Почти 200 страни договориха правила за изпълнението на глобалния пакт за климата

Председателстващият преговорите Михал Куртика

© Reuters

Председателстващият преговорите Михал КуртикаБлизо 200 страни се споразумяха за правилата за изпълнение на споразумението от 2015 г. за борба с климатичните промени, но според критици липсва достатъчна амбиция да бъдат предотвратени опасните последствия от глобалното затопляне, предаде "Ройтерс".


След двуседмични преговори в полския град Катовице отделните страни съумяха да постигнат консенсус за по-детайлна рамка на Парижкото споразумение от 2015 г. Целта на Парижкото споразумение е да ограничи покачването на средната температура на Земята така, че да не се допусне тя да се повиши с повече от 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха.


"Не е лесно да се постигне споразумение по документ, който е така специфичен и технически. Чрез този комплекс от мерки вие направихте заедно хиляда малки стъпки напред. Можете да се гордеете", каза пред делегатите полският председателстващ преговорите Михал Куртика.
След като удари с чукчето, за да възвести, че е постигнато споразумение, при него на трибуната се качиха министри, които се прегръщаха и усмихваха в израз на облекчение у тях след маратонските преговори.


Преди да започнат преговорите, много хора очакваха споразумението да не е достатъчно категорично. Единството, което беше налице при преговорите в Париж, вече се разпадна, а Доналд Тръмп, президентът на САЩ - които са един от най-големите замърсители в света - възнамерява да извади страната си от пакта.


Министрите, които бяха изтощени от преговорите, въпреки всичко съумяха да изработят 156-страничен документ с правила за изпълнението на Парижкото споразумение, който документ е разделен на отделни теми, например как страните ще съобщават и наблюдават своите национални обещания да намаляват парниковите емисии и как ще осъвременяват своите планове за вредните емисии.


Само че осемстраничен текст от рамковия документ с решения беше подложен на критики от някои страни и зелени организации, защото според тях не предвижда завишени амбиции да бъдат намалени вредните емисии така, че ефикасно да бъде ограничено покачването на температурата на Земята.


Почти 200 страни договориха правила за изпълнението на глобалния пакт за климата

© Reuters


"В голямата си част правилата (за изпълнение) на Парижкото споразумение вече са изработени, нещо, за което можем да сме благодарни", каза Мохамед Адоу, представител по международните климатични въпроси на организацията "Крисчън ейд". Той обаче добави, че фактът, че е коствало такива усилия отделните страни да бъдат накарани да довършат този процес докрай, показва, че някои страни не са осъзнали напълно предупреждението в доклада на Междуправителствената експертна група по климатичните промени.


През октомври в свой доклад групата предупреди, че за да бъде задържано повишението на температурата на Земята в рамките на 1.5 градуса, ще са нужни "безпрецедентни промени" във всеки един обществен аспект.


Миналата седмица Саудитска Арабия, САЩ, Русия и Кувейт отказаха да се използвана думата "приветстваме" във връзка със заключенията в доклада. Решено бе единствено да се изкаже признателност за работата по доклада, да бъде приветствано навременното му завършване и да бъдат поканени страните по споразумението да използват информацията в него.


За много държави и острови, които са под заплаха от морското равнище, това не е достатъчно категорична формулировка, но я приеха неохотно в замяна на други отстъпки.


"Трябва да има пряка връзка между заключенията в доклада и конкретните действия, които ще засилят амбициозността както по отношение на действията, така и на финансирането", каза пред "Ройтерс" министърът на околната среда на Гренада Саймън Стайъл. "Предизвикателствата ще са свързани с някои от по-големите играчи, що се отнася до увеличаването на техните отговорности и това, което е нужно за истинско функциониране на Парижкото споразумение", добави той.


В последния момент министрите съумяха да преодолеят безизходица между Бразилия и други страни по правилата за отчетност при наблюдението на квотите за въглеродните емисии. Това стана чрез отлагането на основната част от дискусията по въпроса за догодина.


Преговорите на конференцията за климата в Катовице по рамковото споразумение за практическото изпълнение на Парижкото споразумение и неговото финансиране по принцип трябваше да приключат в петък, но продължиха и в събота, отбелязва ДПА. Краят на преговорите допълнително се забави заради искане на Турция да бъде променен статутът й според Рамковата конвенция на ООН по климатичните промени, заявиха източници на конференцията.


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства договорените в Катовице правила за изпълнението на Парижкото споразумение за климата. По думите му те ще се превърнат в основа за решителни усилия за борба с климатичните промени, предаде ТАСС.


САЩ не поемат никакви задължения за изпълняване на Парижкото споразумение, в това число и финансови, се казва в разпространено вчера съобщение на американския Държавен департамент след края на конференцията за климата в Катовице. /БТА

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Някой може ли да каже какво се случва на първата снимка? Скача от сцената ли?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Климатични промени е имало в цялата история на планетата, но това далеч не означава, че са предизвикани от хората. През 1975 година пак същите тези "учени" (политици) говореха за глобано застудяване след като 35 години температурата се понижаваше.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Климатични промени вследствие на глобално затопляне няма. Цял свят вече е купен от Сорос. Двеста страни ги управляват затоплисти. Всички учени по света грешат, аз съм прав."

  - Мусаши, най-вероятно

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#3] от "Адекватно мислещ":
  Климатични промени като следствие на глобалното затопляне има. Въпросът не е в това - въпросът е дали са причинени от човека и какво може да се направи.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мизийски ☦":

  Тюх, бе, оплеска ми прогнозата. Сега трябва да се извинявам на Мусаши, щото се намерил друг подобен гений.

 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Борбата с климатичните промени не постига абсолютно нищо но пък струва 50 пъти повече от приспособяването.

 7. 7 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  Причинени са. Това е един от най-изследваните проблеми в последните 70 години и тялото научна информация по въпроса е огромно. Консенсус отдавна има. Този въпрос, който ти задаваш - отдавна му е отговорено и няма научен дебат дори. Това се счита за факт, не за хипотеза. Отричат го само хора като Мусаши и гозамбо с обяснението, че има глобална конспирация на затоплисти и тем подобни глупости.

  Колкото до това какво може да се направи... Почти нищо. Хората вдигат бунтове като се вдигне цената на горивото или решат да затворят ТЕЦ-а. Нищо няма да се направи и внуците ни ще живеят много по-зле от нас.

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":

  "Климатични промени" е специално подбран кух термин, който носи толкова смисъл в себе си колкото и "мокра вода". И понеже един от редовните глобалистки тролове гледам налази пак да ни убеждавал, че имало някакъв консенсус по въпроса дето забранявал са се задават въпроси - ето ви го как е произведен 97% консенсус - един австралиец - активист и сътрудник на затоплисткия портал Скептикал сайънс (каква ирония) Джон Кук дето уж прегледал абстрактните на 11994 статии по климатични теми и ги класифицирал по това дали изказвали мнение за причината за затоплянето, после игнорирал 8267 (67%!!!) от тях понеже не изказвали позиция, след което обединил тези, които според него намеквали!!! (2934 статии), или казвали открито, че хората причиняват някаква (не уточнено каква - ?5% или 95%) част от затоплянето (934 статии) и тези, които открито твърдели , че хората причиняват над 50% от затоплянето (общо 65 статии) и ги противопоставил на едни 78 статии, дето твърдели, че хората не оказвали влияние или приноса им в затоплянето бил

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1762 Весело

  До коментар [#6] от "lustmord":

  Цената, която ще плащат хората ще се увеличава и като резултат ще се отчете, че никакво съществено изменение в климата не е постигнато. Както беше отчетено и сега.
  Но това ще бъде повод да се искат още и още пари без никаква гаранция за крайния резултат.
  То такава гаранция не може и да има предвид "противника", срещу когото се борим.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#7] от "Адекватно мислещ":

  Не мисля че "внуците ни ще живеят много по зле". Въможно е да им се наложи да се адаптират. Примерно да им се наложи да плашат за вдигане на дигите в холандия с още 2-3 метра и/или да свикнат към по-чести ектремни природни явления ако живеят в България примерно. Или ако са от онези 300+ милиона в азия, дето живеят в делтите на реките да им се наложи да се преселят на по-високо място. Но като цяло, не очаквам жизнения стандарт на човечеството да се промени значително в следващите 100 години, особенно пък негативно

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Какво става с Дневник - единия ми коментар го отрязаха, другия тотално изтриха - цензурата ли пристигна в редакцията?

 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#10] от "m17":

  Глобалното морско ниво сега се покачва с 2.5мм/година - ако всичко върви линейно ще трябва да почакаме 1000 години да ги видим тия 2-3 метра повишение. Пък холандците са се оправили с толкова 16 век с кирки и лопати без да им пострада икономиката кой знае колко - сега с булдозери и бетон няма да смогнат и повече си струвало да плащат десетки милиарди за намаляване на някакви емисии, чийто ефект не се знае дали ще сработи.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#7] от "Адекватно мислещ":

  Това просто не е вярно. Категорично не е вярно, че със сигурност се знае дали е вярно или не е вярно за важността на човешката намеса.
  И е съвсем резонно да се запитаме дали, вместо да даваме луди пари, за да "спрем затоплянето" (и да се окаже, че от нас нищо не зависи), не е по-разумно да се подготвим за някакъв тип адаптация, доколкото е възможно.
  Не казвам да подкараме през просото, в никакъв случай. Но да караш тези, които най-малко цапат, да цапат още по-малко, докато онези, които цапат най-много, не могат и да си помислят да спрат, понеже ще измрат от глад (вместо от наводнение) - това няма как да е решение.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#13] от "lustmord":

  Само дето проблема не е морското ниво а влагата в атмосферата и засилване на ектремните природни явления. Проблема на холандците не е нивото на морето а зимните бури които ще стават много по-силни и ако досега са довеждали до вълна 2 метра, скоро ще довеждат до вълни 3 метра. И някоя зимна буря ще скъса дигите и ще издави маса хора. И не е да не се е случвало няколко пъти за последните 300 години.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 943 Неутрално

  "Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства договорените в Катовице правила за изпълнението на Парижкото споразумение за климата. По думите му те ще се превърнат в основа за решителни усилия за борба с климатичните промени, предаде ТАСС.
  САЩ не поемат никакви задължения за изпълняване на Парижкото споразумение, в това число и финансови, се казва в разпространено вчера съобщение на американския Държавен департамент след края на конференцията за климата в Катовице."

  Договарят правила и правят сметки без кръчмаря. Кой ще финансира изпълнението на Парижкото споразумение? Чичо Сам повече няма да дама пари за тоя , дето духа.

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Ми и България не го приема този пакт. Ще останем без ток и ще изпукаме от студ като гниди. Друго щеше да е, ако Белене беше готова и тръбата беше прекарана. Но в името на евроатлантическите ценности и дружбата с великия американски народ, който даже не знае кои сме и къде сме се докарахме до тук.

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":

  Напук на шумотевицата дето се вдига по медиите какво моделите показвали, че можело да стане в бъдеще регистрираните явления не показват някакъв значим тренд. Ей ги енергиите акумулирани в бурите в северното полукълбо:

  https://climategrog.files.wordpress.com/2016/01/ace_amo_2015.png

  Поне според мене загатват цикличност а не някакви невиждани отклонения от това, което сме виждали.

 19. 19 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  Договарят правила и правят сметки без кръчмаря. Кой ще финансира изпълнението на Парижкото споразумение? Чичо Сам повече няма да дама пари за тоя , дето духа.
  —цитат от коментар 16 на tacheaux


  Еми нали гледаш - Макрон се беше амбицирал да води човечеството напред ама нещо му свиха сърмите за един месец.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  Хапнаха, пийнаха, побъбриха си, поснимаха се, и кой от къде е. :)

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#17] от "Judjuk":
  Друго щеше да е, ако Белене беше готова и тръбата беше прекарана. Но в името на евроатлантическите ценности и дружбата с великия американски народ, който даже не знае кои сме и къде сме се докарахме до тук.

  Ако Белене беше построено, щеше да плащаш м/ду два и три пъти по скъп ток. Тръбата щеше да ти носи доход от 100 милиона на година, но след тридесет години и то при положение, че е 100% ПЪЛНА!!!
  Големи ползи, нали? Написано и обяснено сто пъти от експерти и договори, които Русия налагаше!
  Вечна дружба с народите на "свободна" Русия1
  От векове за векове!
  Да живее и крепне...........................................................
  Крепнат милиардите, откраднати от българския народ!

 22. 22 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Миналата седмица Саудитска Арабия, САЩ, Русия и Кувейт отказаха да се използвана думата "приветстваме" във връзка със заключенията в доклада."

  Докато "приветстваме" нещата се влошават необратимо. От споразумението в Париж нищо не е направено и това е чисто загубено време.

  Истината е, че климатичните промени са просто най-видимото проявление и затова толкова се шуми около тях. Всъщност човечеството унищожава животоподдържащите системи на планетат Земя!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 23. 23 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#19] от "lustmord":
  Еми нали гледаш - Макрон се беше амбицирал да води човечеството напред ама нещо му свиха сърмите за един месец.

  Направиха ли ти впечатление руските знамена между жълтите жилетки. Що щат руснаците на френски протести?

 24. 24 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Това е вярно, ама като кажем А да кажем и Б - в момента българите плащат по 700 милиона на година за да субсидират ВЕИ, които също са 3 пъти по-скъпи от конвенционалните енергоизточници ама имат ои тоя "бонус", че точно когато най ти трябват ги няма никакви - в момента всичките соларни паркове на страната генерират смешните 22МВ - 0.3% от потреблението.

 25. 25 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#23] от "Alexander97":

  Е то и против Орешарски протестираха разни Петна.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  "Ако Белене беше построено, щеше да плащаш м/ду два и три пъти по скъп ток. Тръбата щеше да ти носи доход от 100 милиона на година, но след тридесет години и то при положение, че е 100% ПЪЛНА!!!"
  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Групости! И Белене ще се строи, и тръбата ще прекарат, но подир дъжд качулка и при по-лоши условия. А ако ни страт въглщните централи и газа през Украйна сме за......, познай къде?

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ

  В този филм една по една се опровергават всички лъжи на затоплистите.Въглеродният диоксид е само 0,04 процента от атмосферата.И няма как да влияе на глабалните температури.На тях им влияе единствено Слънцето или изригвания на големи вулкани.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#18] от "lustmord":

  Дори тази графика показва увеличаване на амплитудите в последните 100'тина години. Не твърдя че наистина ще видим потъването на холандия или бангладеш в следвашите 50 години но вярвам че няма как милионите тонове прах и СО2, които вкарахме в атмосферта в последните 200 години да не се отразтя поне малко. И съовсем определено има смисъл да намалим замърсяването, дори да не ни интересува глабалното затопляне. Аз лично помня как изглеждаше околността на един циментов завод про соца и като сравнявам как е днес, съм убеден че си струва. Да, със сигурност това си има цена и аз като потребител на цимент/сграда/инфраструктура си я плащам но определено виждам смисъл.

 29. 29 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Лошото е, че този дебат измества фокусът от проблемите. Вместо да се борим срещу бълването на отрови, пластмаса и унищожаването на биосферата, ние се опитваме да се опровергаем едни други. А, от това големите корпорации само печелят, защото те са най-големите замърсители. И ако в борбата с климатичните промени има пари, те ще ги яхнат с доволствие, както и става.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 30. 30 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#23] от "Alexander97":Е то и против Орешарски протестираха разни Петна.
  —цитат от коментар 25 на lustmord


  Обърка се човекът-Петното ,беше от подкрепящите Орешарски.
  Но както се -лаф да става!!
  Много ли трябва да се опазва името на този 'експерт'-несретник със скритите за нас банкови сметки.Иначе Американския конгресмен му показа кое къде и ,че май няма да може да си харчи полученото за тръбата както е намисли...Предаде матушката за личните си авоари без да му мигне окото.Но Експертите са така-нищо лично!!!

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#29] от "pm":

  Нямам нищо против да се дават милиарди за борба със замърсяването,да се залесяват гори,да се развъждат застрашени животински видове и така нататък.Все неща,които са от реална полза за екологията.Ама вместо това се дават за една голяма измама.

 32. 32 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#26] от "Judjuk":

  Групости! И Белене ще се строи, и тръбата ще прекарат, но подир дъжд качулка и при по-лоши условия. А ако ни страт въглщните централи и газа през Украйна сме за......, познай къде?

  Ето за къде – свърши газът, само руски има 🤣. Румънците също предлагат от техния. Строи се десет години една връзка с Гърция, щото да не "обидим братята"!
  Електричеството няма къде да го складираме. Ползваме 70% процента от капацитета. Въглищните са отписани, но технологиите вървят напред и ПОЕВТИНЯВАТ! Мъск построи гига батерия за австралийски ЩАТ за месеци и ги спаси от временни колапси. /Това и към lustmord/. За това да си чувал, чел или те хваща слепота по този въпрос. Какво ще сме правили след 30 години, когато, ако, понеже...Тук като е тръгнала да бумти една индустрия... Радомир ли ще възстановяваш или нов ще построим?
  Плащат ти се едни милиарди към една закъсваща империя, белки я съживим. Ние, нали?
  Тези неща толкова са дъвкани във форума, че се чудя как ти даде сърце пак да подигаш толкова изтъркан въпрос!

 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Графиката показвала увеличение на амплитудите?!? Спрямо кой период - най-голям размах (доколкото това е някакъв фактор) има през 1926 и 1933 - това "климатичните промени" ли са?

  ...но вярвам че няма как милионите тонове прах и СО2, които вкарахме в атмосферта в последните 200 години да не се отразтя поне малко.
  —цитат от коментар 28 на m17


  И на базата на какви факти се крепи тази ваша "вяра"? Никой досега не е успял да разграничи "човешките климатични промени" от естествените цикли на климата, които се контролират от десетки фактори и са много далеч от това да се нарекат разбрани.
  А после - не ви ли прави впечатление, че цялото внимание се отделя на СО2? Няма международни срещи за ограничаване на серните, азотните, амонячните съединения или ФПЧ, няма пактове за залесяване или преработка на отпадъци. Цялата тупурдия в случая е заради парите на хората в развитите държави дето ще изчезнат в нечии джобове а някакви трохи може и да стигнат до онези в третия свят.

 34. 34 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "pm":

  Големите корпорации не печелят милиардите си от изхвърляне на отпадъците - печелят ги от налагане на мерки дето казват - забраняват се старите продукти Х, потребителите трябва да си купят новите такива У.

 35. 35 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#14] от "АзКлавдия":

  Окей. Моля те да подкрепиш думите си. Публикувай изследвания от качествени научни издания, с коректна методология, проверени и потвърдени от колеги (peer-reviewed), които показват ясно, че настоящото глобално затопляне, започнало след началото на Индустриалната революция, НЕ Е причинено от човешкия ефект върху атмосферата.

  Две-три изследвания такива ще са достатъчни.

  Предварително благодаря.

 36. 36 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#29] от "pm":Големите корпорации не печелят милиардите си от изхвърляне на отпадъците - печелят ги от налагане на мерки дето казват - забраняват се старите продукти Х, потребителите трябва да си купят новите такива У.
  —цитат от коментар 34 на lustmord


  Огромните печалби щяха да са доста по-малки ако се използват незамърсяващи технологии и се плащаше се за щетите причинени на природата!!

  Това със замяната на старите продукти не е винаги заради екологични норми. Много по-често е т.н. програмирано остаряване, което самите корпорации залагат, просто за по-големи печалби!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 37. 37 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#36] от "pm":

  Я иди и прегледай в топ 100 на световните компании колко са металургични, от тежката химия и подобни. В какво се измерва замърсяването на Амазон, Уолмарт или Алибаба?

  После може да погледнеш и един параметър наречен екологичен индекс:

  https://epi.envirocenter.yale.edu/epi-topline?country=&order=field_epi_rank_new&sort=asc


  и да се замислиш защо страни дето не са видели грам индустрия като Бурунди, Конго и Бангладеш са на опашката на класацията а разни развити държави от Западна Европа дето тровят природата от 400 години се оказва, че са най-чисти.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  Дано да са обмислили добре тези 156 страници...
  Съмнявам се обаче

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 825 Неутрално

  поредната затоплистка уйдурма – целувки, прегръдки – къде е Ал Гор, който стана милиардер благодарение на затоплистите?

 40. 40 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#35] от "Адекватно мислещ":

  Ммм... страхувам се, че от теб се изискава да подкрепиш думите си.

  Нещо не видях колежката да твърди че НЕ СЕ ПРИЧИНЯВАЛИ от човека. Тя твърди, че не се ЗНАЕ вярно ли е твърдението за човешкия фактор.

  Ма от фанатици разбиране едва ли може да се очаква, те са най-добри в соченето с пръст и емоционалното заклеймяване на неверниците.

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#4] от "АзКлавдия":Причинени са. Това е един от най-изследваните проблеми в последните 70 години и тялото научна информация по въпроса е огромно. Консенсус отдавна има. Този въпрос, който ти задаваш - отдавна му е отговорено и няма научен дебат дори. Това се счита за факт, не за хипотеза. Отричат го само хора като Мусаши и гозамбо с обяснението, че има глобална конспирация на затоплисти и тем подобни глупости.Колкото до това какво може да се направи... Почти нищо. Хората вдигат бунтове като се вдигне цената на горивото или решат да затворят ТЕЦ-а. Нищо няма да се направи и внуците ни ще живеят много по-зле от нас.
  —цитат от коментар 7 на Адекватно мислещ


  Има конспирация на глобалисти, която преследва глобалистки цели, които нямат нищо общо с природата. На тях им трябват тези пари и тези проекти, за да преследват една единствена цел- световна власт. Ако се затопля, ще искат парите за затопляне, ако се застудява, ще ги искат за застудяване. Онзи ден ви пуснах носител на нобелова награда по физика, който добре обясняваше измамата. Няма никакъв консенсус, напротив, разкриха се много данни за измами . Лъжат с данните, спекулират.
  Така, за промемените в температурата се използват модели, които на база натрупаните данни дават прогнози. Тези прогнози, а те са давани пногократно в последните десетилетия, не са изпълнени никога по начин, по който са дадени. Пълен провал за западните модели за прогнози на покачване на температурата. Има само един модел, чийто прогнози са точни- руският. неговите прогнози винаги се изпълняват. Но руският модел не прогнозира глобално затопляне.
  На Запад цялата наука е корумпирана и "учените", които не са никакви учени,а шарлатани, изпълняват политически поръчки. Като започнеш от фалшифициране на данните, подмяна на данните, грешни алгоритми и пр.

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Отлично е, че Донал Тръмп отказа да плаща за тези безумия, а вместо борба с въглеродния двуокис, който не е замърсител и който е храна на растенията, започна истинска борба със замърсяването на въздуха, водите, и пр.

 43. 43 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Дописката е много оптимистична, но според мен за две седмици нищо не са постигнали. Няма американски пари, няма и френски. Макрон не можа да отиде да се изпери на световния форум като лидер в борбата срещу въглеродния двуокис /това е правилното име/, защото французите му отказаха парите и му смачкаха фасона. постигнали са споразумение, колкото да им позволи да приклучат двуседмичните мъки и да се прибират по домовете.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Ето за къде – свърши газът, само руски има 🤣. Румънците също предлагат от техния. Мъск построи гига батерия за австралийски ЩАТ за месеци и ги спаси от временни колапси. /Това и към lustmord/. За това да си чувал, чел или те хваща слепота по този въпрос. Какво ще сме правили след 30 години, когато, ако, понеже...Тук като е тръгнала да бумти една индустрия... Радомир ли ще възстановяваш или нов ще построим?
  До коментар [#32] от "Alexander97":
  Мамалигите си го пазят газа за себе си. Конекторчето към тях е готово и си ръждясва. Ток от слънце, вятър и мъгла е ...вятър работа. Индустрия викаш, няма от 30 години и сега няма и няма и да има. Нямаш проблеми значи. За какво да спорим?

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Тук е правилното място за постинга.
  Диктатурата и тоталитаризма винаги идват под благовидния предлог, че се спасяват хората от нещо, че се спасява светът от нещо. Много пъти светът е спасяван и спасението му е завършвало с диктатура, защото спасяването винаги се явява под формата- аз ще ви спася от това зло, или от тази опасност, но за тази цел вие трябва да отдадете свободите си и да ми се подчинявате във всичко. Иначе не може да стане спасението, ако не се откажем от свободите си. И накрая винаги ни спасяват от мнимата опасноист, защото тя не съществува, но вече сме без свободи докато не решим да направим революция, или докато някой отвън не дойде да ни освободи. Спасяването на света от промени в климата предполага да се откажеш от свободите и да дадеш пълна власт на чиновниците да те регулират, насочват, да ти указват местата на които можеш да пръднеш и времето, да ти турят режим на тока, на водата, да те накарат да си подмениш колите, хладилниците, мебелите, да ти ограничат потреблението и със спестените пари да поканят още няколко милиона африканци, да ти затворят устата завинаги и на практика да властват безконтролно. Всичко това в името на спасяване на света. Т.е. на световната диктаторска власт.

 46. 46 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Ще ви кажа най-сигурният критерий, по който може да познаете дали опасността от....глобално затопляне или глобално застудяване /или глобални промени в климата, какво и да означават/ е истинска или мнима. Ако опасността е истинска, управляващите ще искат от нас намаляване на потреблението, намаляване на консумацията, а оттам и намаляване на производствата, намаляване добива на суровини, намаляване на всякакви производствени дейности, които замърсяват природата и увреждат климата или каквото там увреждат. Това е логика. Автомобилите и всичко останало не замърсяват и не увреждат само по време на ползването, а най-вече по време на производството им. което ще рече, че яка правителствата искат намаляване на замърсяването и вредните емисии, те трябва да ограничат производството и потреблението. Такова нещо до момента не се наблюдава. напротив, правителствата искат на всеки пет години да купуваме нов автомобил, защото новите били по-икономични. Правителството иска всяка година да си купуваме нов хладилник, нова пералня и сушилня, нова печка, правителството ни пришпорва и задължава да подменяме много по-често техниката, уредите и мебелите, които ползваме, и ширпотребите. Правителството иска от нас да потребяваме повече и повече и да купуваме по-скъпи и по-скъпи неща. Това означава два-три-четири-пет пъти повече производство, повече замърсяване и увреждане на природната среда, повече добиване на невъзстановими суровини от природата, повече разрушения на природата, повече боклуци. Затова ви казвам, опасността от глобалната промяна на климата е МНИМА, не е реална, правителството не се плаши от повече производство и повече пушеци.

 47. 47 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#36] от "pm":Я иди и прегледай в топ 100 на световните компании колко са металургични, от тежката химия и подобни. В какво се измерва замърсяването на Амазон, Уолмарт или Алибаба?
  —цитат от коментар 37 на lustmord  Ти сериозно ли???


  После може да погледнеш и един параметър наречен екологичен индекс:https://epi.envirocenter.yale.edu/epi-topline?country=&order=field_epi_rank_new&sort=asc и да се замислиш защо страни дето не са видели грам индустрия като Бурунди, Конго и Бангладеш са на опашката на класацията а разни развити държави от Западна Европа дето тровят природата от 400 години се оказва, че са най-чисти.
  —цитат от коментар 37 на lustmord  Ама, ти сериозно ли????

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 48. 48 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Какво става с Дневник - единия ми коментар го отрязаха, другия тотално изтриха - цензурата ли пристигна в редакцията?
  —цитат от коментар 12 на lustmord


  Не е цензурата - хостинг сървърът е прегрял от затоплизъм.

  Лъжат с данните, спекулират.
  —цитат от коментар 41 на gozambo


  Преди година някъде бях мярнал един матрял - освен данните от наземните станции (дето и не са с достатъчна точност) се ползват и морски плаващи такива къде мерят температури. Обаче над 70% от тях отдавна са дали фира и не показват нищо, или дават дървени числа. Затоплистките учЕни обаче заместват липсващите данни с пресметнати от тях, дето да им паснат на опорките. И после изплющяват един доклад колко се била променила средната температура.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK