Мръсният въздух в София тази сутрин е три пъти над нормата

Мръсният въздух в София тази сутрин е три пъти над нормата

© Надежда Чипева, КапиталТази сутрин в София са отчетени завишени стойности на фини прахови частици. Най-мръсен е въздухът в "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Младост". Това показват данните от European Air Quality Index.


В "Хиподрума" състоянието на атмосферния въздух е най-лошо, като се отчита увеличение 3 пъти над нормата от 50 микрограма на кубичен метър. Като "лошо" се отчита състоянието на въздуха и в други градове в страната, сред които Перник, Враца, Благоевград, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, както и в някои квартали на Варна.


По данни на Изпълнителната агенция по околна среда не е отчетено замърсяване на въздуха в София. В сайта на Столичната община се вижда, че не се допуска пределно допустимата концентрация за фини прахови частици, което се отнася към средноденонощната концентрация, осреднена за 24 часа (от 0 до 24 часа).
Пътната обстановка тази сутрин е усложнена заради ниска видимост. Синоптиците обещават, че с напредването на деня мъглите ще се разсеят. В тази връзка образователният министър Красимир Вълчев издаде заповед директорите на училища и детски градини да предприемат действия за намаляване на риска от вредните последици за здравето на децата и учениците, като тези с дихателни проблеми могат да не посещават учебните занятия.


През юли след свой одит Сметната палата отправи десет препоръки към Министерството на околната среда заради мръсния въздух. В началото на ноември Брюксел даде два месеца срок на България да отговори защо не спазва изискванията за съдържание на фини прахови частици във въздуха. В подготвените промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух пък са предвидени глоби за кметове, които не взимат мерки за него.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK