Холандски черен лешояд ще помага за завръщането на вида в България

Черен лешояд, изчезнал като постоянно обитаващ България вид

© Зелени Балкани

Черен лешояд, изчезнал като постоянно обитаващ България видДнес следобед втори мъжки черен лешояд - дарение за "Зелени Балкани", пристигна в България, за да участва в опитите за възстановяване на този изчезнал от страната вид. В програмата на организацията "Зелени Балкани" вече има една двойка черни лешояди, но тя няма малки.


Мъжката птица, пристигнала днес на летище "София" от Холандия, ще бъде отглеждана в изкуствена среда, но децата й имат шанс да живеят на свобода в България. Тя е дарение от холандския зоопарк Ouwehands Dierenpark. Мъжкият има важна мисия - да стане част от единствената в страната двойка за размножаване на вида, за която се грижи Спасителният център за диви животни в Стара Загора.


В Спасителния център вече са настанени женската Черна (през 2011г) и мъжкият De Doue (през 2014 г.), но заради наранявания на мъжкия те не успяват да имат малки. От "Зелени Балкани" разказват, че по време на размножителния период Черна проявява силен инстинкт за размножаване, като поведението й красноречиво показва, че е готова да се грижи за семейно гнездо и това й желание мотивира екипа да й даде втори шанс. Черна вече втора поредна година снася яйца, но те се оказват неоплодени. С пристигането на новия й партньор от Холандия изгледите за скорошно размножаване на черния лешояд в България се подобряват.
Женският черен лешояд Черна показва желание за създаване на семейство, но за съжаление сегашният й партньор не откликва.

Поради важността на изчезналия вид пристигането на новия мъжки черен лешояд е подкрепено както от Европейската програма за защитените видове и холандския зоопарк, които намират и даряват рядката птица, така и от български граждани, които осигуряват транспорта й до България с дарения на обща стойност 1000 евро.


Колко рядък е черният лешояд


Световно застрашен е и с най-висока степен на защита по класификацията на IUCN (International Union for Conservation of Nature - Международният съюз за защита на природата и природните ресурси). Черният лешояд е много рядък за Европа и е обект на защита от Директивата за дивите птици, която определя зоните "Натура 2000" за защита на птиците. От световна популация от около 7200 - 10 000 двойки в Европа има около 1900 размножаващи се двойки - в Испания, Гърция и Украйна.


В България видът е защитен от Закона за биологичното разнообразие и се опазва от 5 зони от "Натура 2000" в Източните Родопи - Бяла река, Студен кладенец, Крумовица, Маджарово и Мост Арда (повече за "Натура 2000" - тук). В страната ни черният лешояд е изчезнал, като за последно размножаваща се двойка е наблюдавана през 1993 г., когато екип на "Зелени Балкани" открива активно гнездо в скали в Източните Родопи. През 1994 г. обаче двойката вече не го обитава. Към 2006 г. се предполага епизодично гнездене на не повече от 2 двойки. Черните лешояди, които се наблюдават в България, гнездят в Гърция и посещават страната при търсене на храна. В резултат на природозащитните дейности и редовните подхранвания в района на Бяла река и в резерват "Вълчи дол" в Източните Родопи периодично се наблюдават групи от 6-8 птици. Най-голямата група хранещи се черни лешояди е била от 42 индивида и е регистрирана през 2000 г. на площадката за подхранване на лешоядни птици, поддържана от екипа на "Зелени Балкани" до с. Пелевун край Ивайловград.


Какво прави програмата за възстановяването на черния лешояд в България


Целта на програмата на "Зелени Балкани" е видът отново да гнезди в България и да се изгради връзка между популациите му на Балканите (Гърция) и тези в Крим, Алпите и на Пиренейския полуостров. Тя е част от проект "Светло бъдеще за черния лешояд" LIFE14 NAT/BG/649, в който работят пет организации от четири европейска страни – България, Холандия, Испания и Германия.


Програмата включва различни мерки за улесняване на размножаването на черния лешояд у нас - подобряване на условията за гнездене и на хранителната база, намаляване на заплахите от отравяне и сблъсък с електропроводи. Една от дейностите на "Зелени Балкани" е внасянето на черни лешояди от чужбина, настаняването им в адаптационни волиери (широки оградени пространства в типични за тях местности) и пускането им на свобода.


Двойката в Спасителния център на организацията, която ще се сформира с пристигналия днес мъжки, е още един шанс за възстановяването на черния лешояд в България, защото нейните деца биха могли да се адаптират за свободен живот.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK