Коледното дърво – сеч, боклук или семейна традиция

Коледното дърво – сеч, боклук или семейна традиция

© Георги КожухаровКоледните празници са важни за повечето хора – независимо дали са религиозни и в каква среда са отрасли. Дори и да не спазват коледни пости преди Рождество и да не приготвят специални ястия на Бъдни вечер, всички държат на символична празнична атмосфера и дръвче, под което да поставят веществения символ на празника – подаръците.


Това, което наричаме "Коледна елха" за нашата държава най-често е някой от типичните за страната иглолистни видове – ела, смърч, бор. Когато обаче се стигне до избора на задължителното коледно дръвче срещаме и морални дилеми за опазване на природата, и чисто практични въпроси: откъде, каква, как?


Най-често срещаните днес варианти са: отсечено коледно дърво, пластмасова имитация на дърво, дръвче в саксия.


Отсеченото дърво


Пластмасова контролна марка с индивидуален номер на законно отсечено коледно дръвче

© Александър Дунчев

Пластмасова контролна марка с индивидуален номер на законно отсечено коледно дръвче

Все още най-популярният вариант е отсечената "елха", която има автентичен аромат и присъствие. Основните проблеми са два: не е сигурно дали е законно отсечена, а дори и да е – така пак умира живо дърво. За проблема с произхода решението е лесно – задължително следиш за марка на "горските", която доказва, че дръвчето е отсечено законно. Най-сигурно е да се вземе "коледната елха" от градински център, където не биха рискували реномето и бизнеса си с незаконни растения. "Дневник" разговаря за проверката на законността с инж. Александър Дунчев от Югозападното държавно предприятие, институцията, стопанисваща държавните горски територии на Благоевград, Кюстендил, София град, София област, Пазарджик, Перник и Ловеч.
Той разяснява: "Всяка законно отсечена елха е придружена със специална пластмасова контролна марка и индивидуален номер. Самите елхички се добиват най-често в горски разсадници, от трасетата на далекопроводи (които ежегодно се почистват от дървесна растителност) или при отгледни сечи, при които се цели разреждане на гъсти групи млади дръвчета, с цел създаване на растежен простор за останалите на корен дръвчета."


Марката е бяла или жълта пластина с индивидуален сериен номер и е закрепена към ствола. Тя удостоверява законно продаваните дръвчета и изглежда така:

Марка за законно отсечено коледно дърво

© Александър Дунчев

Марка за законно отсечено коледно дърво


По моралния проблем за това дали смъртта на едно дърво помрачава празника, или не, всеки има свое мнение. По-малко радикални природозащитници смятат, че отглеждането на дръвчета именно за Коледа е сравнимо с животните, осигуряващи месото на празничната трапеза и няма проблем да гледаме на тях като на още един природен ресурс, който ползваме.


Ландшафтният архитект Снежка Каратотева обяснява "Аз купувам отрязано дърво - ела задължително, не смърч. Веднъж купих с корен, но много малък, явно извадено току-що и то не оцеля. Купувам отсечено, защото за мен елхите са като доматите почти - вярно че се гледат с години, но се отглеждат именно за това. Просто не купувам без марка от горското. А и там, където има повече бройки едноразмерни елхи, шансът да са отсечени незаконно от гората е минимален - там не са еднакви по размер и разклоняване."


Освен това, приходите за горските стопанства, които отглеждат и секат коледните дръвчета, допринасят за финансовата им устойчивост и за дейностите им по опазване на горите от незаконни сечи.


Клонки вместо дръвче


За нея по-голям проблем е когато човек реши да не "убива" дърво за Коледа и вместо това си купува "само" клонки. "Клонките често са от декоративни видове, които не се отглеждат за "клонки". Те са просто от паркови дървета, на които са им отрязали ниските клонки и са им нарушили декоративния вид, оголвайки стъблото на човешка височина!", обяснява Снежка Каратотева.


Може би, ако познавате дървото и кършите клонки лично и щадящо, то няма да пострада сериозно. В повечето случаи, обаче, комерсиалното кастрене рядко се случва с грижа за оцеляването на дървото. Така, въпреки добрите си намерения, в крайна сметка като купувач допринасяте не за смъртта, а за осакатяването на едно дърво, което може би ви изправя пред още една морална дилема.


Пластмасова елха


Пластмасовата елха може да се ползва с десетилетия, но след това пластмасата не може да се рециклира напълно.

© Вера Стаевска

Пластмасовата елха може да се ползва с десетилетия, но след това пластмасата не може да се рециклира напълно.


Избралите пластмасовия заместител често са мотивирани не само от желание да не наранят живо дърво, но и от удобството.


Изкуственото дръвче е еднократна покупка, която се ползва веднъж годишно, не изисква поливане и грижи, не тежи при пренасяне, не ръси иглички из дома.


При все това дали едно отсечено дърво – което можеш да заместиш със засаждане на ново – е по-голям грях към природата от замърсяващото производство на пластмаса, която в повечето случаи дори не може да се рециклира? Още един въпрос, засенчващ щастливото настроение на празника. Може би удобството може да се осигури и без пластмаса.


Живо коледно дръвче


Като че ли най-безопасно за съвестта ни е да купим живо дръвче в саксия, което да осигури автентична Коледа и с което да не нараним природата. Все пак, помислете и за самата саксия - естествената елха, която купуваме, може да е засадена в саксия от пластмаса, която да тежи колкото 5 пластмасови елхи.


Важният въпрос е – как да сме сигурни че дръвчето ще оцелее след празника?


Живото дърво изисква грижа, за да оцелее. Това включва усилие при избора, при грижите за него, докато е в дома, и съзнателен избор дали и как да го засадим или да го пазим в саксия за следващата Коледа. Важно е да знаем малко подробности, за да можем наистина да запазим дървото живо. За тях ландшафтен архитект Бояна Василева разяснява за "Дневник":


Как се избира:


- Когато купуваме дръвче в саксия, трябва да сме сигурни, че за него са се грижили професионалисти – то трябва да е поливано, корените му да са запазени достатъчно големи, за да го хранят, да е пресадено от почва в саксията поне преди няколко месеца


- Саксията/ контейнерът да е сързамерна на големината на дръвчето. При височина на дървото 1-1,20 м, контейнерът трябва да е поне 40 см дълбок (7-10 л контейнер).


- Дръвчето трябва да тежи, когато го вдигате, а не да е леко. Корените образуват коренова бала, в която има пръст и тя тежи, заедно с органичната маса на дървото.


- Не си купувайте "коледна елха", която е извадена на гол корен. Това растение няма да преживее Коледата.


- При вдигане на растението, саксията трябва да се задържи за кореновата система, т.е. корените трябва да са обхванали почти напълно мястото, което им е предоставено за растеж. Ако растението е било отглеждано в контейнер, често корените излизат от дренажните дупки на контейнера или пък контейнерът се е деформирал от нарастването на корените


- Ако контейнерът може да се махне, то разгледайте добре кореновата бала. Около корените трябва да има почва, която да образува здрава и плътна кореновата бала и дава гаранция за успешното бъдещо пресаждане на растението.


По принцип, по-малко растение по-лесно се аклиматизира при промяна на място и почва.


Необходимите грижи:


- Пазете го от прекомерна топлина – разположете го възможно най-далеч от източник на топлина (парно, климатик или камина). Колкото и красиви да са представите ни за "Коледна елха до камината", такава ситуация ще убие дръвчето;


- Поливайте го, поне на 2-3 дена веднъж и поддържайте почвата влажна, докато е у дома.


- Изнесете дръвчето навън (на балкона или в коридора) възможно най-скоро след празниците. Не позволявайте живото дърво да се събуди от дълбокия зимен покой, в който е изпаднало. Дръжте го на топло най-много 2-3 седмици. Ако започва да нараства, извадете го на по-студено (в коридора) и задръжте развитието му до пролетта. Това означава да купите дръвчето в седмицата преди Бъдни вечер и да го изнесете в първите дни след Нова година.


- Преди да засадите дръвчето, го поставете поне 1 седмица на балкона за повторна аклиматизация към студеното.


- Засадете го навън, веднага щом почвата вече не е замръзнала. При топла зима това може да се случи и още в края на февруари или дори веднага след празниците.


Домашно дърво


Дръвче в саксия, което да бъде в дома и следващата Коледа

© Марта Пешева

Дръвче в саксия, което да бъде в дома и следващата Коледа

Ако смятаме да запазим дървото в саксия и да го отглеждаме като домашно растение, което ползваме всяка Коледа, трябва да изберем дърво, което няма да израсте високо.


Специалистите препоръчват като добър избор конусовидния смърч, който достига най-много до 5м височина, а дори и тази максимална височина се достига само извън саксия. Но дори и да изберете този или друг подходящ ниско растящ иглолистен вид, то отново ще трябва да го пресадите в по-голяма саксия, след като поотрасне – ако не след една, то след две години.


За това пресаждане ще ви трябва не повече от половин час и приготовления на саксия и пръст, за които може да се консултирате лесно със специалист в градински център или цветарски магазин.


Да го пуснем на свобода


Зелена дуглазка, засадена преди 12 години до Тополовград (около 450 м надморска височина)

© Камен Бакърджиев

Зелена дуглазка, засадена преди 12 години до Тополовград (около 450 м надморска височина)

Ако предпочитаме дървото да расте в свободна почва сред природата, също е важно да изберем място, подходящо за вида дръвче, което имаме. Най-типичните за разсадниците и пазара в България са смърчът и елата. И двата вида растат в планински райони над 1200м, където е най-подходящо да бъдат засаждани. Особено елата е силно чувствителна към замърсения въздух и лятната градска суша и затова трябва да се сади сред природата.


Смърчът е по-малко чувствителен и е по-подходящ за засаждане в града, ако е невъзможно да бъде засаден в планината. На пазарите в страната се предлагат и други видове: сръбски смърч и кавказка ела, както и сребрист смърч, който е издръжлив вид в градски условия на вредни газове и ФПЧ.


Как да решите дали да се грижите за дръвчето в саксия или да го засадите навън? Саксийното растение показва лично отношение и грижа за нов "член на семейството". От друга страна, засаждането на дръвчето е символичен жест на съпричастност към природата и любим семеен ритуал, който възпитава в децата любов към природата.


И в двата случая от вас се изисква отношение, за да оцелее дървото. Ако го отглеждате в дома си, са нужни ежедневни грижи и поставяне на подходящо място - поливането и опазването от силно слънце са много важни за оцеляването му. С порастването на дръвчето, обаче, ще му е все по-трудно да се развива в малка саксия. Ако го засаждате, трябва да отделите време за проучване на мястото и подготовка на почвата спрямо вида дърво.


Времето също е важно - след изнасянето от топлата коледна обстановка трябва да го аклиматизирате в по-хладно помещение и едва след това да го изнесете на открито, като през цялото време го поливате. Засаждането трябва да се извърши в незамръзнала земя, но най-късно през март, когато започва вегетационният период на иглолистните. Шансът да се прихване и оцелее след пресаждането е най-голям когато дръвчето не е живяло прекалено дълго в саксия и не е достигнало размер повече от 1 – 1,2 м.


Попитай експертите


Каквото и да е намерението ви, споделете го с хората, от които купувате дръвчето. Ако изберете специалисти от градински център или разсадник, те ще ви помогнат със съвети за вида дръвче – смърч, ела, бор или друго – и за нужните грижи и начин на пресаждане.


Инж. Александър Дунчев обяснява: "Имайте предвид, че в защитените зони от "Натура 2000" не можем да засаждаме неместни иглолистни видове - сребрист смърч, кавказка ела, испанска ела, кедри и т.н. Ако не сте сигурни дали мястото попада в "Натура 2000", просто не засаждайте там, за да не навредите на гората. По принцип, в саксии е хубаво да взимаме единствено местни иглолистни видове, ако искаме да ги засаждаме в природата. За засаждане в града не е проблем да засаждаме и чуждоземни."

Естествена иглолистна гора в защитена зона Пирин от мрежата "Натура 2000"

© Александър Дунчев

Естествена иглолистна гора в защитена зона Пирин от мрежата "Натура 2000"


За съжаление, в цветарските магазини се продават в саксии много чужди видове - кавказки ели, испански ели, сребристи смърчове, бодливи смърчове. Продавачите там обаче често не са запознати с тях и не знаят, че те не са подходящи за живот в дивата природа. Важно е най-малкото да попитате за вида дръвче, за да се информирате по-късно дали то може да бъде засадено извън саксията. По принцип, по-добре е да купите дръвчето от експертен център, така че да изберете подходящо за плановете си растение. Ако изберете специализирана фирма, освен консултацията могат да ви предложат и повече улеснения – да доставят дръвчето до дома ви и да дойдат, за да го вземат след празниците и засадят вместо вас.


Рисковано е да закупите дръвче от място, където няма капацитет да се грижат за него – то може да е пресадено прекалено скоро, с малко корени, да е държано в неподходящи условия или да не е поливано. В такъв случай въпреки добрите ви намерения, то няма да оцелее.


Ландшафтен архитект Бояна Василева съветва: "Купете си живо дръвче от градински център или разсадник, защото така ще имате гаранция, че дървото е отглеждано по правилния начин и че ще е живо, когато го вземете. В хранителните търговските вериги, които предлагат растения само по празниците, често не се грижат за растенията, не ги поливат и е напълно вероятно, когато си вземете растения, то да е вече компрометирано."


Коледно дърво можете да закупите и директно от горските стопанства и да сте сигурни в произхода и доброто му състояние. Например, за западна България областното Югозападно държавно предприятие предлага такива услуги.


Независимо откъде решите да купите коледната си "елха" в саксия, погледнете най-малко следното:


- корените трябва да са обемни – например, дърво с височина 1 м трябва да има корен най-малко 35-40 см


- саксията да тежи - почвата трябва да е компактна и слегнала (не рохкав торф), да е влажна и полепнала по корените на дръвчето.
Ландшафтен архитект Бояна Василева купува и засажда всяка година живо дърво със семейството си. Тя разказва за "Дневник": "Заслужава си да платите по-висока цена, но да сте сигурни, че дръвчето е живо. Едно дръвче с височина 1-1,20 м е поне на 4-5 години, в зависимост от вида. Няма как да бъде евтино, при положение че са полагани грижи за него в разсадника – преместване в контейнер, оформяне на корона, подхранване. И тук е вярна сентенцията, че "евтиното излиза скъпо", ако, разбира се, искате да имате живо растение."


"Елха" от мартеници в дома на журналистите Любомира и Милен

"Елха" от мартеници в дома на журналистите Любомира и Милен

Има и хора, които избягват горните въпроси и създават свои традиции със символични образи на "елха" с подръчни материали. Такова е например дръвчето от мартеници в дома на журналистите Любомира Константинова и Милен Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Много дълга статия, г-жо Стаевска. Можеше да я посъкратите. Иначе поздравления, че повдигате темата и я развивате.

 2. 2 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А защо не се взема впредвид транспорта при отсечените елхи? Той замърсява също.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Ами традиция си е. Новите поколения може и това да почнат да отричат.
  А заглавието е отврат

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Весело

  Ясно, хората пречат с всяко свое действие на природата :)
  Честит празник!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 331 Разстроено

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Всъщност пречат най-много на самите себе си...

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  като се вземат предвид броя на коледните дръвчета у нас, да не говорим за по света..нещата не са много безобидни от екологична гледна точка, но и традицията е хубава, замирисва на смола и особено когато има деца, като че ли си заслужава.

 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#6] от "tsvetko_51":особено когато има деца, като че ли си заслужава.

  Заслужава си! Особено като им обясниш от малки за какво става дума, като ги убедиш в “цената” на това едно дърво да е живо, да го украсиш с истински свещички които да духат с трепет; да отидете после заедно в гората и да “освободите” създанието в по-естествена за него среда, да го навестявате за да видите как се развива сред другарчетата си от минали години.
  Тайнството на Живота е най-интересното и ценното на което човек може да научи идните поколения...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Не купувайте от мангалите елхови клонки и дрян!

 9. 9 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Статията не е дълга за този който се интересува. Между другото това е първото изчерпателно четиво в Дневник по въпроса, от доста време досега.
  Искам само да добавя че, на първата снимка е обикновен смърч, който е с опадващи иглици. Среща се най-често на пазара и е най-лошия избор.
  На предпоследната снимка, зелената дугласка е може би най-доброто което може да се намери в България. И като жива и като отсечена. Има доста по-гъста корона от обикновената ела, не и опадват иглиците, има и приятен лимонов мирис които се излъчва дълго време. Само че се среща изключително рядко и е доста скъпа и като отсечена и като жива. Освен това дори завършилите горско стопанство я бъркат с други видове.
  Не е зле човек да се интересува когато купува елха. В крайна сметка в интернет има предостатъчна информация как да различим бор от смърч или ела от смърч. Както и какви са белезите в млада възраст на дугласката, конколорката, сребристия смърч, туята и лъжекипариса.
  Колкото до приказките че кавказки ели, испански ели или бодливи смърчове не виреели добре в България са пълни глупости.
  Първо, тези видове не се наричат точно така. Когато се споменава чуждоземен вид, малко известен и използван в България, коректно е да се изпише с латинското му име.
  Второ, точно иглолистни видове от средиземноморието се развиват отлично на места в България където са оцелели само трънки и драки. Примери има много, като култури от кедри и кипариси даже са изследвани.
  На няколко места след пожар, халепския бор измества черния.
  Морския бор (Pinus Pinaster) може да види всеки който се заглеждал в дървета при Равда и Несебър.
  В Гърция съм виждал няколко много интересни иглолистни, които според мен ще се впишат идеално на оголени и ерозирали терени по българските планини, където местните видове не оцеляват или се развиват лошо.

 10. 10 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Плача за жестоко убитите коледни елхички!

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Война срещу традициите замаскирана като екология. :)

  Зелените надминаха червените.

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1290 Весело

  тази година за разнообразие мисля да си сложа тапет на компа с коледно дърво - няма сеч, няма пластмаса, традицията е запазена :)

 13. 13 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  Ми тая авторка на 8 март какво ли ще напише? Не подаряваите цветя на жените може би. Защото "От икебана дървесата ги боли."

 14. 14 Профил на Даниела Младенова
  Даниела Младенова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От години си гледаме истинско коледно дръвче, което после засаждаме в градината. Определено носи повече празнично настроение, а децата се радват много!

 15. 15 Профил на Oniq S Koniq
  Oniq S Koniq
  Рейтинг: 237 Весело

  Война срещу традициите замаскирана като екология. :)Зелените надминаха червените.
  —цитат от коментар 11 на realguru


  Зелените винаги са били дясната ръка на червените.

  Omnis distaedere pecunia nunquam!
 16. 16 Профил на Tomo
  Tomo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ама разбира се. Много по хуманно е да заколиш коч за байряма отколкото да отсечеш елха за Коледа. Новите ценности, трябва да свикваме.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  До коментар [#5] от "tie_interceptor":

  Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Би било интересно да се прочете за екологичния ефект от производството на елхи. Все пак, ако не се продаваха, голяма част от тях нямаше изобщо да пораснат и да живеят 2 или повече години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK