Марк Жирардели твърди, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД

Кадър от срещата на Марк Жирардели с тримата министри

© Министерство на околната среда и водите

Кадър от срещата на Марк Жирардели с тримата министриПеткратният носител на световната купа и четири пъти световен шампион по ски Марк Жирардели обявил на среща с няколко министри, че е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Той показал оригинални документи, от които се видяло, че притежава 100% от "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Това се твърди в съобщение до медиите от Министерството на околната среда и водите. На срещата са присъствали министърът на туризма Николина Ангелкова, на околната среда - Нено Димов, и на икономиката - Емил Караниколов.


В събота 55-годишният австриец заяви, че е крайно време курортът да се сдобие с втори лифт, и поиска "спешна среща с Бойко Борисов и ресорните министри" за развитието на Банско.


Жирардели бил придружаван на срещата от адвокатите на "Юлен" АД. Цитиран от пресцентъра на екоминистерството, Жирардели казал, че е упълномощил мениджмънта на "Юлен" АД да води преговори и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско.
От ведомството на Димов обясняват срещата във връзка с развитието на ски зона "Банско". На нея са били обсъдени концесионният договор за ски зоната и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта.


Министър Димов обяснил на Марк Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с "Юлен" АД, за което е упълномощен от Министерския съвет. С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Беше обсъдена също необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство.


Въпросът за реалния собственик на "Юлен" АД се поставя от различни страни през последните години, като до момента няма категоричен отговор. Последно в края на ноември говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви пред "Дневник", че обвинението още чака от властите на Вирджинските острови в офшорната зона информация за фирмата "Такс сървисиз лимитед", която държи най-голям дял в собствеността на компанията - концесионер на ски зоната в Банско, "Юлен".


В началото на годината премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос кой е собственикът с думите: "Всички знаят, нищо че го крият - за Цеко Минев става въпрос." Месец по-рано адвокатът на "Юлен" Петър Петров заяви в телевизионно интервю, че всички компетентни български институции знаят кой е реалният собственик на компанията и че номиналният собственик - кипърският безработен гражданин Георгиус Георгиу, държи правата върху нея от името на трето лице. Екоминистърът Нено Димов също потвърди, че държавата знае кой е собственик, но отказа да го назове с аргумента, че работата на ведомството му е само да контролира изпълнението на концесионния договор.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK