Катовице: добри, но недостатъчни резултати и без значение за българските въглища

Комини Замърсяване ТЕЦ София мръсен въздух обгазяване коли

© Николай Дойчинов

Комини Замърсяване ТЕЦ София мръсен въздух обгазяване коли"Дневник" публикува позицията на организациите "За Земята – Приятели на Земята България" и "Грийнпийс България" за постепенно планирано излизане от зависимостта от въглища и адекватно следване на глобалните нужди от действие по изменение на климата от страна на българското правителство след Конференцията на ООН за климатичните промени в Катовице.


Беше ли постигнат напредък в Катовице?
Да
Достатъчно амбициозен ли е този напредък за да реши климатичните проблеми на планетата?
Не
Има ли значение за бъдещето на българските въглища резултатът от Катовице?
Не


България не се представи достойно по време на Конференцията на ООН за климатичните промени в Катовице, Полша. Правителството за пореден път се опитва да бъде "приятел" с всеки и у нас, и навън, и само сериозно четене на официалните позиции между редовете позволява да се отсеят истинските тенденции и приоритети на управляващите.


Подкрепа за въглищата
Подкрепата, която политиците ни уж изказаха към заетите във въглищната индустрия в България, е лицемерен опит да успокоят страстите на избирателите, който кара страната ни отново да олекне на международната сцена. Резултатът от Катовице всъщност е без значение за българските въглища, защото тяхната съдба беше окончателно предрешена през последните три години и краят на въглищата вече е очертан. Няма български политик, който може да опази въглищата, когато международната политика е обърната против тях и на индустрията вече не се гледа като на сериозна и перспективна инвестиция за бизнеса. Дори силно централизираната като управление съседна Турция намали размаха на плановете си по отношение на въглищата повече от два пъти само за последните три години, и смело се залагаме, че предстои отпадането на още проекти там.


А след въглищата - накъде?


България на свой ред има нужда бързо и спешно да разработи план за излизане от въглищата и да постави добра основа за чистото си енергийно развитие. При това фокусът не трябва да е "спасяване на въглищата" на всяка цена, а осигуряването на възможности за развитие на хората, заети в сектора и създаване на други икономически алтернативи във въглищните региони на страната.


Последната година постави темата за въглищата болезнено ясно, с нарастващата цена на енергията у нас. Наличието на все по-изгодни алтернативи поставя под въпрос факта, че продължаваме да плащаме сляпо тази цена. Единственото ефективно решение са възобновяемите източници.


Бъдеще за регионите


Преходът след въглищата започва да се случва и без правителството, а и въпреки усилията му да плува срещу течението. Югозападния въглищен регион, където са Перник и Бобов дол, удари челно края на епохата на индустрията, която е създала тези градове, а в доскоро спокойния регион на комплекса "Марица-изток" се усеща нарастващо безпокойство за бъдещето. Дългото бездействие на политиците и демонстрацията на арогантност и безнаказаност от енергийните олигарси води до създаване на чувство на несигурност у работещите в енергийния сектор.


Колкото и да е голяма заетостта в сектора у нас, за да може страхът от мобилизация на всички работници да държи на нокти управляващите, трябва да признаем, че настъпи време, в което усилията да се поддържат въглищата вече е във вреда и на заетите в този сектор. Опитите да се поддържат посредствени и ниско продуктивни работни места в мини и ТЕЦ обричат на бавна агония заетите в сектора до степен, в която техните заплати и работни места ще им дават само привидна сигурност, докато крахът е непредсказуем и възможен във всеки един момент.


Съгласието с неизбежните реформи пък означава големи съкращения в сравнително краткосрочен план. Недоволни ще има много, но оставащите на работа имат шанс за още по-добро заплащане за тежкия труд, който полагат. Ако действията са адекватни и навременни, за съкратените може да се осигури добро бъдеще и да се тушира ударът от съкращенията.


Поставянето на срокове за осъществяване на енергийния преход е важно, за да се осигури ясен хоризонт пред заетите в сектора и пред бизнеса. Страна със 7-милионно население, която гори над 30 млн. тона въглища годишно, за да осигури по-малко от половината от енергийния си микс на електрическа енергия, не може да бяга от климатичните си отговорности и да продължава подобно разхищение с оправданието, че емисиите ни са силно съкратени след краха на социалистическата индустрия. Време е управляващите да отправят поглед към по-мащабната картина и да признаят, че няма бъдеще във въглищата, но има бъдеще за регионите.


Справедлив енергиен преход в България е възможен, но неговият успех зависи от добрата предварителна подготовка и участие на национални, регионални и местни институции, бизнес, синдикати и общественост.


"За Земята" и "Грийнпийс България" призоваваме правителството да спре с обещанията "на килограм", които са от полза само за управляващите, и да се ангажира с планов и постепенен преход отвъд въглищата. Този преход следва да предвижда извеждане от експлоатация на повечето въглищни мощности в страната в следващото десетилетие. Основните мерки в плана, които предлагаме, са следните:


Препоръчителни 10 стъпки преди 2022 г. за комплекса "Марица-изток" (за "Брикел" ЕАД и ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД до края на 2019 г.):

 • Приемане на крайна дата за извеждане на въглищата от енергийния микс на България, не по-късно от 2030-а година, съгласно препоръките на най-новия доклад на Междуправителствения панел от учени за намаляването до 1/3 на употребата на въглища в света.
 • Приемане на планове за извеждане от експлоатация на мините и ТЕЦ-овете в комплекса "Марица-изток".
 • Приемане на решение на Министерския съвет за създаване на фонд "Ликвидиране на последиците от дейността на "Мини Марица-изток" ЕАД и фонд "Ликвидиране на последиците от дейността на 3-те ТЕЦ-а в региона" (без този на "Брикел" ЕАД).
 • Приемане на решение на Министерския съвет за това как ще се финансират дейностите по ликвидиране на последиците от дейността на "Брикел" ЕАД.
 • Приемане на решение на Министерския съвет за премахване на статута на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД като стратегически обект за националната сигурност и как ще се финансират дейностите по ликвидиране на последиците от дейността на дружеството.
 • Предвиждане на достатъчно средства за адекватно обезщетение на собствениците на недвижими имоти и на земеделците в предвидените за ликвидация села Бели бряг и Трояново, които от години живеят като обречени села, но за които дори не е съгласувана крайна дата за преселване нито адекватен план за преселване и компенсации.
 • Предвиждане на програми за преквалификация и предприемачество на хората в региона с цел подобряване на конкурентоспособността на пазара на труда и разнообразяване на местната икономика. Преди това, създаване на адекватен профил на заетостта в комплекса "Марица-изток" и преценка на нуждите на хората – например колко са в предпенсионна възраст, за да им се осигури нужната сигурност до пенсиониране.
 • Разследване и прекратяване на порочните политически и бизнес практики в дейността на комплекса "Марица-изток" и в регион Стара Загора, които според редица запознати водят до монополни практики и картелиране на големия бизнес в региона и са основна спънка пред адекватното му развитие през последните години.
 • В случай, че се предвижда разрешаването на изключения от новите правила за емисиите на замърсители като серни диоксиди и живак в атмосферата (т.нар. дерогации) за някои ТЕЦ в комплекса, те трябва да са краткосрочни, колкото да позволят адекватна адаптация на енергийната система, и да са с ясна договореност, че централите ще затворят след изтичането на дадените дерогации без допълнителни отстъпки и отсрочки. Позицията ни е, че дерогации по принцип не трябва да се осигуряват, защото страната ни системно не изпълнява ангажиментите, които поема при даване на отстъпки. Допускането на поредни отстъпки трябва да бъде обект на изключителни условия и при ясни планове за действие и реформи. Изключения от нормите за живак пък не бива да се допускат при никакви условия.
 • Таргетиране на енергийната бедност на домакинствата в цялата страна, които използват примитивни системи за отопление. Това да се случи чрез програми за подмяна на отоплението и по-разумни енергийни помощи, които стимулират преминаване към чисто отопление. Отоплението на домакинствата и подгряването на битова гореща вода води до най-голямата енергийна консумация в страната. Това от своя страна води до сезонни пикове на енергопотребление, които изискват целогодишно дотиране на мощностите и на студения резерв. Ако страната иска да върви по пътя на чисто енергийно бъдеще, тези пикове трябва да бъдат постепенно овладени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 284 Неутрално
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5623 Весело

  Двуличният Борисов скрива винаги неудобната истина и говори за "те" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Поредната пропагандна статия, в която всяко второ изречение е или откровена лъжа или леко завъртяна манипулация. После защо хората не харесвали зелените рекетьори...

 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Тия вярват ли си или така просто си приказват едни приказки.... До 2030 да спрем тецовете и след това на свещи а индустрията на водни колела.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#4] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Е не четеш ли тука за какво лобират:
  "Единственото ефективно решение са възобновяемите източници"

  Ефективни възобновяеми източници е някакъв своеобразен оксиморон от типа "мокър огън". Ей Ю. Попов - световния енергиен "експерт" дето често го интервюират тука предлагаше да сме направели соларни паркове на мястото на Марица Изток и после да си свиркаме. Не даваше разяснение откъде ще идва тока нощно време или в дни като днешния - ей в момента всичките ни ФЕЦ произвеждат "колосалният" 1 мегават или 0.01% от товара на мрежата...

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  До коментар [#5] от "lustmord":

  Като чуя "Единственото ефективно решение са възобновяемите източници." и разбирам колко е крехък енергийният пазар у нас. Доколкото го има, де...

 7. 7 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  А пари откъде?
  И каква ще да е тази алтернативна заетост? Може ли да се посочи за кои отрасли става дума или ще го караме на общи приказки като "трябва това, трябва онова" и накрая хем ще има висока безработица хем ще палщаме в пъти повече за ток.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8005 Любопитно

  Абе, вие имате ли идея - колко поляци бачкат като миньори и какво могат да направят с властта ?

  [email protected]
 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Въглищата са стратегически важни за страните които имат !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK