-овете !!!Светът не свършва с вас и присъдружните ви продажни мекерета.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Комунизъм до без край цари сред зелените! Още ли не го осъзнавате!? Срамота!

 21. 21 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#19] от "patrokalche":

  9 patrokalche
  Рейтинг: 653
  09:35, 24 ное 18
  Неутрално

  "Такива ремонти на Запад се правят 3 пъти по дълго.. Българина е много капризен!"

  Коментар от оня ден по повод абсолютно проваления, мафиотски ремонт на Графа... Мисля, че на всички ни стана ясно що за стока си.

 22. 22 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 566 Неутрално

  нелепа ситуация, същата, както всичко, свързано с този нелеп спор трябва ли да има туризъм и трябва ли да има екозащита. закона за водите казва, че държават прави планиране и предприема мерки за защита от наводнения спрямо водите в защитените територии. същевременно, същия закон забранява тези мерки, защото за бога какви биха могли да са мерките за защита от наводнения, освен нарушаване на естественото състояние!? ако "естественото състояние" означава да бъде отнесено някое село в подножието, очевидно е, че то трябва да се наруши, за да се спаси селото. нелепото е, че екозаконите се писаха от такива екобизнесмени като тома белев, които заложиха в тях такива скрити мини, за да могат да печелят в съда и да изнудват общини, държава, инвеститори и населението , живеещо на и около защитените територии.нелепото е, че същите екобизнесмени са в симбиоза с мафията, която застроява защитените територии безугледно и не иска да прави инвестиции за нищо друго, освен пряка печалба. затова, когато питаш цеко ските защо не оправи лифтовете, той се оправдава с екозаконите, писани от тома белев и компания. и продължава да си взима печалбата от взетите на концесия съоръжения без да вложи в тях една стотинка. сега заради така написаните нескопосно закони, слугите на цеко получиха повод да направят изменение, с което ще се опитат по формата на защита от наводнения да направят резервоари за водоснабдяване на хотели и ресторанти и за изкуствен сняг. защото много по- скъпо ще им излезе да докарат вода от другаде за хотелите си, или да направят хотелите долу, а да изградят по-дълги лифтове, както и да направят система за събиране на дъждовни води, за изкуствения сняг. искат да направят европейско ниво зимни курорти, но с български манталитет да спестят от инвестициите. а европейски курорт се прави скъпо, защото е скъпо да съвместиш недокосната природа с комфортно и пълноценно пребиваване на хилядите скиори на модерни писти и лифтове.

 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  При тия рестриктивни закони чудно ми е, откъде софиянци пият вода. Не ще да е от Рила или Витоша. Вероятно от Дунава ни карат.

  И не е ли редно да разрушим изкуствените водни площи в НПарковете - тва яз.Бели Искър, яз.Белмекен, яз. Калин... даже Боянското езеро на Витоша е изкуственяк...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Това че човека, в случая Тома Белев, не е от най-приятните хора, че и неговите мотиви далеч не винаги става ясни, не и не може дабъде повод да не се обръща внимание на това което казва.Въобще когато спорим, поне тук, в нашия малък форум, ще е по-добре ако престанем да градим аргументи на базата дали го е казал някой "наш" или 'чужд" а с какво сме съгласни и с какви аргументи приемаме или отхвърляме дадена теза.Разбирам че не е много лесно за заслепените привърженици на партиен принцип и че е невъзможно за платените колеги:), но ми се струва че между нас има и не малко свободни от такива влияния хора и е добре, да задаваме по-подходящ тон в нашите коментарии.В случая аргументите на Белев са достатъчно сериозни - липсата на мотиви освен обичайния опит за създаване на суматоха под прикритие на грижата за хората (борба с наводненията) и в същото време отваряне на вратички за (до)съсипване на едно от най-ценните неща които Господ ни е дал - чудесната природа.
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  Държавата е лош стопанин. Покажете ми къде нещо държавно работи така както би работило при частник?

  Щеше ли да има дървена мафия ако държавните гори бяха, нека да кажем 20%? Не, нямаше да има дървена мафия, нямаше да има и концесии, нямаше да има цековци и тома белевци.

  Днес, държавата продължава да купува частни гори възползвайки се от икономическото състояние на българина с идиотското оправдание да ги защити?!

  Знаете ли колко струва един 50 годишен 20 метров бор в лошия капитализъм, а в България?

 25. 25 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 566 Неутрално

  проблемът тук пак не е в изменението, а в начина, по който то ще се прилага от администрация и в начина, по който ще се контролира от административните съдилища. по този повод е редно да се спомене, че е крайно време тази изродщина административните съдилища, воглаве в върховното такова да бъдат незабавно закрити и тези дела да минат към общите съдилища и ВКС. това недоразумение ВАС, създадено от мафията на прехода през 90-те не съществува в правната доктрина и няма място в демократична държава.

 26. 26 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 566 Неутрално

  а пък административните съдилища ги създаде мафията нДСв(капитализацията не е грешка) след преврата, който извърши ДС срещу Костов.

 27. 27 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  Само да ви светна че 80% от водите на Рила които биха изтекли като притоци на р. Места, са хванати и насочени към яз. Белмекен, и после изтичат в Марица. Десетки километри канали, 4-5 водни кантона. И стотици километри сухи дерета, по които преди това е текла вода.

  На фона на тая намеса, че някой гаден капиталист искал да си направи водохратилище с диаметър 50 м за да произвежда сняг.. ае стига мола ви се.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#23] от "Обществен деятел":

  Нещо си се объркал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на bsb52562882
  bsb52562882
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обединени бай Ганьо бизнесмени. Единственото полезно е,че няма втора турска партия в парламента.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#24] от "patrokalche":

  "Държавата е лош стопанин. Покажете ми къде нещо държавно работи така както би работило при частник?"

  Държавното работи в пъти по-добре от "честния частник" в:
  - финансовата сфера - няма нито една фалирала централаа банка за разлика от "честните частни" Лемън Брадърс, КТБ и още над 1000 честни частници за десет години.
  - здравеопазването - всеки честен частник чака на НЗОК да му плати;
  - гарантирането на частната собственост - "честните частници" се избиват помежду. Добре е, че държавата ги възпира за да не пострадат трети лица.
  - електроснабдяване;
  -пътна инфраструктура.
  Просто без Държава няма "честен частник"! Ако целта е пиратство, вижте какво се случва на такава "свободна и либерална" държава като Сомалия.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#27] от "Обществен деятел":

  Не ти се получава.

  Ако този индивид имаше почтени намерения щеше да ги заяви открито пред обществото и да излезе с ИМЕТО СИ а не да се крие като престъпник !

  ТИ БИ ЛИ ГО ОСВЕТИЛ И НАЗОВАЛ !?!?!? НАЛИ СИ МНОГО ПРИНЦИПЕН !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Обединени бай Ганьо бизнесмени. Единственото полезно е,че няма втора турска партия в парламента.
  —цитат от коментар 29 на bsb52562882


  То няма нито една турска. Но пък руски да искаш...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#30] от "wanderer":

  Държавата е донорът на "честните" частници. Основно на природни ресурси и на финансови потоци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#32] от "Обществен деятел":

  Начело с ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#30] от "wanderer":

  Ти дори не знаеш че централните банки не са търговски банки, тръгнал мозък да ръси. Я по добре, обсъдете международното положение с Кмета...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#35] от "Обществен деятел":

  ЧАКАМ ИМЕТО , ЧЕСТНИЯ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Гневно

  До коментар [#35] от "Обществен деятел":

  Я ми кажи кой спаси една фалирала банка по времето на фалита на КТБ и която си върна парите с голямо закъснение ? Пак на един "честен" частник !!!
  Нали си голям разбирач.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "olimpipanov":

  Да и така трябва! Ските и спорта са здраве - проумейте го най-после - това се прави за хората и най-вече за децата, останалото са опорки за усвояване на "еко" пари. твурдо вярвам в това!

 39. 39 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "dsc":

  Другаря Костов го познавам лично през 1986 ми водеше и лекции и упражнения по политическа икономия в МЕИ. Та в тази връзка само едно оточнение - той сам си се свали - в слуàя ДС няма нищо общо.

 40. 40 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не само , че не се е объркал, ами по-скоро вие сте се объркали - ако не бяхте объркан може щяхте да сте Кмет, а не "Кмет в сянка" при Вашата активност! :)

 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Весело

  До коментар [#40] от "Зелен контратерорист":

  Празни приказки ! това ли ти е опорката по темата.
  Хайде кажи името на "честния" частник.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на ofe29523420
  ofe29523420
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много се забавлявам от спора между платените служители на БСП и тези на управляващата коалиция в този "форум".
  Без връзка с горното, госпожо Стаевска, колкото и да симпатизирам на делата и каузата ви, заглавието на тази новина е подвеждащо и манипулативно. Промяната в закона не е факт и защитата на водите не е променена. Подобни псевдожурналистически похвати са присъщи на автори в медии, с които едва ли имате желание да бъдете сравнявани.

 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Обединените престъпници, е време да си ходят заедно с ГРОБ-а.

  мурзилка
 44. 44 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Обединени Патриоти не си заслужават името!!!! Министърът на отбраната не е служил дори. Как ще заема най-ръководният военен пост тогава?!? А пък и върти далавери с българско гражданство (дори и да не е замесен пряко, онзи с тениската на WERMACHT му е доста приближен).

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Гневно

  Тези свини блатски, тези изроди безродни, тези родоотстъпници и българомразци трябва да умрат от жажда. А че ще се пържат в ада е сигурно.
  Добра дума за "Дневник", че патриоти за тези двете нищожества ги слагат в кавички.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#35] от "Обществен деятел":

  Да не би всяка банка, търговска, инвестиционна или централна, да работи със собствени "печатни произведения"? "Суровината" (паричната система) е една и е гарантирана с данъците на данъкоплатците, що златото го окрадоха либералите.

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#42] от "ofe29523420":

  После ще е много късно ! Ти знаеш ли името ??? Кажи го !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Некадърни депутати не могат да произведат кадърни текстове. Ако пък лобират за някого, кашата ще бъде пълна...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#38] от "Зелен контратерорист":

  "Ските и спорта са здраве - проумейте го най-после - това се прави за хората и най-вече за децата"

  Или се прави най-вече за портфейлите на родителите на децата. Тъй де, да не ги хване диабет, ако стоят по-дебелички.
  Апропо, тая тъпня, че "ските и спорта са зраве", откъде я измислихте? Щото няма ни една здравна служба/болница, която да прави отстъпки на скиори и спортисти. Дори напротив, застрахователите ги жулят яко за всяка застрахована костица.

 50. 50 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#35] от "Обществен деятел":Я ми кажи кой спаси една фалирала банка по времето на фалита на КТБ и която си върна парите с голямо закъснение ? Пак на един "честен" частник !!!Нали си голям разбирач.
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  Точно ти трябва да си много Фнимателен по темата за фалити на банки, защото може да ти се отрази пряко и негативно на финансите. В най-новата история на българия има 17(седемнадесет) фалита и всичките са "на сметката" на една партия. Познай от три пъти коя е?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  До коментар [#42] от "ofe29523420":

  "Промяната в закона не е факт и защитата на водите не е променена."

  Проблемът не е в "промяната в закона", а в начина, по който едни правни простаци, искат да правят промяна.
  Просто, не бива простаци да пипат законите. Дори има "разписана процедура" (Закон за нормативните актове) как следва да се прави. Ама кой да прочете!? И изобщо може ли да чете?

 52. 52 Профил на m.assenov
  m.assenov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, разходи се из Витоша, за видиш на какво е заприличала благодарение на "еколога" Тома Белев. 12 години управлява парка и виж до къде до докара. Стотици декари изсъхнала гора. И то без да строи какво и да е. Гората на Витоша е пред тотално изсъхване, благодарение на "мъдрото управление" на Тома Белев и компания.

  Така, че ако искаме природа, трябва да я пазим от пишман еколозите като Тома Белев и Андрей Ковачев. Колкото "Свидетелите на Йехова" са лекари, толкова и тези са еколози. Пирин, колкото и да го плюят тези екоталибани е в цветущо състояние в сравнение с Витоша.

  Да опазим Пирин от Тома Белев и Компания!!!

 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Гневно

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":Има и още нещо, което Тома Белев не е казал (според мен). То е, че наводнения се случват тогава, когато се наруши естествения ход и среда на реките.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Любопитно

  До коментар [#50] от "todor._89":

  "В най-новата история на българия има 17(седемнадесет) фалита и всичките са "на сметката" на една партия."

  И кой точно "откри сметката" на тия банки, пръкнали са се в сградите на БНБ и с парите на ДСК (държавна спестовна каса)?И кой "тегли чертата на сметката" с Банковата консилидационна компания през 2001-2002 г.?
  Ей на, "вашите" какво пишат:
  http://desebg.com/reshenia/1710-2014-02-20-09-02-36
  до 1991 г. - правителство на СДС;
  от 1991 до 1994 г. правителство на ДПС, "експертно правителство" начело с проф. Любен Беров.
  Това, което се случи през 1997 г. беше логичен завършек на избоялата профанска либерастия ("шокова терапия", "трупане на първоначален капитал", "план Ран Ът" и други икономически глупости), с един от първите глашатаи като Красен Станчев.

 55. 55 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#54] от "wanderer":

  "Ей на, "вашите" какво пишат:"

  Затормозяваш ме интелектуално, а това ми е слаба страна. Да ми кажеш кои са "мойте". плииз!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#52] от "m.assenov":

  За бълдозерите на оня човек ли говориш. Истина е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#55] от "todor._89":

  "Да ми кажеш кои са "мойте". плииз!?"

  Тия, които твърдят, че другите са им виновни.

 58. 58 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":Кмете, разходи се из Витоша, за видиш на какво е заприличала благодарение на "еколога" Тома Белев. 12 години управлява парка и виж до къде до докара. Стотици декари изсъхнала гора. И то без да строи какво и да е. Гората на Витоша е пред тотално изсъхване, благодарение на "мъдрото управление" на Тома Белев и компания.Така, че ако искаме природа,
  —цитат от коментар 52 на m.assenov


  Дали гората в защитените местности ще изсъхне или не, щом не е от човешка намеса, това си е природно обусловена промяна. Гората в резерватите не е градски парк, който трябва да се поддържа в идеално състояние, както би било според твоите представи. Каквото има да се случва, било заради метеорологични условия, насекоми вредители, или каквито и да е причини, които не включват човешка дейност, е естествен процес, който не трябва да се контролира(освен, за да се поправи щета, която е причинена от престъпна човешка дейност, която е довела до застрашаване съществуването на някой ендемичен вид). Такива действия са допустими за горите, които не се намират в защитени територии и са определени за стопански цели.

  мурзилка
 59. 59 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 780 Весело

  До коментар [#57] от "wanderer":

  Грешка! Не "другите", а едни определени, на които плащаме данък"освобождение" вече 150г. и още не можем да им се "наплатим".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 60. 60 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Гневно

  До коментар [#29] от "bsb52562882":

  Е как да няма втора турска партия? ДПС, Обединени "патриоти" (там са три пак турски партии), ГЕРБ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 61. 61 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Гневно

  До коментар [#38] от "Зелен контратерорист":

  Не само ските са спорт. А когато унищожите парковете и защитените местности в България, ски няма да има.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 62. 62 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":
  Сам си противоречиш и показваш пълно неразбиране на моя коментар! Който спортува особено в планината и особено през зимата много рядко посещава болница!
  Че не е евтино е ясно , но лекарстата със сигурност са по- скъпи! Keep calm and go skiing ;) !

 63. 63 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 305 Весело

  Това че човека, в случая Тома Белев, не е от най-приятните хора, че и неговите мотиви далеч не винаги става ясни, не и не може дабъде повод да не се обръща внимание на това което казва.Въобще когато спорим, поне тук, в нашия малък форум, ще е по-добре ако престанем да градим аргументи на базата дали го е казал някой "наш" или 'чужд" а с какво сме съгласни и с какви аргументи приемаме или отхвърляме дадена теза.Разбирам че не е много лесно за заслепените привърженици на партиен принцип и че е невъзможно за платените колеги:), но ми се струва че между нас има и не малко свободни от такива влияния хора и е добре, да задаваме по-подходящ тон в нашите коментарии.В случая аргументите на Белев са достатъчно сериозни - липсата на мотиви освен обичайния опит за създаване на суматоха под прикритие на грижата за хората (борба с наводненията) и в същото време отваряне на вратички за (до)съсипване на едно от най-ценните неща които Господ ни е дал - чудесната природа.
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  Сложих ти плюс, но... Откъде с сигурен, че "в случая аргументите на Белев са достатъчно сериозни - липсата на мотиви освен обичайния опит за създаване на суматоха"? Поначало не е добра практика да се променя един закон чрез текстове в друг, но се прави по света и у нас, има и решение на КС, че това не е противоконституционно по принцип. Г-н Белев може наистина да има достатъчно сериозни мотиви, но от статията това не се разбира. Цитирани са общи приказки: "Липсват изискваните от Закона за нормативните актове причини, които налагат приемането, липсват финансовите и други средства за прилагането на новата уредба, липсват очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз." Причините са ясни - опасност от наводнения. Финансовите "и други средства" липсват, защото не са необходими според същия този нормативен акт, който цитира Белев. Няма как да направиш финансова обосновка за дадена възможност в закона да се реагира на бъдещи потенциално опасни събития. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз не е нужен, то разрешава намеса в природни паркове, ако е застрашен човешки живот.
  Тома Белев вероятно има основателни опасения, че тази промяна може да се използва недобросъвестно - а именно за водохващания или други мероприятия, несвързани с реална опасност от наводнения, застрашаващи здравето и живота. Само че е логично да се атакуват конкретните бъдещи такива проекти, а не принципна постановка в закона. Това е все едно да се забрани изцяло строителството и ремонтът на пътищата, защото все някой ще се опита да открадне пари. Задължително ще се опита, но се оспорва конкретният проект, а не се забраняват ремонтите.

  И въобще - абсолютно излишни спорове водим под статия, написана "за бройката". С цялото ми уважение към автора и редакцията, но това е причината за тази публикация. Да се отчете бройка "на зелена тематика". Поне така, както е написана.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Гневно

  ...Предложението им всъщност е внесено като добавка към текста на обсъждания от октомври Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух преди окончателното му гласуване от парламента.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Щом е добавка, значи е опит да се заобиколи някой закон!
  Този номер вече го правят за незнам кой път!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 305 Весело

  Дали гората в защитените местности ще изсъхне или не, щом не е от човешка намеса, това си е природно обусловена промяна. Гората в резерватите не е градски парк, който трябва да се поддържа в идеално състояние, както би било според твоите представи. Каквото има да се случва, било заради метеорологични условия, насекоми вредители, или каквито и да е причини, които не включват човешка дейност, е естествен процес, който не трябва да се контролира...
  —цитат от коментар 58 на Маршалов

  Бъркате термините "защитена местност", "природен парк" и "резерват". Хайде да прочетете сам по какво се различават и къде какво е разрешено/забранено!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 66. 66 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тъй де, едно китно язовирче, с ВЕЦ към него, обуздава водите на 100%.

 67. 67 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Дали гората в защитените местности ще изсъхне или не, щом не е от човешка намеса, това си е природно обусловена промяна.
  —цитат от коментар 58 на Маршалов

  Лично аз предпочитам гората да продължи да съществува, вместо като някакви амиши да я оставим да изсъхне, щото това било природен процес, такава била Божията воля и други дрън-дрън доводи.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Мафията не се отказва.

 69. 69 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#52] от "m.assenov": Незнанието, омразата към четене и слугуването с любов на неграмотни, некадърни и пропаднали "бизнесмени" е с трудно и скъпо лечение. А и НЗОК не го покрива. И правилно, защото вече има епидемия от тези болести.
  Съхненето на боровата гора на Витоша е причинено от буря. Планината и гората знаят как да се възстановят. Правят го от милиони години насам.
  Знам, че това няма как да го разбереш и осмислиш. А и господарите ти няма да позволят да опиташ дори. Въпреки това ще ти кажа, че благодарение на Тома Белев, когото не познаваш, но оплюваш сякаш ти изял обяда, все още има гори и морени и вода на Витоша. Всичко това господарят ти Цеко (да гори милион години в ада) искаше да унищожи за да прави писти, които щяха да превърнат Витоша в пустиня.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 70. 70 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#62] от "Зелен контратерорист":В планината има и друг начин да спортуваш, освен да караш ски. Цеко не прави ски писти, а унищожава същщата тази планина благодарение на глупави аргуметнти от типа на "само и единствено алпийските ски са здраве и затова трябва да има писти там, откъдето ще имаме печалба, без оглед на унищожаването на планините". А след като унищожите планините ски ще гледате само по телевизията.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 71 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#52] от "m.assenov":

  Що се изказваш за неща които ама изобщо не разбираш. Каламитета от типограф по смърча стартирал след смерча 2001 вече затихва. Така наречените от теб изсъхнали гори са основно в резервата. На останалата част от парка те са изсечени, но типографа се мести по периферията на сечището и съхненето продължава, тоест сечта в случая е вредна.
  В момента смърчовите гори на Витоша са в много по-добро състояние от тези на други места. В Осоговска планина в стопански гори смърча вече е история.
  Относно белия бор: Ми същата работа. Има съхнене, ама в резервата е на групи и естествено се ограничава от много биотични фактори. А при сечта в стопанските гори, патогените и вредителите се разпространяват по цялата територия от остатъците при сечта.
  Защо трябва да се оставят на корен, изсъхнали от различни патогени гори. Ами защото България е една от малкото европейски държави където вече има устойчиви форми на планинския бряст спрямо холанскта болест. Точно защото не е бил "усвоен" целия след масовото му изсъхване преди време. И вече имаме постепенното му връщане в горите. Точно затова в резерватите не се пипа нищо. За да се използват в бъдеще като генетична банка.

 72. 72 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#65] от "stem":Ами малоумника най-вероятно говори за гори, които са в резерват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 73. 73 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#6] от "patrokalche":

  Еми по ваше подобие обрязване - духовно, морално или какво?

 74. 74 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#39] от "Зелен контратерорист":

  Абе чичак, за какво си се регистрирал тук и баш под зелени теми цвъкаш?

 75. 75 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Весело

  До коментар [#3] от "batzdravo":Само ОП да бяха. Какво да кажем за Нено Димов и другарите му?
  —цитат от коментар 13 на dud32586955


  Слаба ракия!
  Казват, специалист бил, ама за да си министър, трябва да си с "топки", за да защитаваш политика в полза на държавата а не на Мафията.

 76. 76 Профил на habitat
  habitat
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Хора, които не познават Тома Белев го мразят като дявола! Хора, които нямат представа от защитени територии, пишат глупости на квадрат. Примерно, че "Зелените" са създали националните паркове. Витоша е народен парк от 1934 г. - тогава е имало 32 години до раждането на Тома Белев. Когато Рила, Пирин, Централен Балкан са обявени за национални паркове, Тома Белев не е бил е системата на МОСВ (и никога не е бил в нея), а практически всички сегашни "зелени"и мразени от някои от пишещите тук персони, са били ученици или студенти. Първият национален парк американците са го създали през 1872 г., още у нас Левски е създавал комитети. А Натура 2000 в Словения са 39% от площта й. Следователно Словения е най-изпадналата Европейска държава. Направо я няма! Така е когато всички разбират от всичко, а имат такива обекти на искрена омраза! Жалко!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK