Светът се изправя пред "невъзможна" задача на климатичните преговори в Катовице

Светът се изправя пред "невъзможна" задача на климатичните преговори в Катовице

© ReutersТри години след ратифицирането в Париж на решаваща глобална сделка за климата, световните лидери се събират отново, за се договорят по уточняващи договорни условия. След еуфорията от 2015 г. настъпи трезвото осъзнаване на факта, че постигането на договореност между близо 200 държави, всяка със своите политически и икономически нужди и изисквания, ще бъде предизвикателство, свидетелство за което бе и решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение, повтаряйки мантрата си "Америка на първо място".


"Погледнато отвън, това е неизпълнима задача", каза полският заместник-министър на околната среда Михал Куртика за преговорите от 2 до 14 декември в град Катовице, които той ще председателства.


Основен приоритет ще е завършването на т.нар. Парижки регламент - правилник, който определя как страните да отчитат вредните си емисии, как да ги огласяват прозрачно пред останалия свят и да информират какво предприемат за намаляването им. Опитни преговарящи наричат конференцията с очаквани 25 хил. участници "Париж 2.0" заради
високите залози, които ще се разиграят в Катовице.


Горските пожари в Калифорния и Гърция, сушата в Германия и Австралия, тропическите циклони "Мангхут" в Тихия океан и "Майкъл" в Атлантика - учените казват, че екстремното време тази година дава само бегла представа за предстоящите бедствия, ако глобалното затопляне продължи с нестихваща сила.


Огласен наскоро доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени предупреди, че времето изтича, ако светът иска да постигне най-амбициозната си цел от Парижкото споразумение - да задържи глобалното затопляне в рамките на 1.5 градуса по Целзий. Планетата вече е с 1 градус по-топла, отколкото в прединдустриалната епоха, а е на път да се затопли с още 2-3 градуса до края на века, ако не се вземат драстични мерки.


Конференцията ще има "доста съществени последици за човечеството и за начина, по който се грижим за планетата си", каза Куртика пред АП преди форума.


Експертите са единодушни, че набелязаните в Париж цели може да бъдат постигнати само ако до 2050 г. емисиите от въглероден диоксид и други газове с парников ефект бъдат сведени до нула. Само че Парижкото споразумение дава възможност на страните да определят сами количествата на вредните си емисии. Някои са на път да се справят със задачата, други - не. Като цяло светът напредва в погрешна посока.


Миналата седмица Световната метеорологична организация съобщи, че през 2017 г. средната в световен мащаб концентрация на въглероден диоксид е отбелязала нов рекорд, а равнището на другите газове, създаващи парников ефект, като метана и азотния оксид, също се е повишило. Тази година се очаква ново увеличение с 2 процента на произведените в резултат на човешка дейност емисии, тъй като изграждането на захранвани с въглища електроцентрали в Азия и Африка продължава, а поглъщащите въглеводорода гори намаляват със скорост, с каквато не могат да с възстановят.


"Всички признават, че националните планове, взети сумарно, ще доведат до затопляне над 3, а може би и 4 градуса", казва Юхан Рокстрьом, новият директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата. "Знаем, че се движим в погрешната посока", каза Рокстрьом. "За да имаме шанса да задържим затоплянето под 2 градуса, трябва да намалим глобалните въглеродни емисии не по-късно от 2020 г. - до две години, предупреди той.


Убеждаването на страните да набележат


нови, по-сурови цели


за намаляване на емисиите до 2020 г., е ключово предизвикателство в Катовице. Ако това стане, то ще доведе до драстични промени във всички отрасли на техните икономики, включително до пълен отказ от изкопаемите горива.


Бедните държави искат богатите да се ангажират с по-чувствителни ограничения на основание, че са отговорни за основната част от въглеродните емисии в атмосферата. Богатите държави казват, че са готови да го направят, но само ако и бедните страни поемат своя дял.


"Очевидно не всички страни са на един и същ етап на развитие, така че трябва да имаме и това предвид и да правим разлика между отговорностите, което е огромна задача", казва Лидия Войта, съдружник в базираната в Берлин консултантска компания "Климатекос" и бивш полски участник в преговорите за климата.


Сред онези, които се очаква да са най-настоятелни за приемане на амбициозни мерки, ще са


малките островни държави,


които вече се сблъскат със сериозни предизвикателства в резултат на климатичните промени.


Междувременно САЩ са далеч от онази движеща сила, която бяха на преговорите в Париж при президента Барак Обама. Бразилия и Австралия, които преди бяха твърди поддръжници на споразумението, изглежда, следват примера на Тръмп. Някои наблюдатели се опасяват, че националистическият подход към климата може да торпилира надеждата за съществен напредък в Катовице. Други са по-оптимистично настроени.


"Скоро ще видим достатъчно голямо малцинство от важни икономики да се ориентира категорично в правилната посока. Това може да има заразителен ефект и да се окаже положително", казва Рокстрьом.


Полша може в крайна сметка да изиграе ключова роля за сближаването на двете противоложни страни. Тя вече беше председател на три предишни кръга климатични преговори, а фактът, че основната част от енергетиката й разчита на въглищата, кара Варшава да обмисля сурови мерки в идните години.


Двадесет и четвъртата международна конференция за климата, или COP24, както е известна, ще се състои на мястото на закрита през 1999 г. въгледобивна мина в Катовице, работила в продължение на 176 години.


От 90-те години на миналия век в страната са закрити пет от седемте й каменовъглени мини, тъй като Полша постепенно преустанови субсидиите и се насочи към пазарната икономика. В другите райони на града обаче 1500 миньори продължават да добиват хиляди тонове въглища дневно. Полша продължава да разчита на въглищата за покриване на около 80 процента от енергийните си нужди. Властите възнамеряват да изпратят сигнал, че миньорите и онези хиляди други хора, чиито


работни места са застрашени от отказа от въглищата,


не са забравени и държавата мисли за бъдещето им.


През първата седмица от преговорите се очаква лидерите да подпишат подкрепена от Полша декларация, призоваваща за "справедлив преход", който "ще създаде качествени работни места в районите, засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика".


След това преговарящите ще се заемат с трудната задача да превърнат проект от 300 страници в изпълнимо и съдържателно споразумение, под което в края на втората седмица правителствата ще могат да положат подписа си. "Надявам се страните да могат да постигнат компромис и да можем да кажем, че Катовице има принос в това глобално усилие", каза Куртика. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (341)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Разстроено

  Искаме по-малко изхвърлен СО2, но и да не пипаме "Мариците"!
  Е... Как да стане? Другите да си чистят, но ние да цапаме, нали?
  Ние сме бедни, и всичко ни е простено!
  Е, да, ама не!

  Да разлая троловете!!
 2. 2 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Покрай многото общи приказки, които като по правило звучат атрактивно без да казват нищо конкретно и реално изпълнимо в задаваните кратки срокове полският заместник-министър на ОС констатира, че "погледнато отвън, това е неизпълнима задача". Само отвън ли? Създават се и се спускат директиви с изисквания, чието изпълнение би решило проблема. Но дали светът е готов да изпълни технически и икономически тези изисквания?
  Задаването на задачи, свързани с изпълняването на определен проект, за които предварително е ясно, че не могат да бъдат изпълнени в определените срокове е признак за некомпетентност и неспособност за придобиване на компетентност от задаващите. А тези задаващи някак си са станали ръководители на проекта. Тогава?

 3. 3 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  проблема с климата се очертава като най сериозния проблем за решаване на планетата и засяга всяко живо същество ,всички вървим към самоунищожение и това ,че решенията зависят от един човек ,двама или трима ,които решават цели държави да се оттеглят от споразумение за климата ,само приближава апокалипсиса.

 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Искаме по-малко изхвърлен СО2, но и да не пипаме "Мариците"!Е... Как да стане? Другите да си чистят, но ние да цапаме, нали?Ние сме бедни, и всичко ни е простено!Е, да, ама не!
  —цитат от коментар 1 на lone wolf

  Не сме само ние. Имам предвид българите. И много от другите не са съгласни. Някои не са бедни, дори са много богати.
  Възможно ли е да се спрат електроцентралите, работещи с въглища и автомобилите, задвижвани с двигатели с вътрешно горене? А ядрените електроцентрали "екологични" ли са? Ще се огранича с допълнителнителните въпроси.

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ

  С този филм се разбива на пух и прах цялата лъжа,че глобалното затопляне е причинено от човешка дейност.Уникално е как хората позволяват да ги правят на глупаци.

 6. 6 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  От години твърдя, че глобалното затопляне е измама!
  Само един факт от многото като доказателство: след като въглеродния диоксид е толкова вреден, защо не се спре производството на газирани напитки в световен мащаб, ами опряхме до "Мариците", например?! Да, ама не!/по П. Бочаров/. "Кока-кола","Пепси" и т.н...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  проблема с климата се очертава като най сериозния проблем за решаване на планетата и засяга всяко живо същество ,всички вървим към самоунищожение и това ,че решенията зависят от един човек ,двама или трима ,които решават цели държави да се оттеглят от споразумение за климата ,само приближава апокалипсиса.
  —цитат от коментар 3 на edin drug

  Факт е, че цели държави се оттеглят от споразумението. Преди да обвиняваме и осъждаме тези държави, респ. лидерите, взели това решение, можем да анализираме споразумението. Дали то няма недостатъци? Дали е реално изпълнимо?
  П.П. Дали решението за оттегляне от споразумението се взема еднолично от съответният президент. Той е бил избран на тази длъжност със своя програма, в която може би е била заложена преоценка на някои ангажименти. Решението за оттегляне от споразумението среща ли сериозна съпротива в страната? Как това оттегляне се отразява на страната?

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2809 Весело

  Планетата и друг път е била по топла , ама по времето на динозаврите !

  А те са изчезнали ...

 9. 9 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Мантрата за непрекъснат разтеж доведе до това.
  Прекалено много се потребява.

 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ С този филм се разбива на пух и прах цялата лъжа,че глобалното затопляне е причинено от човешка дейност.Уникално е как хората позволяват да ги правят на глупаци.
  —цитат от коментар 5 на Мусаши

  Критичен сте към човешката общност. Хората добиват информация от заобикалящата ги действителност. В която ролята на СМИ и "силни" организации за манипулация е съществена. Не всеки разполага с достатъчно компетентност, възможности и време за да анализира предложената му информация. И съответно да изложи противоположна позиция. В много случаи дори основателната критика към определена теза не се основава на коректни анализи и констатации.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":
  "С този филм се разбива на пух и прах цялата лъжа,че глобалното затопляне е причинено от човешка дейност.Уникално е как хората позволяват да ги правят на глупаци."
  ==============
  В младежките си години се бях запалил по астрономията. Тогава обяснението на редуващите се затопляния и застудявания беше, че при обиколките си в галактическата година Слънчевата система преминава през различни газови облаци, които отнемат част от слънчевата евергия.

  Еретик
 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2435 Любопитно

  А как биха могли да накарат кравите да спрат да пърдят, с извинение?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2435 Любопитно

  А как биха могли да накарат кравите да спрат да пърдят, с извинение?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#12] от "дедо Андро":

  Ами ти като с*реш на рози ли мирише?/с извинение/

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":

  Най- големите замърсители с СО2 са Китай!
  С пластмаси - Китай и Индонезия!
  Индия рециклира над 90% от пластмасовите отпадъци! Да! Индия!
  Щом не ни пука за Планетата, тогава да не имитираме загриженост!
  Човекът е разрушителен животински вид и той като ВСИЧКИ животински видове е временно на Планетата! Все някакъв вид живот ще оцелее и след нас!
  Ще цитирам една личност: "I am not an environmentalist! I am an Earth warrior!"
  Не ми пука за затоплисти или застудисти! Просто ми става мъчно като гледам как по мое време се разрушава Планетата като цяло!

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Весело

  "Опитни преговарящи наричат конференцията с очаквани 25 хил. участници..."

  ?!? Западът все повече се превръща, в една ГИГАНТСКА бюрокрация. Да здраствует роботизацията и компютаризацията! 🙄😏

  reductio ad absurdum...
 17. 17 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Весело

  "Опитни преговарящи наричат конференцията с очаквани 25 хил. участници..."

  ?!? Западът все повече се превръща, в една ГИГАНТСКА бюрокрация. Да здраствует роботизацията и компютаризацията! 🙄😏

  reductio ad absurdum...
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1930 Гневно

  До коментар [#1] от "lone wolf":

  да ама да , защото няма как да стане баланса на тока, без Мариците А и около нас ,хич не си блъскат главите, как да си оскъпят енергетиката с плащане на разни брюкселски квоти

  гошо
 19. 19 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#13] от "дедо Андро":

  Много лесно!
  Има говеда - има проблем! Няма крави - няма проблем!
  За отглеждане на килограм "beef"😉 е необходима 10 пъти повече земя, отколкото килограм свинско или пилешко!
  От нас зависи!

  Да разлая троловете!!
 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  До коментар [#18] от "гошо":

  Ами тогава да спрем да имитираме загриженост!
  Точно това имам предвид, АКО НЕ СИ РАЗБРАЛ!

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  Показаното на снимката не са емисии на въглероден двуокис. Това са прах и серен диоксид. Всички американски топлоцентрали са оборудвани с пречиствателни системи, които улавят и пречистват праха на 99% и серният диоксид на 97%. Те са и замърсителите на природата. А иначе въглеродният двуокис си е полезен за природата и най-вече за растенията и е абсолютна лъжа, че трябва да се неутрализира. Въглеродният двуокис е невидим. Ние го изхвърляме в атмосферата при всяко наше издишване.

 22. 22 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":"С този филм се разбива на пух и прах цялата лъжа,че глобалното затопляне е причинено от човешка дейност.Уникално е как хората позволяват да ги правят на глупаци."============== В младежките си години се бях запалил по астрономията. Тогава обяснението на редуващите се затопляния и застудявания беше, че при обиколките си в галактическата година Слънчевата система преминава през различни газови облаци, които отнемат част от слънчевата евергия.
  —цитат от коментар 11 на Костадин Иванов


  Обяснението за повишаващите и понижаващи се температури е свързано със слънчевата активност.Земята постоянно е бомбандирана с частици от Космоса,които като се смесят с водните пари от океаните образуват облаци.Когато има повишена слънчева активност се образуват по-малко облаци.При понижена повече.Като има повече облаци те отблъскват част от слънчевите лъчи и Земята се охлажда.И обратно.
  Има 11 годишни цикли на слънчева активност,200 годишни и по-дълги.

 23. 23 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  До коментар [#6] от "ТНТ":

  Това не е насериозно, нали? Защото в противен случай...

  Да разлая троловете!!
 24. 24 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":


  А ядрените електроцентрали "екологични" ли са?
  —цитат от коментар 4 на zhivko6461


  Да! Замърсяват пренебежимо малко, ДОКАТО НЕ СЕ ОСЕРЕМ, като в Чернобил!
  Фукошима е друга манджа!

  Да разлая троловете!!
 25. 25 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  Мантрата за непрекъснат разтеж доведе до това. Прекалено много се потребява.
  —цитат от коментар 9 на jmf29537805


  Така е, ама при сегашната система, това е неизбежно. Как ще се "правят" пари, ако няма растеж/потребление?

  Капитализмът се крепи именно на това. И този модел продължава да се пропагандира, като нирваната, към която трябва да се стремим. А това можело да се получи, само чрез надпревара в потреблението.

  reductio ad absurdum...
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мусаши":

  "Има 11 годишни цикли на слънчева активност,200 годишни и по-дълги."
  ======================
  Така е, но говорим за много по-дълги цикли.
  Галактическата година е 200+ милиона земни години. За 200 години няма как да се развият динозаври примерно.

  Еретик
 27. 27 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":Най- големите замърсители с СО2 са Китай!С пластмаси - Китай и Индонезия!Индия рециклира над 90% от пластмасовите отпадъци! Да! Индия!Щом не ни пука за Планетата, тогава да не имитираме загриженост!Човекът е разрушителен животински вид и той като ВСИЧКИ животински видове е временно на Планетата! Все някакъв вид живот ще оцелее и след нас!Ще цитирам една личност: "I am not an environmentalist! I am an Earth warrior!"Не ми пука за затоплисти или застудисти! Просто ми става мъчно като гледам как по мое време се разрушава Планетата като цяло!
  —цитат от коментар 15 на lone wolf

  Аз не отричам отрицателното влияние на вредните емисии от индустрията и бита. Но се опитвам да бъда реалист.
  Конкретно за така популярното от доста години рециклиране на пластмаси. Какво съдържа терминът рециклиране? Изгарянето, т.е. преработването на пластмасите в енергия признава ли се за рециклиране? Не трябва да се игнорира факта, че за да бъде масово внедрен определен процес той трябва да бъде икономически изгоден. Уви, макар че все още не всичко е пари, то почти всичко е и то отдавна. Т.е. някой трябва да плати цената. Това като че ли са държавите.
  По различни причини при рециклирането пластмасите променят свойствата си, поради което в много случаи не е възможно да се произведат отново същите изделия. Възниква въпроса за реалното бъдещо приложение на материала, койте ще се рециклира. Масово, а не само в лабораторни образци и в единични случаи. Като процесът трябва да бъде икономически изгоден. Събирането, подготовка, производство на изделия и приложение. Отново тези пари. Не трябва да се пропуска, че рециклирането също е свързано с отделяне на вредни емисии.
  Един от случаите, когато рециклирането е възможно и доказано икономически изгодно е производството на т.нар. ПЕТ-бутилки. От няколко години представители министри, депутати и други видни представители на родния политически елит ни информират с ентусиазъм как в една добре развита европейска страна на входа на почти всеки магазин от големите вериги за хранителни стоки има монтирана машина, която поема върнатите бутилки, смила ги и издава касов бон, който се осребрява на касата в магазина. Високата цена на бутилките не притеснява гражданите, а по-скоро ги задължава да ги връщат. Факт, добре познат от много години на милиони българи, посетили тази страна, на които елитният материал "отваря очите". За мен е необяснимо защо тази практика не се въвежда в България.

 28. 28 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  А иначе въглеродният двуокис си е полезен за природата и най-вече за растенията и е абсолютна лъжа, че трябва да се неутрализира. Въглеродният двуокис е невидим. Ние го изхвърляме в атмосферата при всяко наше издишване.
  —цитат от коментар 21 на gozambo


  Въпросът не е да се "неутрализира", а да се намали(да сведе) до някакви приемливи граници.

  reductio ad absurdum...
 29. 29 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  А иначе въглеродният двуокис си е полезен за природата и най-вече за растенията и е абсолютна лъжа, че трябва да се неутрализира. Въглеродният двуокис е невидим. Ние го изхвърляме в атмосферата при всяко наше издишване.
  —цитат от коментар 21 на gozambo


  Въпросът не е да се "неутрализира", а да се намали(да сведе) до някакви приемливи граници.

  reductio ad absurdum...
 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":
  А ядрените електроцентрали "екологични" ли са?
  —цитат от коментар 4 на zhivko6461
  Да! Замърсяват пренебежимо малко, ДОКАТО НЕ СЕ ОСЕРЕМ, като в Чернобил!
  Фукошима е друга манджа!

  До коментар [#4] от "zhivko6461":
  —цитат от коментар 24 на lone wolf

  Нека се абстрахираме от инцидентите. Защото при реална оценка може да се окаже, че последствията от производствени аварии ЯЕЦ са по-малки в сравнение с последствията в други области на индустията.
  Имате ли данни за технико-икономическата и екологичната оценка на съхраняването на отработеното ядрено гориво?

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  [quote#28:"Divi filius"][/quote]

  Защо трябва да се намалява нивото на СО2?И наясно ли си,че само вулканите изхвърлят повече СО2 от цялата човешка дейност.Както и океаните.Милиардите организми като дишат също отделят СО2 и растенията като гният.

 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#20] от "lone wolf":

  Да не съм Ще разбера когато спрем да плащаме за разни брюкселски измишльотини и щуротии

  гошо
 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  Как няма да се оттегли Тръмп от Парижкото споразумение като подобни централи като тази на снимката в Америка няма. В Америка на въглищните централи не можеш да им видиш пушека. В Америка са сложили пречиствателна инсталация на всяка една централа. Които нямат, те да действат!
  Писна ни от това как Америка се оттеглила от Парижкото споразумение. Само Америка през изтеклата година е намалила емисиите, всички останали са ги увеличили. Ама целият свят били в Парижкото споразумение... Те са там, защото от тях нищо не се изисква, освен да получат едни пари от Америка наготово и да ги похарчат по тяхно усмотрение. Ако трябва да дават пари, няма да са в Парижкото споразумение.

 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  В крайна сметка Макрон ще компенсира отсъствието на САЩ като наложи още няколко пъти допълнителни данъци върху бензина и французите ще поемат масрафа.

 35. 35 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#27] от "zhivko6461":

  "Високата цена на бутилките не притеснява гражданите, а по-скоро ги задължава да ги връщат. Факт, добре познат от много години на милиони българи, посетили тази страна, на които елитният материал "отваря очите". За мен е необяснимо защо тази практика не се въвежда в България"

  Тази практика беше стандартна, по време на омразния соц, ама тогава се захласвахме по западните лъскави опаковки, и си мислехме, че сме много изостанали, заради това.

  Поздрав, за всички прогресивни и умни капиталисти:

  https://youtu.be/AHFJGI1iL_Q?t=9

  😉😁😎😏

  reductio ad absurdum...
 36. 36 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Весело

  [quote#28:"Divi filius"]
  —цитат от коментар 31 на Мусаши
  Защо трябва да се намалява нивото на СО2?И наясно ли си,че само вулканите изхвърлят повече СО2 от цялата човешка дейност.Както и океаните.Милиардите организми като дишат също отделят СО2 и растенията като гният.[/quote]

  Става въпрос за ЧОВЕШКАТА дейност, нали?

  reductio ad absurdum...
 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  проблема с климата се очертава като най сериозния проблем за решаване на планетата и засяга всяко живо същество ,всички вървим към самоунищожение и това ,че решенията зависят от един човек ,двама или трима ,които решават цели държави да се оттеглят от споразумение за климата ,само приближава апокалипсиса.
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  Нищо не се очертава. Какво разбираш ти от тази работа, повтаряш като папагал прочетеното някъде. Климатът се променя, но не по вина на човека и ако ще целият свят да мине на боб и леща и пешеходство, пак не можем да повлияем на промените. А и никъде не е казано, че промените са за само за лошо. На едни места са за лошо, на други за добро и така е било винаги на планетата.
  Като искаш да спасяваш планетата спри да ядеш месо и да ползваш кола!

 38. 38 Профил на naskotop
  naskotop
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Всичко е постижимо, необходимо е само изтрезвяване от 50-годишния купон и отговор на въпроса - кое е по-важно: икономиката или бъдещето и живота.

 39. 39 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3755 Неутрално

  Ако аз бях на мястото на Тръмп щях да предложа средствата за спасяването на климата или каквото там измислят меките глави да се събират само на доброволни начала. Всеки да даде колкото му е мило за климата. А не едни непрекъснато да настояват други да поемат сметката. Най-много настояват онези, които нищо не дават. Ако опре работата да дадат, ще кажат- майната му на климата!

 40. 40 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Редуването на периоди със захлаждане /ледникова епоха/ с периоди на затопляне е нормално явление, обясняващо се с лека промяна на оста на земята спрямо слънцето. Последната ледникова епоха е свършила преди 10 хил години. Проблемът сега е в човешката дейност, която мултиплицира ефекта на затоплянето. Като сечем горите, намаляваме естествената пречиствателна система на земята. Като изгаряме повече въглеводороди, покачване температурата. Затопля се и водата, цъфтят повече водорасли и се освобождават още повече газове. Топят се ледовете, затоплянето е над естествените си нива. Променят се океанските течения, променя се и климата, накрая ще си получим заслуженото.

  Колкото повече - толкова повече
 41. 41 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  [quote#36:"Divi filius"][/quote]

  Става въпрос,че нивата на СО2 не влияят по никакъв начин на температурата.По-горе съм обяснил ,че тя се влияе от слънчевата активност.Наясно ли си,че СО 2 е само 0,04 процента от атмосферата.Няма и половин процент.

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  25 хиляди участника в Катовице!
  Това си е една малка Олимпиада. Пада се по 100 и кусур участника от държава. Церемония по откриването ще има ли?

 43. 43 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#27] от "zhivko6461":"Високата цена на бутилките не притеснява гражданите, а по-скоро ги задължава да ги връщат. Факт, добре познат от много години на милиони българи, посетили тази страна, на които елитният материал "отваря очите". За мен е необяснимо защо тази практика не се въвежда в България"Тази практика беше стандартна, по време на омразния соц, ама тогава се захласвахме по западните лъскави опаковки, и си мислехме, че сме много изостанали, заради това.Поздрав, за всички прогресивни и умни капиталисти:https://youtu.be/AHFJGI1iL_Q?t=9 😉😁😎😏
  —цитат от коментар 35 на Divi filius

  Поздравления! Внесли сте елементи на грандиозност и партийност. Ще добавите ли и вяра в светлото бъдеще?
  Аз имах предвид ПЕТ-бутилките (за безалкохолни напитки, бира, оцет, ...).
  Повторната употреба на стъклени бутилки и буркани е много скъп процес. И не много "екологичен". Такъв е бил и в периода преди преврата от 1989 г., наричан от Вас "омразния соц".

 44. 44 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#27] от "zhivko6461":


  Изгарянето, т.е. преработването на пластмасите в енергия признава ли се за рециклиране?
  —цитат от коментар 27 на zhivko6461


  Да, ако се извърши при температура над 1000°С.
  При по-ниска температура на изгаряне се отделя диоксин, който едно наръка че е отровен и канцерогенен, но и предизвиква генетични изменения. Затова и пластмасовите отпадъци се изгарят в специални инсинератори.
  ............
  Не само СО2 е проблемен!
  Маришките въглища съдържат 5.77% Сяра. Изгарят се хиляди тонове на ден! Затова и в бъдеще ще продължим да се любуваме на червени изгреви и залези. И ще стават все по-червени!
  Доскоро мазута, изгарян от корабите беше със серно съдържание около 4%.
  Дневната консумация на един VLCC е около 45 тона!
  Пресметни колко SO₂ и SO₃ "произвежда" само един танкер! Сега използваното гориво е с около 2% сяра.

  Да разлая троловете!!
 45. 45 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  25 хиляди участника в Катовице!Това си е една малка Олимпиада. Пада се по 100 и кусур участника от държава. Церемония по откриването ще има ли?
  —цитат от коментар 42 на k_

  Как е решен въпросът с транспортирането на участниците? Предвидени ли са достатъчен брой електромобили за участниците, които по различни причини няма да използват велосипеди и мотопеди, задвижвани с електродвигатели. Гарантирана ли е свободата и безопасността на участниците, които предпочитат да съчетаят придвижването до конгресния център със сутрешен и следобеден крос?

 46. 46 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  До коментар [#41] от "Мусаши":

  И???

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Углекислый_газ_в_атмосфере_Земли #/media/File:Carbon_Dioxide_400kyr.png

  Да разлая троловете!!
 47. 47 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Късно е либе за китка.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 48. 48 Профил на Г.Е.М.
  Г.Е.М.
  Рейтинг: 1099 Разстроено

  Ще се съберат (за пореден път) всичките тия хора, ще хапнат, пийнат и ще се разотидят кой от където е. После ще се спуснат едни неизпълними квоти за ограничението на вредните газове, които (не) можем да изпълним, при което ще ни вземат едни пари и... светът ще продължи да се върти. И така до следващото събиране... А най-лошото е, че всичко това го отнасят страни като нашата, на която цялото население е един голям град в Азия...

 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мусаши":И???https://ru.wikipedia.org/wiki/Углекислый_газ_в_атмосфере_Земли #/media/File:Carbon_Dioxide_400kyr.png
  —цитат от коментар 46 на lone wolf


  Какво и?Как точно ще повлияе 0,04 процента газ на глобални процеси?

 50. 50 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#30] от "zhivko6461":

  Един 1000MW ядрен реактор отделя 45 тона радиоактивни отпадъци на година!
  Толкова! 45 тона!

  Да разлая троловете!!
 51. 51 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  Много!
  Има една българска поговорка!
  "Капка катран, каца с мед разваля"
  ...............
  Концентрацията на химикалите не действа по линеен закон!

  Да разлая троловете!!
 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":Много!Има една българска поговорка!"Капка катран, каца с мед разваля"...............Концентрацията на химикалите не действа по линеен закон!
  —цитат от коментар 51 на lone wolf


  https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ
  Гледай този филм и после говори.

 53. 53 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Планетата и друг път е била по топла , ама по времето на динозаврите !А те са изчезнали ...
  —цитат от коментар 8 на SS


  Ми не - и през Ренесанса и по времето на римляните и на фараоните е било по - топло от сега с поне 1.5С че и до 3.0С. Ти виждал ли си някъде римска статуя с кожух и ботуши?

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4396 Неутрално

  Да сложат тампони на всички активни вулкани по света.....
  Те са 97% от причините за климатичните промени....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 825 Неутрално

  От години твърдя, че глобалното затопляне е измама!
  —цитат от коментар 6 на ТНТ


  Аз пък от години твърдя, че почти всички въглеводородни горива, включително въглища и т.н. са се образували млн, дори млрд години, а ние ще ги изхабим за 300г кажи речи всичките. Няма как това да не влияе на климата, заради друг факт! Той е че вулканите, захранвани в недрата си от сяра, въглища и т.н. предизвикват промени в климата и температурата, промените на климата в миналото се дължат единствено на вулканите. Те отделят огромно количество въглероден диоксид, серен диоксид, сероводород, ако изригнат няколко големи вулкана едновременно на различни точки, могат да променят климата много бързо. Ние правим също като вулканите, но по-плавно.

 56. 56 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2355 Любопитно

  До коментар [#1] от "lone wolf":


  До коментар [#3] от "edin drug":


  До коментар [#8] от "SS":


  До коментар [#9] от "jmf29537805":


  До коментар [#12] от "дедо Андро":


  До коментар [#15] от "lone wolf":


  До коментар [#24] от "lone wolf":


  До коментар [#38] от "naskotop":


  До коментар [#40] от "mitakadm":


  До коментар [#44] от "lone wolf":

  + + + + + + + + + +

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  Един филм не може да ме "превъзпита"😉!
  Отразява гледната точка на екипа, създал го!
  ............
  Много се разпалихме!
  Поздрави!
  https://www.youtube.com/watch?v=zPWNrHIv6VA

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Изгарянето, т.е. преработването на пластмасите в енергия признава ли се за рециклиране?

  До коментар [#27] от "zhivko6461":
  —цитат от коментар 44 на lone wolf

  Да, ако се извърши при температура над 1000°С.
  При по-ниска температура на изгаряне се отделя диоксин, който едно наръка че е отровен и канцерогенен, но и предизвиква генетични изменения. Затова и пластмасовите отпадъци се изгарят в специални инсинератори.
  ............
  Не само СО2 е проблемен!
  Маришките въглища съдържат 5.77% Сяра. Изгарят се хиляди тонове на ден! Затова и в бъдеще ще продължим да се любуваме на червени изгреви и залези. И ще стават все по-червени!
  Доскоро мазута, изгарян от корабите беше със серно съдържание около 4%.
  Дневната консумация на един VLCC е около 45 тона!
  Пресметни колко SO₂ и SO₃ "произвежда" само един танкер! Сега използваното гориво е с около 2% сяра.
  До коментар [#27] от "zhivko6461":
  —цитат от коментар 44 на lone wolf

  Приемам информацията. Която ми е известна. Позволявам си бележки-допълнения.
  1. Инсинераторите би трябвало да са снабдени с достатъчно ефективни филтри и пречиствателни инсталации за различните компоненти от етделяните емисии.
  2. Четирите електроцентрали в комплекса "Марица Изток" имат сероочистващи инсталации. Но не всички имат инсталации за намаляване емисиите от NOx. Предстои да влязат в сила нови по-строги изисквания за съдържанието на вредните емисии. Дали българското правителство не закъсня с модернизацията на съществуващите и монтажа на нови пречиствателни инсталации? Проведените добре организирани протести, ръководени от министри и подкрепени от президента бяха насочени само срещу квотите за CO2...
  3. Безспорно е, че двигателите на корабите отделят големи количества вредни емисии. На практика те са подвижни електроцентрали. Похвално е, че са преминали на гориво с по-ниско съдържание на сяра. Вероятно има резерви в подобряване на горивния процес и пречистване на отработените газове. Но нека изискванията да бъдат съчетани с техническите и икономическите възможности. Неизпълнимите директиви не са полезни. Дори и да са спуснати от институции и личности, разположени на високи нива.

 59. 59 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 707 Неутрално

  проблема с климата се очертава като най сериозния проблем за решаване на планетата и засяга всяко живо същество ,всички вървим към самоунищожение и това ,че решенията зависят от един човек ,двама или трима ,които решават цели държави да се оттеглят от споразумение за климата ,само приближава апокалипсиса.
  —цитат от коментар 3 на edin drug


  Не мисля така. Най-големите проблеми са екологични, но не са климатичните. Бедата е в огромната консумация на всякакви ресурси. Планетата не може да поддържа такъв стандарт на живот, какъвто ние имаме. И това без страните от третия свят да са ни настигнали и без развиващите се страни да са настигнали развитите. На всичко отгоре всякакви християнски и мюсюлмански фанатици не спират да проповядват повече раждаемост. За да имаме шанс за оцеляване, първо трябва да се откажем от стандарта си на живот, защото не можем да го поддържаме. Второ, трябва да ограничим раждаемостта до минимум.
  Убеден съм обаче, че нито едното няма да се случи, тъй като хората са необразовани за тези проблеми и най-важното, не умеят да мислят обективно, разчитат на вярванията си, не са знанията.

 60. 60 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":Много!Има една българска поговорка!"Капка катран, каца с мед разваля"...............Концентрацията на химикалите не действа по линеен закон!
  —цитат от коментар 51 на lone wolf


  Нямаш представа колко си прав - Да въглеродтия двуокис предизвиква парников ефект НО топлинния капацитет на атмосферата е в ЛОГАРИТМИЧНО ГАСЯЩА СЕ ЗАВИСИМОСТ от концентрацията на СО2:

  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2010/03/co2_modtrans_img1.png

  Молекулата на СО2 поглъща ИЧ лъчи в много тесен прозорец от честоти, който се покрива и от този на водните пари, затова и след 450-500 гр се получава насищане и по-нататъшното увеличение на концентрацията му няма отражение върху парниковия ефект. Поради тези причини в края на Юрата сме имали ледников период при 2500гр/т СО2 в атмосферата - 6 ПЪТИ над днешните уж "критични" стойности, а през Ордовика - дори и при 4000гр/т.

 61. 61 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#58] от "zhivko6461":

  Знаеш ли? Пиша като участник а не като страничен наблюдател!
  2004-та напуснах високоплатена работа, след като открих че компанията, в която работех е косвено замесена в лова на китове!
  Влизаше ми и пряко в задълженията да спазвам стриктно разпоредбите за опазване чистотата на въздуха!
  Разпоредбите в Калифорния са жестоки! По източното крайбрежие на Щатите не чак толкова! В Западна Европа също са големи, но не колкото в Калифорния! А за правила в Азия? Африка? Никакви! Е... на книга има някакви! Но толкова!

  Да разлая троловете!!
 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":Един филм не може да ме "превъзпита"😉!Отразява гледната точка на екипа, създал го!............Много се разпалихме!Поздрави!https://www.youtube.com/watch?v=zPWNrHIv6VA
  —цитат от коментар 57 на lone wolf


  Само дето във филма има интервюта с водещи климатолози и други учени.Оборват всички тези на затоплистите с конкретни факти и изследвания.

 63. 63 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":

  Ако наредя една върху друга книгите от личната ми библиотека на тема екология, ще са около метър!

  Да разлая троловете!!
 64. 64 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Не мисля така. Най-големите проблеми са екологични, но не са климатичните. Бедата е в огромната консумация на всякакви ресурси. Планетата не може да поддържа такъв стандарт на живот, какъвто ние имаме.
  —цитат от коментар 59 на kazushi


  Точно така - това е истинският проблем! ГЗ ще бъде използвано като претекст, за да бъде приложен сценарият, при който / след планирания и вече почти предизвестен неуспех на опитите за ограничаването на въглеродните емисии/, ще се премине към терминалния вариант - унищожаване на ненужната човешка маса. Което е единствена възможност да се съхрани шансът за оцеляване на "добрите". За да разберете кои са добрите, гледайте холивудските образователни поредици на тази тема.
  Да му мислят лошите. Няма да има милост за тях, защото са наистина много лоши!
  Обаче доброто винаги побеждава, нали така? ;)

 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Прекалено много се потребява.
  —цитат от коментар 9 на jmf29537805


  Е.. ама потреблението е щастието на гражданите от развитите общества. Работа и шопинг. За да им го отнемете, трябва да го замените с нещо ново. Те са готови, вече знаят че шопинга не е истинско щастие. Време е за нов тренд.

 66. 66 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#30] от "zhivko6461":Един 1000MW ядрен реактор отделя 45 тона радиоактивни отпадъци на година!Толкова! 45 тона!
  —цитат от коментар 50 на lone wolf

  В коментара, който репликирате зададох въпрос за съхраняването на отработеното ядрено гориво. Организация, в т.ч. заемана площ, въздействие върху ОС, цена, ...

 67. 67 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#62] от "Мусаши":Ако наредя една върху друга книгите от личната ми библиотека на тема екология, ще са около метър!
  —цитат от коментар 63 на lone wolf


  Знаете ли, има известна разлика между метър книги и метър бира. Книгите трябва и да се прочетат, при това с разбиране, та нещата не са толкова прости, като с бирата... За чиято консумация, при липса на тоалетна, е достатъчен и един най-тривиален храсталак в близост. Даже и без храсталак става, стига собственикът на стената или някой полицай да не те усети!

 68. 68 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#58] от "zhivko6461":Знаеш ли? Пиша като участник а не като страничен наблюдател!2004-та напуснах високоплатена работа, след като открих че компанията, в която работех е косвено замесена в лова на китове!Влизаше ми и пряко в задълженията да спазвам стриктно разпоредбите за опазване чистотата на въздуха!Разпоредбите в Калифорния са жестоки! По източното крайбрежие на Щатите не чак толкова! В Западна Европа също са големи, но не колкото в Калифорния! А за правила в Азия? Африка? Никакви! Е... на книга има някакви! Но толкова!
  —цитат от коментар 61 на lone wolf

  Аз не оспорвам познанията Ви.
  До коментар [#62] от "Мусаши":Ако наредя една върху друга книгите от личната ми библиотека на тема екология, ще са около метър!
  —цитат от коментар 63 на lone wolf

  Едва ли линейните мерни единици са най-подходящи за оценяване на притежаваната литература и въздействието ѝ върху личността на притежателя. Според мен далеч по-важен параметър е натрупаната информация, респ. знания. Информация и знания, които откриват нови непознати области за съответната личност. Евентуално желание за увеличаване на обема от знания и като следствие - нови непознати области... Популярно е описанието с геометричен модел. И опростен.

 69. 69 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#59] от "kazushi":

  Това отдавна се знае. Първото сериозно изследване е на Римския Клуб "Границите на растежа"(The Limits to Growth) още от 1972г., ама (почти) никой не иска да го признае, камо ли да се вземат мерки.

  И всички знаем, че това не може да продължава дълго, но понеже противоречи на сегашната парадигма(капитализма), така и ще си остане- глас в пустиня.

  Има огромен материал по темата, даже и на български. Който се интересува, просто да ползва търсачките.

  reductio ad absurdum...
 70. 70 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 3141 Любопитно

  До коментар [#59] от "kazushi":

  Това отдавна се знае. Първото сериозно изследване е на Римския Клуб "Границите на растежа"(The Limits to Growth) още от 1972г., ама (почти) никой не иска да го признае, камо ли да се вземат мерки.

  И всички знаем, че това не може да продължава дълго, но понеже противоречи на сегашната парадигма(капитализма), така и ще си остане- глас в пустиня.

  Има огромен материал по темата, даже и на български. Който се интересува, просто да ползва търсачките.

  reductio ad absurdum...
 71. 71 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Знаете ли, има известна разлика между метър книги и метър бира. Книгите трябва и да се прочетат, при това с разбиране, та нещата не са толкова прости, като с бирата... За чиято консумация, при липса на тоалетна, е достатъчен и един най-тривиален храсталак в близост. Даже и без храсталак става, стига собственикът на стената или някой полицай да не те усети!
  00коментарът е обиден или неуместенцитиранеотговор
  [quote#67:"Манчо"][/quote]
  Бихте ли пояснили как се измерва бирата в метри? За книгите имам някаква обобщена представа, макар и подлежаща на дискусия.

 72. 72 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Ние го изхвърляме в атмосферата при всяко наше издишване.
  —цитат от коментар 21 на gozambo


  Откъде си толкова сигурен, че някой КретенКилър няма да ти забрани да дишаш?

 73. 73 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":Един филм не може да ме "превъзпита"😉!Отразява гледната точка на екипа, създал го!............Много се разпалихме!Поздрави!https://www.youtube.com/watch?v=zPWNrHIv6VA
  —цитат от коментар 57 на lone wolf


  Обаче Вашата гледна точка е юбер алес...

 74. 74 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Един ден остатъците от т. нар. "Човечество" ще осъзнаят истинската цена т. нар. "Икономически растеж".

 75. 75 Профил на bek
  bek
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#58] от "zhivko6461":

  А какво да кажем за стотиците хиляди самолетни полети на ден? Какви и колко вредни са емисиите от тях?

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  До коментар [#62] от "Мусаши":Ако наредя една върху друга книгите от личната ми библиотека на тема екология, ще са около метър!
  —цитат от коментар 63 на lone wolf


  А някакви аргументи да представиш?В книгите ти има ли отговор на следните въпроси:
  1.Защо след като нивата на СО2 са най-високи от 800 хиляди години, температурите не са най-високи за този период?
  2.Защо от 1940г до 1975г температурите спадат въпреки следвоенният икономически бум?
  3.Защо при периоди на засилена слънчева активност температурите се повишават и обратно при намалена се понижават?
  4.Как точно СО2,който е 0,04 процента от атмосферата влияе на температурите?
  5.Защо в тропосферата температурата не се повишава,а даже се понижава в последните години?

 78. 78 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#58] от "zhivko6461":А какво да кажем за стотиците хиляди самолетни полети на ден? Какви и колко вредни са емисиите от тях?
  —цитат от коментар 75 на bek

  Умишлено не ги вмъквам в дисукиите. Защото спрямо тях дори не се спускат директиви. Макар че вече летят самолети със слънчеви батерии. И то на дълги полети.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Изходът за българските централи е газотурбинни генератори пред котлите и котлите се топлят от изходящите газове = вдига се производството на ток два пъти с налични мощности.
  ... + нови реактори в АЕЦ

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Целите на глобалната измама "глобално затопляне" са две:

  1. Човешкият мат.риал да бъде страхуван и омаломощаван,което да го направи кротък и послушен. (Може да стане,но за кратко време.)

  2. Измамата "глобално затопляне" позволява на част от световните елити да крадат от парите на човешкият мат.риал. С трилиони!!!

  Това е всичко.

 84. 84 Профил на sev07590438
  sev07590438
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Най- големите замърсители с СО2 са Китай!
  —цитат от коментар 15 на lone wolf


  Тц, според педивикия, Китай са далеч зад Щатите
  CO2 emissions by country name (only fossil fuels and cement manufacture, metric tons per capita)

  1980-2013

  United States
  20.8
  18.9
  19.3
  19.3
  20.2
  19.6
  17.5
  17.0
  16.3
  16.4

  China
  1.5
  1.9
  2.2
  2.8
  2.7
  4.4
  6.6
  7.2
  7.4
  7.6

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita

  имаше и по-готини/точни източници ма не ми са търси

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Планетата не може да поддържа такъв стандарт на живот, какъвто ние имаме
  —цитат от коментар 59 на kazushi

  Планетата може да поддържа :
  1 милиард души при див либерален капитализъм
  3 милиарда души при регулиран капитализъм
  10 милиарда души при социален капитализъм
  30 милиарда души при социализъм с минимум лукс
  60 милиарда души при комунизъм без излишен лукс

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на zyb18561487
  zyb18561487
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  В крайна сметка Макрон ще компенсира отсъствието на САЩ като наложи още няколко пъти допълнителни данъци върху бензина и французите ще поемат масрафа.
  —цитат от коментар 34 на gozambo


  Или пък Макрон поеме гнева на французите.

 89. 89 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Усилията в опазването на природата са насочени към СО2, но все пак СО2 участва в жизненият цилъл на растенията. Наскоро попадна на научно-популрен филм за магнитното поле на земята и въздействие върху атмосферата. За !00 години магнитното поле е намаляло с 10% и въздействието на слънчевият вятър е нарастнало. Марс се е променил значително след изчезването на магнитното му поле - атмосферата и била "издухана" от слънчевият вятър.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  До коментар [#86] от "dark'star":

  Колкото и да е населението на Земята,само до 50% от него може да живият сравнително заможно. Другите 50% - сравнително бедно. Такова е (божието) устройство на човечеството. Всяко нарушаване на този баланс може да го погуби.

 92. 92 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  "Погледнато отвън, това е неизпълнима задача", каза полският заместник-министър на околната среда ....."

  "НАДЕЖДА ВСЯКА ТУКА ОСТАВЕТЕ!"
  Пише го на входа на Ада..., пардон, на входа на изоставена мина в Котовице. Някакви острови натискали най-много от страх да не ги потопи морето..., дрън, дрън! Натиска най-много гъстонаселената Западна Европа. Щото заради мръсния мъздух населението масово боледува и разходите за здраве стават непоносими. А там има най-много енергопотребление. Ма не че съм против аз самия, но като не може да стане, няма да стане. Примерете се.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Требва да харчиме много повече пари за затоплизъм, ако не искаме да умрем в ацки мъки! Опаментайсе, пан!

 95. 95 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Бихте ли пояснили как се измерва бирата в метри? За книгите имам някаква обобщена представа, макар и подлежаща на дискусия.
  —цитат от коментар 71 на zhivko6461


  В някои немски пивници / и не само!/ , посещавани от върли фенове на напитката, бирата вечер, когато е големият купон, се поднася на големи, тесни подноси, върху които се редят халбите, строени в редичка.
  "Метър бира", означава количеството халби, побиращи се на такъв поднос с дължина един метър. Има и половинки, срещал съм и по 1,5 м, ама това са подноси които могат да въртят само виртуозни сервитьори ;) Големите компании обичайно поръчват "на метър", за да не се главоболят със сметки на дребно. Иначе ще трябва да поръчват на бурета, а това минава за просташки подход;)
  Такава е цялата работа, просто една шеговита бираджийска традиция !

 96. 96 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#86] от "dark'star":Колкото и да е населението на Земята,само до 50% от него може да живият сравнително заможно. Другите 50% - сравнително бедно. Такова е (божието) устройство на човечеството. Всяко нарушаване на този баланс може да го погуби.
  —цитат от коментар 91 на deaf

  Доказано има и по-добри работещи и сега опции от "божието" устройство
  ... ама хич не се харесват на "десните" = изборът хич не е голям или добър -
  Двете Световни войни са точно следствие на "божието" устройство

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 97. 97 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  [quote#28:"Divi filius"]
  —цитат от коментар 31 на Мусаши
  Защо трябва да се намалява нивото на СО2?И наясно ли си,че само вулканите изхвърлят повече СО2 от цялата човешка дейност.Както и океаните.Милиардите организми като дишат също отделят СО2 и растенията като гният.[/quote]
  Тука вече съвсем се оля - тази мантра за вулканите е пълна измислица и се базира на опити да се вземе изхвърленото количество от вулканите за стотици милиони години. Откакто се правят анализи, средно годишно вулканите отделят 0,3 милиарда тона въглероден диоксид, а хората произвеждат поне 100 пъти повече и тази сума се увеличава с всяка изминала година.
  https://nauka.offnews.bg/news/Nauki-za-Zemiata_15/Horata-ili-vulkanite-prichiniavat-poveche-promeni-na-klimata_89545.html
  За животните си прав и всъщност животновъдството е един от най-големите замърсители (и не само с газове). А колкото по-голямо е животното, толкова по-неефективно е съотношението между получена белтъчна маса и вложен ресурс, т.е. отглеждането на големи животни е много по-скъпо и освен това замърсява много повече, но парадоксът е, че постоянно нараства консумацията на говеждо

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на sev07590438
  sev07590438
  Рейтинг: 14 Весело

  само вулканите изхвърлят повече СО2 от цялата човешка дейност
  —цитат от коментар 31 на Мусаши


  бааААААхти НАГЛАТА ЛЪЖА, разликата е в порядъци, в полза на хората

  https://www.climate.gov/sites/default/files/volcano-v-fossilfuels-1750-2013-lrg_0.png

 100. 100 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#84] от "sev07590438":

  Тц, според педивикия, Китай са далеч зад Щатите
  —цитат от коментар 84 на sev07590438

  На глава от населението са след САЩ, но по абсолютна стойност произвеждат 2 пъти повече СО2

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK