Столичната община иска да похарчи 44 млн. лева за печки за отопление и анализи за тях

Столичната община иска да похарчи 44 млн. лева за печки за отопление и анализи за тях

© Николай ДойчиновСтоличната община има намерение да подмени печките за отопление на твърдо гориво на 20 хил. домакинства с алтернативни уреди. Проектът ще струва 44 млн. лева, като за парите общината ще кандидатства по европрограмата "Околна среда". Освен уредите, в сумата са включени и различни анализи за това какви точно да бъдат те и каква е готовността на домакинствата да ги подменят. Това обяви днес зам.-кметът по екологията Йоана Христова.


Подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво е една от мерките в програмата на Световната банка за подобряването на качеството на въздуха в България в периода 2018 - 2024 г. Според документа 54% от населението се отоплява на твърдо гориво, което е около 21% от основния замърсител на въздуха - фините прахови частици.


Според изчисленията в програмата на Световната банка подмяната на всички уреди в страната ще струва около 188 млн. лева. Същевременно 20 хил. уреда, които Столичната община планира да подмени, са 30% от всички печки на твърдо гориво в столицата, се разбра от думите на Йоана Христова. Тя каза, че създаването на анализите, които са включени в предвидените 44 млн. лева, е изискване на европрограмата.
Ако получи парите, общината ще създаде форма за кандидатстване, в която ще могат да участват физически и юридически лица. С приоритет ще бъдат домакинствата в санирани сгради и блокове, поясни Христова.


Възможните алтернативи ще са печки на пелети, ток или свързване към газопреносната мрежа на "Топлофикация София". Собствениците, които получат новите уреди, ще бъдат проверявани от органи на общината, като ще трябва да ги използват 2 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK