Граждани намират мъртви фазаните, пуснати от общината и ловен съюз в парк в София

Жив фазан, намерен в безпомощно състояние в Ловния парк

© Любомила Кривошиева

Жив фазан, намерен в безпомощно състояние в Ловния паркОбщо 6 мъртви и 2 бедстващи фазана са събрани за 1 ден от граждани в Ловния парк в София, съобщи организацията "Дивите животни". Това се случва, след като Столична община подкрепи в четвъртък акция за освобождаване в парка на 120 питомни фазана в чест на 120 години от основаването на сдружението "Съюз на ловците и риболовците в България".


От днес граждани и любители на парк "Борисова градина", от която Ловният парк е част, съобщават в социалните мрежи за открити трупове и бедстващи птици от освободените фазани.


Любомила Кривошиева, основател на работещата чрез доброволци фондация "Дивите животни" в София, публикува снимка на мъртъв фазан и призив гражданите да се обръщат за помощ към фондацията.

Мъртъв фазан

© Любомила Кривошиева

Мъртъв фазан


Съобщението гласи: "Вчера Столична община заедно с ловците е пуснала в Ловния парк 120 питомни фазана, а днес ние събираме труповете на птиците. Няма да коментирам какво мисля за това.Моля ви за повишено внимание в Ловния парк и околните улици, когато разхождате кучетата си! Ако намерите птица в безпомощно състояние, прибирате в кашон с дупки за въздух и добре затваряте, защото фазаните изведнъж излитат, като се свестят. Носите в "Добро хрумване - Изток" за Дивите Животни."
Любомила Кривошиева обясни, че 6 мъртви и 2 ранени са бройките само на животните, които са стигнали до "Дивите животни". Част от мъртвите птици са обезглавени - вероятно от котките и кучетата в района. Видени са още десетки полуизядени в Ловен парк. Много от фазаните са живи по клоните или мъртви и полуизядени в храстите в близост до двете заведения "Магус" и "Виктория", откъдето идват повечето сигнали.


Според Любомила те са пострадали от това, че при подплашване фазаните реагират бурно, като се "изстрелват" внезапно и най-вероятно са умрели от удар след блъскане в дърво или близките сгради. След това те са нападани и от животни - котки и кучета. Според нейните думи животните са освободени в добро състояние - в добро тегло и със здрави пера, но в следващите дни ще гладуват, защото няма да се хранят заради непрекъснатия стрес и това, че са свикнали с друг тип храна в развъдника откъдето идват. За тях хранилките няма да свършат никаква работа.


За идеята на Столична община да разреши освобождаване на питомни фазани в Ловния парк, Любомила Кривошиева коментира: "Безумие. Това е в центъра на града и те в момента дори няма къде да се скрият. Те са отгледани в развъдник. Разумната практика в такъв случай е да се избере спокойно място, където ще се разселват и те трябва да престоят поне 20 дни на широко оградено пространство, преди да се отвори врата на оградата и те да могат да излизат."


Зашеметен от удар в сграда фазан

© Любомила Кривошиева

Зашеметен от удар в сграда фазан


Според съобщението на Столична община от четвъртък, председателят на сдружението Васил Василев заявява по време на акцията:"Условията, които парк "Борисова градина" предлага, са изключително подходящи за разселване на фазаните. Борисовата градина е естествено местообитание за вида и ние вярваме, че с тази инициатива подкрепяме усилията на Столичната община да управлява по най-добрия начин зелената система на София."


Мъртъв фазан в парка

© Любомила Кривошиева

Мъртъв фазан в парка


Васил Терзийски, който управлява портала БГЛОВ, коментира: "Много от ловците днес разбрахме. Ловците смятаме, че това е пиар акция, по никакъв начин не е смислено действие. Ловците на година разселване хиляди птици, но това се прави в типични местообитания в природата и през пролетта. Поставят се временни волиери в подходящи местности, в които те престояват, свикват с обстановката и след това фазаните излизат доброволно, но първите нощи се връщат. Птиците "подивяват" постепенно."


Терзийски допълва, че пролетта е най-подходящият сезон за тази цел като се избере подходящо местообитание за питиците, за да могат лесно да намират естествена храна и така престават да разчитат на човека. "В Ловния парк през зимата това няма как да се случи - за тях няма храна, а само заплахи. Специално в този случай това са зрели птици, които цял живот са в плен и на тази възраст няма как да се адаптират, дори и в подходяща среда. Цял живот са яли смески и сега е невъзможно да оцелеят самостоятелно."


Част от оцелелите засега фазани в парка

© Любомила Кривошиева

Част от оцелелите засега фазани в парка


Терзийски е възмутен и от това, че акцията не е съгласувана с ловците. "Пускане от щайги директно в парка е шоу, недопустимо за нас, ловците, които обичаме животните. Васил Василев със сигурност знае, че тези птици няма да оцелеят и той си прави пиар за сметка на 120 живота и накърнява името на българските ловци. А това се прави със средства на ловците от сдружението. Ние знаем, че той е собственик на озеленителна фирма и питаме има ли тази фирма договорни отношения със Столична община. В отговор на публикацията на БГЛОВ във фейсбук има само възмутени коментари. Вече сме се свързали с "Дивите животни" и сме обещали да помогнем, като транспортираме и разселим правилно фазаните, които те успеят да спасят", обясни Терзийски.


Също според съобщението от страницата на Столична община в четвъртък кметът на София Фандъкова благодари за инициативата на сдружението и на децата, които се включили в разселването на птиците. "Общината има опит в пускането на свобода на птици", казва кметът и дава пример с пускането на патиците в езерото на Борисовата градина, езерото в "Дружба" и парк "Врана".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK