Природозащитници: преговорите за ски зоната в Банско нарушават закона срещу пране на пари

Кръгла маса в МОСВ за проекторешенията за Пирин, Нено Димов, Николина Ангелкова и Красен Кралев

© Николай Дойчинов

Кръгла маса в МОСВ за проекторешенията за Пирин, Нено Димов, Николина Ангелкова и Красен КралевМинистрите на околната среда и водите от 2001 г. досега са нарушавали Закона за мерките срещу изпирането на пари, като не са извършили задължителните идентификация и проверка на физическите лица, които са действителни собственици на юридическото лице, с което екоминистерството има правни отношения - фирмата "Юлен" АД.


Това гласи сигналът на Института за зелена политика (ИЗП), изпратен днес до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той апелира за нови проверки както на предните екоминистри, така и на настоящия министър Нено Димов.


За "Дневник" подателят на сигнала Петко Ковачев от ИЗП уточнява, че Нено Димов трябва да бъде проверен, защото той инициира промяна на концесионния договор "въз основа на една честна дума".
"Към момента на започване на широко афишираните преговори между г-н Нено Димов и представители на "Юлен" АД за промяна на концесионния договор той в качеството си на задължено лице по чл. 4 т. 24 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) не е извършил изискуемите проверки и е започнал преговори с концесионера в нарушение на чл. 10 т. 1-4 от ЗМИП", аргументира исканите проверки сигналът. Според закона срещу изпирането на пари


министрите са задължени да проверяват юридическите лица


както при установяване на делови взаимоотношения, но също и да актуализират и проверяват информацията, когато "стане известно, че е настъпила промяна в обстоятелствата", и когато "възникне съмнение за верността, актуалността или адекватността на представените идентификационни данни за клиентите и за техните действителни собственици".


Какво следва


Според Института за зелена политика ДАНС и комисията против корупцията към момента трябва да проверят:

 1. Действията на всички министри на околната среда от за периода от момента на започване подготовката на концесията досега във връзка с изпълненията на задълженията им по силата на чл. 3, ал. 2, т. 14, а именно да установи действителния/те собственик/ци на "Юлен" АД, по реда на чл. 6, ал. 2 от тогава действащия ЗМИП, а след 27.03.2018 г. - по силата на чл. 4 т. 24 от ЗМИП и чл. 10 т. 1-4 от сега действащия ЗМИП.
 2. Реалните прехвърляния на собствеността на акционерите в "Юлен" АД от момента на неговото създаване, като специално се проучат прехвърлянията на собствеността на офшорните акционери и на всички офшорни компании по веригата на всеки от тях до крайните собственици.
 3. Произхода на средствата, платени при прехвърлянията на собствеността на офшорните компании, акционери в "Юлен" АД, за последните 10 години.

Отпада ли проблемът, ако собственик е Жирардели?


Сигналът цитира изпратен още на 31.01.2018 г. предишен сигнал и уточнява, че проблемът не е отстранен с декларираната в понеделник от австрийския гражданин Марк Жирардели мажоритарна собственост на фирмата.


Петко Ковачев, изпълнителен директор на неправителствената организация, коментира съобщението на Марк Жирардели в сигнала: "С това твърдение (доколко отговаря на истината е отделен въпрос) можем да приемем условно, че е потвърдена нашата теза, че от 21.12.2001 г. досега всички министри на околната среда и водите са в нарушение на изискванията на ЗИМП (както в неговия стар, така и в неговия актуален вариант) в качеството си на концеденти. По този начин те са създали сериозни предпоставки за възможно пране на пари през различни бизнес инициативи, свързани със ски зона Банско, строителния бум в града и региона и свързани с тях други инициативи (вкл. наркоразпространение и проституция, за които има свидетелства от туристи и гости на Банско през сезона)."


За "Дневник" Ковачев уточни, че данните, изнесени от сайта "Биволъ" за проверката в Кипър за прехвърлянията на собствеността на офшорните акционери в "Юлен", показват сериозни разминавания с думите на Жирардели относно датите на прехвърляне на собственост. Също така, ако скиорът е действителен собственик, нищо не пречи да публикува удостоверения, договори или други валидни документи според законодателството на юрисдикциите, в които са регистрирани "Т.А.К." "Дюн" и Си Уай Фи, изходящи от централен регистър или от регистриращ агент, от който е видно кои са действителните собственици на тези три офшорки.


"Независимо от резултата около предполагаемата собственост на Марк Жирардели остава необходимостта от проверка на предишните собственици. Вече има съмнителни сделки в зоната, които, освен че ощетяват държавата, могат да се окажат и изпиране на пари. Министрите не са изпълнили задълженията си да проверят с кого си имат работа", добави Ковачев.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Е нали зелените ви интересува природата.

  Сега взехте и срещу прането на пари да се борите. :)

 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 298 Гневно

  Боза!
  Ни един от тримата на снимката няма да ми липсва.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1690 Неутрално
 4. 4 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 813 Любопитно

  БРАВО! Ха сега да видим Главният Конпир + Държавна Агенция Пеевска Сигурност. Ха сега да ги видим как ще смачкат сигнала и ще "изперат" Нено. Както изпраха ДП. Както предстои да изперат и Горанов.

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Кое не е ясно? - Бездомникът Георгиу е решил да продаде компанията си на световен шампион по ски, за да изчисти името си

 6. 6 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Теориите почват да ми идват вповече- до вчера гонихме концесионера, от днес интерес представляват министрите, утре кой ще е наред?

 7. 7 Профил на smeshnotoani
  smeshnotoani
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Тия природозащитници вечно нещо са недоволни, направо писват вече. На крива ракета космосът й пречи, май така излиза.

 8. 8 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Май всичките министри по линията, включително и Нено Димов, са за затвора. КОНПИР, Прокуратурата, нещо? Или сте прекалено заети да тормозите Иванчева?

  На всички вече става пределно ясно, че Юлен е собственост на някакво крило на руската мафия, но понеже те вече са под международни санкции, ще стане ОГРОМЕН скандал ако се разчуе. И всичкият руски слугинаж, което се оказва, че е ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА, се мята на амбразурата да ги брани.

  И тупкат ли тупкат топката, измисляйки нови Гинки (под формата на Марк Жирардели, който вече се оказва, че всъщност НЕ Е СОБСТВЕНИКА на Юлен https://bivol.bg/georgius-augusta-yulen.html ).

  ГНУС!!! 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#8] от "shisharko":

  КОНПИра ще каже ,че Цеко ,Георгиус и цялата шайка около Банско са чисти като Шиши. Надявам се на проверката на ЕЦБ

 10. 10 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Айде, искаме един синджир министри в аквариума!

  Долу ГЕРБ! Долу мафията! Долу всички крадци, шматкащи се с костюмчета по лъскави местенца!

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  КОЙ е собственк на фирмата “Институ за зелена политика” и защо ни занимавате с интересите му!?

 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Добре ще е да ги видим с пранги на ръцете и краката да се разхождат из София.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Как пък са ги събрали тези на снимката - Крадлев, Нено-лифта и мис Слънчак.

 14. 14 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#6] от "aqua_blue":

  Една е теорията.Пеокопиев пречи на Цеко Минев.Това е.

 15. 15 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 611 Неутрално

  На зелените комуняги не им пука за природата. Те не се борят против корупцията, а се борят за дял от нея. И начинът е - да пречат на развитието на страната, на обществото и на хората и да рекетират. Не могат да свършат за 5 ст. работа, но могат да пречат. Все някой им плаща за това.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Неутрално

  " Действията на всички министри на околната среда от за периода от момента на започване подготовката на концесията досега във връзка с изпълненията на задълженията им по силата на чл. 3, ал. 2, т. 14, а именно да установи действителния/те собственик/ци на "Юлен" АД, по реда на чл. 6, ал. 2 от тогава действащия ЗМИП, а след 27.03.2018 г. - по силата на чл. 4 т. 24 от ЗМИП и чл. 10 т. 1-4 от сега действащия ЗМИП.
  Реалните прехвърляния на собствеността на акционерите в "Юлен" АД от момента на неговото създаване, като специално се проучат прехвърлянията на собствеността на офшорните акционери и на всички офшорни компании по веригата на всеки от тях до крайните собственици.
  Произхода на средствата, платени при прехвърлянията на собствеността на офшорните компании, акционери в "Юлен" АД, за последните 10 години."

  Нещата започват да си идват на мястото. разбира се, вонята става нетърпима, но то друго освен воня няма в подобни сделки !
  Хрониките на една престъпна схема, в която са замесени почти всички държавни институции ! Защо хората напускат тази държава, защо никой не я припознава за своя, освен олигархията и платените и сенки разбира се !

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Законът е срещу прането на пари и финансиране на тероризъм. ЕБ наказва много люто за това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Е нали зелените ви интересува природата. Сега взехте и срещу прането на пари да се борите. :)
  —цитат от коментар 1 на realguru

  Зелените нали са фрирайдери и писти им не трябват особено ако са с пари!
  Ако вож как нямат нищо против добиването на злато, сечта в горите от дървената мафия,промишлението бране на боровинки и т.н. да не говорим за амониевата силитра пестицидите!
  Зелените винаги са били бизнес бухалка за който не си бърка в портфейла!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Ако парите не са стожер на околната среда,
  всичко рухва ;)

  Научихме Манифеста, но и Капитала.
  Там не е в прав текст, но се подразбира:

  Чисти пари, вкл. зелени, чиста околна среда, зелена природа ;
  Възобновяими източници на всичко от всичкото.

  До коментар [#1] от "realguru":

  Е нали зелените ви интересува природата.

  Сега взехте и срещу прането на пари да се борите. :)

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Горкия Жирардели :)
  Горкото Банско :)
  Добре е за България и зелените в България. Банско е единственият ни проблем :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK