В някои софийски квартали замърсяването на въздуха сутринта е 7 пъти над нормата

В някои софийски квартали замърсяването на въздуха сутринта е 7 пъти над нормата

© Юлия ЛазароваЗамърсен въздух с високо съдържание на фини прахови частици се отчита и тази сутрин в София. 7 пъти над нормата е нивото им в квартал "Надежда". Това показват данните от международна карта за замърсяването на въздуха по данни към 7 ч.на проекта World Air Quality Index. 5 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър е замърсяването в "Младост", а между 3 и 4 пъти – в кварталите "Павлово" и "Дружба".


В България най-замърсен е бил въздухът през последните 24 ч. в Русе, Шумен, Велико Търново и Пловдив. Това показват данните, отчитани от European Air Quality Index. Като "лошо" се отчита състоянието на въздуха в софийския квартал "Дружба", както и във Враца, Плевен, Благоевград, Варна и Хасково. Сравнително чист въздух се отчита в Бургас.


По данни на Изпълнителната агенция по околна среда за последните 24 ч. замърсяване над нормите не е отчетено. Метеороличната прогноза е, че вятърът ще разсее опасната мъгла.
В сайта на Столичната община се съобщава, че замърсяване в следващите два дни не се очаква. Пределно допустимата концентрация за фини прахови частици се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа). Това е и причината за днес да не се продава така наречения зелен билет, който струва 1 лев и е за целия ден, а целта му е да стимулира гражданите да не ползват автомобилите си.


скрийншот

скрийншот


Вчера въздухът в 4 софийски квартала беше с повишени стойности на замърсяване. Това бяха "Младост", "Павлово", "Надежда" и "Хиподрума". По данни на Air Quality Index на Европейската комисия във вторник сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) била над нормите в София, Пловдив, Велико Търново и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3.


Вчера столична община въведе "зелен билет" - той дава право за пътуване за целия ден за всички линии на градския транспорт за цена 1 лв. Йорданка Фандъкова съобщи в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че "зеленият билет" е бил използван от над 40 хил граждани. "Това са няколко хиляди души повече, отколкото в делничен ден използват билети. Благодаря на всички граждани, които днес дадоха своя личен принос за подобряване на качеството на въздуха.


Екипи на Столичен инспекторат извършиха проверки на 38 автосервиза, пунктове за вторични суровини и строителни обекти, на които са съставени предписания. Проверките ще продължават, включително и с проверки за нерегламентирано горене на отпадъци в кварталите, за които имаме сигнали", допълни тя.


В сряда остава в сила възможността за паркиране на автомобили в крайна дясна лента на 4 от големите булеварди, които се намират до големи спирки на градския транспорт. Това са: бул. "Александър Малинов" при метростанция "А. Т. Балан" и "Бизнес парка, при метростанция "Дружба" на бул. "Цветан Лазаров" и бул. "Кръстьо Пастухов", на бул. "Ботевградско шосе" при спирката на трамвай №22 и на бул. "Царица Йоана" при метростанция "Люлин".


През юли след свой одит Сметната палата отправи десет препоръки към Министерството на околната среда заради мръсния въздух. В началото на ноември Брюксел даде два месеца срок на България да отговори защо не спазва изискванията за съдържание на фини прахови частици във въздуха.


В подготвените промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух пък са предвидени глоби за кметове, които не взимат мерки за него.


Продължителното дишане на мръсен въздух може да се отрази и на най-здравия организъм, смятат лекарите. Петте най-сериозни здравни риска от мръсния въздух са остри респираторни заболявания на долните дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), рак на белия дроб, исхемична болест на сърцето и инсулт. Какво причинява мръсният въздух на здравето според националните консултанти по пулмология, алергология и кардиология четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  "В някои столични квартали ОТРОВИТЕ във въздуха са 7 пъти над нормата"

  Трябва ли да има ОТРОВИ във въздуха, дали тяхното съдържание трябва да се нормира, или журналята използват думата ОТРОВИ за ефект, т.е. някой да им прочете писанието?!?!

  Къде са химиците, еколозите, медиците? Нали за обувките трябва да питаме обущаря, а за роклята - шивачката, или у нас, който каквото не му е работа, с това да се занимава????

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2374 Весело

  Аз казах ли ви ,че на Лъвов Мост въздухът е най -чист !

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  Можеш да направиш селото Сердика столица, но не можеш да го направиш град - от всеки цървул трандафор не става.

 4. 4 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  На въпросните четири булеварда в лентите отредени за паркиране на автомобили беше пълно. Да се сетят ако искат общинарите какъв недостиг на буферни паркинги има.
  И все пак, не смятам, че колите са основният проблем. Знае го и Фандъкова. Но тук опираме до цялостната държавна политика - централизирано отопление (не крадливи дружества), ниски цени на електрическа енергия, подпомагане на социално слаби чрез частично покриване на разходи за ток (не с пари на ръка, за въглища или дърва), стимули за автомобили с по-ниски нива на замърсяване, високи данъци за такива с големи вредни емисии, и не на последно място - повишаване на доходите на населението! Няма нормален железопътен транспорт, а вместо това се стимулира автомобилният - за да храним партньорът на белот, да усвояваме от магистралки и последващи ремонти.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 529 Разстроено

  Гадния вятър ми издуха ФПЧ!!!! Вместо 700 ug, сега е 11 ug......

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Непремереното струпване на хора и пари явно води до повръщане. Милиционерите отклоняват вниманието с вкл. на Шумен, В. Търново, Плевен, но са просто-смешни...

 8. 8 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Мрънкането на общината! Ми то неможеме да влизаме по къщите да видим какво се гори!?
  А да си командировате полиция да лапате от синя и зелена зона можете!
  Ако някой не иска да свърши работа от 100 кладенеца вода ще донесе за да докаже!?
  Тази година някой да видя да се мият улици?
  Май има едни пари който трябва да се гепат. Службичка към общината вече направиха. Слушах и превдставителката, нищо ново което трябва да се прави не каза, но по социалистически лаза че ще се купуват котли на пелети!!??
  И на какъв принцип и на кой с парите на данъкоплатците , питам!? И как дизелите с евростандарт от 4 нагоре замърсяват само от ноември до март!?

  HIRO
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  Столичани лазят агонизирайки поразени от стелещият се ейджънт оринжд.

  ОСТАВКА!!! Само отечествен фронт начело с 'десните' умнокрасивци може да преодолее природните закони и да отмени мъглите, тея десет процента вот разпиляха та едни мъгли ли няма да разпилеят!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 11. 11 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Впрочем, струва ми се, че сензорите отчитат и мъглата като ФПЧ (което не значи, че такива няма).

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Гневно

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  Не бе ,дедко, Пълен е с ВИТАМИНИ !
  ГАРАНТИРАНО ОТ УСВОИТЕЛИТЕ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Гневно

  До коментар [#2] от "джендър дебне в храсталака":

  И на орлите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Със селяци в управлението е невъзможно наистина.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#9] от "aleks ivan":

  Понеже спомена Люлин, впечатленията ми са, че около метростанцията винаги е пълно - включително се пълни и паркинга на съседния хипермаркет. Явно има търсене.

 16. 16 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "brutester":

  Няма страшно, в следващите 4 дена вятър не се очаква. Прогнозите са замърсяването да е като вчера.

 17. 17 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  някой може ли да обясни ли защо измерванията на World Air Quality Index https://waqi.info/ , European Air Quality Index http://airindex.eea.europa.eu/ , https://airsofia.info/ и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) http://eea.government.bg/airq/bulletin.jsp?d=03.12.2018 # се различават съществено?

  Истината ни прави свободни.
 18. 18 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нагъл Визионер":

  Мъгли има само в студено време, когато горят кюмбетата? Какво нещастно съвпадение, а! И природата е срещу герберите.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#4] от "gogo2011":

  +++ Ще добавя истинско миене на улиците - НЕ ФИКТИВНО. Истински прегледи на колите НЕ ФИКТИВНИ !!! Озеленяване. ИСТИНСКИ градски транспорт а НЕ ФИКТИВЕН !!! Възстановяване на трамваи . и много други.
  ОСТАВКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  София, подобно на бившата столица на Казахстан (Алма-ата), е обградена от всички страни с високи планини и се намира в нещо като в дъното на една чаша, поради което естествената конвекция на въздуха е силно затруднена. София никога няма да има свежия въздух на Осло, Дъблин, Берн, или Виена Това е причината след разпадането на СССР, казахстанците да решат да преместят столицата си от Алма-ата в Астана?
  Стара Загора, например, е много подходяща за нова столица на българия!

 21. 21 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Според специалистите, тези ФПЧ се генерират от хората. Защо през зимата не се ограничи достъпа на селяни до София?
  Едни 10 000човека трудно ще замърсят чак толкова.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#5] от "aleks ivan":

  Нали нямаше мъгла , герберастче. Оня ден какво лъжеше?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Днес не е толкова зле. Диша се в сравнение с последните дни.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#4] от "gogo2011":

  Принципно има едно голямо неразбиране на термина буферен паркинг. Това е ПЛАТЕН паркинг. При това с цена, която му позволява да се самоиздържа като строителство и подръжка.

  Ама според Ганьо, буферен паркинг е БЕЗПЛАТЕН паркинг. И като му поискат лев на час (или колкото е там) псува и отива да паркира в градинката.

  Паркинги трябва да се строят - факт. Ама някой трябва и да плаща за тях.

 26. 26 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кво сега, мъка ти е, че днес не е толкова мръсно? Нямаш повод да отделяш жлъчен сок?

  Споко, ще си намериш кауза, ти си способно мрънкало, вярваме в теб.

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#21] от "yavooor":

  Така е, прав сте - ако ограничат достъпа на селяни в София, останалите десет хиляди хич няма да замърсяват толкова.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#18] от "gogo2011":

  Ми съответните явления се учат в началното даскало. Такива мъгли по това време на годината има и на места без никва цивилизация.

  Но нека не разваляме утвърждаването на умнокрасивците като окултна секта пречейки им да протестират срещу добре познати природни явления

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Днес в София всички сензори отчитат нормални показатели на въздуха. Има няколко сензора със спорадични отклонения, но както е казал шопа "Меанизъм ли е , ще се развали".
  https://airsofia.info/

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#24] от "aleks ivan":

  Велико прозрение, когато има мъгли въздухът под тях не може да се разсее. Честит нобел, да почерпиш след връчването

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 32. 32 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Зеленият билет трябва да се продава целогодишно, а не кампанийно, ако Общината иска сериозно да редуцира замърсяването на въздуха в столицата. В момента много хора ползват личните си автомобили поради удобството и дори по-евтини като алтернатива на превозните документи на СКГТ. Без радикални и решителни мерки, ситуацията с качеството на въздуха само ще става все по-зле и по-зле с всеки изминал ден и с всяка новоизградена и изкупена жилищна или офис сграда в града. Трябва и да се мисли за пълно еликтрифициране на домакинствата и съответно ниска цена на тока, така че да не се налага да ползват друг тип отопление. Газифицирането не е решение, освен за електроцентрали с такова гориво.

 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедо Либен":

  Само че Зарата редовно бива обгазявана от ТЕЦ "Марица-изток". Така че и там положението с качеството на въздуха не е особено по-добро, въпреки по-разчупения релеф.

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така е. Това са правилните мерки.

 35. 35 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 555 Гневно

  Стига с тези мантри за горене на мокри дърва и отопление на дърва и въглища.

  В "Младост" никой не се топли на дърва и въглища, няма цигани, навсякъде в квартала има централно отопление.

  Мръсотията е от дизеловите кочини на народо-материала.

  Дори тази сутрин, като излязох навън, миришеше на нафтови "печки".

  Не на дизела за лични автомобили!

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Йорданка Фандъкова съобщи в профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че "зеленият билет" е бил използван от над 40 хил граждани. "Това са няколко хиляди души повече
  ___________
  Демек общината само гледа да изкара някой лев под претекст ,че е много лош въздуха или как?
  Особено беше гаден въздуха вчера в Манастирски Ливади , кметицата няма ли да вземе отношение по въпроса с бетоновозите,пътищата офроуд и кълбетата дим от старите дизели на бетоновозите дето хвърлят кал по всички улици? За ремонтите в София да не говорим повечето материали са с много радон ама това е друга тема!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на cadillac15
  cadillac15
  Рейтинг: 8 Весело

  Вятърът най - добре изчиства въздуха.
  Просто ,който иска чист въздух да духа...

 38. 38 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#35] от "subsonic":

  ++++++++++++++++++.ДИЗЕЛ САМО ЗА СЕЛСКОСТОПАНСКИ МАШИНИ И КОРАБИ.ПЪЛНА ЗАБРАНА НА НАФТАТА В ГРАДОВЕТЕ,РАЗБЕРЕТЕ ГО НАФТА ЗНАЧИ СМЪРТ

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#4] от "gogo2011":

  Електрическата енергия в България в голямата си чадт се произвежда от въглища.

  Смешна държава! За да се реши проблема не трябвало да се оскъпяват вредните решения, а да се поевтиняват не толкова врефните.

  Също като професорът по БНТ тази сутрин! Не му бил дерт нисиата му заплата, а високите заплати на чистачките в бензиностанциите, които му оскъпявали бензина!

  Това не е криео мислене. Това е перверзно мислене.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  София, подобно на бившата столица на Казахстан (Алма-ата), е обградена от всички страни с високи планини и се намира в нещо като в дъното на една чаша, поради което естествената конвекция на въздуха е силно затруднена. София никога няма да има свежия въздух на Осло, Дъблин, Берн, или Виена Това е причината след разпадането на СССР, казахстанците да решат да преместят столицата си от Алма-ата в Астана?Стара Загора, например, е много подходяща за нова столица на българия!
  —цитат от коментар 20 на Дедо Либен


  Като цяло едно време градът се проектираше така, че да има въздушни коридори, чрез които да се проветрява, НО естествено ги застроиха и то точно с едни криви малки улички, през които нарочно още повече да се спира течението.

 41. 41 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 445 Весело

  Закривайте я тая столица! Нова трябва! Предлагам Плевен, щото там самочуствието им е столично.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Весело

  Какво замърсяване при тоя вятър?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 44. 44 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Искам да благодаря на всички гости на столицата, които живеят нелегално тук, плащат данъците си извън София, както и на всичките ми съграждани от селски произход, които се отопляват с гняс.

 45. 45 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1346 Весело

  Закривайте я тая столица! Нова трябва! Предлагам Плевен, щото там самочуствието им е столично.
  —цитат от коментар 41 на tekomashinist


  Подкрепям. Там има много открити въздушни пространства, които да проветряват града, а бъдещата АЕЦ Белене е на 50 км по пряка линия. Може да се дръпнат две големи тръби и да се направи парно на половината град, вместо топлината да се изсипва и хаби в р. Дунав.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 46. 46 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#32] от "Читател":

  Зеленият билет не е панацея, защото проблемът не е цената, а услугата. Или по-точно - цената за ТАЗИ услуга - бавен (най-бавния в ЕС), фрашкан, с архаична система за таксуване и лоша свързаност.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 48. 48 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 233 Гневно

  ИНДИАНКАТА ФАНДЪКОВА - чака да завали дъжд, за да се измият улиците, или да духне вятър, за да разпръсне мъглата.Шаманът Борисов се опитва да ни накара да мислим,че реалността е това, което той ни казва ...а не това, което очите ни виждат!!!!
  Днес има протест от 12,30 пред Общината .
  И да, кометарът на 41 е много на място - на крива ракета планините около София й пречат!

 49. 49 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "aleks ivan":Понеже спомена Люлин, впечатленията ми са, че около метростанцията винаги е пълно - включително се пълни и паркинга на съседния хипермаркет. Явно има търсене.
  —цитат от коментар 15 на gogo2011


  Около станции "Люлин" и "Западен парк" паркира всичко, което идва от магистралата.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#28] от "aleks ivan":

  Провери си какво си писал или пий гинко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  При вас поводи бол. Скандал след скандал - корупция върху корупция !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Селата се сляха и станаха градове. Това е добре, но в западноевропейските градове горенето на дърва, въглища и гуми е абсолютно забранено, а и там вече навлизат електромобилите. Хората са го измислили, трябва всеки да се отоплява на ток като тях. Може и на газ.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 55. 55 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Освен другите рискове за здравето, от мръсния въздух се затъпява:
  https://www.naturalnews.com/2018-11-28-polluted-air-can-cause-a-reduction-of-peoples-educational-level-by-one-year.html
  А аз се чудя защо съм толкова тъп напоследък...
  Пък и общинарите - от мръсния въздух затъпяват, и затова не могат да вземат адекватни мерки срещу мръсния въздух.
  Като оня лаф в "Параграф 22": "Имаш мухи в очите, и затова не ги виждаш".

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Гневно

  До коментар [#40] от "T.M.":

  Бойко, фандъкова, дикОФФ, здравков !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#26] от "niakoi_si":

  Колко не е мръсно днес? Само 7 пъти нормите, вместо 15?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 58 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  При тези доходи и най-вече цени на централно отопление и електрика от разбойнически систематично източвани дружества не може да се очаква народа да се топли на нещо различно от кюмюр и дърва. нещото, което може да се направи забрана за горене на кюмюр и на мокри дърва (те и сухите мърсят) и стимулиране на алтернативно горене като пелети (газа от Русия е толкова скъп че не си е работа).

  Отделно оправете ГТ, докато е скъп (субсидирайте го от данъците), докато се краде от него (тъмнозелен с билет не съм виждал) като за световно, нередовен , мръсен с нагли и пости шофьори и контрольори и се допускат дърти баракуди по пътищата ще е така.

  Лесно може да се направи, който има автомобил но не върти по града да има облекчения или направо да има такса вход за централна градска част.

 59. 59 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#50] от "aleks ivan":

  В България има не едно или две места с котловинен ландшафт които се топлят с пушещи печки и така е било от време оно.

  В София някакъв проблем са колите но ако се въведат ограничителни мерки точно такива като тебе ще запищите по команда как злата Фъндъчка зима лябеца на чичо Фичо с пушещата баничарка като не му дава да я кара и по тоя начин да си движи малкото бизнесче оставяйки го да пукне от глад в стелещата се гъста мъгла

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#44] от "arcanum":

  Има решение - закриване на всички привилегии на София, дадени и от комунизма и останали и днес; децентрализация на данъците - вярно София ще обеднее доста като приходи от данъци и привилегии, но ще стане около триста хиляди жители - ще е чисто и няма да има проблем с трафика. Иначе докато държавата се грижи софиянци да са по-равни - ще става по-зле.

 61. 61 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#52] от "Darth Plagueis":

  Ми ставай ти кмет и ще видим дали мъглите зимъска ще изчезнат. Айде кандидатирай се, какво ми се моташ в краката

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 62. 62 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":

 63. 63 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Не мисля, че бездействието по проблема с мръсния въздух има нещо общо с герб - има повсевместно неразбиране и недоумение сред управляващите (и опозицията), че това намалява, ежедневно, живота на хората.

  Най-вероятно доволно заключават, че така сегашните и бъдещите пенсионери ще живеят по-малко и от спестените пенсии ще могат да дават още на МВР, примерно.

  Само с призиви не става.

 64. 64 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  "Стара Загора, например, е много подходяща за нова столица на българия!"


  Хаха заарата, та да ни обгазяват Мариците.

  В Заарата няма нищо хубаво с изкл. на зааркте, защото бирата я скапаха, а чорбое стана слагачески отбор.

 65. 65 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Селата се сляха и станаха градове. Това е добре, но в западноевропейските градове горенето на дърва, въглища и гуми е абсолютно забранено, а и там вече навлизат електромобилите. Хората са го измислили, трябва всеки да се отоплява на ток като тях. Може и на газ.
  —цитат от коментар 54 на Burn


  Преди да пишете глупости, не е зле да се информирате. Във Франция в момента 7,5 милиона домакинства се отопляват на дърва, което с 25% повече, отколкото през 1999 г., като се очаква през 2020 г. броят да нарасне до 9 милиона. Дървата се считат за най-евтината и една от най-незамърсяващите енергии във Франция, а и не само там, достатъчно е да имаш съответното оборудване и добивът и продажбата на дърва да са правилно регламентирани.

 66. 66 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#65] от "Форд Префект":

  Във Франция хората имат специални комини, с които пушекът отива по воден филтър направо в канализацията, за такава технология никой не знае в България.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  И вместо да продължи със зеления билет, казват "не и днес". А дали е вярно знае само Фандъкова...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Довечера щял да задуха вятър и ще разнесе ФПЧ и в други градове. А при нас може да се поочисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK