Окончателно: Със Закона за въздуха отслабва защитата на водите в националните паркове

Окончателно: Със Закона за въздуха отслабва защитата на водите в националните паркове

© Георги КожухаровСред промените, които целяха да се отговори на наказателната процедура от Европа за замърсения въздух, депутатите днес одобриха и текст за Закона за защитените територии, с който да отслабне защитата на във водите на националните паркове. Това стана при второто четене на измененията на Закона за чистотата на атмосферния въздух с предложение на "Обединените патриоти".


Не бе обяснено защо Законът за защитените територии се променя по този начин без възможност за обществено обсъждане. Промените бяха аргументирани с нужда от мерки против наводнения, като в мотивите към предложението липсваше правна и финансова обосновка, както и обяснение защо вече действащите Планове за управление на водите и наводненията (ПУРН, регламентирани от Закона за водите и чл.7 от европейската Директива 2007/60/ЕС за наводненията) са сметнати за недостатъчни от вносителите "патриоти".


Реакциите


От коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" реагираха с позиция, според която позволеното днес от Народното събрание изменяне на естествените водни течения в националните паркове, "за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг", е "в нарушение на правилника на Народното събрание и без никакви аргументирани мотиви".
Промените засягат националните паркове, които в България са три - Рила, Пирин и Централен Балкан. Според екокоалицията с гласуваните днес от парламента промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух, водата на Пирин ще отива при концесионера на ски зона "Банско". Режимът за водите в Национален парк "Пирин" засяга три защитени зони от европейската екологична мрежа "Натура 2000" и нито един кв.м. извън тях, поради което неговата промяна трябва да бъде предшествана от оценка за съвместимост с мрежата, разясняват от "За да остане природа". Поради което приетите днес промени е трябвало да бъдат предшествана от оценка за съвместимост с "Натура 2000".


Природозащитниците се обръщат към президента Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за чистота на атмосферния въздух. Те ще уведомят и Европейската комисия за нарушение на Директивата за местообитанията.


На фона на двете съдебни дела за плана за управление на Пирин и сигналите за възможно пране на пари около преговорите за промяна на концесионния договор за "Банско", промените в регламентите за водите в националните паркове разрешават намеси, които вече са оспорвани пред институциите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK