София ще подкрепи министерството на спорта за кандидатура за младежка зимна олимпиада

София ще подкрепи министерството на спорта за кандидатура за младежка зимна олимпиада

© Велко АнгеловСтоличната община подкрепя усилия на Министерството на младежта и спорта за модернизацията на спортните съоръжения в природен парк "Витоша" и спорните обекти в града с цел кандидатура за домакинство на Младежката зимна олимпиада през 2024 г. - декларация с този текст одобри днес комисията в общинския съвет, която търси решения на проблемите в планината.


Инициативата за декларацията е на съветника Карлос Контрера (ВМРО), чието първоначално предложение беше в текста да се казва, че общината подкрепя "усилията" на Министерството на спорта да промените плана за управление на природен парк "Витоша", с което да позволи на собствениците на ремонтират съоръженията си в планината. То отпадна след несъгласието на съветниците от опозицията Милка Христова (БСП), Марта Георгиева (ДСБ) и Иван Велков (Зелените, Политическа група 5).


Съветниците почти част избистряха формулировката и спориха дали кандидатурата да е "евентуална" или не, дали "съоръженията" да се членува. За кратко имаше и съмнение защо изобщо е необходима тази декларация. Предстои тя да бъде разгледана от другите комисии и гласувана от общинския съвет.
"Аз искам да си кажа мнението", каза Елен Герджиков, председател на общинския съвет и на комисията за "Витоша", в отговор на Марта Георгиева, която се усъмни в смисъла на документа. Герджиков отговори, че декларацията е документ, описан в закона и той задължава само състава на общинския съвет, който я е приел.


През септември премиерът Бойко Борисов възложи на министъра на спорта Красен Кралев да започне подготовка за кандидатурата на София за домакин на зимни младежки олимпийски игри през 2024 г. Идеята дойде след покана за това от председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах.


Впоследствие Кралев обяви, че разходите за провеждането на събитието ще са между 30 и 40 млн. лева, като е и необходимо спортните съоръжения в планината да бъдат ремонтирани. По думите му ангажиментът за това е на техния собственик - дружеството "Витоша ски", като държавата няма да даде "нито един лев" за ремонтите. Дружеството твърди, че няма право да ги ремонтира, тъй като законовата уредба не позволява и настоява за промяна в действащия план за управление.


През ноември Карлос Контрера внесе в общинския съвет доклад с искане общинският съвет да подкрепи проект за промяна на действащия план за управление. Той е създаден от работна група към Министерството спорта и предвижда значително облекчаване на забранителните режими, което ще даде възможност за строителство на нови лифтове и влекове, изграждане на ски писти в зони, в които сега това не се разрешава, промяна на горски земи в земеделски с цел застрояване, разширяване на ски зоната. Днес Контрера каза, че декларацията няма нищо общо с това предложение за промяна на плана.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 348 Неутрално

  София, или Сандъкова? Не е едно и също. Някой да е питал хората от София, дали са съгласни?

 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Не, не сме съгласни.
  Аман от гранд проекти за гранд гепене. Погледнете смешно ремонтираното НДК и градината пред него, трагедията с Графа, съсипията в целия център и давайте да ги махаме, докато не са бастисали и Витоша.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  и аз не съм съгласна.
  с 30-40 млн. лева знаете ли колко български деца ще отидат да покарат ски на Витоша.
  Да подишат чист въздух......

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2773 Неутрално


  Като гледам днес, 13 декември какъв сняг е натрупал та си мисля, че да се напъваш да правиш тук зимна олимпиада трябва съвсем да не можеш да мислиш.

 5. 5 Профил на happymimi
  happymimi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Много добре звучи такова престижно състезание да се проведе тук. Но за да се случи трябва да се поработи, да се пооправи инфраструктурата, да се сменят лифтовете. Има си работа. Дано се заемат и да я свършат, защото ако се случи ще донесе много ползи и за икономиката, и за хората.

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#4] от "Един препатил":
  Не се притеснявайте - ще пуснат обществена поръчка за докарване на сняг от Сахара в името на бойковизЪма!

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1704 Весело

  Ай де пак;
  Ново двадесет!

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2484 Гневно

  Нямам никакво доверие в управляващите България и София, и като управленски капацитет, и като почтеност. Затова съм против подобни грандиозни планове.
  Второ, откъде сняг?

 9. 9 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 326 Неутрално

  След като имаме амбициите да ставаме притегателен център на такова събитие, определено ще трябва да се помисли и за подобрения по инфраструктурата. Иначе не виждам как би могло да се проведе ефективно подобно мероприятие.

 10. 10 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Ами нормално да подкрепи. То трябва не само да подкрепи, но и да съдейства, тъй като подобен род състезания ни вдигат реномето. Хубаво е, че сме се засилили в тая посока. Така се прави, така правят белите държави. А дано се случи, стискам палци.

 11. 11 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Олимпиада в България! Звучи супер, нещо, за което до скоро не можехме и да мечтаем. Но защо пък не - ако си изиграем правилно картите и направим каквото е нужно, може пък и да се случи. Да видят другите, че и ние можем и че не сме някакви от Третия свят.

 12. 12 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Стискам палци да се случи!

 13. 13 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Звучи много добре, но за такъв ранг събития, детайлите трябва да бъдат изпипани- визирам най-малко остарелите лифтове.

 14. 14 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 560 Неутрално  Абе не случайно всички се натискат да са домакини на големи спортни мероприятия - са верно, че преди това трябва да се поработи и да се оправи каквото има за оправяне, но после инвестицията се възвръща неколкократно. А и остават за ползване по-качествени, нови и модерни съоръжения. Вижте държавите, които организират световно по футбол колко хубави стадиони за ползване имат след това. То е супер за цялата икономика. Сега, ясно е, че чак световно по футбол е много амбициозна и трудно осъществима идея, но мисля, че за младежка зимна олимпиада е реалистично да си мислим и да се борим. Така че, много се надявам да се случи наистина. Пък и зимните спортове трябва да се развиват у нас.

  Обичам да слушам само себе си
 15. 15 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Много добре звучи. Все грандиозни проекти, за които обаче наистина трябва много воля и подкрепа, за да се осъществят. Нали се говореше и за нов национален стадион? Не можем да си помислим да сме домакини на първенство по футбол като тоя стадион прилича на разграден двор. Същото е и горе, за да се проведе олимпиада си трябват изцяло нови съоражения, плюс нови удобства и улеснения за ползващите планината.

 16. 16 Профил на hee10579494
  hee10579494
  Рейтинг: 5 Гневно

  Аман от глупости. Който иска да спортува да си плаща. Държавни пари за спорт - НЕ. Против съм и ще изляза на улицата да протестирам. Искат да съсипят Витоша. Витоша е природен парк. Не е спортен парк.

 17. 17 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Какво пречи една олимпиада на планината. Освен да подобри състоянието на инфраструктурата, не виждам с какво може да се навреди. Планината е за всички.

  danitoledov
 18. 18 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Абе с тия стари лифтове не виждам ква олимпиада ще правим. Да ги сменят първо пък тогава...Щото иначе ще ни се смеят чужденците.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 19. 19 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Защо ли това ми прилича на евтин тарикатлък. Да се налее вода в мелницата на онзи неизвестен собственик на Юлен, който също не е известно дали е собственик и на "Витоша ски"...

  waldmeister
 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Да видят другите, че и ние можем и че не сме някакви от Третия свят.
  До коментар [#11] от "groznik90":

  Ти от кой свят смяташ, че сме? Виж заплащане на труд, транспорт, улици, "магистрали", образование, здраве, индустрия..
  Опит да се реанимират мечтите на "Батето"!
  Да повдигнем патриотичния дъх на народа – булгар, булгар!
  Като дойде време за сеч, защото...ще питам съгласен ли си!

 21. 21 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  На гол тумбак чифте пищови. Народчето ще плаща, нема грижи. Юнаци.

  1.618
 22. 22 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Скъпо начинание, от което се излиза на минус. А, като се има предвид организаторите, минусът ще бъде голям, дебел и четвъртит.

 23. 23 Профил на nxy49591978
  nxy49591978
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добра реклама на София като зимна дестинация. Но първо требва да се свърши много работа по писти и лифтове, за да има ефект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK