Новата година за "Зелени Балкани" започна с нов брадат лешояд

Новата година за "Зелени Балкани" започна с нов брадат лешояд

© Зелени БалканиЕкипът на Спасителния център е бил изненадан приятно на 3 януари рано сутринта, когато открива малка бяла топка в гнездото на брадатите лешояди. В Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора се намира единствената размножаваща се двойка брадати лешояди в България, като досега тя е имала 5 малки. И петте брадати лешоядчета са напуснали страната като част от европейската програма за обмен с цел възстановяване на вида на континента.


Двойката брадати лешояди е дарена на Спасителния център през 2008 година от Центъра за размножаване на брадатите лешояди в Харинзее, Австрия, със съдействието на европейската фондация за възстановяване на вида "Vulture Conservation Foundation". Усилията за възстановяване на лешоядите - както на брадатите, така и на белоглавите и черните - са на международно ниво, защото те са силно мобилни.


Брадатите лешояди в Спасителния център на "Зелени Балкани" мътят вече четвърта поредна годинаПланове за действие


Мерките за възстановяването на видовете се планират международно, а дейностите за един вид лешояд са съобразени и със състоянието на популациите на останалите два вида.


Например, в България възстановяването на брадатия лешояд се съобразява с европейски програми и с Балканския план за възстановяване. Пускане на брадат лешояд в българската природа не може да започне преди да се изградят стабилни колонии на белоглави лешояди (вече с голям напредък след дългогодишна работа на природозащитните организации) и преди да има свободно гнездящи черни лешояди (засега и трите освободени в България черни лешояда са напуснали страната).


Работата на природозащитниците както на национално, така и на международно ниво, се води от разработени от експерти дългосрочни програми, които траят няколко десетилетия. На ниво Европейски съюз има приети Планове за действие за опазването и възстановяването на видовете, които са одобрени от Европейската комисия. Природозащитниците се ръководят в дейностите си за възстановяване на лешоядите и от други международни планове, разработени по силата на различни международни конвенции, като например Бонската за мигриращите видове.


В България


В България Плановете за действие и за трите вида лешояди трябва да се изготвят по силата на европейските правила за мрежата "Натура 2000", които с регламентират за страната с националния Закон за биологичното разнообразие (ЗБР). Плановете за действие за трите вида лешояди - брадатите, белоглавите и черните - са разработени през 2014-2015 г. от неправителствените организации "Зелени Балкани", Фонд за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици. И трите плана са приети от експертния Национален съвет по биологичното разнообразие (НСБР) към екоминистерството. Въпреки че държавата ни е длъжна по силата на европейската Директива за дивите птици да има планове за действие за всеки от видовете, досега само един - планът за черния лешояд - е финално влязъл в сила след подпис на Министъра на околната среда и водите.


В момента тече 5-годишен проект на пет основни партньора от четири европейски държави за черния лешояд - Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649, като природозащитниците очакват до 10 години първите черни лешояди да се задържат в страната ни. През това време могат да започнат дейностите за подготовка на освобождаване сред природата в България и на брадати лешояди.


Брадатият лешояд


Брадат лешояд

© Зелени Балкани

Брадат лешояд


България е първата страна, която успява да размножи брадати лешояди в плен – в Софийския зоопарк в периода 1916 – 1927 г., една двойка успява да отгледа 11 малки. Тогава видът още гнезди на свобода. Видът изчезва за България през 1962 г., когато е открита последната птица, убита над Сливен. Оттогава брадатите лешояди, живеещи в Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора, са единствените птици от този вид в България.


Освен защитен от европейската мрежа "Натура 2000" (от Директивата за дивите птици и националния Закон за биологичното разнообразие), брадатият лешояд е обект на защита и от Конвенцията за опазване на мигриращите биологични видове диви животни (Бонска конвенция), Конвенцията за опазване на европейската дива флора и фауна и природните местообитания (Бернска конвенция) и Конвенцията по международната търговия със застрашени видове (CITES конвенция).


Брадатият лешояд е класифициран като "изчезнал вид" в Червената книга на България и е включен в Световния Червен списък със статут "полузастрашен" поради умерено бързо намаляване на световната му популацията за последните три поколения. Европейската популация е претърпяла драматичен спад, довел до пълно изчезване на вида като гнездящ от Алпите, Балканите, Карпатите, Кипър и Сицилия.


Въпреки всички природозащитни мерки и текущи програми за реинтродукция, към момента има едва 1300-6700 полово зрели индивиди за Европа. Елена Стоева от "Зелени Балкани" разяснява за "Дневник", че тази численост е твърде ниска за оцеляването на вида без човешка помощ. А изчезването му е причинено от заплахи от човека - бракониерство, отрови за хищници, които се залагат в мъртви животни, изчезване на пасищното животновъдство, което намалява достъпа му до храна и смърт при кацане на птиците върху електропроводи.


Елена Стоева допълва, че възстановяването на вида цели не само компенсация за вредните човешки дейности, но и е полезно. Както и останалите лешояди, той помага на животните и човека, защото е "санитар на дивата природа". Специалното за брадатия лешояд е , че той е така нареченият "Костобер" - поглъща цели кости и така напълно обезврежда заразата от умрелите животни и спира разпространението на болестите на дивеча и домашните животни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5821 Неутрално

  Много е красив брадатият лешояд, очите си не мога да отлепя от него.

 2. 2 Профил на wqq07306824
  wqq07306824
  Рейтинг: 245 Весело

  В първия момент помислих ,че става въпрос за "боец"на Ислямска държава.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Браво, това да се чува.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Любопитно

  Колко двойки трябва да достигне в Европа за да се смята за не застрашен?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Дано да има достатъчно финансиране за спасяване на изчезващи видове.

 6. 6 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 654 Весело

  Предлагам да го кръстим Дедо Брадо.

  Марс е изконна Американска територия!
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Държавна агенция си е купила автомобил и Дневник представя това, като зашеметяваща новина, а тук срамежливо пропуска сумата на милионите евро усвоени от т.нар. "екологични" фирми :)

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Колко милиони?

 9. 9 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  https://greenbalkans.org/VulturesBack/bg/Rezyume.c88
  ""Проектът е с продължителност седем години, като стартира от юни 2015 и общият избираем бюджет е 3,483,411 EUR, като Европейската Комисия осигурява съфинансиране от 2,607,648 EUR.""


 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jikevjikev Jikev":

  Това са най-добре похарчените европейски пари

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  https://greenbalkans.org/VulturesBack/bg/Rezyume.c88 ""Проектът е с продължителност седем години, като стартира от юни 2015 и общият избираем бюджет е 3,483,411 EUR, като Европейската Комисия осигурява съфинансиране от 2,607,648 EUR.""
  —цитат от коментар 9 на Jikevjikev Jikev


  Ето откъде идват кинтите за безкрайните обжалвания на всяка по-значима инфраструктурна инвестиция.

 12. 12 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Това са "пет основни партньора от четири европейска страни" за 5 години - всеки от партньорите осигурява работа на терен и транспорт и всекидневна експертна грижа за птиците. Оттам нататък смятайте - парите се харчат съвсем целево и съответстват на работата.

 13. 13 Профил на lva45592800
  lva45592800
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "galapagas":

  Здравейте. До скоро бях ръководител на въпросния проект, с което се гордея. Той е спечелен в конкуренция с десетки други от цяла Европа. Реално ако не беше оценен като такъв с изключителен принос спрямо бюджета си, парите щяха просто да отидат в друга страна, за опазване на нейната природа. Така хейтъри като вас само допринасят ние да плащаме за членството си в ЕС, но ако може да пропускам ползите. Подчертавам, че в проекта не участват фирми, а неправителствени, граждански организации, чиуто средства се използват в обществена полза. Това в превод означава, че не се генерира печалба, а всяко Евро се използва само за дейности под строг одитен контрол. Фактът, че сами сме посочили сумата на проекта е всъщност, за да може хората да оценят, че освен, че сме привлекли тези средства за страната ни, ние сами намираме с финансирането от над 1 млн лева, с подкрепата на десетки дарители, българи и чужденци, хора, не като вас 😉 Елена Тилова

 14. 14 Профил на lva45592800
  lva45592800
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля да ме извините за грешките, пиша от телефон... Едно допълнение... Бюджета е повече от оптимален и включва ежедневни, 7 годишни дейности на голям екип в три страни, закупуване на земи с природозащитник цел, екипировка, която ще се ползва в обществена полза и пр. От този бюджет се внася в хазната ни ДДС, което на нас не се възстановява, плащат се и реални осигуровки на хората. Работата е тежка и не благодарна. Вършат я хора, за които завръщането на тези видове е мисия на живота им....дай боже да успеят и брадатия лешояд, който е символ на БЪЛГАРСКАТА прирпдозащита, да се завърне, въпреки хора като вас...

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  До коментар [#10] от "джендър дебне в храсталака":

  И как го пресметнахте!? Как пресметнахте, че тези дейности струват 7,000,000, а не 1,300,000 или 700,000!?

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Мильо , сбърка .Въпросът не е към мен.

 17. 17 Профил на lva45592800
  lva45592800
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Здравейте, отново ви пише Елена Тилова. Всъщност тези проекти имат съвсем детайлни бюджети. За тези седем години е разписано буквално седмица по седмица необходимите ресурси, разбити по пера и вид разходи - например горива, ремонти на автомобили, такси за транспорт на внесените животни и прочие , и прочие. Проектите по програма Лайф, както и всички проекти на правителствени организации се одобряват по предварителни подробни бюджети, и след това най-детайлно се следят дали се разходват по точните пера и направления. Отклонения не се допускат ;)) Както писах и по-горе тези проекти НЕ ПРЕДВИЖДАТ ПЕЧАЛБА, това не е стопанска дейност, като строежа на магистрали например...Тоест, би следвало всеки българки гражданин да е щастлив, че са привлечени в конкурента среда от ЕС, за да се използват точно у нас, точно за опазване на нашата природа .

 18. 18 Профил на lva45592800
  lva45592800
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "svoboden":

  Здравейте, отново ви пише Елена Тилова. Всъщност тези проекти имат съвсем детайлни бюджети. За тези седем години е разписано буквално седмица по седмица необходимите ресурси, разбити по пера и вид разходи - например горива, ремонти на автомобили, такси за транспорт на внесените животни и прочие , и прочие. Проектите по програма Лайф, както и всички проекти на правителствени организации се одобряват по предварителни подробни бюджети, и след това най-детайлно се следят дали се разходват по точните пера и направления. Отклонения не се допускат ;)) Както писах и по-горе тези проекти НЕ ПРЕДВИЖДАТ ПЕЧАЛБА, това не е стопанска дейност, като строежа на магистрали например...Тоест, би следвало всеки българки гражданин да е щастлив, че са привлечени в конкурента среда от ЕС, за да се използват точно у нас, точно за опазване на нашата природа .

 19. 19 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#18] от "lva45592800":

  Браво на вас! Бих искал да работя такава работа, в която има кауза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK