Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за Пирин (допълнена)

Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за Пирин (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерския съвет в края на 2017 г., съобщи пресслужбата на съда.


Решението на кабинета "Борисов", гласувано в последния работен ден на 2017 г., разширяваше възможностите за строежи в националния парк, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство. То предизвика шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина.


Одобрените промени бяха прокарани от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, лидер на НФСБ и съпредседател на коалицията "Обединени патриоти", която управлява заедно с ГЕРБ. Той атакува остро природозащитните организации, които внесоха жалба срещу плана в съда, заявявайки, че те защитават лични и финансови интереси.
През юли миналата година тричленен състав на ВАС отмени плана, с аргумента, че с промените са нарушени разпоредби от българското и международното право, но Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обжалва. По това време в увереността си, че ще успее да узакони възможностите за нови строежи в Банско и района, Симеонов стигна до изявлението, че ако съдът не потвърди правителственото решение, ще сложи край на живота си. "Ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя", гласеше репликата му пред репортер на вестник "Сега". Коментара на Симеонов днес - тук.


Концесионер на най-голямата ски зоната в Пирин - тази над Банско, е фирмата "Юлен", зад която - според изявление на премиера Бойко Борисов от началото на миналата година - стои Цеко Минев. Миналата година под натиска на прокуратурата правителството започна преговори за предоговаряне на концесионния договор, тъй като проверка установи, че в продължение на години "Юлен" е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор. По същото време петкратният носител на световната купа по ски Марк Жирардели обяви, че е собственик на "Юлен".


Само за ремонт, без нови строежи


В 30 страници върховните съдии от касационната инстанция на ВАС излагат подробно мотивите за решението си. В него за включени изцяло нови моменти в тълкуването на разпоредби от българското и международното право, взети са предвид решения по дела на Съда на Европейския съюз, европейски директиви, както и последните решения на Комитета за световно наследство към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, се казва в съобщението от съда.


Съдиите потвърждават тълкуванието, дадено вече от тричленния състав, на най-спорния текст от промените в Плана за управление. Текстът гласи, че "в националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения." Опасенията на природозащитниците бяха, че именно тази разпоредба ще бъде използвана, за да се строят нови обекти в териториите, където сега това е забранено.


Текстът има забраняващ характер и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка, гласи приетото от петчленния състав решение.


Промените - само след екооценка


Съдиите потвърждават позицията на долната инстанция и за това, че правителството неправомерно е приело промените в плана без да направи изискваната по закон екооценка.


По въпроса за екооценката тече и отделен процес, който се води по жалба на природозащитници срещу решение на министъра на околната среда и водите от 1 март 2017 г. да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализирания план за Пирин. Тричленен състав на ВАС отмени решението. Мотивът, с който екоминистърът Нено Димов обжалва през лятото, беше, че смисълът на плановете за управление на защитени територии е да играят роля на рамков документ за водене на политика, а не да предвиждат конкретни инвестиционни намерения. В края на декември петчленен състав на ВАС върна делото за ново разглеждане.


Според огласеното днес решение промените в плана попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗТ), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и поради това трябва да бъдат спазени изискванията за процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000", която в България се регламентира от ЗБР. Тълкуването на съда гласи, че екоминистърът е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона. Като част от аргументите по въпроса са цитирани и решения на Съда на Европейския съюз, които обжалващите решението на правителството неправителствени експерти представиха като аргумент пред съда през миналия ноември.


Пълния текст на решението можете да прочетете тук.


Има смисъл гражданите да са активни


Решението по делото е пример как граждани и неправителствените организации имат по-добро разбиране за значението и съдържанието на българските закони и европейските директиви от държавните органи, коментира за "Дневник" Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, който беше единият от жалбоподателите срещу правителственото решение. Той подчерта, че приетите от правителството промени в плана за Пирин са били подкрепени от всички правни дирекции на всички министерства и от Министерски съвет.


Според Белев решението на съда показва няколко важни неща: че въпреки тълкуванията на екоминистерството законът забранява ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове и изисква задължителна екологична оценка на плановете за управление и техните изменения, както и че ЮНЕСКО изисква спазването на българските закони и провеждане на процедури за екологична оценка на устройството и оценки на отделните обекти, въпреки обратните твърдения на Валери Симеонов.


По думите на Тома Белев мнението на съдиите показва също, че властите не разбират и не прилагат правилно европейските директиви за екологична оценка и за екологичната мрежа "Натура 2000". Доказва обаче, че има смисъл гражданите да са активни.


Още веднъж, но с друг закон


Окончателната отмяна на възможността за разширяване на строежите в Пирин идва след едногодишна съдебна битка. Докато тя течеше обаче, управляващите намалиха степента на защита на водите в националните паркове. Това стана по обичайния в последните няколко години начин - като с текстове в един закон се променя друг нормативен акт.


В края на декември сред промените в Закона за атмосферния въздух, които целяха да се отговори на наказателната процедура от Европа за замърсения въздух, депутатите одобриха текст от Закона за защитените територии, с който позволи изключения от пълната забрана за нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии. Промяната наподобява записаното в промените в Плана за управление. Според природозащитната коалиция "За да остане природа в България" те ще позволят изменяне на естествените водни течения в националните паркове, "за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Нено Димов да подава оставка, а Валери Симеонов да си слага релсата на врата, както обеща, и да скача от бургаския мост.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Въх... кой е виновен?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Дано да е окончателно!

 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Страхотно лоби на Зелените...евалла! Нека Австрия си печели милиарди от зимен туризъм, на всяка планинска верига по десетина лифта , хотели...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Сега може ли да получим оставките на мафиотските министри?

 6. 6 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Че иначе тези продажници....

 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Нено Димов да подава оставка, а Валери Симеонов да си слага релсата на врата, както обеща, и да скача от бургаския мост.
  —цитат от коментар 1 на oIo


  ТОЧНО !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Хубав ден!!!
  Прекрасно решение!
  Значи можело....

 9. 9 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Отдъхнахме си най накрая !

 10. 10 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Нено Димов да подава оставка, а Валери Симеонов да си слага релсата на врата, както обеща, и да скача от бургаския мост.
  —цитат от коментар 1 на oIo


  Тооочно !

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":

  Лоби ли бе 😂😂😂

  Мъкаааа

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Страхотно лоби на Зелените...евалла! Нека Австрия си печели милиарди от зимен туризъм, на всяка планинска верига по десетина лифта , хотели...
  —цитат от коментар 4 на Реми

  Ама па за сметка на това зелените са толерантни харесват леката дрога не врекат срещу масовата сеч на ромите или обирането на диви билки , боровинки,манатарки и т.н.!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Ех, че хубаво!
  Нено време е, не успя да оправдаеш вложените в теб цекосребърници. Аут екотерористе!!!

 14. 14 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Преместете се да живеете в Австрия! Далече по - добре е от към пари, туризъм и закони. Не си губете времето в България.

 15. 15 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Страхотно! Но да видим сега какво ще измислят с предоговарянето.... :(

 16. 16 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Отдъхнахме си най накрая !
  —цитат от коментар 9 на Позорно събрание


  Не се радвайте има 7-членен състав на ВАС, който ще гледа делото!

 17. 17 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Да се чуди човек това дали е победа за "зелените" или загуба.
  На днешно време ....

 18. 18 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  А ти какво направи по този въпрос?

 19. 19 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Валерка, чакаме те на бургаския мост с релсата

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Весело

  Кофти ме е за Ц̶е̶к̶о̶ ̶М̶и̶н̶е̶в̶ Марк Жирардели.

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А Жирарделито сега си мисли тъжно... леле как ме врътнаха тия.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  "В 30 страници върховните съдии от касационната инстанция на ВАС излагат подробно мотивите за решението си. В него за включени изцяло нови моменти в тълкуването на разпоредби от българското и международното право, взети са предвид решения по дела на Съда на Европейския съюз, европейски директиви, както и последните решения на Комитета за световно наследство към Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, се казва в прессъобщението."

  Една добра новина за цялото ни общество и пореден удар върху олигархията, дето си е напазарувала министри евтино и на килиграм......
  Това е възможно, благодарение на протестите и съпротивата на почти всички будни български граждани, коите не приеха един олигарх да източва националните ни блага нагло и безпардонно с подкрепа на властимащите !

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitkoik":

  "Валерка, чакаме те на бургаския мост с релсата"

  Да, вярно,че Валери се позихвърли, но в целия този казус с Пирин той просто си остана подведен, мислейки си, че защитава "българския бизнес" срещу соросоиди и зелена мафия !

  Колко е "български"тоя бизнес, дето така лековерно му пригласяше, видяхме всички при последния цирк с постановката на Жирардели, дето всички ни направиха ( запореден път ) на глупаци !

 24. 24 Профил на nologo
  nologo
  Рейтинг: 252 Любопитно

  Страхотно лоби на Зелените...евалла! Нека Австрия си печели милиарди от зимен туризъм, на всяка планинска верига по десетина лифта , хотели...
  —цитат от коментар 4 на Реми


  Глупости, не на търкалета, ми напражо на кубове. Вместо да повтаряте ПИБ опорките, вземете се замислете, в крайна сметкакой би спечелил от безконтролната сеч, увеличаване на пистите и лифтовете. Гарантирам че това няма да са местния бизнес.

  Цялото това упражнение се прави само с една, единствена цел - да може Юлен/ПИБ да си пробутат непродаваемите имоти на малко по-прилични цени.

 25. 25 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Браво на съдиите - това е правилното решение! Въпросът е какво правим сега с няколко министри (че и вицепремиер) които лъгаха масово и системно българите от всички възможни трибуни докато са извършвали незаконни действия срещу българската природа която е собственост на всеки български гражданин, а не на няколко перачи на мръсни пари?!

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Използвам случая да припомня, че когато се противопоставиш на олигархията и не сведеш глава пред демагогията на управляващите, победата е не за нечий джоб, а за цялото общество ! Много писахме срещу тоя пладнешки обир ( който продължава и понастоящем!), много обиди се отнесоха, но важното е, че демагогията и корупцията на статуквото лъсна за пореден път !
  Сега на ход е следващата голяма схема - Белене !

 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Сега Съни (Боян Петров) ще е по-спокоен във вечния си сън там в най-високото, при Боговете. А всички природозащиници предполагам оставаме с надежда, че все пак съдии има. Поклон пред всички протестирали и пред тези, които се водиха битката в съда.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  #DMS RELSA!
  Нено да помага в носенето!

 29. 29 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#12] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  каквито и да са природозащитниците, както и министрите, важното е че решението за Пирин е било НЕЗАКОННО - т.е. властта се е опитала извън закона да облаготелства собственика на ски зона банско независимо дали е георгиус георгиу, цеко минев или марк жирардели и неговите строежи!

 30. 30 Профил на Viktor Arakchiev
  Viktor Arakchiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля господинът Симеонов да направи и задно салто при номера с релсата и моста, за повече ефектност. От признателния български народ.

 31. 31 Профил на redeemer
  redeemer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това означава:
  Банско - никакви нови лифтове, никакви нови писти.
  Добринище - никакви нови лифтове, никакви нови писти.
  Витоша - никакви нови лифтове, никакви нови писти.
  Браво на еколозите, постигнаха целта си и успяха да съсипят ски туризма в България!

 32. 32 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#25] от "dun":

  Явно ние пак ще трябва да го направим. Имитацията на хора без чест и достойнство облечени като министри няма да имат доблестта да самоотстранят вредното си присъствие.

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#14] от "patrokalche":

  Именно. Щото там няма Цеко и нещата стават както трябва

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Пак ли лошите чужденци плащат, за да не им крадем туристите? Нено? Валери?

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#16] от "patrokalche":

  Ти знаеш ли смисъла на думата Окончателно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Весело

  Страхотно лоби на Зелените...евалла! Нека Австрия си печели милиарди от зимен туризъм, на всяка планинска верига по десетина лифта , хотели...
  —цитат от коментар 4 на Реми


  Ако има "на всяка планинска верига по десетина лифта , хотели.." туризмът няма изобщо да има смисъл.
  Всеки напомпан дебелан ще се мяткя на колата до лифта, а от там до върха.
  Ти на това туризъм ли му казваш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":

  Къде точно в Австрия е такъв свинарник като Банско. Да не ходя там.

 38. 38 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#31] от "redeemer":

  Именно!!! Не по този левашки цекомутренски начин и не в национален парк "Пирин"...
  Нено - токсичен лобисте, изчезвай!!!

 39. 39 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#14] от "patrokalche":
  Но не и откъм природа. Там сме равностойни с тях. Но те си нямат Пирин.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 40. 40 Профил на kancho
  kancho
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Дано да е крачка към по-добро.

 41. 41 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Браво!
  А на Жирардели така му намазаха ските ...

 42. 42 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 392 Неутрално

  В такъв момент най-логичното е министърът Нено Димов, предложил на правителството решение, което нарушава закона, да поеме отговорност за некомпетентността или злоумисъла си и да си подаде оставката.

 43. 43 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Весело

  БНТ,Нова ТВ,БТВ,Канал 3 и прочее телевизии,бързо пращайте репортерите на моста в Бургас,щото гледката няма да е за изпускане!

 44. 44 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  скачай симеонов,скачай:)))

 45. 45 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Хайде сега дружно пенсионери, инвалиди, социално слаби Тома Белев да ги поведе да пасат на Пиринските ливади!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#31] от "redeemer":

  А можеше Банско да заприлича на Бомбай

 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#31] от "redeemer":

  А можеше Банско да заприлича на Бомбай

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Весело

  Ако за всяко нормално решение в тази изоставена от бога страна ще трябва да се изразходва толкова енергия и мъка, можете да се радвате, че все пак сме стигнали до това положение.....
  Представете си какви мъки и неправдоподобни обиди ще трябва да се понесат, за да станем изцяло нормална държава!
  Това Борисовци, Ниновци, Герговци, Цвъковци, Цацаровци, Цекоминевци, Пеевски и подобни ще хвърлят куцо и сакато, манипулирано да си останат в същото положение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално
 51. 51 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#31] от "redeemer":

  На тези места има предостатъчно ски писти, някои от които не работят. Зарадеи тези на които си се засилил презглава да им слугуваш. Те не искат ски туризъм.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Отдъхнахме си най накрая !
  —цитат от коментар 9 на Позорно събрание


  Хубав ник!
  Стигнахме до там да отхвърляме нашето собствено НАРОДНО събрание.
  То народът търпи до време, но като му кипне......

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Някой пак е "чел" евангелието като дявола.
  http://www.sac.government.bg/news/bg/2019116-1

  "Ключов момент в решението е тълкуването на чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ). Разпоредбата гласи: „В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.” Тълкуването и на тричленния, и на петчленния състав на ВАС е, че чл. 21, т. 1 от ЗЗТ има забраняващ характер и допуска единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. "

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 483 Гневно

  И онзи с многото подаръци-хотели в Банско - Каролевчето да вземе да се зазида в мазето на някой от тях, наред с Поразяващата уста Симеонов.
  Нено и хората с отровените води от мина „Караманица" в Босилеград, както и от издаденото разрешение нова мина да започне да проучва възможностите за добив на злато в Злогош ти искаха сутринта оставката. И онези отровените в Русе и те!
  Много неща станаха платена пионке.
  Изчезвай !!!

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#31] от "redeemer":На тези места има предостатъчно ски писти, някои от които не работят. Заради тези на които си се засилил презглава да им слугуваш. Те не искат ски туризъм.
  —цитат от коментар 51 на Gopeто


  Това българския бизнес е много витиевата работа.
  Дали няма да е по-лесно и просто за тях вместо да викат искаме да развиваме бизнес, да викат само "Искаме повече пари".
  Поне на всички ще е ясно за какво е този техен зор.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Незнам защо се радвате след като новия закон ще засегне и националните паркове, а той е до 6 Февруари пуснат за общественно обсъждане.

  След като се приеме всичко приключва!

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Гневно

  Това означава:Банско - никакви нови лифтове, никакви нови писти.Добринище - никакви нови лифтове, никакви нови писти.Витоша - никакви нови лифтове, никакви нови писти.Браво на еколозите, постигнаха целта си и успяха да съсипят ски туризма в България!
  —цитат от коментар 31 на redeemer


  Цеко Минев какво направи като имаше толкова време Витоша ски?...
  Непрекъснато някой или нещо му било пречело.
  Ми за какво си го взел тогава бе овньо?
  Като го взимаше мътеница ли имаше в главата си?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Хайде сега дружно пенсионери, инвалиди, социално слаби Тома Белев да ги поведе да пасат на Пиринските ливади!
  —цитат от коментар 45 на silverman


  ТОЧНО!!!!

 59. 59 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#14] от "patrokalche":Но не и откъм природа. Там сме равностойни с тях. Но те си нямат Пирин.
  —цитат от коментар 39 на Gopeто


  хахахахахахахахахаха

 60. 60 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 432 Весело

  Нека Австрия си печели милиарди от зимен туризъм, на всяка планинска верига по десетина лифта , хотели...
  —цитат от коментар 4 на Реми


  Любими са ми патрЕотите дето квичат против Австрия, ама са избягали да живеят там.

 61. 61 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Хоп, Жирардели го качиха на ските....

 62. 62 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Нено ,,капацитета” какво ще каже по казуса? Толкова лобираше, а сега? След такъв резил и излагане дори министрите в Африка ще си подадат оставката!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 63. 63 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  "Съдът окончателно отмени правителствените промени в плана за Пирин"

  Най-накрая една глътка свеж въздух във вонящата властова атмосфера, напоследък все по-агресивно душаща ни с по-груби или по-фини корупционни частици...

 64. 64 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Хайде нено дим-офф оставка и малце разлседваме за корупция и лобизъм, а далавери може да рипне и в перловската с релса, що да се разкавра до Бургас...

 65. 65 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#31] от "redeemer":

  Въобще не означава това, пропаганден трол такъв. Означава всяко ново строителство в българската природа да се прави по закон и според правилата, а не защото мърши като теб подкрепят мафиотски организации и ще хванат някакви пари от далаверата.

 66. 66 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Оборота в Австрия само от лифтовете за зимен сезон 2017/2018 е 1.5 Милиарда Евро!
  Общо е 14 Милиарда Евро!
  Само за зимения сезон!

  И те имат ливтове в НП паркове под закирла на Юнеско, но са ги сложили в буферите на парковете за да избегнат съдилищата на ЕС.


 67. 67 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Любопитно

  До коментар [#56] от "patrokalche":

  ,,всичко приключва " в смисъл приключвате с природата ? Хотели до Възбог?

 68. 68 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Любопитно

  До коментар [#45] от "silverman":

  Защо не? планините не са само за цековци и шишковци

 69. 69 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До # 56. Напротив всичко започва от начало и не приключва,само че като стигне до съда,те ще кажат по казуса Пирин ние сме постановили съдебно решение и до там с "новия ви план".

 70. 70 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#56] от "patrokalche":,,всичко приключва " в смисъл приключвате с природата ? Хотели до Възбог?
  —цитат от коментар 67 на джендър дебне в храсталака


  Хотели не, но лифтове и писти да!

 71. 71 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  ГеоргиЧолайов, Председател на ВАС. Статията е от Дневник, пък вие се радвайте....
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/16/3042379_predsedatel_na_vurhoven_sud_ili_umel_turgovec_na_imoti/
  "През юни 2006 г. адвокатът от Нова Загора и приятел на Чолаков, занимаващ се с ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) - Илиян Петков, сключва серия от предварителни договори с лица от Балчик и района. В тях е записано, че те трябва да му прехвърлят собствеността до 2020 г., а ако не го направят освен продажната цена дължат и неустойка от 15 хил. лв. Върху имотите е вписана ипотека в полза на Петков - това става при нотариус Георги Чолаков (той е бил и нотариус няколко години.) По-късно - през 2011 г., Петков прехвърля на Чолаков чрез цесии правата си по сключените по-рано предварителни договори.


  Пред ВСС Георги Чолаков обясни, че Петков му дължал пари и затова му прехвърлил правата си по тези договори.
  А запитан защо не е декларирал тези вземания, отговори, че те не са парични, а освен това към момента на сключване на цесията той не е бил магистрат.

  Както сделката с апартамента, така и цесиите на Чолаков може да са редовни пред закона, но задължение на ВСС беще да ги изясни и обяви заключението си високо пред обществото. А не да ги замита, както винаги кадровият орган е правил при най-важните избори в съдебната система."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 72. 72 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  А Валерко да си закачи един винкел на врата и да скача от бургаския мост...

 73. 73 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 514 Весело

  Трима л... тук,готови да защитават беззаконието!Ако това се случи в цитираната Австрия,да се нарушава договор,да се лъже и лобира,моментално ще *литнат* министерски глави,а може и цяло правителство.Това е положението,другари каролевци,цеко миневци и останалите лакоми запъртъци!

 74. 74 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":Къде точно в Австрия е такъв свинарник като Банско. Да не ходя там.
  —цитат от коментар 37 на blondofil


  А, ето къде е заровено кучето!

  В Австрия държавата не играе никаква роля при ски курортите както е в България!
  Защо, защото 90% горите и земите са частни, и имат само 11% Натура 2000. Затова във всяко село има лифтове и писти.

 75. 75 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Уважаеми гусин симеонов,

  Моля, най-учтиво да ни уведомите, кога смятате да изпълните обещанието си да си сложите релсата и да се хвърлите от моста. Да не се окаже сега, че дрънкате глупости? Вие? Ама моля ви се...
  Разчитам на точен ден и час за да можем да го заснемем.

  С Уважение,
  Българите

 76. 76 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  По една релса да хващат цялото правителство и парламент и да почват да скачат от мостовете бате

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 77. 77 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Хоп, Жирардели го качиха на ските....
  —цитат от коментар 61 на tolex

  ...и го пуснаха "шус" надолу

 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  До коментар [#66] от "patrokalche":

  Кои паркове в Австрия са под защита на ЮНЕСКО? Че ме заинтигувахте изведнъж.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Сега Жирардели ще трябва да продава.

 80. 80 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Изглежда ми, че ВАС са клекнали на натиска на зелените. Взели са това решение, за да ги успокоят, да няма протести и да им е мирна главата. Така е най-лесно. А че е зле за зимния туризъм, явно не е толкова важно. Важното е всичко да е мирно и тихо.

  Обичам да слушам само себе си
 81. 81 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#66] от "patrokalche":Кои паркове в Австрия са под защита на ЮНЕСКО? Че ме заинтигувахте изведнъж.
  —цитат от коментар 78 на Gopeто


  Хоетауерн!

 82. 82 Профил на Добромир Генов
  Добромир Генов
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Браво! Най-сетне разумно решение от българския съд!
  Сега чакаме оставките на продажните министри!

 83. 83 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Щом ЮНЕСКО пречи на лифта, да очакваме ли България да напусне ЮНЕСКО?Оранжевия вече го направи.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 84. 84 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Изглежда ми, че ВАС са клекнали на натиска на зелените. Взели са това решение, за да ги успокоят, да няма протести и да им е мирна главата. Така е най-лесно. А че е зле за зимния туризъм, явно не е толкова важно. Важното е всичко да е мирно и тихо.
  —цитат от коментар 80 на buzanka  Разказва, че в началото на концесията хората от Банско са били щастливи заради това, че могат да продадат земите си на високи цени, много от тях направили къщи за гости. "И си въобразяваха, че те сами по себе си ще им донесат печалба. А това не е възможно, защото "Юлен" прави така, че хората да не излизат от хотелите, да не ходят по механите в Банско и да не посещават къщите за гости".
  Казва, че навсякъде по света ски учителите ползват намаления от цената на картите за съоръженията, а в Банско били възможно най-скъпите.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/01/13/3369022_chovekut_koito_znae_ezika_na_planinata/

  Толкова за зимния туризъм в Банско. Ти поне си заработи сребърниците с "patrokalche" и още няколкото цекови тролеи.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 85. 85 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 435 Весело

  Този път Жирардели на уцели ваксата

 86. 86 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 432 Весело

  Изглежда ми, че ВАС са клекнали на натиска на зелените. Взели са това решение, за да ги успокоят, да няма протести и да им е мирна главата. Така е най-лесно. А че е зле за зимния туризъм, явно не е толкова важно. Важното е всичко да е мирно и тихо.
  —цитат от коментар 80 на buzanka


  Бах тия зелени, много всемогъщи.

 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Нено и Валери не харесват това!!
  Ще има тричане от бургаския мост

 88. 88 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#4] от "Реми":
  Примитивно мислещи като теб, са проблема!

 89. 89 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Весело

  Както биха казали банскалии “зад решението на съда се вижда зелената мафия и дългата ръка на швейцарските курорти, които искат да затрият Банско” .

 90. 90 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#68] от "джендър дебне в храсталака":

  Да така е! Планините са предимно за Тома Белев-ци, Андрей Ковачев-ци и тичащи голи Киров-ци! ;))))

 91. 91 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#74] от "patrokalche":

  Ти му викаш тука е свинарник, то ти вика свинекомплекс ни трябва.

 92. 92 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Поздравления за Дневник за манипулативната снимка! Освен майстори на късия разказ, сте и майстори на манипулативния пейзаж, когато се касае за роми, бежанци и зелени!

 93. 93 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#31] от "redeemer":

  За кой е този ски туризъм? Аз лично изключително трудно и мъчително мога да си позволя да заведа семейството си на ски. Означава лишения цяла година.
  Ски туризма се съсипва от безумното строене на бетонни крепости, една до друга. Възможно по-близо до пистите, ако можеха направо от изхода на хотела да се пускат по пистите, щяха да го направят.
  Има огромна разлика в ски туризма тук в нашата кочинка и в белите страни. Няма хотели един до друг. Разпръснати са прилично разтояние и има организиран транспорт со началото на лифтовете/влековете и т.н. и т.н.
  Няма нужда да е*****е майката и на планините.
  И ако има някой, който е направил нещо, за да могат и ТВОЙТЕ деца да видят поне малко дива природа, то това са хората, които милеят за нея, наричай ги както си искаш.

 94. 94 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 286 Неутрално

  А даааа РЕЛСАТА Валерка... РЕЛСАТА. Чакам те на моста.

 95. 95 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  https://agentibg.com/index.php/bg/2014-02-18-16-16-27/156-2014-11-23-22-38-22
  Ей такива решават съдбата на хората....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 96. 96 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2022 Любопитно

  Ако имам една релса и съм я оставил близо до пристана на Бургас, дали може двама души (министри - сегашен и бивш) да я използват едновременно привързани към нея и хвърляйки я в морето?


  За един/двама "приятели" питам? :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 97. 97 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  РЕЛСАТА!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 98. 98 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не искам да попарвам радостта от решението, но мафията все пак е постигнала победа, заобиколно, тайно и полека Герб им я осигури и подкрепи .... Жирардели. Може да не се строи, но пък и вода няма да има:
  ".....управляващите намалиха степента на защита на водите в националните паркове. Това стана по обичайните в последните няколко години начин - като с текстове в един закон се променя друг нормативен акт.... Според природозащитната коалиция "За да остане природа в България" те ще позволят изменяне на естествените водни течения в националните паркове, "за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг"

 99. 99 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Промените - само след екооценка ! Т.е. ако съда по другото дело реши, че еко оценка не е нужна това решение и дело е безмислено?!

  Та за какво се радвате!?

 100. 100 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Най-добре е Пирин и Витоша да се заградят с телени мрежи и да могат да влизат само зелени комунисти с членска карта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK