Най-мръсен въздух за 24 ч. е отчетен в Русе, София, Велико Търново и Благоевград

Най-мръсен въздух за 24 ч. е отчетен в Русе, София, Велико Търново и Благоевград

© Stoyan Nenov, ReutersВ България най-замърсен е бил въздухът през последните 24 ч. в Русе, някои квартали на София, Велико Търново и Благоевград. Това показват данните, отчитани от European Air Quality Index.


Като "много лошо" се отчита състоянието на въздуха в софийския квартал "Хиподрума" и в Русе. В Благоевград, Велико Търново, Видин и Горна Оряховица и още няколко софийски квартала то се окачествява като "лошо".


Като населени места с чист въздух са отбелязани Враца, Варна, бургаският квартал "Меден рудник".
По данни на Изпълнителната агенция по околна среда за последните 24 ч., завършващи в полунощ на 1 декември, замърсяване над нормите е отчетено в общо 13 града. Най-голямо превишение над нормите се вижда в кв. Павлово в София. Благоевград, Горна Оряховица и Смолян са също сред градовете с най-мръсен въздух в периода.


В изредените места с мръсен въздух отделно са посочени няколко софийски квартала - "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Младост". В сайта на Столичната община се вижда, че в няколко квартала в последните часове е имало превишение на съдържанието на фини прахови частици във въздуха над нормата от 50 мг на куб. м. Това са "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", Павлово, "Младост". Не се разбира дали от това следва, че в другите квартали замърсяването по този показател е в норма. Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа).


Прогнозата за 4 декември, вторник, е, че замърсяването с фини прахови частици ще е под нормата в районите на измервателните станции в "Дружба", Павлово, "Хиподрума", "Надежда". За понеделник оптимистичната прогноза е само за Павлово.


Предприетите мерки от общината за днес са препоръка към гражданите да ползват градския транспорт, а не автомобилите си, а отопляващите се на твърдо гориво да използват нещо алтернативно.


През юли след свой одит Сметната палата отправи десет препоръки към Министерството на околната среда заради мръсния въздух. В началото на ноември Брюксел даде два месеца срок на България да отговори защо не спазва изискванията за съдържание на фини прахови частици във въздуха.


В подготвените промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух пък са предвидени глоби за кметове, които не взимат мерки за него.

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1380 Весело

  Дизелите са виновни :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4227 Весело

  Софиянци, дълбокото вдишване му е майката...

  Скоростен индекс "Y"
 3. 3 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Дизелите са виновни :)
  —цитат от коментар 1 на ь


  Така е. А не кюмбетата. Не е политически коректно да се назове веднъж и завинаги истинската причина за смрадта в София.

  Every cradle is a grave.
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4052 Неутрално

  За В. Търново - става въпрос вероятно живущите в центъра - там се изсипва всичкия транспорт и просто става невъзможно, особено лятото. Що се отнася за района около университета, смятам, че въздухът си е съвсем чист - наоколо е само зеленина и паркове, Света гора местността..... За София няма нужда да се коментира, но малко ме изненадва Младост - там до скоро въздухът беше много чист. Явно презастрояването и транспорта са сложили точка и на това !

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Дизелите са виновни :)
  —цитат от коментар 1 на ь


  Поправка: И Дизелите са виновни! Замърсяването от твърдото гориво в печките и старите дизели се натрупва, не се изважда.

 6. 6 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2402 Гневно

  Къде сега са Радев и Нинова да се похвалят как защитават бедните замърсители!?

 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2402 Гневно

  Къде сега са Радев и Нинова да се похвалят как защитават бедните замърсители!?
  —цитат от коментар 6 на plamen_b


  Докато кротко си дишаме смога, мръсният въздух не е проблем за политиците!

 8. 8 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Истината е, че борбата с климатичните промени и лошото качество на въздуха (различни проблеми) се оказват доста трудни задачи дори в период на доста сериозен икономически подем тук и в повечето страни по света. Обществото отказва да приеме тези проблеми за сериозни, въпреки че с наличните технологии можем да постигнем добър напредък.

 9. 9 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ватник":

  Така е. А не кюмбетата. Не е политически коректно да се назове веднъж и завинаги истинската причина за смрадта в София.
  —цитат от коментар 3 на Ватник

  Никой не го премълчава и ако беше прочел статията, щеше да разбереш, че препоръката на общината е да се ползва градския транспорт, а отопляващите се на твърдо гориво, да ползват "да използват нещо алтернативно". Въпреки че сме наясно, че само с препоръки у нас нищо не се оправя
  Всъщност оня ден гледах Нено Димов по повод на централите да твърди, че в градовете 50 и няколко % от замърсяването идвало от битово горене, 40 и няколко от транспорта и само 3-4% от индустрията (не зная дали са официални данни или си ги нагласи в момента)

 10. 10 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Около Смолян е пълно с гатери и малки цехчета на разни любимци на властта - недосегаеми, тлъсти и самодоволни. Не можеш да се оплачеш от тях на никого!
  Точно под завода на "Костал" (където работят 1200 човека) има гатер, където всяка божа сутрин се бухат в сушилнята въглища, гуми и какви ли не боклуци. Димът е брутален, буквално като сива завеса, даже хората не излизат в почивките си, за да не се тровят с тези л@йна. Подавали сме сигнали до РИОСВ, те отиват и нищо...Просто поредният недосегаем кърлеж...Не знам точната бройка, но са няколко десетки такива гатери в и около града...Ама какво говоря и аз простотии? Майната им на децата ни и на нашето здраве - алъш-вериш да става!

 11. 11 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Спрете да се отоплявате на твърдо гориво. Нито кмета ви е виновен, нито общината. Вие сами сте си виновни, и ни тровите.

 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Убиват ни с бездействието си. Но всичко е точно, Бойко стои магистрали

 13. 13 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  До коментар [#11] от "Tzariqt e Gol":

  А най-добре спрете да се отоплявате изобщо.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#12] от "arcanum":

  Убиват ни тези, които се отопляват на твърдо гориво, и игнорират съвета на общината да престанат да ни тровят.

 15. 15 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Махнете квотите от цената на тока, така че цената му да се понижи и хората ще спрат да се топлият с въглища и дърва.

 16. 16 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#13] от "BG Territory":

  Да се отопляват на ток, на газ или с по-чисто твърдо гориво. Защо обвинявате общината, а не тези престъпници, които ни тровят от домовете си?

 17. 17 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2177 Неутрално  До коментар [#16] от "Tzariqt e Gol":

  Ми, кажи го на тоя тумбак на снимката. Гледай как се отоплява:
  https://m.dnevnik.bg/shimg/zx640y360_2676356.jpg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 18. 18 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#12] от "arcanum":

  Убиват ни с бездействието си.
  —цитат от коментар 12 на arcanum

  Ти всъщност какво очакваш да направят? Използването на твърдо гориво не е забранено (а с аргумента за социални причини няма и изгледи да се случи). Да не говорим, че без съдебна заповед даже не могат да влязат у вас и да те проверят точно какво "гориво" ползваш.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  В сайта на Столичната община се вижда, че в няколко квартала в последните часове е имало превишение на съдържанието на фини прахови частици във въздуха
  ___________
  Нормално строителната мафия под чадъра на властта най-трескаво кара бетон и върти самосвалите в почивните дни и национални празници! Вчера минах по една улица на която има 5-6 строежа за 2-3 преки предното стъкло ми стана цялото в прах, представям си какво дишат хората които живеят там! В кварталчето не видях нито една стара кола или комин с пушек !


  Спрете да се отоплявате на твърдо гориво. Нито кмета ви е виновен, нито общината. Вие сами сте си виновни, и ни тровите.
  —цитат от коментар 11 на Tzariqt e Gol

  Мани ги тези мантри бе,това не е истина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4813 Неутрално

  С призиви няма да стане! Да се направят проекти за еврофинансиране за газификация на селата около София и на кварталите с къщи. Панелките няма как да се газифицират. С кюмбета се отопляват най-бедните. Санкции и призиви при бедни не работят, а само стимули. Лошото е, че бедните обикновено са и необразовани (заради това са бедни) и като почнат едни газови взривове, не ми се мисли!

 21. 21 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  българина "протестира" заради всякакви глупости ,но заради чудовищно мръсният въздух от който умират ежегодно десетки хиляди мълчи като … въпрос на приоритети и манталитет

 22. 22 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Хайде някой да обясни точно как горенето на дизел или бензин или газ допринася за фините прахови частици.

 23. 23 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":
  По принцип има еврепейски изисквания и до 2 години трябва да имаме стандарт за горивото, което може да се ползва, т.е. ще се продават само по-качествени въглища и дърва, а до 2030 трябва да се преустанови използването на печки и котли, които не отговарят на стандартите (т.е. чрез финансиране и безвъзмездно ще им дадат по-ефективни). Тия в махалите обаче едва ли ще се откажат от сегашното си гориво, защото си го "намират" безплатно

 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  "Предприетите мерки от общината за днес са препоръка към гражданите да ползват градския транспорт, а не автомобилите си, а отопляващите се на твърдо гориво да използват нещо алтернативно."
  Община София е предприела много сериозни мерки. Похвално! Но останалите български общини защо са пасивни?
  Не може да се отрече положителния ефект. Мерките повишават настоението на част от запозналите се с тях. Уви, те са твърде малко. Предполагам, че сред множеството на отопляващите се с твърдо гориво, съдържащо автомобилни гуми, отработено масло, стари дрехи, пластмаси и др. източници на много вредни емисии и ФПЧ този брой се изразява с едноцифрено число.
  Не е ли наложително държавната и общинските власти да наложат ефективни норми срещу източниците на вредни емисии. Точно регламентирани, предвиждащи сериозни санкции срещу нарушителите. Норми, които да важат за почти всички и да се спазват от почти всички.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 596 Весело

  До коментар [#22] от "Yavor Raychev":

  Хайде някой да обясни точно как горенето на дизел или бензин или газ допринася за фините прахови частици.
  —цитат от коментар 22 на Yavor Raychev

  В смисъл, не знаеш, че при горенето на петролни продукти се отделят сажди, така ли? Тогава ти препоръчвам да залепиш лицето си до някой ауспух (най-добре на дизел) и след 10-тина минути ми се обади, ако има нещо за доизясняване

 27. 27 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tzariqt e Gol":

  Махнете квотите от цената на тока, махнете задължителното изкупуване на скъп ток от ВЕИ и нека токът се продава на пазарни цени. Тогава хората сами ще се откажат от въглищата и дървата и ще минат на вече поевтиналия ток. Много е просто... Колкото повече тормозите хората с безсмислени данъци, регулации и такси толкова по-зле става... Ако ги нямаше тия квоти и глупост никой нямаше да се топли с дърва и въглища.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  Реакцията на София? Купете си противогази с 10% отстъпка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#24] от "zhivko6461":

  "ПНе е ли наложително държавната и общинските власти да наложат ефективни норми срещу източниците на вредни емисии. Точно регламентирани, предвиждащи сериозни санкции срещу нарушителите. Норми, които да важат за почти всички и да се спазват от почти всички.
  —цитат от коментар 24 на zhivko6461

  Няма проблем с изискванията - винаги си е било забранено да се горят токсични материали. Не могат обаче да влязат в дома ти (без съдебна заповед) и да те проверят какво гориш. Това, което се опитват да правят, е да санкционират тези, които предоставят опасните материали.

 30. 30 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В Пловдив още няма мъгли и затова не сме сред първите позиции. Спре ли ветреца, става страшно...

 31. 31 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":

  Замърсяването от твърдо гориво и от дизелови коли няма нищо общо и не се "натрупва". Първото създава фини прахови частици, а второто замърсява с азотни и серни съединения и с озон. И най-вече с азотен диоксид. Все газове, сеш се, не частици в твърдо състояние. Ако отвориш сайтовете за качество на въздуха, във всичките нивата на тези газове в София са в нормата. Дори в момента, когато Витоша не се вижда от толкова смог. Докато нивата на фини прахови частици (разбирай сажди във въздуха) са 5-10 пъти над допустимото. Това е и причината през лятото да няма смог, въпреки че същите коли се движат по същите пътища.

 32. 32 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "kumcho___valcho":

  Човекът е напълно прав. При горенето на дизел и бензин остатъчни продукти са десетки химични съединения в газообразна форма. Не прахови частици.

 33. 33 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1982 Весело

  20 годишният ми дизел не е излизал от гаража.
  Явно причината за замърсяването е друга.
  Мариците, може би?

 34. 34 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Абсолютно газообразни са.
  Затова и големите пикове на замърсяване са през събота и неделя (днес е неделя) или по празниците, когато хората си стоят вкъщи. През седмицата, когато има хиляди коли по пътищата, но хората си стоят по-малко у тях, замърсяването спада.

 35. 35 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#31] от "Адекватно мислещ":

  Я пак? Саждите какво са, газообразни смеси? Защо на новите дизели се монтира ДПФ филтър и какво значи това в превод?

  Абе я се ограмотете.малко преди да пишете. И забелязахте ли къде се отчитат високите стойности в София? В Хиподрума, където къщи почти няма. Само блокове, никакви печки няма там. Но има едно перманентно задръстено кръстовище, над което нон стоп се стеле нещо с видима консистенция.

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  ...
  Няма проблем с изискванията - винаги си е било забранено да се горят токсични материали. Не могат обаче да влязат в дома ти (без съдебна заповед) и да те проверят какво гориш. Това, което се опитват да правят, е да санкционират тези, които предоставят опасните материали.

  До коментар [#24] от "zhivko6461":
  —цитат от коментар 29 на kumcho___valcho

  Популярна сентенция гласи, че важността на даден проблем се определя според оценката на ръководството. Ако държавната и общинските власти оценяват като сериозен проблем замърсяването на въздуха с вредни емисии, в т.ч. и ФПЧ ще предприемат ефективни мерки. Включително и въвеждане на норми, чрез закони, наредби и др. нормативни документи. Ако е необходимо ще се прилагат действия на полицията и съдебната власт за да не се допуска използване за отопление на материали, предизвикващи опасно замърсяване и движение на авгтомобили, чиито отработени газове превишават утвърдените норми. Но оценяването да е чрез реални измервания, а не според методиката на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
  П.П. След като непрекъснато се афишира загриженост за екологията защо не се стимулира употребата на пропан-бутан за битови нужди. Предварителните инвестиции са не повече от 200-300 лева.

 37. 37 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#32] от "Адекватно мислещ":

  До коментар [#26] от "kumcho___valcho":Човекът енапълно прав. При горенето на дизел и бензин остатъчни продукти са десетки химични съединения в газообразна форма. Не прахови частици.
  —цитат от коментар 32 на Адекватно мислещ

  До коментар [#34] от "Yavor Raychev":
  Не е вярно, отделят се и сажди, особено от дизеловите автомобили - затова задължително имат и филтър за твърди частици

 38. 38 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4227 Весело

  До коментар [#32] от "Адекватно мислещ":

  "Не прахови частици."  Верно? Майко мила....
  Неграмотна история!

  Скоростен индекс "Y"
 39. 39 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  Всичко това е една хибридна война.
  Целта е да се тормозят хората.
  За това се плащат огромни пари на избрани грантополучатели.
  Някой трябва да си продаде непродаваемата продукция на уж нови технологии за отопление.
  А след това и те ще се окажат с фалшифицирани характеристики. Както с Дизелгейт!
  !

 40. 40 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#12] от "arcanum":

  По-точно краде от строителството на магистрали!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 41. 41 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si":

  Прав си. Благодаря за поправката.

 42. 42 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#34] от "Yavor Raychev":
  Битовото отопление определено допринася повече за замърсяването с ФПЧ. През зимата обаче и автомобилите замърсяват много повече отколкото през топлите месеци, защото през зимата има мъгли и температурни инверсии, които задържат мръсния въздух долу

 43. 43 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  До коментар [#11] от "Tzariqt e Gol":

  Твъедото гориво не е основна причина за замърсяването с ФПЧ и др, а начинът му на употреба. Както има съвремении автомобили, така има и съвременни уреди за отопление на твърдо гориво и стандарти на горивото за съдържание на сяра и влага под един и 20% процента, които никой не контролира.

 44. 44 Профил на Ivo Di
  Ivo Di
  Рейтинг: 221 Неутрално

  През зимата колите тровят повече въздуха. Печките по гетата обаче - не.

 45. 45 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  До коментар [#17] от "BG Territory":
  Този от снимката се отоплява с отворен тип камина, без капани за фини прахови частици и контролирано вкарване на въздух.
  Разликата между камина клас "А" и неговата е 95% повече ФПЧ и 200% повече СО - сажди и бензапирен.

 46. 46 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Направи ми впечатление, че само в Русе, София и Варна се отчитат частиците с размери 2,5, което прави данните малко несъизмерими. Примерно частиците с размер 10 в Русе са близо 2 пъти по-малко от тези в Смолян или Пловдив примерно и са на средно ниво.

 47. 47 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6619 Неутрално

  Отоплението със сухи дърва не запрашва, колкото отоплението с въглища, те са по голям замърсител от колите.

 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Товарищ, само да ви "светна", че в момента листата на широколистните дърветата са кафяви и не фотосинтезират.
  Има ли много иглолистни гори около Търново?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  До коментар [#29] от "kumcho___valcho":

  какво стана със зеления билет ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на damned
  damned
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Управляващите били казали на "отопляващите се на твърдо гориво да използват нещо алтернативно"... А Мария-Антоанета била казала "като нямат хляб да ядат пасти". Безочието на властта достига нови граници!

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5332 Гневно

  До коментар [#50] от "damned":

  точно. Абсолютен цинизъм !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Лъжа е, че не се промоцира.
  Промоцирате престъпно опасна простотия.

  Мястото за газови инсталации е извън населени места с жилища и офиси.
  Извън даже пътища магистрали.
  Само за индустриално потребление, като един вид гориво за производство на "чиста и свята" Електрическа енергия.

  Ел. енергията е универсална - необходимост за разнообразни нужди.
  Национални Ел. системи могат и обменят Ел. енергия според променливи потребление/доставки/производство.
  А газовите тръбопроводи не могат... да се споразумеят.

  Докажете, че е недостатъчно Електроснабдяването, промишллено и локално,
  от Възобновяеми източници и друго.

  Тогава квичета "за" престъпно опасна алтернатива.
  Опасна още през 19 век... и на Запад... и на Изток.

  До коментар [#36] от "zhivko6461":
  След като непрекъснато се афишира загриженост за екологията

  защо не се стимулира употребата на пропан-бутан за битови нужди.
  Предварителните инвестиции са не повече от 200-300 лева.

 53. 53 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Управляващите били казали на "отопляващите се на твърдо гориво да използват нещо алтернативно"... А Мария-Антоанета била казала "като нямат хляб да ядат пасти". Безочието на властта достига нови граници!
  —цитат от коментар 50 на damned

  Мария-Антоанета се е изразила конкретно. Българските управляващи - неопределно.
  Извинявам се! Не вникнах достатъчно добре в препоръките. Българските управляващи препоръчват и свободен избор от различни възможности.

 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  UNITED EU UNIONЛъжа е, че не се промоцира.Промоцирате престъпно опасна простотия.Мястото за газови инсталации е извън населени места с жилища и офиси.Извън даже пътища магистрали.Само за индустриално потребление, като един вид гориво за производство на "чиста и свята" Електрическа енергия.Ел. енергията е универсална - необходимост за разнообразни нужди.Национални Ел. системи могат и обменят Ел. енергия според променливи потребление/доставки/производство. А газовите тръбопроводи не могат... да се споразумеят.Докажете, че е недостатъчно Електроснабдяването, промишллено и локално,от Възобновяеми източници и друго.Тогава квичета "за" престъпно опасна алтернатива.Опасна още през 19 век... и на Запад... и на Изток.До коментар [#36] от "zhivko6461":След като непрекъснато се афишира загриженост за екологията защо не се стимулира употребата на пропан-бутан за битови нужди. Предварителните инвестиции са не повече от 200-300 лева.
  —цитат от коментар 52 на dnevnikar

  Вие съсредоточихте ли се, когато четяхте коментара, който репликирате? Разбрахте ли какво се предлага? Считате ли, че притежавате достатъчно информация и компетентност за анализа, който предлагате?

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Ха сега де! Преди сф имаше мръсен въздух заради кремиковци. Свга сф няма кремиковци. Има само офиси. И пак мръсен въздух!

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на ЧеКа
  ЧеКа
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мариците ли са виновни сега ?

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#21] от "Stewie":

  Стюи,зсбелязваш ли пълната липса на еколозите в такъв случай?!Ама няма грантове,няма вражески олигарх...Няма активност.

 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3985 Любопитно

  Ситуацията със състоянието на качеството на въздуха у нас продължава да е трагично!Сега очаквам властта пак да започне да "замазва" ситуацията

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, а вие можете ли да четете български?

  Пробутвайте си пропан-бутана само у вас, извън EU.
  Ако е безопасно за съседите ви...

  Но благодарение на WWW интернетски достижения,
  хората са информирани. Комшиите ви в Европа, Азия и Америка.

  Изразходвайте възобновяемите източници Слънчеви, вятърни, водни...
  Тогава се появете с оферта.

  По-добре:
  спасявайте се от тази Планета преди да е похарчена

  До коментар [#54] от "zhivko6461":

  UNITED EU UNION
  Лъжа е, че не се промоцира.Промоцирате престъпно опасна простотия.Мястото за газови инсталации е извън населени места с жилища и офиси.Извън даже пътища магистрали.Само за индустриално потребление, като един вид гориво за производство на "чиста и свята" Електрическа енергия.Ел. енергията е универсална - необходимост за разнообразни нужди.Национални Ел. системи могат и обменят Ел. енергия според променливи потребление/доставки/производство. А газовите тръбопроводи не могат... да се споразумеят.Докажете, че е недостатъчно Електроснабдяването, промишллено и локално,от Възобновяеми източници и друго.Тогава квичета "за" престъпно опасна алтернатива.Опасна още през 19 век... и на Запад... и на Изток.До коментар [#36] от "zhivko6461":След като непрекъснато се афишира загриженост за екологията защо не се стимулира употребата на пропан-бутан за битови нужди. Предварителните инвестиции са не повече от 200-300 лева.
  —цитат от коментар 52 на dnevnikar

  Вие съсредоточихте ли се, когато четяхте коментара, който репликирате? Разбрахте ли какво се предлага? Считате ли, че притежавате достатъчно информация и компетентност за анализа, който предлагате?

 60. 60 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Туй тъй... Горете дърва и въглища неандерталци европейски. Газ нещете. Как е възможно мандра, на ден да гори 4тона дърва в котелите?? И правят нова част която и тя на дърва.....??!!

 61. 61 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Хайде за един ден да спрем автомобилите в София и да измерим ФПЧ. И да се види дали автомобилите са основните замърсители. И да спрем псевдо еколозите и тъпанарите.

 62. 62 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  В дни с голямо замърсяване би трябвало да има безплатен публичен транспорт. В особено лошите дни, да се спират училища и държавни служби.

 63. 63 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4227 Неутрално

  До коментар [#60] от "b0b069":

  При дървата няма проблем, въпроса е да са сухи и широколистни.

  Скоростен индекс "Y"
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не запрашва чак толкова...
  Колкото фосилни горива.
  Бензинаот къде идва...

  А отопление със сухи дърва отлично симулира... дружелюбно към Околна среда
  Виртуално отопление. С Ел. енергия.

  Камина, например.
  Действиетелно може да топли.

  И дърва... да светят/мъждукат... досущ като истински.
  През специално прозорче.

  Ако виртуалната е зидана по поръчка,
  Иванюшка даже може да се излежава отгоре
  с таблет в ръка ;)

  До коментар [#47] от "Peni Nikol":

  Отоплението със сухи дърва не запрашва, колкото отоплението с въглища,
  те са по голям замърсител от колите.

 65. 65 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#31] от "Адекватно мислещ":

  същото е положението и в Русе , на високо ниво са праховите частици ,а не азотния окис ,който е от дизелите ,а освен това миризмите на бакелит и отрови са характерни за няколко предприятия построени на подветрената страна на града , а не на запад от града ,където имаше десетки декари свободни площи на фалирали предприятия на социализма ,е ,сега си дишаме пак отрови ,а от Русе нищо няма да остане след 10-20 години

 66. 66 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ще върнем България в Европа":
  И какво като количество ФПЧ се отделя като изгорим 1 тон или 1 кг. твърдо гориво в "съвременни уреди за отопление на твърдо гориво и стандарти на горивото за съдържание на сяра и влага под един и 20% процента...." ? Цифри....

 67. 67 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 387 Неутрално

  В Горна Оряховица има 1 станция - на улица която е вече в ниско, и с голям трафик. В Русе има също 1 и тя е в парка зад руското консулство. Не знам другите къде са но да сравняваш малини с круши не върви...

 68. 68 Профил на radio.
  radio.
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "Animals As Leaders":

  Господари на ефира само.

 69. 69 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Нямам нищо против да спра да се отоплявам на твърдо гориво,ако ми закупите и сложите инсталация която ще ме отоплява.Аз все пак не съм ид.от,да нося по цял ден дърва да поддържам печката,а и да давам по 1000 хи.лв,преди зимата да заредя с дърва.
  И не не искам климатик,който е всичко друго но не и отоплителен уред,когато температурите станат над минус 10 градуса.

  sdg
 70. 70 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 613 Неутрално  В Горна Оряховица има 1 станция - на улица която е вече в ниско, и с голям трафик. В Русе има също 1 и тя е в парка зад руското консулство. Не знам другите къде са но да сравняваш малини с круши не върви...
  —цитат от коментар 67 на plf

  В момента за последните 6 часа показанията на ФПЧ-10 са както следва: Русе- 41, Горна-151, Пловдив/Тракия/-126 и Смолян-103. Не знам кое е малини, круши, станцията в Русе пак е в ниското, не виждам разлика

 71. 71 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1169 Весело

  Там където етноса преобладава въздуха е мръсен...и не само...

 72. 72 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Твърде много столичани

 73. 73 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#65] от "edin drug":

  След по-задълбочена проверка, бих казал, че в моя коментар греша, а другият коментиращ е прав. Дизеловите двигатели наистина изхвърлят и прахови частици, макар и проблемът с тях да е по-малък в България специално. Нивата през лятото не са въобще толкова високи, колкото в момента. Така че дизелите допринасят, но не са главният виновник.

 74. 74 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#71] от "BiGman1":

  Ако имаш предвид българският етнос, ще си прав.

 75. 75 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Ако някой иска, може да погледне как е ситуацията в момента на https://airsofia.info Не се диша.

 76. 76 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#66] от "Софианец2":
  Килограм пелети в нов котел отделят 0,13 гр. ФПЧ.
  Килограм въглща в нов котел отделят 0,35 гр. ФПЧ.
  Килограм въглищав стар котел отделят 10,3 гр ФПЧ.
  Килограм дърва в стар котел отделят

 77. 77 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si":

  В Лозенец, Изгрев и Център стойностите са много високи. Чекни сайта airsofia.info.

  За тези райони какво ти е обяснението?

 78. 78 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#35] от "niakoi_si":

  Не беше за теб, сори..

 79. 79 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Аз гледам да ползвам метрото, когато мога или лятото с колело.
  Положението вече е много зле и не върви към подобрение, напротив! Необходимо е да се вземат спешни мерки!

 80. 80 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Когато работеше Кремиковци май беше по-чист въздуха ?!
  Какво стана ? Май ви излъгаха ... и мръсния въздух е от други

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 81. 81 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ще върнем България в Европа":
  Евала. Най после накой да го каже. Не е довършяно изречението. Кой е източника?

 82. 82 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#81] от "Софианец2":
  Тук можеш да прочетеш много изследвания.
  https://powietrze.malopolska.pl/program-ochrony-powietrza/

  ... Килограм дърва в стар котел - 15 гр. ФПЧ
  Килограм мокри дърва в стара камина до 50 гр. ФПЧ.

 83. 83 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  UNITED EU UNIONДа, а вие можете ли да четете български?Пробутвайте си пропан-бутана само у вас, извън EU. Ако е безопасно за съседите ви...Но благодарение на WWW интернетски достижения,хората са информирани. Комшиите ви в Европа, Азия и Америка.Изразходвайте възобновяемите източници Слънчеви, вятърни, водни...Тогава се появете с оферта.По-добре: спасявайте се от тази Планета преди да е похарченаДо коментар [#54] от "zhivko6461":UNITED EU UNIONЛъжа е, че не се промоцира.Промоцирате престъпно опасна простотия.Мястото за газови инсталации е извън населени места с жилища и офиси.Извън даже пътища магистрали.Само за индустриално потребление, като един вид гориво за производство на "чиста и свята" Електрическа енергия.Ел. енергията е универсална - необходимост за разнообразни нужди.Национални Ел. системи могат и обменят Ел. енергия според променливи потребление/доставки/производство. А газовите тръбопроводи не могат... да се споразумеят.Докажете, че е недостатъчно Електроснабдяването, промишллено и локално,от Възобновяеми източници и друго.Тогава квичета "за" престъпно опасна алтернатива.Опасна още през 19 век... и на Запад... и на Изток.До коментар [#36] от "zhivko6461":След като непрекъснато се афишира загриженост за екологията защо не се стимулира употребата на пропан-бутан за битови нужди. Предварителните инвестиции са не повече от 200-300 лева.—цитат от коментар 52 на dnevnikarВие съсредоточихте ли се, когато четяхте коментара, който репликирате? Разбрахте ли какво се предлага? Считате ли, че притежавате достатъчно информация и компетентност за анализа, който предлагате?
  —цитат от коментар 59 на dnevnikar

  Мога да чета български. Когато не разбирам текста не критикувам автора, а търся пояснения. Явно и Вие можете да четете български. И да пишете. Понякога коментари към текст, който не разбирате. Повтарям въпроса от предишния си коментар. Считате ли, че притежавате достатъчно информация и компетентност за анализа, който предлагате? Правите ли разлика между пропан-бутан и метан (природен газ)? Към какво множество ме приобщавате? Къде е у нас? Къде извън EU да предлагам газ?

 84. 84 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1169 Весело

  До коментар [#74] от "Адекватно мислещ":


  До коментар [#71] от "BiGman1":Ако имаш предвид българският етнос, ще си прав.
  —цитат от коментар 74 на Адекватно мислещ


  Братчед, ако имах предвид българския етнос щях да го конкретизирам...май не си адекватен, мислещ още по малко...

 85. 85 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ще върнем България в Европа":


  ... Килограм дърва в стар котел - 15 гр. ФПЧКилограм мокри дърва в стара камина до 50 гр. ФПЧ.
  —цитат от коментар 82 на Ще върнем България в Европа


  Гледам си запознат с ФПЧ...понеже съм на газ да ми кажеш колко ФПЧ отделям и какви данъчни облекчения получавам?...а?

 86. 86 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamen_b":Замърсяването от твърдо гориво и от дизелови коли няма нищо общо и не се "натрупва". Първото създава фини прахови частици, а второто замърсява с азотни и серни съединения и с озон.
  —цитат от коментар 31 на Адекватно мислещ


  Освен азотни окиси, дизелите отделят много повече фини частици (на английски, particulate matter - PM) от двигателите на газ и бензин:

  https://www.dieselnet.com/tech/dpm.php

  Обърнете внимание, че стандартът за вредни емисии Euro 3 (влязъл в сила през 2000 г.) за дизелови двигатели позволяват до 0.05 г/куб.м, а Euro 4 (от 2005 г.) - до 0.025 г/куб.м. За Euro 1 (1992 г.) и Euro 2 (1996 г.) дори и не говоря. За бензиновите двигатели този показател не е имало нужда да се следи до Euro 5 (2009 г.), когато е поставен праг от 0.005 г/куб.м.

  https://en.wikipedia.org/wiki/European_emission_standards

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ако разбирате, първо отговорете на изложените аргумети,
  против вашата "оферта".

  Аман от тролове.
  Известно:
  Газификацията е промишлено опасна, а битово - повече,
  още от 19 век, ако не от по-рано.
  ...
  И в Русия - не много отдавна.
  И в Лондон - преди година или две.

  Не Лъжи!

  До коментар [#83] от "zhivko6461":

  Мога да чета български. Когато не разбирам текста не критикувам автора, а търся пояснения. Явно и Вие можете да четете български. И да пишете.

  Понякога коментари към текст, който не разбирате.

  Повтарям въпроса от предишния си коментар

 88. 88 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#85] от "BiGman1":
  Данъчните блекчениянза газ и други нискоемисионни инсталации, за инсталации и автомобили с нулеви емсии или за нискотемпературни инсталации за усвояване на ВИЕ са нула.

 89. 89 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#48] от "БМЗ":
  "Има ли много иглолистни гори около Търново?"
  Не, малко са. Единични дръвчета по паркове, изкуствено засяти по времето на комунизма.

  Бог да благослови Америка за България!
 90. 90 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#87] от "dnevnikar":

  По голяма глупост не бях чувал скоро... Чесно.. Цял свят е на газ брат

 91. 91 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Малка сметка- по данни на 82...
  Килограм дърва в стар котел отделят - 15 гр. ФПЧ
  Килограм въглища в стар котел отделят 10,3 гр ФПЧ
  Средно - 12 гр. ФПЧ на кг.
  Среден разход дърва/въглища - 800 кг. на месец или на ден - 27 кг.
  Отделяни ФПЧ на ден - 324 гр. на ден от една печка (камина).
  Отоплявани на твърдо гориво в София - 70000.
  Отделяни ФПЧ за ден в София - 22680 кг или 22,67 тона...
  Дали е истина или греша? Или замърсяването е от автомобилите?

 92. 92 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  UNITED EU UNIONАко разбирате, първо отговорете на изложените аргумети, против вашата "оферта".Аман от тролове.Известно: Газификацията е промишлено опасна, а битово - повече,още от 19 век, ако не от по-рано....И в Русия - не много отдавна.И в Лондон - преди година или две.Не Лъжи!До коментар [#83] от "zhivko6461":Мога да чета български. Когато не разбирам текста не критикувам автора, а търся пояснения. Явно и Вие можете да четете български. И да пишете. Понякога коментари към текст, който не разбирате. Повтарям въпроса от предишния си коментар
  —цитат от коментар 87 на dnevnikar

  Как да Ви отговоря като демонстрирате познания на ниво начално училище. Дори не се замислихте върху въпроса ми за разликата между пропан-бутан и метан.
  Прав сте, че газификацията е опасна. Както и електрификацията и използването на електрически машини и уреди. Особено когато основните дейности се осъществяват от хора, които не притежават необходимите знания и компетентности. Дори и да правите асоциации с участието си във форума не би трябвало да се страхувате и притеснявате. Коментарите, които пишете не застрашават никого с нищо. Дори са забавни.

 93. 93 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Савецката власт немаше шанс... дълго, но Електификацията??
  Подменихте учението, и практиката, с металургии, топлофикации, и кюмюр...

  Истината: и в столицата на Царство България, на 7 номеври, преди и след,
  през Ноември, не можело да се диша от смог.

  Хем имало само 2-3 автомобила, за придвижване на буржуйска прослойка.

  С разцвета на социализма от най-чист тип... Заводи... Комини димели.

  Народът се движел с Москвичи, Запорожци, Трабанти, Жигулита и Лади,
  а елитът - с Волги, Зилове и тук-там Мерцедес (дизел).

  През целия Ноември било много по-зле.
  А обвинявали 7-ми...

  С агресиите на глобално затопляне в локален мащаб, сезонити се... размили.
  Ноември се удължил до края на Февруари.

  И пак: крив им е 7-ми

  До коментар [#80] от "dark'star":

  Когато работеше Кремиковци май беше по-чист въздуха ?!

 94. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не лъжи!
  Знаеш, че не е вярно.

  Освен това е безумно рисково.

  Как гръмнаха жилищни блокове в Москва?
  Как изгоря висок жилищен блок в Лондон?

  До коментар [#90] от "b0b069":

  Чесно.. Цял свят е на газ брат

 95. 95 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  И без да гледам показанията на частиците, знам какво е. Отварям прозореца и навън мирише на печка. Излизам навън вечер и светлината на уличните лампи е в една кафява мъгла. Повече не ми трябва.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 96. 96 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И в Нова Загора е зле. Като се запалят печките и настава димна завеса...
  Снощи, на работа, мястото е по-ниско, и като се загледаш в минаващия наблизо надлез, се вижда стелещата се пушилка. За миризмата на изгорели въглища да не говоря...
  Но, на какво да се топлят хората? В провинцията, масово положението е много зле, и хората не могат да си позволят да се отопляват на електричество. Възрастните хора са най-уязвими и най-зависими зимно време от печките на твърдо гориво.
  Срам за управляващите трябва да бъде, това че, България през 21 век се отоплява на дърва и въглища...
  Но, най-големият замърсител на твърдо гориво, са циганите, които режат дървета, когато и където им падне, и понеже не са сухи, заради соковете в тях при изгаряне се замърсява повече.

 97. 97 Профил на inlineonline
  inlineonline
  Рейтинг: 447 Неутрално

  В Бургас въздуха е толкова чист, че повечето починали в гробищата са онкологични заболявания. Раковите заболявания се крият, но въздуха е толкова чист, че всички измервателни уреди на общината първо минават на проверка и заверка в нефтохимическия комбинат, но въздуха е толкова чист...

 98. 98 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Да, дизелите са виновни, защото като излезнем навън и веднага започва да вони на дизел

 99. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#93] от "dnevnikar":

  +++ Виновен е "Смелият Чунг" ... открил употребата на огъня
  ... още когато човекът не беше .... човек

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#91] от "Софианец2":

  Моята инсталация изпуска 0,36 гр. на кг. гориво, средно на ден 10 гр. За година 1,850 кг.
  Можеш да сметнеш 32 пъти по-малко е разликата от 0,7 тона замърсяване на ден при отопление със съвременни котли и 22, 67 тона ФПЧ от старите печки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK