Трима души са задържани за разрушаването на дюните на къмпинг "Смокиня"

Снимка от 13 януари на разораните дюни в къмпинг "Смокиня"

© Marina Uzunova

Снимка от 13 януари на разораните дюни в къмпинг "Смокиня"Трима души, включително и собственикът на терена, на който се намират пясъчните дюни на къмпинг "Смокиня", са задържани във връзка с сигнала от 12 януари, че те са разрушени. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Нова телевизия, но не съобщи имената им.


Вчера окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и изпрати на място служители на МВР, които да извършат проверка. "При отиването на място полицейските служители са установили категорично, че се касае за разрушаването на дюни. Това е за нас защитена територия, разрушаването и повреждането на защитени територии и земни образувания, които са невъзстановими и изключително ценни, представляват престъпление по общ характер", допълни говорителят на главния прокурор.


"За това в условия за неотложност при първите действия при разследването с оглед на местопроизшествието е стартирано наказателно производство", уточни Арнаудова. "В рамките на вчерашния ден полицейските служители установиха самоличността на багеристите, които са осъществили заравняването и на практика унищожаването на дюните. Те бяха задържани в късните часове.


Арестуваните - с различни версии
След провеждане на беседи с двете лица те са заявили, че са били наети от трето лице за това да извършат услуга", заяви тя, като посочи, че е установен и багерът, с който е извършено заравняването. "Тези лица са посочили лицето, което ги е наело. Получили са 1000 лв. за услугата, след което МВР успяха да установят и задържаха и поръчителя на това действие. Трите лица към момента са задържани за срок от 24 часа в МВР - Бургас, и предстои с тях да се извършват процесуално-следствени действия", посочи Румяна Арнаудова.


"Най-общо двамата багеристи сочат, че са били наети от това лице, а лицето твърди, че е собственик на имота, в които са осъществени действията, но не ги е наемал. Налице са противоречия в техните твърдения", заяви тя. "Лицето, което сме задържали и което е поръчало тези действия, е собственик на имота и твърди, че не е знаел, че някой е извършвал тези действия, което за нас е доста нелогично на този етап", каза още Арнаудова.


Информацията, че част от дюните в къмпинг "Смокиня" са разорани, се появи в събота в социалните мрежи. По-късно същия ден проверка на районната екоинспекция в Бургас установи, че увреденият имот е част от плаж "Смокини - север", който е изключителна държавна собственост. Територията е от защитен вид и е част от крайбрежната плажна ивица, отдадена на концесия и под наем от Министерството на туризма.


Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Много ми е интересно какво ще се случи след това: дали в следственият арест ще ги заболят зъбите, ишиаса или лумбагото и колко ще платим като данъкоплатци след като ги освободят без да ги осъдят за мерзостите и безобразията, които сътвориха!!!!

 2. 2 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Да им дадат кофички и лопатки и да почнат да ги възстановяват.
  Ръчно.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  Невероятно сложен и заплетен казус. :))))

  Двамата бачкатори твърдят, че собственикът на имота ги е наел да разрушат дюните в имота МУ, а той твърди, че не ги е. :)))

  Сигурно Лозан Панов ги е наел.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 616 Гневно

  Black Sea News is in Sozopol
  18 hrs ·
  Здравейте, Приятели! Получихме повече информация, относно случая с изравнената дюна пред къмпинг "Смокиня". Тя доста се разминава с версията на собственичката на къмпинга - Зоя Ганозлиева. Категорично тя е знаела предварително за започването на акцията, тъй като няма как техниката заравнила терена да не мине през нейния имот. Още повече, че е невъзможно имота де е неохраняем от физическа и техническа /камери/ охрана. Да се свалят записите от камерите и случая ще се приключи бързо. А, къде е и ролята на пазача? Надали тежката верижна техника е прелетяла безшумно над него. За да не сме голословни разполагаме и със снимки, предоставени ни от милеещи за природата хора. На тях се вижда техниката с която е извършено деянието, като тя се намира на територията на къмпинг "Смокиня" и е била позиционирана там /може би, за да се изчака удобния случай/ няколко дни. Случайно ли е, че регистрацията на камиона, съвпада с града по местоживеене и родно място на директора на РИОСВ - Бургас, Тонка Атанасова - Хасково. Наистина ли е изненадана или тя има нещо общо с имота и настоящия му собственик? Да не би, пак случайно, именно тя да е дала сигнала за операцията, а сега да го играе ощипана невеста? Това са въпроси, на които е редно тя да отговори, но надали. Как така от гранична полиция или ИАРА, не са засекли случващото се, разполгащи с техника и ресурс за това, а от километри засичат рибарските и мидени бракониери. На всички в Созопол, а и не само, е ясно и друго - никой не може да предприеме, каквото и да било в града и общината, без благословията на местния дерибей - кмета. Всеки знае той пък от коя партия е подкрепен. От същата, която назначи и Тонка Атанасова на настоящия й пост. Ние от "Black Sea News" нямаме претенциите, а и ресурсите на големите медии, но се опитваме да търсим СПРАВЕДЛИВОСТТА! Позовавайки се на нашата информация, всяка медия, може да довърши започнатото от нас. Ние няма да спрем да търсим ИСТИНАТА, както по този случай, така и по други подобни, тъй като това е изборна година и водата ще е мътна, а в такава най-лесно се лови риба!

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1107 Весело

  "Най-общо двамата багеристи сочат, че са били наети от това лице, а лицето твърди, че е собственик на имота, в които са осъществени действията, но не ги е наемал."

  Този казва едно, онзи обратното, а истината е съвсем друга - имота е държавен!

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1497 Весело

  1000 лв.! Много евтина машиносмена бре!:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 7. 7 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Нещо не разбирам. Моля за обеснение? Как така съществува частен имот на плажната ивица, изключителна държавна собственост.

 8. 8 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  Сега трябва да ги "одрусат" по едни сто хиляди лева глоби тия убавци, а после с комплекти от детски лопатки и гребла да започват възстановяването. И колкото време им отнеме - толкова, действа се по снимки на местността отпреди да започнат разрушаването на дюните. И без право на обжалване...

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#7] от "Deinio":
  В бойколандия няма невъзможни неща! За съжаление природата е увредена непоправимо.

 10. 10 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Под "собственик на терена" какво трябва да се разбира?!?

  Дюните са изключително държавна собственост. Или става дума за наемател/концесионер, който НЕ Е собственик, или ако наистина е собственик, то тогава не става дума за дюни!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#8] от "Г.Е.М.":
  Наивни мечти - според закона глобата е 1-10к т.е. по-малко от месечната заплата на някои калинки, брои се административно нарушение и обърнете фнимание -порицание. Остава да се впише и в книга за посетители!

 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Кой е собственикът? Как се става собственик на дюна? Наследствена "нива" на дядо му ли е била, че са му я дали на тоя лешпер?

 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Любопитно

  Въпрос към разбиращите: Наистина ли са невъзстановими дъните? Звучи ми нелогично - това все пак са купчини пясък, създадени от вятъра, но с помощта на същата тази техника, която ги е разрушила, мисля че пак могат да се възстановят, а пък вятъра ще си ги изглади.
  Във всеки случай ако оставят терена така, подравнен, все едно правят услуга на собственика!

 14. 14 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Максималната строгост на закона трябва да се приложи сега.

 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Нека позная - някакви селски тарикати просто са разчиствали терена, щото им е пречело на гледката.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Арестували са държавата(собственика)?
  Няма нужда - тя е пленена

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Ясно е че няма как до всяка дюна, да се сложи полицай.
  Затова трябва сега да има адекватни наказания.
  Глобите доколкото разбрах са от 10 до 100 хиляди лева
  Тоест, глобяват концесионера и поръчител със 100 хиляди лева и му отнемат правото на стопанисване на обекта.
  Само така няма да прочетем утре, че и други дюни са изчезнали

 18. 18 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#13] от "cristo_n":

  този процес с каква техника се възстановява:
  As a dune forms, plant succession occurs. The conditions on an embryo dune are harsh, with salt spray from the sea carried on strong winds. The dune is well drained and often dry, and composed of calcium carbonate from seashells. Rotting seaweed, brought in by storm waves adds nutrients to allow pioneer species to colonize the dune. These pioneer species are marram grass, sea wort grass and other sea grasses in the United Kingdom. These plants are well adapted to the harsh conditions of the foredune typically having deep roots which reach the water table, root nodules that produce nitrogen compounds, and protected stoma, reducing transpiration. Also, the deep roots bind the sand together, and the dune grows into a foredune as more sand is blown over the grasses. The grasses add nitrogen to the soil, meaning other, less hardy plants can then colonize the dunes. Typically these are heather, heaths and gorses. These too are adapted to the low soil water content and have small, prickly leaves which reduce transpiration. Heather adds humus to the soil and is usually replaced by coniferous trees, which can tolerate low soil pH, caused by the accumulation and decomposition of organic matter with nitrate leaching.[29] Coniferous forests and heathland are common climax communities for sand dune systems.

  Young dunes are called yellow dunes and dunes which have high humus content are called grey dunes. Leaching occurs on the dunes, washing humus into the slacks, and the slacks may be much more developed than the exposed tops of the dunes. It is usually in the slacks that more rare species are developed and there is a tendency for the dune slacks soil to be waterlogged and where only marsh plants can survive. These plants would include: creeping willow, cotton grass, yellow iris, reeds, and rushes. As for the species, there is a tendency for natterjack toads to breed here.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  До коментар [#13] от "cristo_n":


  Ще се възстановят вида си (не както са били) от вятъра в продължение на 100 години. Унищожения живот -едва ли...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#13] от "cristo_n":

  Механичното възстановяване на дюните не е кой знае какъв проблем, биологичното възстановяване ще е по-бавно. Най-голям проблем е да спре човешката дейност за да не се пречи на естественото възстановяване .

  Eddie lives... somewhere in time!
 21. 21 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Ще ги погалят с едни 1000лв глоба и ще спре да се говори за този случай.А после, след година-две, там може и заведенийце да изникне, а сетне и едно хотелче да се построи, ама малки, на по 3-4 етажа само.И докато се шуми пак, документите ще се оправят, всичко ще изглежда наред, само природата няма да я има.
  И всичко това става със знанието, с желанието и подкрепата на администрация, община, кметове, министри и премиери.Но как да е иначе, след, като само комунисти си избирате - я БСП, я ГЕРБ!!!!

 22. 22 Профил на Цветанка Маринова
  Цветанка Маринова
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Да поседят в затвора докато дюните се възобновят.

 23. 23 Профил на Шимон
  Шимон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Думи нямам... безшумен багер, който никой не е забелязал?!

 24. 24 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Дотук добре. Браво на прокуратурата.

  Ако имаме и нормален съд, престъпницате ще си получат заслуженото.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Конпи и "мъдрият" му ръководител няма ли да наложат запор НА ЦЯЛОТО имущество на поръчителя и изпълнителите?

 26. 26 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ся ще се окаже, че нам се зловиди инвеститорския интерес на предприемчиви люде в тяхната си частна собственост - десетилетен герболяшки похват да изтъкват "десни"аргументи само и единствено ако има далавера, лична.

 27. 27 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 485 Разстроено

  Въпрос към разбиращите: Наистина ли са невъзстановими дъните? Звучи ми нелогично - това все пак са купчини пясък, създадени от вятъра, но с помощта на същата тази техника, която ги е разрушила, мисля че пак могат да се възстановят, а пък вятъра ще си ги изглади.Във всеки случай ако оставят терена така, подравнен, все едно правят услуга на собственика!
  —цитат от коментар 13 на cristo_n


  Умствен потенцЯл тЕпичен за матрЯлната единица.
  Където мине любимият ти баце - нищо не расте...

  Stef
 28. 28 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Арнаудова, как по-точно, лицето, което сте задържали, може да е собственик на пясъчни дюни?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 29. 29 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#27] от "stef":

  Човека ти зададе най-нормален въпрос, ти му отговори като жълтопаветен специалист по всичко.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 30. 30 Профил на Milen
  Milen
  Рейтинг: 8 Неутрално
 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#13] от "cristo_n":

  викаш ако иманярите минат и заравнят една тракийска могила, колко му е да я иззидаме и навършим с един булдозер. Първо не същото второ, дюните са били малка екосистема, не купчина пясък.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 32. 32 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  След като става дума за частен имот и частен пясък, с какво точно се занимава прокуратурата!? Ако собственика има претенции към някой за това, че е влизал в имоата му да го съди. А това, че са задържали собственика ми навява мисли за КНДР или Мианмар...

 33. 33 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#13] от "cristo_n":

  Върху дюните колкото и да са бедни на растителност на пръв поглед такава има. И са естествен хабитат за много видове безгръбначни животни, предимно насекоми.

  https://bgflora.net/habitats/2110-zarazdashti-se-podvizhni-diuni.html

  Ето това е описанието на единия от трите вида дюни в БГ.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 34. 34 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 466 Неутрално

  бъдете спокойни, сега ще наложат сурова глоба от 1000 лв и всичко ще се оправи.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  Ехааа! Каква "стелт" техника имало в страната ни! Не можеш да я чуеш, видиш и снимаш!Това F 35, ряпа да яде. Решението е лесно - никаква концесия на частни лица. Държавна собственост - до 500м от брега. Виновните чиновници, да чукат камъни в кариерите на ръка до живот, с пълна конфискация на имуществото. За съжаление - няма да стане.

 36. 36 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#33] от "Обществен деятел":

  И ливадите върху които са построени блокове в Дружба и Младост са били естествен хабитат на насекоми и гризачи! Трябва ли да се съборят блоковете, за да се възстанови популацията на полските мишки!? И с какво софиянци са по-важни от созополчани, че едните могат да местят пясък, а другите не!?

 37. 37 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#32] от "svoboden":

  Горите също са частни. Това не означава че можеш ако решиш да си сечеш както намериш за добре.

  Дори в дворното си място се не можеш да отсечеш стар орех.

  Такива са законите. Ако не ги спазваш, подлежиш на наказание. И в САЩ е така. Там затвора ти е гарантиран.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 38. 38 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Весело

  Циганите са виновни за всичко те са най-големият проблем на тази държава! Хахаха

  Умерен толераст
 39. 39 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#36] от "svoboden":

  С нищо. Но правете като софиянци. Следващия път поискайте от съответните държававни институции разрешение да разорете дюните. И като го получите, разоравайте.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 40. 40 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#37] от "Обществен деятел":

  В САЩ ако някоя баба се сети, че преди 35 години си й казал нещо, от което тя се е притеснила и изчервила или просто си плати също ще те арестуват, това какво точно доказва!?

 41. 41 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Наказанията за подобни деяния в тази държава са смешни и въздействието им е нищожно, да не кажа без ефект. СМИ ще дигнат поредната пушилка и, след като нещата се поуталожат керванът ще продилжи да си върви. Но дюните едва ли някога ще бъдат възстановени. В наказанието в такива случай щетата трябва да се отстрани за сметка на причинителя и вида на природата трябва да бъде върнат в първоначалния вид.

 42. 42 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#18] от "v.surovina":

  Е ти пък .... на английски на гербераста прост ще му ппишеш. Не може ли да усетиш само от написаните му глупости, че е тъп като градинска лейка!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 883 Весело

  "Най-общо двамата багеристи сочат, че са били наети от това лице, а лицето твърди, че е собственик на имота, в които са осъществени действията, но не ги е наемал. Налице са противоречия в техните твърдения", заяви тя
  ---------
  Сигурно багеристите от скука са решили да поровят в дюните.

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Неутрално

  До коментар [#4] от "SaveBG":

  Крайно време е да се стигне до истинските поръчители - от кмета нагоре.....Не е само до кмета !

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално


  Задържаните оковани ли са с белезници и пранги ?

  PS. Не, че е много важно, но не разбирам защо през цялото време се говори за багер и багеристи, вместо за булдозер и булдозеристи ?!
  Кой не знае, че багерът копае, а изкопани дупки НЯМА - има работа с булдозер .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Нещо не разбирам. Моля за обеснение? Как така съществува частен имот на плажната ивица, изключителна държавна собственост.
  —цитат от коментар 7 на Deinio  ++++++
  Вчера писах почти същото и се намери колега, който ме светна, че не умея да чета, макар, че пишеше ясно и разбрано, че тази територия е държавна собственост .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 883 Неутрално

  В държавата на отвратителните е така.

  За съжаление вредите са почти непоправими, а наказанията са силно смешни.

  Докато не се измете мутромилицинерската клика и не дойдат нормални хора в администрация, съд и прокуратура тези свинщини ще продължават.

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Конпи и "мъдрият" му ръководител няма ли да наложат запор НА ЦЯЛОТО имущество на поръчителя и изпълнителите?
  —цитат от коментар 25 на vhv  Няма !
  Те се намесват само когато зад извършителите не стоят партии ( както при Иванчева ), а в случая става ясно, че е замесена и властта ( пост номер 4 ) .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  [quote#27:"stef"][/quote]


  В случая едва ли Боко е замесен, но неговите марокански скакалци - твърдо ДА !

  PS. Боко е по големите удари, свързани с " Белене ", КТБ, хъбове, обществени поръчки, балканска и нвропейска политика, моля - не го понижавай .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#33] от "Обществен деятел":И ливадите върху които са построени блокове в Дружба и Младост са били естествен хабитат на насекоми и гризачи! Трябва ли да се съборят блоковете, за да се възстанови популацията на полските мишки!? И с какво софиянци са по-важни от созополчани, че едните могат да местят пясък, а другите не!?
  —цитат от коментар 36 на svoboden

  Ливади има много, освен това ако отстраниш една сграда, или зарежеш една нива, след няколко години пак ще си е ливада, с всичките му там насекоми, гризачи и т.н.
  С дюните нещата не стоят така, всяка една дюна е уникална, крехка екосистема, която се образува в продължение на столетия...

 52. 52 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  бъдете спокойни, сега ще наложат сурова глоба от 1000 лв и всичко ще се оправи.
  —цитат от коментар 34 на grem  Нищо чудно ...
  Найти-големият перач на мафията Христо Бисеров, получи условна ( !!! ) присъда, която впоследствие беше отменена, един корпулентен млад " бизнесмен " беше обявен за пример в бизнеса и най-голям данъкоплатец и т. н. и т. н. ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 53. 53 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 883 Любопитно

  Публикувано във факти.бг:

  Като поръчител на разораването на защитената дюна в к-г "Смокиня" е задържан бургаският бизнесмен Иван Петков Нончев, научи местното издание "Флагман" от свои източници. Към момента е не уточнено е дали той е собственик на земята или на караваната, около която миналото лято са се вихрели закани, че трябва да ѝ бъде осигурен подстъп за автомобили от главния път.

  Нончев притежава фирмата "Тарс Нончев ПРО" ЕООД, на 45 години е. Името му не е известно в града. Според събраните доказателства той е възложил на собствениците на багери в село Равадиново, общ. Созопол - Манол Пазвантов и Васил Георгиев, на които платил 1000 лв. да извършат разораването с тежка верижна техника.

  Очертал им с колчета какво точно трябва да се изравни. Тримата са задържани снощи. Багеристите твърдят, че това е поръчителят, но Нончев отрича и казва, че никога не ги е виждал. От "Флагман" се свързаха с кмета на Равадиново Иван Пазвантов, за да узнаят кои са двамата багеристи, но Пазвантов започна да увърта темата - бил един месец в Германия, вчера се прибрал, тръгнал веднага на лов и цяла нощ бил на тържество в ромската махала за уважение Банго Васил.

  Проверка на "Флагман" установи роднински връзки на Манол Пазвантов с Иван Пазвантов.

  "Разберете ме, от вас научавам, че Манол е в ареста. Той няма багер. Не може да е замесен! Има камион и трактор с колесник. Племенник ми е, но е невъзможно да се е забъркал", каза кметът Пазвантов.

  https://fakti.bg/bulgaria/354760-kmetski-plemennik-namesen-v-shemata-s-dunite-na-smokina

 54. 54 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Въпрос към разбиращите: Наистина ли са невъзстановими дъните? Звучи ми нелогично - това все пак са купчини пясък, създадени от вятъра, но с помощта на същата тази техника, която ги е разрушила, мисля че пак могат да се възстановят, а пък вятъра ще си ги изглади.Във всеки случай ако оставят терена така, подравнен, все едно правят услуга на собственика!
  —цитат от коментар 13 на cristo_n


  Така говореха и за ерозиралите писти на Банско които за 15 години не само ,че не се оправят ами ерозията страва все по-дълбока и отвреме на време и пускат багерите да я загладят!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Ами колкото и да те учудва... сложен си е казуса. Щото собственика най-вероятно ги е наел без предварителен договор, технически проект и т.н. Хванал е байчовците и им е рекъл - дръпнете тука две бразди пез песъко и после минете да ви платя. На ръка без документи естествено....

  Оттук насетне - иди докажи съпричасността на собственика в съда :) Байчовците по 1000лв. глоба и кой откъде е.

 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  ех, нема как... щом другарката Аарнаудова казва, че на тоя дЕдо му там си е сАдил пиперО

 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Къде са Тома Белев и 140-те НПО-шки борещи се за природата в България? Къде са борците за чиста природа, да остане природа в България, зелени, спаси.....
  Този пъшльо с багера е дребна риба, не могат да го мародерстват за милиони като големите инвеститори, затова ги няма!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Простотията и алчността нямат граници. Но докато не почнат да ги вкарват в затвора, това няма да престане.

 59. 59 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Простотията и алчността нямат граници. Но докато не почнат да ги вкарват в затвора, това няма да престане.
  —цитат от коментар 58 на Роси


  на кой свят живееш бе жено... та нали гробарите узакониха вграждането на едната от несебърските мелници в готелче

 60. 60 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Съпругата на поръчителя е съдия! Сега ще се успокоите ли в мечтите си за наказание, възмездие.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 61. 61 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Циганите са виновни за всичко те са най-големият проблем на тази държава! Хахаха
  —цитат от коментар 38 на Наблюдател


  Проблемът сте комсомолците ,дето се заигравате с тях, логавите и чакате я грант, я кариеркав фондацийка, за награда. Циганите са само следствие - както багеристите в случая - жители на ромската махала се оказаха.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 62. 62 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 485 Разстроено

  До коментар [#27] от "stef":Човека ти зададе най-нормален въпрос, ти му отговори като жълтопаветен специалист по всичко.
  —цитат от коментар 29 на Обществен деятел


  Това е далеч от най-нормален въпрос - все едно да питаш като изсечем гората, кога ще се възстанови...

  Stef
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#13] от "cristo_n":

  Дюната не е само купчина пясък! Трябва да минат години за да се вкоренят особените видове растения, които виреят при тези условия. Без тях нямаше да има и дюни, защото вятърът щеше да ги заравнява.

  Най-красивите дюни са на Аркутино, които през юли приличат на цветна градина, а пясъчните лилии са просто прекрасни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#29] от "Обществен деятел":

  Да. Ако приемем че тъпи въпроси няма, може и така да се каже.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  Съпругата на поръчителя е съдия! Сега ще се успокоите ли в мечтите си за наказание, възмездие.....
  —цитат от коментар 60 на chichka

  Затова Арнаудова увърташе и не искаше да каже името на поръчителя – не бил известен, бил обикновен човек, сякаш известните като нея и шефа ѝ са необикновени хора.

 66. 66 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Ето това са дюните на Аркутино, ако някой си представя, че това е купчина пясък.

  https://www.google.com/search?q=аркутино&oq=аркутино&aqs=chrome..69i57j0l3.4650j0j8&client=tablet-android-lenovo&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 #imgrc=NRzXkB8HiFx01M:

  А ето това са пясъчните лилии.

  https://www.google.com/search?q=аркутино&oq=аркутино&aqs=chrome..69i57j0l3.4650j0j8&client=tablet-android-lenovo&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 #imgrc=MhhkJWDQWy9swM:

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 67. 67 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#63] от "tribiri":

  +++++++

  Точно така. Растения с много дълги корени, за да търсят влага в дълбочина, някои са цъфтящи, други – не, а има и такива като розетки със зелени долни листа и с червени горни.

 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2976 Неутрално

  До коментар [#66] от "tribiri":

  Лилиите са прекрасни.

 69. 69 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Като си си "дал задника под наем" какво да очакваш? Супер тъпотията за отдаване на плажове под наем разбира се че довежда до разрушаване на природата, мутрунизация на плажовете, прогонване на туристите.

 70. 71 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 925 Разстроено

  За съжаление, имам крайно скептично усещане, че отново няма да се разбере кой е виновен, съответно няма да има разкриване на истината и адекватни наказания.
  Двамата бушони,багеристите ще отнесат по някоя глоба, поръчителят им ще се разболее непоправимо, а накрая даже ще се окаже, че това въобще не са били дюни.... И те така в тази територия, наречена България, където законите важат само за мишките....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK