Европейската енергетика може да бъде напълно декарбонизирана по-рано от планирането, сочи доклад

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Амбициозни дългосрочни планове. Звучащи атрактивно, интригуващо. Аргументирани с общи приказки. Не се посочват конкретни мерки, чрез които в близките години ще се постигне определено намаляване на вредните емисии.
  Дали осъществяването на тези планове е технически и икономически възможно?
  Докладът предизвиква асоциации със стила на решения и планове, приемани на партийни конгреси и други форуми от преди 1989 г. Например на ХХ конгрес на КПСС през 1960 г. е обявено, че в СССР ще бъде построен комунизма през 1980 г. В началото на 80-те години на ХХ век започва разпадането на "Союз нерушимый". Не е необходимо човек да е живял в този период за да открие информация за стила на тези решения и планове.

 2. 2 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А каква е сметката и кой ще я плати.... Европа отговаря за 10% от световното производство на СО² а колко от световните екологични разходи се плащат от Стария Континент!
  Европейците започнаха да реагират и с право - в Индонезия преди няколко години в резултат на пожари причинени от хора с цел разчистване на нови земеделски земи на ден се отделяше толкова СО² колкото Европа отделя за година .... Някакви последствия?
  Индия и Бангладеш са едно огромно сметище и екология там звучи нелепо. Цяла Африка е потънала в мръсотия , осрали са си кочината и се оглеждат за нова.
  Ама ние дайте да ДАДЕМ. Щото сме добрички.
  За Китай да не говорим, там поне има идея за започване на някаква промяна.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 3. 3 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  "Европа отговаря за 10% от световното производство на СО² "

  Не е точно така. Първо, процентът е 17%, а не 10%. Второ, популацията на Европа е 11% от световната, което значи, че на човек произвеждаме повече от почти всички.

  А сега сметни и от 1800 г. насам Европа колко СО² е отделила (щото тоя диоксид още си стои в атмосферата, не е изчезнал магически), после се сети, че Индонезия е почнала да отделя има-няма 200 г. по-късно и тогава се върни да поговорим.

  Естествено, това важи главно за големите индустриални държави в Европа, а не за България, Естония и Малта, примерно. Но след като искаме да сме европейци, не виждам защо да не се държим и като такива, пък било то и малко по-скъпо за нас. А и главната цена я плащат индустриалните държави, а не ние.

 4. 4 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  А относно Китай... Там не просто има идея, там става революция. Китай инвестира 30 милиарда долара в зелени технологии в периода 2017-2020 г. Това е сума, които в САЩ и Европа могат само да мечтаят. Тръмпти-Дъмпти се заинати за 3 милиарда годишно по Парижкото споразумение. Та защо го правят? Не защото са някакви фанатични моралисти и им пука за природата, въпреки че и това го има донякъде, защото там въздухът е ужасен, хората умират, а сметките за лечение са огромни. Но главното, което личи от партийните комюникета е, че виждат потенциала на технологията. Ерата на въглищата приключи, тази на петрола си отива. Газът ще остане за още максимум стотина години. Но дотам. Цялата планета ще се движи от зелена енергия вероятно до края на това столетие, максимум до края на следващото. И Китай иска да е на първа в надпреварата за за тази енергия, а не последна, както при ползването на изкопаемите горива.

  https://www.nytimes.com/2017/01/05/world/asia/china-renewable-energy-investment.html

 5. 5 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Извинявай, 360 милиарда, не 30. Изпуснал съм шестичката.

 6. 6 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "Адекватно мислещ":

  И това е само правителството. Частните инвестиции дори не ги броим...

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8899 Весело

  До Коледа?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2652 Весело

  Вай , сега трябва да мислим как да помагаме и на Ковачки ...

 9. 9 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Зелената" енергия вече е по-евтина и от АЕЦ и от въглища. До 4-5 години ще е по-евтина и от газта. И тогава червената енергийна мафия ще плаче много!

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Вай , сега трябва да мислим как да помагаме и на Ковачки ...
  —цитат от коментар 8 на SS


  Споко Ковачки и Доган няма да останат без ляб. То си го пише в доклада.

  "Освен това, все още ще е необходим значителен запас от конвенционални резервни мощности за осигуряване на надеждност в по-променливата електроенергийна система."

  За всяка зелена мощност ще трябва заместваща. Щото се случва сняг да вали, вятър да не духа и често баш кога ти трябва най-много ток - той не може да бъде генериран от ВЕИ. Сещаш се как минали години в студа требеше да се включи няква мощност на Ковачки и въглищата му бяха замръзнали. Така че ляб за тях щя има, въпросът е ние да не стоим на тъмно и студено. :)

 11. 11 Профил на nikolalala
  nikolalala
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#1] от "zhivko6461":

  Просто не четеш достатъчно. Факт е, че в статията не са описани конкретни мерки и планове, но пък и заглавието не го предполага.

  За твоя информация можеш да прочетеш за електрическите конектори, които се изграждат с пълна сила, с цел обединяване на европейския енергиен пазар. Миналата седмица тестваха нова връзка от Англия до Белгия, която позволява движението на излишна електроенергия, генерирана главно от морски вятърни ферми.

  Първо чети, после пиши.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  До коментар [#4] от "Адекватно мислещ":

  Виж сега, САЩ/ООН обявяват война на болестта Рак през 1970 год. Това са близо 50 год назад. Изхарчени са милиарди държавни и частни пари. И лек няма.

  Така че това че Китай щял да инвестира 360 милиарда долара нищо не значи. Може като свършат парите да не сме мръднали кой знае колко напред.

  Същото е и с батериите за телефони. Първия Айфон вече е над 10 год. А проблемът с батериите се търси още преди него. 10-15 год вече са похарчени милиарди пари. Има напредък в технологията - не е като да няма. Но няма технологичен пробив и нови технологии. Има подобрения в старата технология.

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  До коментар [#1] от "zhivko6461":
  "Не се посочват конкретни мерки, чрез които в близките години ще се постигне определено намаляване на вредните емисии."

  Напротив -посочени са конкретни мерки:
  - ВЕИ, за които твърдят, че вече били по-ефтини. (А за себестойността на ВЕИ вярвам на инженертине науки). Няма как в тази институция да не се опират на наукага;
  - балансиращи мощности (въглища, газ) и прехвърляна на енергия от място (или
  време) където има излишък към места където в момента има дефицит;
  - съхраняване например в батериите на автомобилите и във водно електрически каскади като нашата каскада Белмекен Сестримо.
  ------
  За повече подробности да пишат експертите. Аз само цитирам грубо, това което се знае от инженерна гледна точка
  Не бива горчивият ни опит с далаверите във ВЕИ да се противопоставя на науката

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  До коментар [#2] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":
  "Индия и Бангладеш са едно огромно сметище и екология там звучи нелепо. Цяла Африка е потънала в мръсотия , осрали са си кочината и се оглеждат за нова.
  Ама ние дайте да ДАДЕМ. Щото сме добрички."

  Те ще пострадат преди нас, защото при тях цапането върви заедно с пренаселеността.
  Не е страшто ако Евпрота стане зелена. Страшно е ако Езропа се пренасели от мигратни, а на всяка територия зелените източници да лимитирани от природата. Няма как да грее повече слътце или да духа повече вятър защото сме приютили още 500 млн

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3039 Неутрално

  От много години пише, че Симент създава електропроводи с напрежение един милион волта с постоятен ток, което позволява до 2% загуби на 1000 км.

  подпис
 16. 16 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Дневник, шошковци такива :) Сбъркали сте заглавието. Трябвало да напишете "Европа каца на бай Путин по-рано от планирането, сочи доклад". Защото както показва челният немски опит, зелените и зелените политики са първи приятели на Газпром.

 17. 17 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#1] от "zhivko6461":"Не се посочват конкретни мерки, чрез които в близките години ще се постигне определено намаляване на вредните емисии."Напротив -посочени са конкретни мерки:- ВЕИ, за които твърдят, че вече били по-ефтини. (А за себестойността на ВЕИ вярвам на инженертине науки). Няма как в тази институция да не се опират на наукага;- балансиращи мощности (въглища, газ) и прехвърляна на енергия от място (или време) където има излишък към места където в момента има дефицит;- съхраняване например в батериите на автомобилите и във водно електрически каскади като нашата каскада Белмекен Сестримо.------За повече подробности да пишат експертите. Аз само цитирам грубо, това което се знае от инженерна гледна точкаНе бива горчивият ни опит с далаверите във ВЕИ да се противопоставя на науката
  —цитат от коментар 13 на Иван К

  Претендирате ли, че имате необходимия минимум знания за да сте толкова уверен?

 18. 18 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#1] от "zhivko6461":Просто не четеш достатъчно. Факт е, че в статията не са описани конкретни мерки и планове, но пък и заглавието не го предполага. За твоя информация можеш да прочетеш за електрическите конектори, които се изграждат с пълна сила, с цел обединяване на европейския енергиен пазар. Миналата седмица тестваха нова връзка от Англия до Белгия, която позволява движението на излишна електроенергия, генерирана главно от морски вятърни ферми.Първо чети, после пиши.
  —цитат от коментар 11 на nikolalala

  Не чета ненаписаното. Прочел съм общите фрази. Вие сигурно четете много. Ако разбирате прочетеното може би ще се съгласите, че ентусиазмът е леко пресилен. Каква е мощността на морските вятърни ферми? Колко електроенергия биха могли да произведат за определен период, примерно 1 година?

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Амбициозни дългосрочни планове. Звучащи атрактивно, интригуващо. Аргументирани с общи приказки. Не се посочват конкретни мерки, чрез които в близките години ще се постигне определено намаляване на вредните емисии. Дали осъществяването на тези планове е технически и икономически възможно?
  —цитат от коментар 1 на zhivko6461


  Възможно е и то съвсем лесно!
  Почваме, да годим РДФ навред и сме шес!

  Зелени технологии!

  Спасяваме планетата!  Грета Тунберг се стиска да не ака, във "Факултета" горят найлони .. всеки нещо прави!  "Алтернатива на депонирането е използването на нерециклируемите отпадъци като гориво в циментовата индустрия. Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.Производството на цимент изисква нагряване на суровините в специална пещ до над 1400°C. Високата температура и продължителността на престой в пещта гарантират пълното разпадане на органичните съединения. Дори остатъчната пепел остава свързана в циментовия клинкер, без обаче да влияе на качеството му.Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво."  "Девня Цимент" .. най-зелената компания!

  Така се прави!


  Ей вижте и сайта на Девня Цимент  https://www.devnyacement.bg/bg/alternative-fuels  "По пътя си към устойчиво развитие идентифицираме седем ключови приоритета по околна среда, които целят непрекъснато подобряване ефективността в следните области:

  Намаляване на изменението на климата чрез намаляване на емисиите на въглероден диоксид (СО2)

  Отговорно използване на изкопаеми горива и суровини и заместване с алтернативни източници

  Намаляване на потреблението на вода и поддържане на нейното качество

  Управление на отпадъците

  Намаляване на местните въздействия върху земята и общностите

  Намаляване на емисиите, свързани с процесите

  Иновации в разработването на продукт.."  Седем ключови приоритета!

  Къде отиваш?!  А на който зелената политика не му се нрави - чемодан, вокзал, Масква ..

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK