Съдът върна за ново обсъждане решението за екооценката на актуализирания план за Пирин

Съдът върна за ново обсъждане решението за екооценката на актуализирания план за Пирин

© Вера Стаевска, Личен архивПетчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане делото за това дали новият план за управление на Национален парк "Пирин" подлежи на екологична оценка. Това става известно от решението на съда, публикувано днес. С него съдът отменят решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което отмени решението на екологичното министерство да няма екологична оценка.


Междувременно правителството със свое решение възложи на министъра на околната среда Нено Димов да преговаря с "Юлен" АД за промяна на концесионния договор. Повече по темата четете тук.


Не са отчетени всички доводи


През април тричленен състав на ВАС отмени като нарушаващо Директива 2001/42/ЕО за екологичните оценки решението на служебния екоминистър (решение № ЕО-1 от 1.03.2017г.), с което е постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г.
В проекта за актуализация се предвиждаха значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които се разширяваха възможностите за строежи. Тези промени бяха обжалвани от ВВФ - България (сдружение "ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България" ) и Асоциация на парковете в България, както и физически лица. За такива промени и за план за управление е задължителна екологичната оценка, пледираха те и в заседанието на 5-членния състав, което се проведе на 27 септември.


Оповестеното днес решение на петчленния състав на съда не е основано на доводите на екоминистерството, което обжалва първото решение и настоява, че характерът на актуализацията не изисква екооценка.


ВАС отменя първото решение заради това, че тричленният състав не е отчел всички доводи в първото дело. В решението си петчленният състав приема, че "спорът за законосъобразност на оспореното решение да не се извършва екологична оценка на Проект за актуализация на План за управление на НП "Пирин" се свежда до отговор на въпроса каква е правната природа на плана за управление на защитената територия според приложимата за него уредба по създаване и приемане в Закона за защитените територии (ЗЗТ). Отговорът е важен с оглед преценката дали принципно планът за управление, респективно настоящият проект за актуализация на план за управление на национален парк, подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел и това ли предвижда разпоредбата на чл. 85, ал. 1 ЗООС."


За "Дневник" представители на коалицията от неправителствени организации и групи "За да остане природа" коментираха: "Доводите на Министерството на околната среда и водите не са приети. 5-членният състав връща решението, защото не всички наши доводи са разгледани и приети на първа инстанция." Природозащитниците подчертават също, че решението е взето с особено мнение на съдия, който разглежда елементи на жалбата на МОСВ по същество и ги отхвърля, като по същество подкрепя решението на 3-членният състав за задължителна екооценка.


Това е особеното мнение на съдия Тодор Тодоров, според което "в проекта за нов план за управление на НП "Пирин" се предвижда по-голямо антропогенно въздействие спрямо сега действащия план, което в по-голяма степен предполага подлагането му на екологична оценка и оценка за съвместимост".


С днешното си решение на практика съдът отлага взимането на решение за екооценката и прехвърля топката към друг тричленен състав, който ще трябва да изпълни следните предписания от днешното решение:


- "Да отговори на въпросите, повдигнати по-горе, относно квалификацията на плана за актуализация на плана за управление на Национален парк "Пирин" след анализ на разпоредбите на Закона за защитените територии";


- "Да даде отговор на въпроса попада ли и ако да, в коя от хипотезите на разпоредбите на чл. 85 ЗООС планът за актуализация на план за управление и коя е приложимата процедура и критерии за извършване на екологична оценка";


- "Да отговори на всички възражения и искания на страните по прилагането на закона".


Не става известно защо тези отговори не са дадени от петчленния състав и се отлагат за следващ състав на ВАС.


Решението в крайна сметка продължава сагата с актуализацията на плана за управление на националния парк. Така в Пирин продължават да действат режимите за защита на природата, установени с плана за управление 2004 - 2013 г. Към този стар план пък тече второ дело във ВАС - делото, по което на първа инстанция съдът се произнесе, че Министерски съвет незаконно е променил действащия план миналата година с решението си от 28 декември 2017 г. В него правителството вписваше промени в плана, разширяващи възможностите за строителството, именно с цел да заобиколи неприетата актуализация на плана за управление, която е обект на настоящото решение.


Кой решава?


Председател на съдебния състав е Милка Панчева, която е номинирана за зам.-председател на съда. Останалите членове са Георги Георгиев, Тодор Тодоров (с особено мнение по решението), Росен Василев и Десислава Стоева. През август 2017 г. друго дело за Пирин друг състав на ВАС с председател отново Милка Панчева взе решение, че няма нужда от екологична оценка на проекта за актуализацията на Плана за управлението на Националния парк. За решението гласуваха Панчева и Димана Йосифова, а третият член на състава - Тодор Тодоров, и тогава остана на особено мнение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Гневно

  Алоо0 ГАЕРБ !!! Научихте ли името на собственика, който обслужвате ???
  Или може би прокуратурата и Нено го научиха ???
  Или може ми е БЕЗСТОПАНСТВЕНА работата !?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Колкото повече лифтове в Пирин - толкова повече хотели в Пирин !

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  И пада цената на услугата, и съответно тези, които протестират - да не реват после за по- високи заплати...

  [email protected]
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Пирин ще се изравни един ден със земята, друга планина ще се вдигне, борове ще растат и стареят, лифтове ще се строят и амортизират, но българският съд още ще разсъждава как и дали да се актуализира оценката на анализа за еко оценка на анализа на плана за управление на околната среда в частта за анализирането на екологичните параметри на... плана.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Алъшвериш Пащърнаков
  Алъшвериш Пащърнаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  относно квалификацията на плана за актуализация на планът за управление на Национален парк "Пирин"

  ....................................................................................

  Баси! Това ми прилича на фейлетон на Илф и Петров.

 6. 6 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Колкото повече лифтове в Пирин - толкова повече хотели в Пирин !
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Банско е на надморска височина 900- 905 м, няма нито един хотел над 980. Така е уважаеми "черен бастун" ама то ник нейма ви си говори достатъчно ...

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Довечера "масонската сбирка" (т.е. шепа дърти ченгета - пияници със зачервени носове) ще се събира в Бояна, да начертае план за действие.. Че то, бате к*ре, "наливАхме, наливАхме у таа цъдебна влас, па накраа един цклон у Пирин не моеме ъ изсечеме!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Значи метането с релса се отлага, но не се отменя.
  Евала за скоростта на бг съда, евала за витиеватото измиване на ръце от страна на 5-членката.

 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Голямо мотане пада, само и само да не повлекат "Георгиус", че много бизнеси има.
  През февруари 2018 Борисов: Всички знаят кой е реалният собственик на "Юлен"
  https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/14/3129943_borisov_vsichki_znaiat_koi_e_realniiat_sobstvenik_na/

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Това с решението на съда добре, сега трябва експертиза и системен натиск върху институциите за спиране на безобразията!!!

 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  А преди две седмици "Цацаров се подигра с публиката за собствеността на "Юлен" АД и опъна чадър над Цеко Минев"
  https://bivol.bg/cacarov-yulen.html

 12. 12 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Къде дават над 700 декара без пари. И аз искам. Хвани министъра, наеби целият министерски съвет. 😖😞

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 13. 13 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 724 Разстроено

  Еми не е случайно че все #Милка се пада в тези 5-членни състави! Както и не е случайно, че точно нея я повишиха наскоро. #Нено#Валери#Цеко харесват това. Бъдете сигурни.

 14. 14 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#13] от "kdo52372883":

  Мръсни комунистически склефуци ще ми решават бъдещето на парк Пирин и ски спорта !

  http://www.sub.bg/M Pancheva 18-04-2016.jpg

  За лекарства да ги дадете, бокл@ци

 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Весело

  "Това е особеното мнение на съдия Тодор Тодоров, според което "в проекта за нов план за управление на НП "Пирин" се предвижда по-голямо антропогенно въздействие спрямо сега действащия план, което в по-голяма степен предполага подлагането му на екологична оценка и оценка за съвместимост".
  С днешното си решение на практика съдът отлага взимането на решение за екооценката и прехвърля топката към друг тричленен състав, който ще трябва да изпълни следните предписания от днешното решение"

  Евтини тарикатлъци от задкулисието, което се уплаши от надигащата се протестна вълна от една страна, но от друга не иска да изостави схемата......Чакаме накъде ще задуха вятъра !

 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#15] от "samoedin":

  Тя пък една протестна вълна се е надигнАла - ум да ти зайде!

  Българинът си смуче пърцуцата, попържа политиците и седи на топло до кълките на жена си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Пълни са с еиспертизи! Направо преливат! Единствената точка, по която може да бъде прекратен договора извън фалит на Юлен е съдебно решение. Съдът пак ви се подигра.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Колко пъти ще го прехвърлят това дело.

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Протакат за да се забрави? Ами няма ! Чакаме!

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  " Тя пък една протестна вълна се е надигнАла - ум да ти зайде!
  Българинът си смуче пърцуцата, попържа политиците и седи на топло до кълките на жена си."
  Не е голяма, да , съгласен съм. Също е вярно, че българинът протестира за 10 стотинки литър гориво, а не за стотиците милиони, харизвани на престъпността, но за Пирин мисля, че ще има категорична съпротива и търсене на отговорност ! Властта добре трябва да си прецени действията, толеранс към безобразията вече няма !

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#20] от "samoedin":

  Ще ми се да ви повярвам но предивд последните избори дълбоко ме съмнява. Не дай си боже пак да дойде БСП, ще видите кво значи преценка на властта. Брата на станишката още пази оня парцел 200 декара на морето, царя още се нада за супер боровец. Банско и втория му лифт ще ви се стори като детска игра.

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#20] от "samoedin":

  Ще има! Само ако се подложи и малко сухо.

  Иначе на няколко пъти противниците на Юлен излъгаха толкова грубо от телевизионния екран, че за мислещ човек р ясно, че за едната идея никой няма да тръгне така да си плюе в суратя.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  А дядо Торбалан какво е скрил в чувала?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 620 Неутрално

  На превзетия съд не му стиска да отсъди според закона! Предпочитат да се разтакава докато накрая делото не се превърне в дело не срещу Юлен а срещу България в Страсбург откъдето ще изтекат още няколко десетки милиона.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#23] от "tribiri":

  Не знам, лошото е че за БСП знам щото съм го виждал.

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  " Ще ми се да ви повярвам но предивд последните избори дълбоко ме съмнява. Не дай си боже пак да дойде БСП, ще видите кво значи преценка на властта. Брата на станишката още пази оня парцел 200 декара на морето, царя още се нада за супер боровец. Банско и втория му лифт ще ви се стори като детска игра."

  Честно казано разчитам на осъзнатата воля на всички нас да създадем общество, различно от това, което виждаме повече от 30 години. Не само не очаквам, но дълбоко съм против неща от типа " вервай ми, само 800 дни"...Всъщност, единственото работещо решение е извоюваното и отвоювано от престъпността общество ! Чакане на помощ от Брюксел, на генерални " промяни" ( да цитирам обещанията на премиера от преди 10 години, които всъщност станаха генерални подмяни !), на вяра в милостта на мафията водят само до избора между злото и " по - малкото зло" ! И виждаме , че изборът не трябва да е между зло и зло, а между добри решения и още по - добри решения за бъдещето ни. Което минава през такива коментари като вашите и на много други обществено будни личности и което ме радва и ми дава надежда ! Поздрави !

 27. 27 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#5] от "Алъшвериш Пащърнаков":

  А това?

  "С него съдът отменят решението на по-долна инстанция от пролетта на тази година, което отмени решението на екологичното министерство да няма екологична оценка."

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Съдът нямаше избор, щото ЕС комисията не прие УВОС-а, който беше в щета за Пирин.

  мурзилка
 29. 29 Профил на lapacalo
  lapacalo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Долу лапите от Пирин, негодяи!

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  Т.е., до тук ни казваш, че БСП искат да направят точно това, което и Герб правят?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":

  Вие очевидно не правите разлика между реалността и заклинания по партийните ви сбирки. Да сте видели заменки от ГЕРБ, да се видели суперборовец от ГЕРБ ?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK