Стотици доброволци наблюдаваха редки зимуващи водолюбиви птици този уикенд

Стотици доброволци наблюдаваха редки зимуващи водолюбиви птици този уикенд

© Емил Йорданов, БДЗПШест световно застрашени вида и седем нетипични за зимуване в България птици бяха регистрирани при наблюдение, осъществено от стотици доброволци този уикенд в рамките на 43-то среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България и в почти всички европейски страни. Преброяването започна в петък и приключи в неделя, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).


Стотици доброволци наблюдаваха редки зимуващи водолюбиви птици този уикенд

© БДЗП


За 43-та година


Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души. То се провежда в Европа и страни от Африка и Близкия Изток, целяща да проследи промените във видовия състав и численост на зимуващите птици, както и какво е състоянието на влажните зони. Това е информация, която може да бъде много важна при планиране на бъдещи природозащитни дейности.
В България освен БДЗП партньори в преброяването са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа "Балкани", Федерация "Зелени Балкани", Фонд за дивата флора и фауна и ДПП "Персина" – гр. Белене. В някои от полевите екипи са участвали и представители на Съюза на ловците и риболовците в България. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също има съществена роля в осъществяването на преброяването, осигурявайки автомобили и експерти от своите регионални звена. Съдействие в преброяването са оказали ДЛС "Дикчан" ­ с. Сатовча и ДГС Гоце Делчев, които подпомогнали преброяването в района на яз. Доспат и гр. Гоце Делчев, както и Община Козлодуй, чиито експерти са се включили в преброяването по река Огоста.


Почти 3 пъти повече птици


Общата численост на установените видове птици при обработени около 70% от данните е 361 933 индивиди, докато през 2018 г. са наблюдавани едва 130 000 индивиди. Най-високите числености са регистрирани по Черноморското крайбрежие и река Дунав, където се намират и най-големите влажни зони в страната. По тези места са преброени 120 000 големи белочели гъски и 3500 от световно застрашените червеногуши гъски. Трите най-многочислени водолюбиви видове птици са: зеленоглавата патица, обикновената лиска и големият корморан. Високи са численостите и на големия гмурец и зимното бърне.


Големи белочели гъски

© БДЗП

Големи белочели гъски


За пръв път тази година повечето от екипите, участвали в среднозимното преброяване, са използвали разработеното от БДЗП мобилно приложение SmartBirds Pro за въвеждане на данните с помощта на таблети и смарт телефони. Чрез приложението не само могат да бъдат създадени бързо и лесно записите и обработени данните, но и те стават част от платформата за събиране на данни на БДЗП, която вече има стабилна база данни за природата на България, съвсем не ограничена в орнитологията.


Стотици доброволци наблюдаваха редки зимуващи водолюбиви птици този уикенд

© Велислава Спасова, БДЗП


Световно застрашени птици във водоемите


Сред установените зимуващи птици има не малко застрашени видове, включени в Световния червен списък, като червеногушата гъска, кафявоглавата потапница, ледената потапница, тръноопашатата потапница, кадифената потапница и ушатият гмурец.


Регистрирани са и редки за България видове като къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, качулати корморани, големи черноглави чайки, звънарки и други. В наблюденията са попаднали и 6 посевни гъски, рядък зимуващ вид за България,


Стотици доброволци наблюдаваха редки зимуващи водолюбиви птици този уикенд

© Емил Йорданов, БДЗП


Редки зимни посетители тази година


Наблюденията на доброволците през уикенда регистрират птици, за които не е типично да зимуват в България. Такива например са белобузата и гривестата рибарки от района на Бургас, които се размножат в страната, но не е типично да остават през зимата. Сред редките зимни гости са и преброените 7 сиви жерави, една кадифена потапница в река Дунав, както и два големи брегобегача.


Изненадващо е наблюдението на две патици мандаринки, които произхождат от Източна Азия и вероятно са избягали от зоопарк.


Данните, които се събират при всяко преброяване на зимуващите водолюбиви птици, са показател за промените в средата и това подчертава ролята на птиците като важен индикатор за състоянието на средата, в която живеем. Присъствието на някои нетипични за зимата у нас видове птици може да се тълкува и като индикатор за промени в климата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Регистрирани са и редки за България видове като къдроглави пеликани, морски орли, тундрови лебеди, качулати корморани, големи черноглави чайки, звънарки и други.
  ______________
  Птиците гледат да не ходят до Африка ,че там 1 милиард гладни чакат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10410 Неутрално

  Това определено е добър (положителен) знак за хабитатите в България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1054 Весело

  Онези от нас, дето отлетяха в "топлите страни", как ли ги мъчи носталгията... (ツ)

 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1645 Любопитно

  Интересно дали има научно обяснение.

 5. 5 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 280 Неутрално

  И аз участвах. Беше невероятно като над нас прелитаха гъски буквално на рояци.
  На места пък имаше накацали по над 100 зеленоглави патици.

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Нека си се размножават, почти нямат врагове.

 7. 7 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#5] от "jif44392826":

  Аз също участвам. Ти в кой район броеше?

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#5] от "jif44392826":


  До коментар [#7] от "пустиняк":

  Поздравления!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#6] от "''zms15783''":

  Не е хубаво когато животните нямат естествен враг...

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Много добре е стига да не ги убиват, и са красиви.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Много добре е стига да не ги убиват, и са красиви.

 12. 12 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 411 Неутрално

  По Тунджа в Ямбол живеят стотици зеленоглави патици.
  Завъдиха се през последните 4-5 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK