Имаше ли смисъл от конференцията за климата в Катовице

Имаше ли смисъл от конференцията за климата в Катовице

© ReutersМакар и в продължението, на срещата в Катовице беше приета програма за изпълнение на климатичните договорености от Париж. Като цяло обаче борбата срещу вредните емисии не върви. Йенс Турау знае защо.


Да - въпросът, поставен от известния германски изследовател на климата Ханс Йоахим Шелнхубер, е напълно легитимен: в състояние ли е въобще такова мащабна конференция с хиляди участници и неизбежни нощни преговори да се справи с глобалните проблеми на климата? Особено като имаме предвид, че въпросът е от компетенцията само на тесен кръг от експерти, и че от началото на 90-те години, т.е. откакто се провеждат тези климатични конференции, парниковите газове постоянно се увеличават, без никой да се трогва особено от това?


Цели държави се съпротивляват


На човек може да му прилошее, като си помисли колко голямо е противоречието между драматичните предупреждения на учените и това, което политиците правят срещу климатичните изменения. В много държави, които произвеждат въглища, включително Германия, възобновяемите енергийни източници са достигнали висок дял от производството на електроенергия. Но все още въглищата са несравнимо по-евтини, и това ще бъде така, докато не бъдат въведени достатъчно високи данъци върху емисиите парникови газове. Именно срещу това, както и срещу политическа забрана за използването на въглища и нефт се съпротивляват арабските държави, САЩ, Русия, източноевропейските страни и, за съжаление, Германия също.
При това след като всички експерти уверяват, че дните на въглищата са преброени и нови инвестиции в отрасъла биха били нерентабилни. Но са важни печалбите - сега и тук. Отделно от това се увеличават емисиите от автомобилния трафик, самолетите и корабите. Затова и не напредваме много в опазването на климата.


И все пак си заслужава


И така, имаше ли смисъл от тази мащабна конференция? Най-добре е да попитаме делегатите на Маршалските острови, Фиджи и много африкански държави. Само тук, на тези конференции под егидата на ООН, те имат възможност да бъдат чути от някого, когато разказват как е застрашено тяхното съществуване. В Катовице бе решено и още нещо: до 2020 г. държавите трябва да отделят по 100 милиарда долара годишно за опазване на климата - всички заедно. Според някои оценки 80 милиарда от тях вече са налице. Без тези климатични конференции нямаше да ги има и тези средства.


И не на последно място - климатичните конференции си остават един от малкото форуми, на които под шапката на ООН могат да се търсят решения на глобални въпроси. Включително и заради това генералният секретар Антонио Гутереш така настояваше пред делегатите в Катовице да постигнат споразумение.


Може би само чак след няколко десетилетия ще разберем какъв е резултатът от сегашните трудни и мъчителни преговори на климатичните срещи. Изменението на климата е глобален проблем и може да бъде решен само с усилията на всички. Това често се повтаря, но пък и то не е измислица. През 2020 г. Парижкото споразумение за климата ще влезе в сила - то засега си остава единственият инструмент за защита на климата на международно ниво. И затова тези конференции трябва да продължат - въпреки всичките им недостатъци.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  За кой да имаше смисъл?

  За климата или за участниците? ;)

 2. 2 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Приказките за опазване на климата силно ми напомнят на някогашните приказки в т. нар. социалистически лагер за опазване на мира. И в единия, и в другия случай някои се опитват да спечелят покрай пушилката.
  Че въглищата яко пушат и цапат няма две мнения, но да се обвързва това с търговия с въглеродни емисии е гигантска спекула. Нататък са субсидиите /взети от парите на широката маса народ/ за перки и солари на не случайни получатели. Просят си шамари, ама цигански шамари, всички тарикати в тази игра.

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  "Държавите трябва да отделят по 100 милиарда долара годишно"....

  Това е ясно. Решиха ли на кого да ги дадат? Че чуждите пари са най-сладки...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2571 Неутрално
 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  А някой питал ли е Слънцето какво мисли по въпроса за климатичните промени?

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Това казах и в предната статия, резултатът от тази среща е никакъв,защото емисиите въглероден двуокис са измислен проблем, мним проблем. Начесали са си езиците и са си тръгнали още по-разединени и разколебани. Всеки ден излизат нови учени,които или обясняват как са фалшифицирали данните и прогнозите,или опровергават затоплизма. А и без парите на САЩ единство няма. Голям удар нанесоха и французите,които отказаха да плащат и смачкаха фасона на Макрон, този новоизлюпен спасител на света.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4624 Неутрално

  Не, нямаше смисъл! За мое съжаление!

 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 366 Неутрално

  100 милиарда е само кеш касичката. Непреките мерки за ограничаване на СО2 са поне 10 -20 пъти по толкова - щом за една малка България се събират по 1.5 милиарда за въглеродни квоти и субсидии за перки и панели годишно.

 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Днес чета някакви рапортуват,ето, Ал Гор излезе прав,полярната шапка се разтопи...! И като се разтопи какво, някой да е усетил, да е станал потоп? Стана едно нищо.
  Но те не обясняват,че за сметка на полярната шапка на Северния полюс, на Южния полюс се е натрупал повече лед от разтопения.

 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Не, нямаше смисъл! За мое съжаление!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Ти откога си в Африка?Става ли по-топло последните години?Щото в България това лято беше най-хладното от десетилетия.

 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivangabrovo":
  А тез удариха в земята соца.
  Тогаз само две-три големи реки течащи към Северния ледовит океан в Сибир бяха тръгнали съвсем на сериозно да ги обръщат да текат на юг.
  Тука няма тън-мън. Играят си хората с глобалните температури с по няколко градеса като с шикалки.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Kaто знаете, защо питате

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 243 Весело

  Има смисъл разбира се. Лобистите не могат да се крият зад псевдонаука цял живот

  Рекс Тилерсен се опита през 70-те и 80-те и не му се получи :-)

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 366 Неутрално

  "Особено като имаме предвид, че въпросът е от компетенцията само на тесен кръг от експерти, и че от началото на 90-те години, т.е. откакто се провеждат тези климатични конференции, парниковите газове постоянно се увеличават, без никой да се трогва особено от това?"

  Само дето СО2 в атмосферата се увеличава от както се водят измервания в края на 50-те и то със един и същ постоянен темп на нарастване:

  http://assets.climatecentral.org/images/uploads/news/5_2_13_news_andrew_keelingcurve.jpg

  без значение, че днес изпускаме 6 пъти повече емисии от 1960 - темпът си остава един и същ а не се ускорява.

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 841 Неутрално

  МИЛЯРДИ ЗА ЕМИСИИ , ВАРИАНТ ЕДНО ТЕЦА НЕ ПЛАЩА ЕМИСИИ , ВЪРИАНТ ДВЕ ТЕЦА ПЛАЩА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЗА ЕМИСИИ ТОЕСТ ТРЯБВА ДА РАБОТИ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ЗА ДА ЗАПЛАТИ И ЕМИСИИТЕ ТОЕСТ ТРЯБВА ДА ПРОИЗВЕДЕ ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВРЕДНИ ЕМИСИИ , ДЕ Е КИРО НА КИРИЯ НЕ ЗНАМ , ПОБЪРКАНА РАБОТА ВМЕСТО ДА ГИ НАМАЛЯМЕ ГИ УВЕЛИЧАВАМЕ

 16. 16 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Преди 25 хил. години половината свят е бил покрит с лед. Ледниковата епоха завършва между 15 000 и 10 000 години пр.н.е. Какво ли е предизвикало това затопляне? Вероятно и тогава са имали проблем със старите дизели. )))

 17. 17 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":

  стига лъга

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4624 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":

  Аз съм в Африка от 2013-та. Ако очаквате, че повишение от 2-3 градуса ще се усети от човека като повишение на температурата, Ви моля да не ми пишете повече!

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4624 Неутрално
 20. 20 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1632 Любопитно

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Преди 15000 години старите дизели са предизвикали глобално затопляне и са разтопили леда покривал Европа?

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мусаши":Аз съм в Африка от 2013-та. Ако очаквате, че повишение от 2-3 градуса ще се усети от човека като повишение на температурата, Ви моля да не ми пишете повече!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Всеки си има глава на раменете.Някои избират да бъдат лъгани .Техен си проблем.

 22. 22 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Нали сте чели, че най-детайлни исторически данни за климата има в САЩ - там напук на манипулираните "най-топли години откакто се водят измервания" напоследък се оказва, че броя на много горещите дни през годината трайно намалява:

  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2018/03/2018_03_17_05_15_37.png

 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Не, нямаше смисъл! За мое съжаление!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Ти за какво съжаляваш,да не те напече слънцето в Африка?

 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  100 милиарда е само кеш касичката. Непреките мерки за ограничаване на СО2 са поне 10 -20 пъти по толкова - щом за една малка България се събират по 1.5 милиарда за въглеродни квоти и субсидии за перки и панели годишно.
  —цитат от коментар 8 на lustmord


  Някои хора много държат да ги нахакат с данъци за въглеродните емисии и да нахакат с данъци производствата,та така добре да им вдигнат цените на всичко.

 25. 25 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  "За кой да имаше смисъл?"
  За "кого" се казва. Звателен падеж.

 26. 26 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Не, нямаше смисъл! За мое съжаление!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Ти за какво съжаляваш,да не те напече слънцето в Африка?
  —цитат от коментар 23 на gozambo


  Типичен пример за ляво-либерално душевно разстройство - няма значение какво сочат фактите - ние ще вярваме в затоплизма понеже си мислим, че това е "благородната" позиция...

 27. 27 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Има, няма дим и пушек да се вдига...щот иначе затоплистите от кво да се хранят...

 28. 28 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#26] от "lustmord":

  доказателства - https://climate.nasa.gov/evidence/

  ФАКТ:

  The current warming trend is of particular significance because most of it is extremely likely (greater than 95 percent probability) to be the result of human activity since the mid-20th century and proceeding at a rate that is unprecedented over decades to millennia.

 29. 29 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#28] от "carlosestrada":

  Кое е ФАКТ бе тролчо? Това, че Джеймс Хансен превърна НАСА в една "жена на повикване"?

  https://stevengoddard.wordpress.com/spectacularly-poor-climate-science-at-nasa/

 30. 30 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Смисъл от тази конференция нямаше. Но ще минат 100 години като един миг. Всички, които живеем днес, и политиците, които бяха в Катовице, ще бъдем покойници. Но нашите деца, внуци и правнуци ще живеят в много по-непоносими условия. Глобалната температура ще скочи с 2-3 градуса, ледниците ще се стопят и нивото на океана ще се вдигне. Нивото на въглероден диоксид в атмосферата ще скочи и житните посеви масово ще загиват, което ще предизвика недостиг на храна в световен мащаб.

  Но всичко това ще бъде след 100 години. Тогава нашите потомци ще ни съдят за това, че сме унищожили планетата си. И ще питат защо сме пропилели шансовете на Земята на срещата в Катовице. Но никой няма да отговори, защото няма да има живи свидетели вече.

  Учените мислят виждат опасността и мислят с научни факти. Политиците виждат само властта и мислят с парични знаци. Но не осъзнават едно - един долар, спечелен повече днес, ще струва 1000 долара на нашите правнуци след 100 години, за да се възстановят щетите върху екологията. Какво пък, всички на планетата плаваме в една лодка. Когато тя потъне, потъваме всички - замърсители и защитници на природата. Да си поживеем още 50-60 години, пък нашите правнуци да му мислят.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 31. 31 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#28] от "carlosestrada":

  Защо в графиката няма температура??? Ако СО2 е почти25% повече за 50 години температурата защо не е 25% нагоре?? А даже май-пада? И 95% вероятност си е вероятност, не е факт. Аз пък мисля че е 5%; Виж факт е че който се занимава с Climate change(Забележи, промяна на климата, не глобално затопляне) е станал по-богат.

 32. 32 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#29] от "lustmord":

  хаха, разни блогчета ли са "факти" бе? смешник

 33. 33 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 143 Любопитно

  Проблемът е, че повечето не правят разлика между време и климат. Важното е, какво е СЕГА(в момента), а не какво идва.

  reductio ad absurdum...
 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Смисъл от тази конференция нямаше. Но ще минат 100 години като един миг. Всички, които живеем днес, и политиците, които бяха в Катовице, ще бъдем покойници. Но нашите деца, внуци и правнуци ще живеят в много по-непоносими условия. Глобалната температура ще скочи с 2-3 градуса, ледниците ще се стопят и нивото на океана ще се вдигне. Нивото на въглероден диоксид в атмосферата ще скочи и житните посеви масово ще загиват, което ще предизвика недостиг на храна в световен мащаб. Но всичко това ще бъде след 100 години. Тогава нашите потомци ще ни съдят за това, че сме унищожили планетата си. И ще питат защо сме пропилели шансовете на Земята на срещата в Катовице. Но никой няма да отговори, защото няма да има живи свидетели вече. Учените мислят виждат опасността и мислят с научни факти. Политиците виждат само властта и мислят с парични знаци. Но не осъзнават едно - един долар, спечелен повече днес, ще струва 1000 долара на нашите правнуци след 100 години, за да се възстановят щетите върху екологията. Какво пък, всички на планетата плаваме в една лодка. Когато тя потъне, потъваме всички - замърсители и защитници на природата. Да си поживеем още 50-60 години, пък нашите правнуци да му мислят.
  —цитат от коментар 30 на Lou


  Като мислите за правнуците и пла-правнуците,защо не се откажете от понребителството,за да останат железни и всякакви други руди да тях,ами пришпорвате хората още повече да потребяват,ако може всяка година да си сменят колите,хладилниците и всичко останало? Този реален проблем да се изчерпят невъзстановимите суровини и минерали не сте го споменали. И за какви правнуци мислите,като сте все бездетни.

 35. 35 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Това с емисиите въглероден двуокис е златна мина. Да обложиш всички комини с данък, всички крави,всички собственици на автомобили,всички,които издишат въглероден двуокик и тези несметни пари са ги дадеш на либерастите да ги развъртят, в това е цялата борба,много пари и те да ги въртят.

 36. 36 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#6] от "gozambo":стига лъга
  —цитат от коментар 17 на carlosestrada


  ...каза форумният лъжльо. :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 37. 37 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 443 Неутрално

  https://www.welt.de/debatte/kommentare/article13466483/Die-CO2-Theorie-ist-nur-geniale-Propaganda.html

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 38. 38 Профил на ayz00590373
  ayz00590373
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ал Гор от как почна да ги плямпа тия работи, бая парички прибра в джобчето... пък той си обикаля от конференция до конференция със самолетчето, няма проблем. И как може да повярва някой на такъв човек, при положение, че същия твърди, че е измислил интернета? Айде малко по—сериозно. А за тия пари, къде ще отиват тия 100 милиарда от страна, за какво ще се ползват, никога не се говори за това, а пък си е сериозна сума.... да не стане да се случи, някак си да се озоват в Швейцария, в една банка, всички знаем на кого....

 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мусаши":

  Така е, някои избират да бъдат лъгани от конспираторите отричащи изследванията на климатолозите, други вярват на анткиваксъри, трети - на произволни шарлатани, особено ако проповедите им се връзват с техните пристрастия. Общото е че наивниците не са нито медицински лица, нито имат нужните знания, но кълват на лаишки обяснения от рода на “една жена каза”.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 795 Неутрално

  вулкана етна не харесвда това. чуства се пренебрегнат, че не е поканен на конференциата и олеща да изрегне за едно 1-2 трилиона долъръ.

 41. 41 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Нещо подобно на говорилнята на ОС на ООН. Често се казват и чуват интересни и хубави неща но още по-често ефектът е нищожен. И въпреки това, добре е да се чува гласът на загрижени за живота на планетата хора.

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  "Но все още въглищата са несравнимо по-евтини, и това ще бъде така, докато не бъдат въведени достатъчно високи данъци върху емисиите парникови газове. "
  *
  Ха така! Евтината енергия да я направим скъпа с данъци! И всички солидарно да плащаме за зелена енегрия, която е доста по-скъпа за да може производителите на перки и соларки, както и собствениците на зелени паркове да са на печалба.
  Соларките имат смисъл не да са в паркове, за тях да се строи преносвателна мрежа и енергията да се изкупува на преференциални цени, а когато всяка къща да има източници на енергия за собствена консумация.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#31] от "tug16553936":

  Даже и турците навремето не са били толкова изобретателни в налагането на данъци.
  Имало е данък за комин, но той не е бил заради замърсяването.

 44. 44 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 719 Неутрално

  И за какви правнуци мислите,като сте все бездетни.
  —цитат от коментар 34 на gozambo

  Това е същността на ляво-либералният полит коректен смешен плач.
  Добре сте го казал!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 45. 45 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 532 Неутрално

  СО2 е храна за дърветата. Прекалено малкото му съдържание в атмосферата-0,039445 %(4 на 10000) е основната причина за бавния растеж на дървесната маса. Той изобщо не е вреден, та ние, хората, го издишаме...
  Престъпниците затоплисти натресоха на ЕС идиотските въглеродни квоти. България догодина трябва да плати над 400 млн. ГРЕШНИ ПАРИ!
  Единствено смисъл за природата има борбата с вредните азотни, серни и пр. емисии, които реално вредят на човека, но никой не акцентира върху тях....

 46. 46 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 532 Неутрално

  СО2 е храна за дърветата. Прекалено малкото му съдържание в атмосферата-0,039445 %(4 на 10000) е основната причина за бавния растеж на дървесната маса. Той изобщо не е вреден, та ние, хората, го издишаме...
  Престъпниците затоплисти натресоха на ЕС идиотските въглеродни квоти. България догодина трябва да плати над 400 млн. ГРЕШНИ ПАРИ!
  Единствено смисъл за природата има борбата с вредните азотни, серни и пр. емисии, които реално вредят на човека, но никой не акцентира върху тях....

 47. 47 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 488 Неутрално

  СО2 е храна за дърветата. Прекалено малкото му съдържание в атмосферата-0,039445 %(4 на 10000) е основната причина за бавния растеж на дървесната маса. Той изобщо не е вреден, та ние, хората, го издишаме...Престъпниците затоплисти натресоха на ЕС идиотските въглеродни квоти. България догодина трябва да плати над 400 млн. ГРЕШНИ ПАРИ! Единствено смисъл за природата има борбата с вредните азотни, серни и пр. емисии, които реално вредят на човека, но никой не акцентира върху тях....
  —цитат от коментар 46 на iq146


  Какви дървета бе? Къде останаха такива? :-)

 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2159 Весело

  "Държавите трябва да отделят по 100 милиарда долара годишно"....Това е ясно. Решиха ли на кого да ги дадат? Че чуждите пари са най-сладки...
  —цитат от коментар 3 на Nil satis nisi optimum


  Не е ясно. САЩ не са страна по Парижкото споразумение и не е ясно дали ще "напечата" 100 млрд. долара точно за климата или в пъти повече. Ей на, Марио Драги (ЕЦБ) "печата" по 360 млрд. евро "финансови облекчения" и банките продължават да са в затруднено положение - стресирането (от тестове) продължава. При съществуващата Земна "наклонност" към "началниците" (Слънцето) няма основание климатът (на преразпределяне на ресурси) да се промени.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2159 Весело

  До коментар [#28] от "carlosestrada":

  " it is extremely likely (greater than 95 percent probability)"


  До коментар [#39] от "vesolr":

  " отричащи изследванията на климатолозите"

  "Хайли-лайкли" внушенията не могат да се определят като изследвания (с вероятност повече от 95%). Ако клизмарите си подкрепят внушенията с решение на уравненията на Милутин Миланкович и начертаят кривата на равновесната концентрация на СО2 в зависимост от температурата на фазовата граница въздух/алкален калциево-магнезиев солен воден разтвор, могат и да се отрекат от внушенията си.

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#45] от "iq146":

  "СО2 е храна за дърветата."

  Не е само "храна" и не само на "дърветата". СО2 е част от Живота на планетата Земя - от "храна" на "зелените" цианобактериите (синьо-зелените едноклетъчни водорасли са основен "замърсител" на атмосферата с кислород) до поддържането на "киселинно-неутрална" среда за протичане "жизнено-важни процеси" - от образуването на калциеви фосфати (черупки, зъби, кости) до самото "дишане".
  И проблемът е, че СО2 непрекъснато намалява - от 10% в мезозоя, времето на гигантските папрати, до 0.02% при ледниковите периоди (въздушния СО2 се абсорбира в кластратните структури на леда), изменящи хода на еволюцията.

 51. 51 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":

  добре, ти ги разбираш по-добре работите от 97% от климатолозите по света

 52. 52 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Искрено се радвам, че поне 1-2 от списващите тук отрицатели на науката ще умрат от заболявания, предизвикани от горенето на въглища. Кеф. Булгарстанците измирате като кучета от предотвартяеми фактори, обаче продължавате да лаете. КЕФ!

 53. 53 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#47] от "katerina_slavova":
  20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година...

 54. 54 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#47] от "katerina_slavova":20 хиляди декара нови гори са засадени през миналата година...
  —цитат от коментар 53 на iq146


  Чудесно. А сега виж какво е положението в Южна Америка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK