Заслон "Черни връх" трябва да осигурява целогодишен непрекъснат достъп

Заслон "Черни връх" трябва да осигурява целогодишен непрекъснат достъп

© Яна КиселоваГрупа планинари решават да посрещнат новата 2019 с изкачване до заслон "Черни връх" за поредна година. Прекрасно изживяване, помрачено от техен приятел, който тича до върха по летни дрехи при -15 градуса по Целзий и от отказа от стопанисващите заслона да отключат отопленото помещение, за да го пуснат вътре (цялата история - тук). След помощ от настигналите го приятели и намесата на Планинската спасителна служба (ПСС), чиито представители се обаждат до заслона и изпращат моторна шейна от базата си на хижа "Алеко", неекипираният турист е допуснат в чайната, а след това извозен до "Алеко".


След публикуването на историята дебати във "Фейсбук", а и във форума на "Дневник" критикуват остро липсата на човешко отношение на стопанисващите заслона, но и неразумното изкачване на неекипирания турист. Някои от тях се оплакват от отношението на работещите в чайната и в други ситуации, а други призовават за бойкот, като не се купува нищо оттам.


Човещината и законовите задължения


Заслон "Черни връх" освен обичайна дестинация за столичани и гости на града е и етап от международния планински маршрут Е4. Той е масово посещаван (особено през почивните дни) както от дългогодишни планинари, така и от неопитни градски туристи. Част от тях го свързват с място за ядене на върха. Това предизвика и някои от реакциите, че ресторантьорството е надделяло над елементарната грижа за туристите. Но за всички остава необяснимо - независимо от статута на мястото - как е възможно да не допуснеш измръзнал човек да се стопли или поне да се увериш какво е състоянието му.
Заслонът се стопанисва по договор за наем с Български туристически съюз (БТС) от Чавдар Евтимов като физическо лице. Последният договор за срок от 5 години е подписан през декември 2017 г. и е влязъл в сила от началото на миналата година. Месечният наем е 1000 лева, а наемателят поема всички разходи по експлоатация на обекта и застраховането му.


В конкретната ситуация стопанисващите заслона са отказали достъп в нарушение на договора.Той беше предоставен на "Дневник" от собственика БТС и според документа заслонът включва всички помещения - "кухня, туристическа столова с 30 места, тоалетна, мазе и сервизни помещения". Член 21 от договора изрично постановява като задължение на наемателя да осигури "целогодишен непрекъснат достъп на туристите до обекта, с оглед недопускане на инциденти, застрашаващи техния живот и здраве". В член 18 е посочено и че наемателят трябва да осигурява "постоянен достъп на туристите до санитарния възел в обекта".


Тази сутрин в ефира на Би Ти Ви Мирослав Дачев каза, че ще предложи на управителния съвет на БТС "смяна на управляващите този обект".


Реакциите


Мирослав Дачев, говорител на БТС, заяви вчера пред "Дневник", че задължението за непрекъснат достъп до заслона е изискване към наемателя. Той обясни, че подобни инциденти на неспазване на договора досега не е имало и че наемателят Чавдар Евтимов стопанисва мястото от най-малко 5 години. Според Дачев има непочтеност в написания материал от туристите, защото Кирил не е бил изпаднал в дълбока хипотермия и подобни преходи без екипировка са обичайни за него.


Дачев каза, че стопанисващите заслона не са оказали необходимата хижарска гостоприемност, но че те са имали предишен опит с недобронамерени посетители и затова са заключили и не са отворили от страх. Той обаче потвърди, че това заключване на заслона е нарушение на договора на наемателя и ще го докладва за решение на управителния съвет на БТС.


"Просто не можем денонощно да ги обслужваме", коментира за "Дневник" наемателят на заслона Чавдар Евтимов. Той обясни, че вратата е била заключена не толкова от очакване на опасност, колкото от съображения за ограничаване във времето на посетителите, които иначе биха останали цяла нощ там. Евтимов разказа, че е модерно и хората се качват на върха денонощно, дори с джипове и моторни шейни (в рамките на Природен парк "Витоша" това е забранено - бел. авт. ), някои с неподходяща и крайно недостатъчна екипировка.


В нощта на посрещането на 2019 г. стопаните не са знаели, че отвън има бедстващ човек, просто са очаквали шумни и оставащи до сутринта хора, които не са имали възможност да приемат. Именно за да могат домакините да се наспят, обичайната практика в заслона е в един момент - обикновено от полунощ нататък - желязната врата към отопленото помещение да се затваря и отворено да остава само преддверието. Наемателят Чавдар Евтимов обяснява, че това се прави, за да може персоналът да почине и да няма вандализъм и кражби в чайната, докато там няма човек от стопанисващите. Евтимов не коментира коя е жената от разказа на засегнатите, която е отворила и е отказала помощ. Според друга информация тя работи в кухнята на заслона.


Милен Братанов, спасителят от ПСС, извършил акцията по извозване на измръзналия турист от Черни връх до "Алеко", разказва, че в случая вижда допуснати грешки и от двете страни. Наемателят на сградата не е проверил дали късните посетители имат нужда от помощ, но е имало осигурен обичаен за туристите заслон - стаята в преддверието, където човек може да почине и да се преоблече, макар и извън отопленото помещение. Според Братанов при дългогодишната си работа на върха досега хижарят Чавдар Евтимов винаги е помагал на спасителите и туристите.


За планинския спасител задължителни за високата планина са добрата преценка на възможностите и планирането на маршрута, при това с оставяне на резерви и по-скоро подценяване, отколкото надценяване на собствените сили. Това не е било направено от неекипирания турист, когото Братанов преценява като "крайно неподготвен". След като е откаран до спасителната база, туристът е бил в добро състояние и е останал там в продължение на 3 часа, докато по-добре подготвените му приятели са празнували посрещането на новата година в неотопленото преддверие на заслона.


На въпроса трябва ли да има денонощен достъп до заслон "Черни връх" спасителят смята, че такъв има - до преддверието - и той е достатъчен. Според него няма нужда от специални мерки за обгрижване на туристи там, защото при спешни случаи ПСС стигат от базата си на "Алеко" до върха за 10 минути, и то при лоша метеорологична обстановка.


За това какво трябва да се направи за превенция на недобре преценено рисково поведение в планината Братанов няма решение. Според него то става все по-популярно и се появяват все повече нови спортове, които поставят адреналина на преден план. Според Братанов за рисковите спортове трябва ясна преценка и подходяща екипировка, но няма как те да бъдат наложени.


Его или премерен риск


Самият турист, предприел нощно зимно изкачване по летни дрехи, обяснява в публично съобщение във "Фейсбук", че рискът е бил премерен и обичаен за неговия режим на тренировки, и описва как се е готвил, какви тестове е правил и какво се случва в новогодишната нощ.


Кирил Радев пише още, че "състоянието ми по моя преценка не беше критично, нямаше здравословен риск, макар и да беше трудно и доста неприятно за около 20-30 минути. Мога все пак да си представя добре защо участниците в групата се стреснаха, имайки по-ограничена информация за ситуацията, и съжалявам за всичко, през което те минаха. Неколкократните ми повторения, че знам какво се случва и ще бъда добре, не бяха дотам убедителни на фона на интензивното ми треперене. Но дори и това не беше най-лошото. Най-лошото е, че никой не излезе, за да види как съм и да прецени ще ме бъде ли или не. Питам се един човек през една железна и заключена врата как преценява състоянието на някой страдащ. И така възниква генералният въпрос - ами ако на мое място има човек с реална животозастрашаваща нужда? Дали някой ще излезе отвън и ще се поинтересува?"


Той споменава и за разговора си с началника на ПСС Емил Нешев и какво е научил за условията на работа на спасителите.


Спасителните акции на ПСС в зимни условия наистина освен скъпи са трудни и често опасни дори за спасителите. За приятелите негативите са както емоционални, така и опасни, ако предприемат излишни рискове за себе си в опит да помогнат. На фона на ежегодни смъртни случаи в зимна планина и на наложилата се намеса на приятелите му и ПСС поведението на Радев е критикувано като неуважение към природата и егоизъм, който може да постави не само него, но и околните в трудна ситуация. Правят се аналогии с два случая, дори само от последните седмици на 2018 г. - починал въпреки спасителна акция на ПСС опитен планинар при недобре преценени зимни планински условия и рекламна акция на неопитен планинар в зимна планина, който е спасен от намесата на ПСС.


Как обаче неразумно поетите рискове в планината да се намалят е труден въпрос и тема за продължение.


А ако масовият и денонощен туризъм на Черни връх става непосилен за заслона или има проблеми с вандализъм - би следвало да се помисли за промени в правилата и условията, които да осигурят първо възможност за помощ и грижа за туристите в планината за сметка на ресторантьорството.

Коментари (285)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Фактът, че много хора оправдават "хижарите", просто защото туристът е действал неразумно, ще покаже каква оскотяла нация сме.

  В една Америка, това, че някой е тръгнал по шорти в планината щеше да буди възхищение.

  Но остави това - айде, неразумен бил. Явно нашего брата смята, че наказанието за неразумност трябва да бъде смърт. Прошка - няма.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Едно време ПОНЕ хората в планината се държаха ЧОВЕШКИ, явно тези времена безвъзвратно са отминали...
  ЖАЛКО!!!

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Тези хора не могат да са хижари. Независимо колко неразумен е бил туристът, това е абсолютно недопустимо.

  Доброто е заразно
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Този тръгнал да изкачва върха гол. Да го прави. Негова си работа. Но да не занимава света със себе си! Когато възрастен човек се държи като разглезено дете, да не се възмущава публично от тези, които не му се възхищават!

  Мърфи е оптимист!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":

  "В една Америка, това, че някой е тръгнал по шорти в планината щеше да буди възхищение."

  И щеше да плати 5 цифрена сума за неговото спасяване!

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Ами развалете договорът за наем поради неизъление по чл. 87 ЗЗД и го отдайте на хора , които знаят как да го стопанисват в полза на туристите и планинарите.....Нищо сложно в случая !

 9. 9 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Този Кирил вместо да се извини раздухва историята по всички медии. Не трябва да се наказват наемателите на чайната заради боклуци като него.

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Изгониха хижарите от хижата. Съобщиха го сутринта по новините.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Аз имам само един въпрос - трябва ли да се помогне на бедстващото камикадзе, тотално подценило ситуацията, или да го оставим да умре или да пострада трайно ?

 12. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#10] от "venci4":Доста крайно решение според мен!Този наемател,както пише е бил от 5 години,и оплаквания не е имало!!

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Явно много малко хора се качват горе и не знаят какво е положението. Не се учудвам, горе срещам предимно чужденци. Пред чайната има коридор и той е отворен. Кашкавал туриста пишеше, че били заключени навън, което е лъжа.
  Сега заради един малоумник по гащи ще уволнят хората от чайната. Аз се качвам на Черни връх пи няколко пъти годишно. Лошо отношение от тези хора не съм видял.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Тези хора не могат да са хижари. Независимо колко неразумен е бил туристът, това е абсолютно недопустимо.
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Така е. На Черни връх няма хижа. Най-близката хижа е Алеко. Има метеорологична станция. Но за кашкавал туристите това е хижа, която денонощно трябва да е отворена за тях.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Любопитно

  До коментар [#11] от "Индиана":

  Как можеш да сравняваш някакъв шматарок, тръгнал да се прави на велик, с камикадзе?
  На мястото на хижаря бих го приела вечерта, а като за Васильовден щях да го направя дар-перан по всичките сутрешни блокове. Да ходиш по къси гащи на Нова година си е деб..зъм и всички кандидат-късогащници трябва да го знаят.
  Обаче не и да го оставиш навън да мръзне!

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":
  Както виждаш, помогнали са му. Но “камикадзето” не казва благодаря, не се засрамва, че занимава сума ти народ със собствените си безотговорни действия, а тропа възмутено с краче като разглезено отроче!

  Мърфи е оптимист!
 17. 17 Профил на Теодор Шофелинов
  Теодор Шофелинов
  Рейтинг: 232 Гневно

  Този тръгнал да изкачва върха гол. Да го прави. Негова си работа. Но да не занимава света със себе си! Когато възрастен човек се държи като разглезено дете, да не се възмущава публично от тези, които не му се възхищават!
  —цитат от коментар 5 на султана глаушева


  А заслона да не им е бащиния на тези смотаняци? Ако си човек, на вратата на собствената къща да почукат, ще приемеш бедстващи хора. И аз всяка Коледа се къпя в морето на моя отговорност.

 18. 18 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Интересно - като трябва да осигурят "постоянен достъп на туристите до санитарния възел в обекта", защо онзи крокозъбел пред тоалетната събира по 50 стотинки такса?

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":
  Изобщо не ме интересува как се нарича - хижа, заслон, колиба, къшла, палатка или юрта.
  Щом вътре има хора и гори огън, а пред вратата седи премръзнал човек, значи го каниш да влезе и това е.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Eu defender, taka e! Za sazhalenie zaradi tezi ligliovci mahnaha horata.

 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":Изобщо не ме интересува как се нарича - хижа, заслон, колиба, къшла, палатка или юрта.Щом вътре има хора и гори огън, а пред вратата седи премръзнал човек, значи го каниш да влезе и това е.
  —цитат от коментар 19 на АзКлавдия


  Премръзнал е, защото е гол. Сега заради тоя голия уволняват хората. И най-вероятно това е края на чайната горе. Т.е. следващия тъпанар ще умре.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Фактът, че много хора оправдават "хижарите", просто защото туристът е действал неразумно, ще покаже каква оскотяла нация сме. В една Америка, това, че някой е тръгнал по шорти в планината щеше да буди възхищение.Но остави това - айде, неразумен бил. Явно нашего брата смята, че наказанието за неразумност трябва да бъде смърт. Прошка - няма.
  —цитат от коментар 1 на КретенКилър


  Напълно съм съгласен с вас!
  Оправданието, че хижарите трябвало и да почиват е глупаво и дори нахално.
  Ако от тях се изисква непрекъснато да са в състояние да приемат туристи, би трябвало да почиват на смени, като се гарантира непрекъснатия достъп.
  Съмнявам се, че вратата е била заключена, за да гарантира почивка. Първо защото случилото се развива пред новогодишната нощ и второ, защото всички прозорци са били осветени.
  По-скоро е било организирано частно парти, поради което е и отказан достъп до отопленото помещение, а това вече е престъпно и нечовешко поведение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Просто са могли да се обадят до хижата предварително и да разберат може ли, не може ли , да си направят уговорка. Обикновено така се прави, останалото са сметки без кръчмар.

  agent
 24. 24 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Тези хижари не си спазват договора, факт.
  Добре че огласихте част от договора, та да си знаем правата за достъп до помещения и тоалетна. И аз лично съм намирал хижата на Черни връх заключена, иначе с видимо пушещ комин, което много ме изненада.
  Каквото и да си говорим, не е приятно да държиш хората отвън на студа, а ти да си мишкуваш вътре ... не разбирам защо го правят? Просто си живеят там под наем или какво?

 25. 25 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#18] от "gergansky":Ами те са осигурили постоянен достъп до санитарния възел,но къде пише че е безплатен? Крокозъбела))))ще чисти после,няма безплатен обяд!И при бай Тодор се плащаше градския кенеф 10 ст на мангала дето ти даваше по 2 листчета салфетка или страница Раб дело или Правда!(ако помниш)

 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  За сведение на кашкавал туристите, които се качват с лифта на рилските езера и си топят краката в тях - заслоните обикновено не са отоплени.
  Трябва да има уважение към планината. Витоша е много опасна планина, не знам защо така се подценява.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  А бе... не можеш да го оставиш да мръзне, дори да е луд. Все пак е човешко същество. След това ако искаш подавай оплакване, жалби в полицията или каквото смяташ за редно.

 28. 28 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Просто са могли да се обадят до хижата предварително и да разберат може ли, не може ли , да си направят уговорка. Обикновено така се прави, останалото са сметки без кръчмар.
  —цитат от коментар 23 на Ronald Reagan


  Там е работата, че са се обадили. Отказали са им да празнуват там. И голия е решил да ги изнудва.

  The best way to predict the future is to invent it.
 29. 29 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  Ако беше облечен и премръзнал е шял да бъде приет?

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#17] от "Теодор Шофелинов":

  И очевидно очаквате като някои ден почнете да се давите, всички да си счупим краката да ви спасяваме, въпреки че сам сте си поели риска да плувате в бурното и студено море ?

 31. 31 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Просто са могли да се обадят до хижата предварително и да разберат може ли, не може ли , да си направят уговорка. Обикновено така се прави, останалото са сметки без кръчмар.
  —цитат от коментар 23 на Ronald Reagan


  Обадили са се. Казали им, че ще са в тесен семеен кръг. Демек, не са поканени. Те са тръгнали, въпреки това.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":

  Разбира се, че трябва да се помогне.
  Това, че някой не е преценил възможностите си (а това не е вярно) не ни освобождава от човешките ни задължения.
  Твърдението, че Кирил (май така се казваше) бил безразсъден е по-скоро опит за извинение, на нечовешкото отношенние към него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Има късмет, че не бях аз горе, в момента нямаше да има пръсти, с които да пише дебилщини.
  Всеки истински мъж, трябва да се научи стойчески да изтърпява собствената си глупост!

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  БТС защитават хижаря, защото сега взима 1000 лв./месец.
  Ако, искаме денонощен достъп до заслона може да се окаже, че БТС ще трябва да плаща на някой да стои там. В крайна сметка трябва да отваряш 24 часа.

  Впрочем навремето, когато хижарите бяха приветливи и мили ми се струва, че на тях им плащахме да стопанисват хижите, а не обратното.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":Ако беше облечен и премръзнал е шял да бъде приет?
  —цитат от коментар 29 на truly


  Не, разбира се.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#1] от "КретенКилър":"В една Америка, това, че някой е тръгнал по шорти в планината щеше да буди възхищение."И щеше да плати 5 цифрена сума за неговото спасяване!
  —цитат от коментар 7 на silverman


  Ами нямаше, защото хората от хижата щяха да го пуснат вътре. А тва, със 5 цифрената сума, откъде е източника? Нека позная: няма такъв.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  До коментар [#8] от "samoedin":

  "Ами развалете договорът за наем поради неизъление по чл. 87 ЗЗД и го отдайте на хора , които знаят как да го стопанисват в полза на туристите и планинарите.....Нищо сложно в случая !"

  Е то това е била идеята на постановката де!

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  Добре де, туриста е дебил, ок, ама в договора пише ДЕНОНОЩЕН достъп?!
  Къде го тоя достъп като се заключва, та персонала да си почива?

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#16] от "султана глаушева":

  Културата на социалните медии направи такива наглеци ролеви модели. Поемат неоправдани рискове и когато някои ден си намерят търсеното, веднага почва обвинения към всеки друг но не и тях самите. Помните ли оня драскач дето падна от един надлез в София преди 10'тина години ?. Ами всички кретени паднали от недостроени сгради ?. И не само няма обществено осъждане а веднага почват обвинения към "институциите" защо не са предпазили кретенена от собствената му глупости.

 40. 40 Профил на pukii
  pukii
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Следваща цел - Еверест. Чисто гол - другото е за аматъори без техники в дишането ....

 41. 41 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  за късмет се размина с "жената до Кирил каза ..". и в такива случаи (на голи планинари при минус 15) съдебна забрана за изкачване на повече от 300 метра

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "Теодор Шофелинов”
  Ами къпи си се в морето. Няма лошо. Но ако по плувки на връх нова година почукаш някому на вратата и той те пусне само в коридора,
  няма да му се учудваш, нали? А я виж как аркадашите му го описват този “герой”:

  “..напълно гол до кръста, по шорти и с маратонки, с лека раница на гърба, космите на брадата и тялото му побелели от скреж, той подтичваше леко нагоре с някаква неистова, неземна, почти божествена концентрация.”

  Извинявай, това сериозно ли е?

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Следващите наематели на чайната да се подготвят да приемат денонощно и да слугуват на всякакви подобни психиатрични случаи. Безплатно, разбира се.

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1470 Весело

  Тоя малоумник дето тръгнал в планината гол трябваше хижаря да го стопли като му хвърли един здрав пердах...да се научи друг път как се ходи в планина...

 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  От много време не бях чел толкова грамотно написан материал. Браво на авторката. Показва безпристрастно всички мнения и написано така, че да е информативно и приятно за четене. Благодаря за добрият материал.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 46. 46 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Странно е че някой защитава тия нечовеци, хижарите. Като БГ лекарите са, милосърдието им все по-платено,човещината непозната.

 47. 47 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 33 Неутрално

  А бе... не можеш да го оставиш да мръзне, дори да е луд.
  —цитат от коментар 27 на truly


  Българинът може. И луд, и не-луд. Ако не е луд, даже с още по-голям кеф ще го остави да умре. Не го ли доказват коментарите?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  И аз лично съм намирал хижата на Черни връх заключена, иначе с видимо пушещ комин, което много ме изненада.
  Каквото и да си говорим, не е приятно да държиш хората отвън на студа, а ти да си мишкуваш вътре ... не разбирам защо го правят? Просто си живеят там под наем или какво?
  —цитат от коментар 24 на dobrev1


  А добруутру!
  Като искаш вила в планината-няма начин да построиш. Вземаш хижа, обявяваш, че е в ремонт 1-2 години, после си болен, до града и т.н. Правиш всичко за да откажеш туристите и си имаш вила. Има доста такива случаи.

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#39] от "m17":
  И аз това казвам. Толерантност към безотговорност е баш безотговорност! Надявам се поне планинските спасители, които на връх нова година са тръгнали да го спасяват, да му предоставят една хубава сметка с новогодишна надценка, че да му държи влага поне за известно време. А и да откаже други подобни му “герои” от подобни “подвизи”!

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 582 Весело

  Просто са могли да се обадят до хижата предварително и да разберат може ли, не може ли , да си направят уговорка. Обикновено така се прави, останалото са сметки без кръчмар.
  —цитат от коментар 23 на Ronald Reagan


  Обадили са се , отказали са им. Останалото е история :)

  Dum Spiro, Spero
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Обадили са се. Казали им, че ще са в тесен семеен кръг. Демек, не са поканени. Те са тръгнали, въпреки това.
  —цитат от коментар 31 на Хриси


  Не може да си празнуваш в тесен семеен кръг в помещение, чието предназначение е непрекъснато/денонощно да осигурява подслон!
  Тръгнали са защото са разчитали на правилото за подсигурен непрекъснат достъп. Очевидно не са смятали да останат дълго, а само да се постоплят и да се върнат обратно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Голяма драма заради едно хипи

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  Добре де, туриста е дебил, ок, ама в договора пише ДЕНОНОЩЕН достъп?! Къде го тоя достъп като се заключва, та персонала да си почива?
  —цитат от коментар 38 на Paolo Di Canio


  Ами пуснат е до закрито помещение, което не се отоплява.
  Зад бара не е пуснат. Или трябва и в готварницата да го пуснат щом има 24 часов достъп?

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  Добре показано мнение на 4-те страни. Оттам нататък всеки да си прави сметките. За мен също двете страни на конфликта - летния планинар и хижарите са виновни. Летния турист, защото е нямал резервен план. Хижарите, защото са игнорирали зов за помощ.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  До коментар [#17] от "Теодор Шофелинов”Ами къпи си се в морето. Няма лошо. Но ако по плувки на връх нова година почукаш някому на вратата и той те пусне само в коридора,няма да му се учудваш, нали? А я виж как аркадашите му го описват този “герой”:“..напълно гол до кръста, по шорти и с маратонки, с лека раница на гърба, космите на брадата и тялото му побелели от скреж, той подтичваше леко нагоре с някаква неистова, неземна, почти божествена концентрация.”Извинявай, това сериозно ли е?
  —цитат от коментар 42 на султана глаушева


  А защо приятелите му не са свалили от гърбовете си неякео яке и фланела да му дадат?

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Като цяло критики към маратонеца са безпочвени, защото този заслон/ хижа е там точно за туристи които допускат грешки! Ако няма грешки няма да има нужда от хижи и заслони, господа и госпожи. Хора пияни, хора добре екипирани и неподготвени, хора добре подготвени но не добре екипирани - всички те стъпват накриво и Витоша се превръща в кошмар. Но просто не е възможно всички да са на 100% подготвени по ред причини. Пияния няма кой да му каже че Витоша не е Витошка, добре екипирания надценява екипировката, а добре подготвения надценява себе си. Не допускането на бедстващи си е направо опит за убииство!

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  БТС защитават хижаря, защото сега взима 1000 лв./месец.Ако, искаме денонощен достъп до заслона може да се окаже, че БТС ще трябва да плаща на някой да стои там. В крайна сметка трябва да отваряш 24 часа.Впрочем навремето, когато хижарите бяха приветливи и мили ми се струва, че на тях им плащахме да стопанисват хижите, а не обратното.
  —цитат от коментар 34 на hope


  Точно това отношение на БТС стои в основата на проблема. Вместо да се погрижат за подсигуряване непрекъснатостта на приемане на туристите в БТС са пожелали да изкарат пари, а този който е наел помещението е мислел така - "Аз плащам, значи мога да правя каквото си искам".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  за късмет се размина с "жената до Кирил каза ..". и в такива случаи (на голи планинари при минус 15) съдебна забрана за изкачване на повече от 300 метра
  —цитат от коментар 41 на дерибеев


  Ти сериозно ли?
  Това червените винаги решавате проблемите без да мислите и поради това по възможно най-глупавия начин.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Очевидно не са смятали да останат дълго, а само да се постоплят и да се върнат обратно.
  —цитат от коментар 51 на Храбър


  Ами не, отишли са горе да празнуват. Авторът чистосърдечно си го признава - как след като спасителите взели онзи с гащите, те си направили софра в заслона. Че и други празнуващи дошли.
  След тази реклама, всеки 31.12 горе ще се заформя як купон.

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Весело

  Не може да си празнуваш в тесен семеен кръг в помещение, чието предназначение е непрекъснато/денонощно да осигурява подслон!
  Тръгнали са защото са разчитали на правилото за подсигурен непрекъснат достъп. Очевидно не са смятали да останат дълго, а само да се постоплят и да се върнат обратно.
  —цитат от коментар 51 на Храбър

  А ако вътре вече и 65 човека и няма място? изкарват някого насила за да влезе тоя, на който са казали по телефона, че места няма?
  И кво, нямат право хората да празнуват? Може би трябва да се извинят?

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  „...а пред вратата седи премръзнал човек, значи го каниш да влезе и това е....“

  Тъй де, това е, въпросът е човек ли е този дето стои пред вратата? Щото хижарите всекидневно имат достъп до разни „човеци“, от които не ясно какво могат да очакват...

 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  ко няма грешки няма да има нужда от хижи и заслони, господа и госпожи.
  —цитат от коментар 57 на touchthis


  напротив. Аз днес или най-късно утре тръгвам за хижа и ще стоя поне седмица. И не, нямам нужда от хижа заради грешка. Просто ми харесва хижата, мястото и екипа.

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Тоя не е искал да се стопли, а да се напие! Търсил е терен)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 65. 65 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Zaradi tezi debili uvolniha choveka...dumi niamam, nagleci!!!!

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#28] от "EU defender":

  Те хубаво са отказали, ма май не са имали правото да го отказват.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  До коментар [#56] от "Веселин Дечев":

  Ми направили са го.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Не допускането на бедстващи си е направо опит за убииство!"

  1. Договора ги задължава да дават достъп 24 часа в денонощието.

  2. Всеки който стопанисва хижа в планината е наясно, че все някога ще има инцидент с турист (дали идиот тръгнал по шорти или професионален алпинист стъпил на криво) и когато има кризисна ситуация те ще трябва да окажат помощ. А те- не били работели по това време.

 69. 69 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Защо, за да може поредният ИДИОТ без знания, екипировка и подготовка да се качи следващият път по косъм и да се прави на велик планинар или следващият яко почерпен неадекватник да досажда ?!

 70. 70 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Ами не, отишли са горе да празнуват. Авторът чистосърдечно си го признава - как след като спасителите взели онзи с гащите, те си направили софра в заслона. Че и други празнуващи дошли.
  —цитат от коментар 60 на EU defender


  Едно яко (както си мислиш) празненство се подготвя поне от предния ден.
  Тези хора са били леко облечени и са тръгнали почти вечерта.
  Употребата на думата "софра" е достатъчно показателна за това как си представяш ситуацията.
  Да беше прочел по-внимателно описанието на случката. Не си измисляй и не си добавяй несъщаствуващи детайли.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Вие смятате ли, че наемателите щяха да отворят, ако имаше някой със счупен крак, например?

  Темата се измести, защото Кирил е ексцентричен.
  Щяха да си празнуват вътре и нямаше дори да погледнат, дете ли е, възрастен ли е.

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Ти остави, че е нечовешко (меко казано), ами и черно на бяло имаме нарушаване на правилата. Пише си го. Обаче на нашите Андрешковци и това не им пречи да не могат да вдянат колко криви са въпросните "хижари".

  Винаги съм се чудил защо в България обществото се разделя на поне две относно казуси, които де факто не съществуват. Тук НЯМА казус - всичко е ясно. Обаче половината (че май и повече) подкрепят нечовечните и нарушилите договора.

  И си мисля, че това се получава защото българите умеят да съдят за казусите единствено по това къде се виждат по-вероятно.

  Няма никога да тръгнат по планината голи, следователно тоя е крив
  Биха си присвоили правото да си затворят обект даден им за стопанисване ПРОТИВ правилата: следователно тия са прави.

  И т.н. и т.н., хората си формират мнение по важни казуси, примерно фарсът с Истанбулската Конвенция, която, разбира се, няма нищо общо с това, което българите й приписаха.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 73. 73 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Ако беше Кирил Николов -Дизела,щеше да пробяга догоре и да слезе без проблем.
  Но не при -15.
  Майтап.

 74. 74 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Гади ми се от всички Вас, защитаващи недопускането на студуващ човек в топло помещение. Тук не говорим за правила или закони а за най обикновена човещина. Повръща ми се от всички Вас.

 75. 75 Профил на znr27381917
  znr27381917
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Човещината е за хората, не одушевените предмети нямат такава.

  Хижарите искали да си прекарат празника сами, ОК, идват няколко души излез, виж ги к'во смятат да правят, запали печката в заслона и като си сигурен че всичко е точно се прибери и пий едно за тях, за себе си, за семейството си.

  Ако бяха приели човека малко да се стопли, през това време да бяха запалили печката в заслона, на сутринта щеше да има 4-ма много благодарни хора, вместо много огорчени планинари.

 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":
  Ало, а те не са ли хора? Поне на нова година да ги бяха оставили на мира, а не да тръгнат да изкачват Черни връх по долни гащи! Този за това да се е замислил? Или мисленето не е в хобитата му? За съпричастност с други хора да не говорим! Ако заради това леке хижарят си загуби работата, ще е върхът на абсурдите!

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#63] от "Веселин Дечев":

  Човекът ти дава възможност да видиш как естествено се случват нещата. Една истинска жижа се строи заради нуждата на туристите. За да им подсигури подслон при лошо време или други неприятности. Затова се казва хижа, а не къща. Тя не е предназначена за "туристи" като теб, които не отиват в планината, а отиват...."на хижа".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ronald Reagan":

  Te sa se obadili I I'm e bilo otkazano!

 79. 79 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  Вие смятате ли, че наемателите щяха да отворят, ако имаше някой със счупен крак, например?Темата се измести, защото Кирил е ексцентричен.Щяха да си празнуват вътре и нямаше дори да погледнат, дете ли е, възрастен ли е.
  —цитат от коментар 71 на hope


  Сега колко ще плати на ПСС за спасителната акция ексцентричния?

  В Русия съм! В Русия съм!
 80. 80 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#11] от "Индиана":

  Да, трябва да се помогне. Дори и да не ни харесва.

 81. 81 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":

  Chainata ne e hija. Vie kolko chedto hodite do cherni vrah?

 82. 82 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#72] от "КретенКилър":

  Страшно много обичаме да назидаваме някой сгрешил от глупост, къде от арогантност.
  Национална черта е, за много голямо съжаление.


 83. 83 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#76] от "султана глаушева":

  Не бе, не са хора. Щом са били готови да го оставят да замръзне, защото "празнуват", значи НЕ СА ХОРА.

 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#51] от "Храбър":

  Непрекъснат достъп има - до заслона което е предверието и е зад врата т.е не е навън. Няма условия за непрекъснат достъп до отоплено помещение. И тоно в това предверие другите наглеци са празнували, просто тоя дебил е бил премръзнал и са го свалили на алеко за да не умре. Силно подозирам зе хижарите са се нагледали на такива психари, това да се разкарваш гол и да се сугестираш че не ти е студено е модно напоследък.

 85. 85 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Ся, хайде малко коректност по темата!!! Заслонът е бил отворен и хората са се подслонили в заслона!!!! Чайната/заведението, кръчмата/ е била затворена, като два дена преди това супермените са били предупредени че няма да работи!!! А лудия по шорти въобще не ми се коментира! Вие разбрахте ли дали е имал планинска застраховка???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  До коментар [#11] от "Индиана":Да, трябва да се помогне. Дори и да не ни харесва.
  —цитат от коментар 80 на Ridiculous Върнете стария сайт!


  Ами те са помогнали-обадили са се на ПСС.
  Въпросът е платил ли е вече Кирил за спасителната операция и колко?
  Или не'а нужда,а?

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#38] от "Paolo Di Canio":

  Dali sa dostap vav vanshnata chast, kadeto nikoga ne se zakliuchva, no idiotat e po po gashti I s hipotermia. Ne sa go pusnali nai- vatre.

 88. 88 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  Абе какви ги говориш?
  Ти представяш ли си да го бяха открили вкочанен на 1 януари, на 10 метра от заслона?!? Какво ще обясняват после хижарите вътре?
  Тук всички много лесно се изказват на топличко пред клавиатурите, обаче съм сигурна, че 99% от тях биха отворили вратата да приютят всеки ид.от, който мръзне пред очите им.
  Стига да не е луд и агресивен, естествено - там вече казусът е напълно различен.

  Доброто е заразно
 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  А ако вътре вече и 65 човека и няма място? изкарват някого насила за да влезе тоя, на който са казали по телефона, че места няма?
  И кво, нямат право хората да празнуват? Може би трябва да се извинят?
  —цитат от коментар 61 на Веселин Дечев


  Ако!?
  Ако баба ми беше мъжка, щеше......
  ....
  Ами ако хижата беше за 75 човека?
  Тогава?
  ....
  Схващаш ли колко са ти тъпи аргументите?

  п.п. Никой ни им пречи да празнуват....Но, по човешки да пуснат нуждещите се вътре.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 802 Разстроено

  Човещина трябва - преди всичко!

  Дори на празник, дори към самонадеяни и неразумни, дори за сметка на личния ни комфорт... особено когато става за човешки живот!

  С какво сърце ще оставиш вън на студа премръзнал човек? А ти вътре, на топло - спокойно ще мезиш и пийваш в очакване на новата година?!

  "Перко Наумов" че не го слуша главата - така е, ама дай да го оставим вън като куче да умре от студ ли?

  Не искам да разбирам подобен вид логика, като тази на хижарите!

  Пред вратата ти има бедстващ и молещ за помощ човек, а ти... имаш да празнуваш...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 91. 91 Профил на spectator
  spectator
  Рейтинг: 74 Неутрално

  "Как обаче неразумно поетите рискове в планината да се намалят е труден въпрос и тема за продължение"
  Не мисля, че е особено труден въпрос- безусловно /ПСС/ спасяват човека, след което му се представя сметката за операцията по пазарни цени. Ако не му е по джоба, вменява му се като дълг, който да изплаща следващите ХХ години.
  Дори информацията, чо това е процедурата би имала възпитателен и превантивен ефект.

 92. 92 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Весело

  Интересно - като трябва да осигурят "постоянен достъп на туристите до санитарния възел в обекта", защо онзи крокозъбел пред тоалетната събира по 50 стотинки такса?
  —цитат от коментар 18 на gergansky


  Защото иначе вътре ще се допускат само хора, понесли четка, абразивен препарат, ароматизатор, леген с гореща вода и мопченце.
  И няма да напускат, докато не издадат обекта в хигиенно приемлив вид.

  Доброто е заразно
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#77] от "Храбър":Chainata ne e hija. Vie kolko chedto hodite do cherni vrah?
  —цитат от коментар 81 на blahblah


  Хайде да не е хижа, а заслон.
  Задълженията са същите.
  Даже по-големи.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#86] от "Веселин Дечев":

  Не бе другарю. НЕ СА СЕ ОБАДИЛИ. Обадили са се приятелите му и от ПКС са наредили на хижарите да го пуснат да се стопли. И дори тогава не са го пуснали до печката, а в ъгъла. Ти обаче си готов да лъжеш и защитаваш каузи, подриващо всичко човешко в нашето общество. Заради такива като теб в последните години в цялото общество цари нечовешка злоба и омраза. Знаете ли докъде ще доведе това? До там докъдето е довело света през 1939. Оставете лудите да си умрат от студ. Нали това Ви е тезата?

 95. 95 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Ся, хайде малко коректност по темата!!! Заслонът е бил отворен и хората са се подслонили в заслона!!!! Чайната/заведението, кръчмата/ е била затворена, като два дена преди това супермените са били предупредени че няма да работи!!! А лудия по шорти въобще не ми се коментира! Вие разбрахте ли дали е имал планинска застраховка???
  —цитат от коментар 85 на chichka


  Нямал е застраховка, естествено! Защо му е на Чък Норис застраховка? Нямам думи, бясна съм, че заради тези келеши са уволнили човека, Чавдар!!! Ите самодоволно пишат ли пишат статии , постове из фейсбук . Писна ми отпревзети самовлюбени модернисти, които нямат елементарно чувство за справедливост, достойнство, уважение към другия, но само крякат и искат главата на тоя или ония. Нещастници жалки!

 96. 96 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Разстроено

  До коментар [#62] от "joro4900":

  Ти как мислиш - човек ли е този, който им е стоял пред вратата?
  Виж го ти как взе да решава кой е човек и кой не е човек...
  Първа стъпка на всяка човеконенавистна система е да дехуманизира човека. Започваш да го наричаш "обект", "субект", "мишена", "единица", "съпътстваща щета" и те така те.

  Доброто е заразно
 97. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Любопитно

  Пред вратата ти има бедстващ и молещ за помощ човек, а ти... имаш да празнуваш...
  —цитат от коментар 90 на Другарката Михайловна


  Като се е усетил, че е бедстващ защо е продължил да се изкачва?Гол до кръста?
  А защо приятелите му не са свалили фланели и якета да му помогнат, нали е бедстващ?
  А защо не са се затичали към близката база на ПСС след спасителите да видят как е приятелят им, а са започнали да празнуват най-непукистки в предверието?

  В Русия съм! В Русия съм!
 98. 98 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#76] от "султана глаушева":

  Очевидно е, че мисленето не е от хобитата на тоя с късите гащи. Спор по този въпрос мисля, че няма.
  Засега глупостта обаче не е углавно престъпление - хеле пък такова, което заслужава веднага смъртна присъда.

  Доброто е заразно
 99. 99 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Просто са могли да се обадят до хижата предварително и да разберат може ли, не може ли , да си направят уговорка. Обикновено така се прави, останалото са сметки без кръчмар.
  —цитат от коментар 23 на Ronald Reagan


  Обадили са се и изрично им е казано че заведението няма да работи!!! Заведението!!! Заслона си е отворен и малоумниците са били в заслона!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 100. 100 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 229 Неутрално

  българите умеят да съдят за казусите единствено по това къде се виждат по-вероятно.

  Няма никога да тръгнат по планината голи, следователно тоя е крив

  Биха си присвоили правото да си затворят обект даден им за стопанисване ПРОТИВ правилата: следователно тия са прави.И т.н. и т.н., хората си формират мнение по важни казуси, примерно фарсът с Истанбулската Конвенция, която, разбира се, няма нищо общо с това, което българите й приписаха.
  —цитат от коментар 72 на КретенКилър


  Най-точния коментар!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK