Зоната "Рила буфер" за местообитанията влезе в "Натура 2000", но с намалена площ

Проект на Българското дружество за защита на птиците за зона "Рила буфер" за птиците и проект на Националния природонаучен музей към БАН за зона "Рила буфер" за местообитанията

© Стефан Аврамов

Проект на Българското дружество за защита на птиците за зона "Рила буфер" за птиците и проект на Националния природонаучен музей към БАН за зона "Рила буфер" за местообитаниятаДве нови зони "Рила буфер" - за птиците и за местообитанията, бяха включени в европейската природозащитна мрежа "Натура 2000" (повече за мрежата - тук). Площта на зоната за местообитанията обаче ще е наполовина от първоначално предлаганата и изключва местностите Паничище, Бодрост, Трещеник и язовир "Яденица".


Националният съвет по биоразнообразието към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) днес
отхвърли предложението на Националния природонаучен музей към БАН за зона "Рила буфер" за местообитанията и прие намалена площ, предложена от Министерството на земеделието и горите. "Рила буфер" е територия, която още през 2007 г. трябваше да бъде включена в природозащитната мрежа "Натура 2000" чрез две защитени зони - една по Директивата за опазване на птиците и една по Директивата за опазване на видовете и местообитанията.


Предложението за зоната за птиците бе изработено и подадено от Българското дружество за защита на птиците през 2006 г. След протести за отпадането на зоната при определянето на мрежата "Натура 2000" през 2007 г., наказателна процедура от Европейската комисия за бавенето на зоната за птиците и осъдителна присъда от април 2018 г. от Съда на Европейския съюз днес екоминистерството прие зоната, предложена от природозащитната организация.

Протест срещу намаляване на територията на "Натура 2000" през 2007 г.

© Юлия Лазарова

Протест срещу намаляване на територията на "Натура 2000" през 2007 г.
Спорове днес възникнаха за зоната за местообитанията, за която наказателната процедура е в ход, но без присъда засега. През 2014 г. Сдружението за изследователски практики подаде предложение за територията на "Рила буфер" за хабитатите. След това през зимата на 2015 г. прецизирано въз основа на научни данни предложение подаде Националният природонаучен музей към БАН и природозащитните организации го подкрепиха. Националният съвет по биоразнообразието към екоминистерството обаче разгледа всички предложения за "Рила буфер" едва днес, години по-късно, след като вече има влязло в сила решение на Съда на Европейския съюз за неизпълнение на изискванията за "Натура 2000".


Между обявяването на осъдителната присъда и днешното приемане на зоните горското министерство внесе алтернативно предложение на това, изготвено от академията - с минимална площ на местообитанията на мечката и рибата главоч, които Европейската комисия неколкократно обяви за недостатъчно защитени от българската "Натура 2000".


На заседанието днес в подкрепа на предложението за зона за местообитанията на Националния природонаучен музей се изказаха неговият директор професор Николай Спасов, представители на на Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания (отново звено на Българската академия на науките) и доцент Росен Цонев от Биологическия факултет на Софийския университет. Учените аргументираха с научни данни изключените в проекта на горското министерство територии за важни за местообитанията на мечката и рибата главоч. Неправителствените експерти, изготвили предложението на Сдружението за изследователски практики, също подкрепиха предложението на академията като по-обосновано от гледна точка на научни данни и се отказаха от своя първоначален вариант, който има още по-голяма предложена площ за защита.


Въпреки мненията и научните данни Националният съвет по биоразнообразието, в който учените са малцинство, а природозащитните неправителствени организации имат само двама представители, гласува против предложението на Националния природонаучен музей и прие намалената площ от проекта на Министерството на земеделието и горите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Нено докато не ни осъдят си прави каквото си иска.

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Гневно

  Нено Димов е за разстрел!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 565 Неутрално

  За какво издържаме министерство, което работи срещу гражданите си, за природата да не говорим. Защо си мислят, че всичко ще им се размине?
  Ще им се размине ли?

 4. 4 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 833 Гневно

  Браво! #Цеко, #ДП и сие ще са много доволни от това решение! Предвид колосалните им апетити за застрояване. #ПРАСЕ наяждане няма. Българските "предприемачи" - също. Амин.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Любопитно

  Яденица не е ли и сега в Натура?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Големите зони са глупост. В белите държави зоните са малки. Така средствата предназначени за опазване се съсредоточават на малка територия където наистина има смисъл.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 8. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#7] от "Обществен деятел":

  нещо никак не си в час.
  в белите държави милионери
  изкупуват горски територии
  с площи колкото софийска област
  за да ги запазят.
  https://edition.cnn.com/travel/article/wonder-list-bill-weir-patagonia/index.html

 9. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 442 Гневно

  Нено е мекотелото, което всеки Цеко би искал да има за своя подлога...

 10. 11 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Весело

  Нищо де, не плачете. Това все пак е окупирана територия, макар и на по малка площ отколкото ви се искаше.

  Запретвайте ръкави, и започвайте битката за следващата зона "Буфер на зона Рила Буфер"

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 11. 12 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "mihail_p":

  Кой не е в час, бе смешко.

  Ти дори не правиш разлика между формите на собственост, свободната воля и принудата, да не говорим колко бела държава е патагония.

  Редко неадекватен тип.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 12. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Големите зони са глупост. В белите държави зоните са малки. Така средствата предназначени за опазване се съсредоточават на малка територия където наистина има смисъл.
  —цитат от коментар 7 на Обществен деятел


  Глупост са твоите разсъждения. Тази природа и животът в нея са оцелели някакси милиони години и без грижата на някви държави на 1000-2000 години. Нужно е просто да се огради, забрани достъпа и дейностите, и да се остави природата на мира.

 13. 14 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#13] от "Дундурук":

  Е поне малко мигранти от Афганистан няма ли да пуснем зад оградата. Та те са част от дивата природа...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 14. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Лобистът Нено шеф на екоминистерство , беднякът Влади шеф на финансите , шофьорът на Мето Илиенски шеф на МВР, провалилият се шеф на Агенцията по следприватизационен контрол ,шеф на икономиката и финансист прави здравна реформа. Капакът е пожарникар...

 15. 16 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Лека по лека държавата започва да осъзнава какви щети и нанасят зелените! Вижда се че повече няма как да им минат номерата на Тома белевци и сие. Докато Натура 2000 не падне под 15 % държавата няма да се оправи. Заради това пустеят големи територии от държавата, българите бягат в чужбина. Виновни са само и единствено зелените палячовци и техните поддръжници!

 16. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Лека по лека държавата започва да осъзнава какви щети и нанасят зелените! Вижда се че повече няма как да им минат номерата на Тома белевци и сие. Докато Натура 2000 не падне под 15 % държавата няма да се оправи. Заради това пустеят големи територии от държавата, българите бягат в чужбина. Виновни са само и единствено зелените палячовци и техните поддръжници!
  —цитат от коментар 16 на patrokalche


  Само от това ще се оправи - Натура 2000 да е 15% от територията. Не че не беше 0% и не че стотици села са останали с по 10 човека - не, важно е в гората да пипаме!

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 17. 18 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#14] от "Обществен деятел":

  Ти си идиот бе копеле :)
  Направо ме разсмя.
  Селска пръчка на квадрат си ти. Според мен с афганистанците ще се разбереш много добре. Както и с циганите. И те биха изсекли цялата гора да си купят баварец.
  Ти си пример за циганизацията на нацията ни

 18. 19 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#16] от "patrokalche":

  Брех!
  Ние родолюбците сме били виновни за това че бягаме от вас - мутрите.
  Тази извратена опорка, новата линия на Цеко ли е?

 19. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#12] от "Обществен деятел":

  аре ходи си при пригожин.
  не четеш какво съм линкнал.
  значи си просто на работа на 2рия етаж
  в 4 етажната сграда петербург.
  и не се напъвай да бъдеш много отворен.
  нищо не ти е ясно.
  както на всяко ченге.

 20. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#19] от "Noal":

  пиар агенцията на цеко.
  да не мислиш, че оня го ебе.
  има си такива, които по цял ден
  само в тези форуми киснат
  и чакат. има пиар агенция
  за всеки мафиот.

 21. 22 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#16] от "patrokalche":

  Няма да се оправи докато има хора като теб - лизачи.

 22. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Сигурно някои мафиоти са нарочили другата територия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK