"Не ни пързаляйте за Пирин" призова флашмоб пред Министерския съвет

"Не ни пързаляйте за Пирин" призова флашмоб пред Министерския съвет

© Вера СтаевскаЕдна година след решението на Министерския съвет да разшири възможностите за строителство в парка около 150 природозащитници изпратиха последното заседание на правителството за годината със сутрешен флашмоб, организиран в социалните мрежи. "Вземете със себе си зимната екипировка - ски, сноуборд, снегоходки, щеки, шейни. А ако нямате, вземете балдъзата си и други роднини :)", призоваха природозащитниците, напомняйки за свързаните лица в концесионера "Юлен" АД и Първа инвестиционна банка.


"Не ни пързаляйте за Пирин" призова флашмоб пред Министерския съвет

© Вера Стаевска


Те се опасяваха, че в дневния ред на заседанието на Министерския съвет за днес може да бъде включено гласуване на подготвяните промени в концесионния договор на "Юлен" АД за ски зона Банско по подобие на последното правителствено заседание от 28 декември миналата година, когато беше изменен планът за управление на Национален парк "Пирин". Такава точка в днешния дневен ред обаче нямаше и темата не беше обсъждана.
Коалицията "За да остане природа в България" припомни, че в последните години Коледа е благодатно време за концесионера на ски зона Банско: "Преди година беше направен опит планът за управление на Национален парк "Пирин" да се промени така, че да даде възможност за мащабни сечи и строежи в парка." Промените, разрешени на 28 декември 2017 г. от Министерския съвет, бяха последвани от няколко месеца протести в над 10 града в България и чужбина и все още са обект на съдебни спорове.


Очакваните промени в концесията


През последните месеци Министерството на околната среда предложи да се разшири площта на концесията за ски зона Банско в Пирин, което отново се очаква да се случи с правителствено решение. Затова днес пред заседанието на Министерския съвет от 9 ч., което беше последното за годината, природозащитниците се събраха за символично предупреждение към властта, като отново поискаха нарушенията на концесионера да не се узаконяват с промяна в договора.


"Не ни пързаляйте за Пирин" призова флашмоб пред Министерския съвет

© Юлия Лазарова


Призивът на природозащитниците, публикуван в събитието им, е: "Елате на 27.12. пред най-голямата пързалка в България - сградата на българското правителство. Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на нарушителя. Ние настояваме единствено да се спазват законите в България и да не се допуска строителство в Национален парк "Пирин". След доказаните нарушения договорът за концесията трябва да бъде разтрогнат, а не променян в полза на нарушителя."


Много пътища водят към Пирин


Освен оспорваните в съда промени в плана за управление на парка и обсъжданото разширение на концесията екокоалицията видя като жест към концесионера на ски зона Банско и приетите преди седмица като поправка в Закона за чистотата на атмосферния въздух промени в Закона за защитените територии. С новия законов текст се отслабва строгата досега защита на водите в националните паркове, като промяната се мотивира с необходима допълнителна човешка намеса за превенция на наводнения.


"Не ни пързаляйте за Пирин" призова флашмоб пред Министерския съвет

© Юлия Лазарова


По този повод природозащитните организации коментират: "Сега се направи законодателна промяна, която отново ще облагодетелства концесионера на ски зона Банско. "Юлен АД" има нужда от водохващания за изкуствен сняг, а понастоящем такива не са разрешени. Ако те минат, маскирани като отклонения на води за превенция от наводнения, община Банско като миноритарен акционер във фирмата концесионер лесно ще уреди от тях да се взема вода за изкуствен сняг."


"Не ни пързаляйте за Пирин" призова флашмоб пред Министерския съвет

© Вера Стаевска

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK