Предложената Национална програма за подобряване качеството въздуха е неефективна, смятат еколози

Предложената Национална програма за подобряване качеството въздуха е неефективна, смятат еколози

© Юлия ЛазароваВъздухът няма да стане по-чист, докато в Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух липсват конкретни срокове, необходими средства и отговорните институции за препоръчаните мерки. Това е позицията на екологичното сдружение "За Земята" и на "Грийнпийс — България" в становището им по проекта на програмата, която трябва да очертае стратегията за справяне с проблема във възможно най-кратки срокове в цялата страна, става известно от съобщение до медиите.


Според тях документът, изготвен от Световната банка по поръчка на Министерство на околната среда и водите, разполага със сериозна аналитична част, която предлага нужните решения, но Националната програма не отразява спешността на проблема и не задава нужните амбициозни цели. Констатацията им е, че липсва ясна политическа воля, ангажираност и поемане на отговорност.


Приемане на стандарти за всички горива

Те цитират документа, в който се посочва, че най-голям принос за емисиите на фини прахови частици е битовото отопление с твърди горива. "Според изследванията основен принос за замърсяването има изгарянето на мокри дърва, но този проблем не е адресиран адекватно. Настояваме за ясни и задължителни стандарти за всички горива, с конкретен план за действие по въвеждането им и последващ контрол за прилагането им. Без стандарти мерките за дървесината остават откровено палиативни и конформистки", пишат представители от сдружението "За Земята". Международната практика също потвърждава, че в такава ситуация въвеждането, прилагането и контролът на стандарт за съдържание на влага е най-ефективният инструмент.
Не се предлагат алтернативи на автомобилния транспорт
"Мерките, насочени към автомобилния транспорт, са в правилната посока, но липсва воля за развиване на алтернативите — добра пешеходна среда, бърз, удобен и сигурен градски транспорт, велосипедна инфраструктура. Щом искаме да убедим хората да слязат от колите си, добре е да им предложим атрактивни алтернативи. В противен случай не можем да очакваме, че те ще съдействат в борбата с мръсния въздух чрез промяна в ежедневните си практики", гласи позицията.


Важно е институциите да осъзнаят, че гражданите са основни участници в процеса на подобряване на качеството на въздуха. Те трябва да бъдат информирани и включвани във всеки етап от търсенето на решение на проблема, защото търпят вредния здравен ефект и от промяната на тяхното поведение зависи постигането на целта. В повечето случаи мерките изискват домакинствата да вложат средства от собствения си бюджет — да сменят отоплението си например, затова следва да разбират добре ползите и да бъдат подкрепяни в тази инвестиция с финансови механизми. Особен акцент трябва да има при подпомагането на най-бедните, които са и най-уязвими за вредните ефекти.

Липса на оценка на здравите рискове
"Не по-малък проблем е и липсата на навременна публична информация за замърсяването на въздуха, който програмата не планира да разреши. Няма и заявено намерение за изследване на здравните рискове за населението и тяхната оценка. Това са важни елементи, които да подкрепят избора на подходящи политики", допълват природозащитниците.


Двете организации напомнят, че Европейската комисия нееднократно е изразявала загриженост за формулировката в законодателство на страната ни, която не отговаря на това изискване, и има открита нова процедура за пропуски при въвеждането на няколко разпоредби от Директивата за качество на атмосферния въздух. Съгласно законодателството на ЕС държавите членки са длъжни да предприемат подходящи мерки за свеждане до минимум на продължителността на периодите на превишаване на допустимите стойности.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Няма как да са ефективни, след като за еколгогът Румен Радев мерките са с една точка -
  Директна тръба от Россия до Сърбия, на която Европа да не пречила.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Весело

  До коментар [#1] от "Ще върнем България в Европа":

  друг целува ръката в Кремъл за хъбчето. Или забрави и метаните в Анкара и Истанбул

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Пари няма, действай! Инвестициите в чист въздух са много по-важни от магистрали, санирания и подобни. Газово отопление, електрически и газов публичен транспорт, контрол върху автомобилните и промишлени емисии. Действията за намаляне на замърсяването са ясни, трябва да има политическа и обществена воля. Даже и от утре да започнем години ще минат за да се види ефект. Междувременно си вземете по един пречиствател за въздух за дома, и избягвайте да стоите навън.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Гневно

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  А кражбите в Топлофикация и скъпия ток ?
  Неизмитите улици ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 516 Гневно

  Доклад на Световната банка. Същата банка, която в следващите 20 години ще финансира въглищни централи в Китай, Индия и Турция. Същата банка финансира и мегапроекта Трите клисури в Китай, който съществено влияе на скоростта на Земята, без ясна представа за последствията, ако се реализира. Тези, които сочат Световната банка за достоверен източник, няма как да са еколози, защото екологията събира в себе си знания от много други науки, особено такива, които обясняват зараждането и структурата на атмосферата. САЩ, Русия, ОНД, Турция, Индия, Китай - все големи държави - ще се съобразят ли с този доклад на Световната банка ? Или техният въздух не идва дотук, защото няма виза за ЕС ?

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Ако искате чист въздух - елате на село.
  То не може хем туй в онуй, хем душата в рая.

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Ако искате чист въздух - елате на село.То не може хем туй в онуй, хем душата в рая.
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Добър коментар!
  Проблемът с въздухът на един град, пък бил той и София не може и не бива да се превръща в национален проблем. Не може да сравнявате географското положение на София с това на Сливен, Бургас или малко селце в планината. В София горенето на дърва и въглища трябва да спре, но в малкото планинско селце може да си бумкат камините. Финансирането за по-чист въздух на София трябва да идва от София и софиянци, не от бургазлии и селищата без проблем.

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1103 Весело

  още кога красноселци бееме единствените селене у софия и сека зима горееме по 5-6 кубика кюмур у кюмбетата имаше инверсии и пушеко се омесваше с мъглата и смъдеше на очите... мое си представим сега квое с тоа мильон екстра селендур де се е напримъкнáл
  тааа... как и даго сучем, ете тава е проблемо - ту мач селендур прди у една затворена котловинка

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Спомням си навремето как София зимно време цялата миришеше на кюмюр! Нищо не се е променило, освен гумите за гориво на циганите. Тогава нямаше гуми!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на За Климата
  За Климата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Какъв пречиствател на въздух? Аз освен йонизатор на вэздуха не знам... Освен това, замърсяването е Нано, минава през клетъчната мембрано на всички наши органи, за фазаните също, за дърветата, особено елхите, също, и т.н.

  Работите ли тук? Искате ли допълнителна информация?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK